| |     ћирилица | english  
Naslovna
Proslava Dana državnosti i Dana Vojske Srbije u Pekingu
Ambasada i vojni izaslanik R. Srbije u NR Kini organizovali su prvog marta o.g. u Kempinski hotelu u Pekingu zajedničku proslavu Dana državnosti R. Srbije i dana Vojske Srbije, kojoj je prisustvovalo više od 300 zvanica, uključujući 60 ambasadora i šefova misija u Pekingu, brojne predstavnike diplomatskog kora, predstavnike Vlade NR Kine i kineskih institucija, kao i srpske dijaspore u Kini. Počasni gost Ambasade na prijemu bio je specijalni izaslanik Vlade NR Kine za Evropu Vu Hungbo, dok je glavni gost vojnog izaslanika bio generalni direktor Instituta za inženjerstvo Vojne akademije general-major Sjong Mingfeng.
 
Gostima se na prijemu obratila amb. Stefanović, koja je u govoru istakla značaj Prvog srpskog ustanka i Sretenjskog ustava u kontekstu obnove srpske državnosti i razvoja moderne države. Podvlačeći da Srbija ostaje posvećena razvoju i promociji mira i stabilnosti, istakla je da Srbija teži razvoju odnosa sa svim zemljama na bazi jednakosti. Rekla je da težimo razvoju odnosa sa susedima, nastavku puta ka punopravnom članstvu u EU i razvoju odnosa, kako sa velikim silama, tako i tradicionalno prijateljskim zemljama širom sveta. Posebno je podvukla značaj borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta Srbije u vezi sa pitanjem KiM, i naglasila da Srbija, čuvajući sopstveni teritorijalni integritet, i insistirajući na poštovanju pomenutog principa bez izuzetaka, ujedno poštuje i teritorijalni integritet drugih zemalja, principe međunarodnog prava i Povelju UN.
 
Posebno je istakla i značaj podrške Kine teritorijalnom integritetu Srbije, kao i značaj daljeg sveukupnog razvoja odnosa između Srbije i Kine, sa akcentom na uzlazni trend u ekonomskoj, investicionoj i trgovinskoj saradnji. Naglasila je i značaj kulturne saradnje, posebno rada Kulturnog centra Srbije u Pekingu i Kulturnog centra Kine u Beogradu, uz promociju saradnje u oblasti novih tehnologija. Podsetila je okupljene i da je povodom Dana državnosti, ove godine, predsednik Srbije A. Vučić za lični doprinos razvoju odnosa Srbije i Kine, odlikovao prethodnog ambasadora Kine u Srbiji amb. Čen Bo i profesora Ma Si Pua, koji su takođe, prisustvovali prijemu.


Dan državnosti R. Srbije - 15. februar

Danas , 15. februara, slavimo Dan državnosti Republike Srbije. Na ovaj dan 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. godine usvojen je prvi Ustav Srbije.Čestitka ambasadora Maje Stefanović povodom Lunarne nove godine

Dragi prijatelji, želim vam srećnu i uspešnu Novu godinu zmaja.

Uverena sam da će Kina nastaviti dalje da ide putevima uspeha, napretka i blagostanja i da će saradnja i strateško partnerstvo između Srbije i Kine nastaviti dalje da jačaju, čemu ću nastaviti da dajem i svoj lični doprinos.

Neka godina zmaja donese zdravlje, radost i uspeh!

 ODLUKE O RASPISIVANjU KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo Odluku o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, broj 24/30-2024/01, koji ima za cilj upotrebu i učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i  ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Konkurs će biti otvoren u periodu od 1. februara 2024. godine do 12. februara 2024.g.

Uvid u objavljene konkurse za sufinansiranje projekata može se izvršiti na sledećim sajtovima:

www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 Predsednik Vlade R. Srbije Ane Brnabić posetila je Kinu od 4. do 7. novembra ove godine

Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravila je u NR Kini od 4-7 novembra ove godine. Tokom zvanične posete, premijerka je, na čelu delegacije R. Srbije, učestvovala na 6. Međunarodnom uvoznom sajmu, na kojem je Srbija bila počasni gost, i imala odvojene bilateralne sastanke sa premijerom NR Kine Li Ćiangom u Šangaju i predsednikom NR Kine Si Đinpingom.

Prilikom govora na ceremoniji otvaranja Međunarodnog uvoznog sajmu u Šangaju, premijerka je istakla veliki značaj koji Srbija pridaje ovoj manifestaciji, apostrofirajući da je u protekloj deceniji trgovina između naše dve zemlje porasla 186 puta zahvaljujući, između ostalog, ekonomskoj politici otvorenosti koj Kina aktivno zagovara i sprovodi.

Uoči Međunarodnog uvoznog sajma, premijerka je imala i bilateralni sastanak sa premijerom NR Kine Li Ćiangom u Šangaju 4. novembra. Sagovornici su se saglasili sa visokom ocenom bilateralnih odnosa i izrazili obostranu spremnost na dalje produbljivanje sveobuhvatne saradnje. Tokom sastanka istaknut je značaj sinergije strategije “Srbija 2025” i inicijative Pojas i put, kao i veliki potencijal za saradnju u oblasti digitalne ekonomije, naučne i tehnološke inovacije i dr.

Prilikom posete Pekingu predsednik Vlade A. Brnabić sastala se sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom 6. novembar. Predsednik Si je tokom razgovora istakao da su Srbija i Kina iskreni prijatelji, čije prijateljstvo je prošlo test vremena kao i “dobri partneri koji rade za zajednički razvoj i prosperitet”. Takođe, istakao je da je Kina spremna da sarađuje "rame uz rame" sa Srbijom na očuvanju međunarodnog prava i pravde, uz ostvarivanje zajedničkog razvoja naše dve zemlje. Predsednik Vlade R. Srbije A. Brnabić tokom sastanka sa predsednikom Sijem je ponovila podršku R. Srbije politici “jedne Kine” i navela da je naša zemlja spremna na dalju političku, ekonomsku, ali i društvenu, tehnološku, i kulturnu saradnju sa Kinom.

Posetu predsednika Vlade A. Brnabić Kini pomno su pratili svi vodeći kineski mediji, ocenjujući je kao veoma pozitivnu, uspešnu, i značajnu, često ističući da Kina smatra svoj odnos sa Srbijom uzornim modelom međunarodnih odnosa Kine i evropskih zemalja.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na čelu delegacije R. Srbije, posetio je Peking od 16. do 18. oktobra, radi učešća na Trećem forumu Pojas i put

Tokom boravka u Pekingu, predsednik Vučić se sastao sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, a imao je i više bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put, tokom kojeg je potpisano čak 18 sporazuma, od kojih veliki deo ima strateški karakter.

Ocenivši razgovor sa kineskim predsednikom kao izuzetno prijateljski, predsednik Vučić je novinarima u Pekingu rekao da je tema razgovora bila i Kosovo i Metohija, poštovanje međunarodno pravnih normi, ono kroz šta Srbija prolazi kao i primena dvostrukih standarda, nepoštovanje povelje UN i rezolucije 1244, od strane pojedinih zemalja.

"Naišli smo na razumevanje naših kineskih prijatelja. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su za nas potrebne, od saradnje u svim oblastima ekonomije, privrede, vojno-tehničke saradnje", rekao je predsednik Vučić i dodao da je bilo reči i o infrastrukturnom povezivanju i sve većem broju kineskih investicija.

Na prvoj sesiji Formuma za međunarodnu saradnju na visokom novou, na temu „Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji“, predsednik Vučić je rekao da upravo tema panela odražava stratešku orijentaciju koncepta razvoja Kine i njenog lidera, kao začetnika inicijative.
 
"Ova inicijativa nastoji da podstakne bližu saradnju između država i naroda kroz zajedničke napore usmerene na rešavanje globalnih izazova i napredak celog čovečanstva, uz marljiv rad na stvaranju jedne globalne ekonomije kroz uzajamnu saradnju u cilju postizanja dobrobiti za sve“, rekao je predsednik Vučić obraćajući se prisutnima.
 
Tokom boravka u Pekingu, predsednik Vučić je imao bilateralne susrete i sa predsednicima vlada Tajlanda i Laosa. Pored toga, vodio je duge razgovore i sa predsednikom Etiopije i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Takođe, sastao se sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom. Pored ovih susreta, predsednik Vučić je razgovarao i sa zamenikom premijera Kine i sa predsednikom Turkmenistana.
 
Tokom posete Pekingu, predsednik Vučić je obišao i Kineski institut za međunarodne studije i tom prilikom se sreo sa bivšom ambasadorkom Kine u Srbiji i direktorom instituta Čen Bo.


Ulan Bator: Ambasador Republike Srbije Maja Stefanović predala akreditivna pisma predsedniku Mongolije Uknagin Kurelsuku

 

Ambasador Republike Srbije Maja Stefanović predala je 16. novembra 2023. godine u Ulan Batoru predsedniku Mongolije U. Kurelsuku akreditivna pisma kojima je predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić akredituje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora R. Srbije u Mongoliji na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Pekingu.

U kraćem odvojenom razgovoru amb. M. Stefanović sa ministrom spoljnih poslova Batmunk Batsetseg izraženo je obostrano zadovoljstvo tradicionalnim odnosima Srbije i Mongolije i spremnost za njihovo dalje unapređenje u svim oblastima, uz intenziviranje dijaloga na visokom i najvišem političkom nivou.

Na istim linijama realizovani su i razgovori amb. M. Stefanović sa potpredsednikom Vlade i ministrom privrede i razvoja Čimedom Kurelbatarom, ministrom rudarstva i teške industrije Džambal Gnabatarom, državnim sekretarom MIP Mongolije Njamdorj Ankbajarom, predstavnicima Privredne komore Mongolije, kao i Uprave za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Mongolije. Poseban akcenat stavljen je na intenziviranje ekonomske saradnje i iskorištavanje potencijala na ovom polju, posebno kada je reč o poljoprivredi, turizmu, naučno-tehnološkoj saradnji, rudarstvu i dr.

Poseta Mongoliji bila je dobra prilika i za susret amb. Stefanović sa predstavnicima dijaspore Srbije u Mongoliji.KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU U OBLASTI OBRAZOVANJA

Obaveštavamo da je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo Odluku o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, broj 256/30-2023/01, koji ima za cilj upotrebu i učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i  ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta u oblasti obrazovanja.

Konkursi su otvoreni u periodu od 13. do 23. oktobra 2023. godine.

Uvid u objavljene konkurse za sufinansirenje projekata može se izvršiti na sledećim sajtovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023phpOBAVEŠTENjE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE U PEKINGU
Kancelarija spoljnih poslova Vlade Pekinga obavestila je Ambasadu R. Srbije u Pekingu da će se u subotu 16. septembra 2023. godine u pojedinim delovima Pekinga van 5. prstena, oglasiti sirene za uzbunjivanje u slučaju vazdušnog napada u okviru akcije kontrole ispravnosti sirena za obaveštavanje i uzbunjivanje.
 
U te svrhe biće pušteni zvučni signali za „ rano upozorenje“, zatim „signal za uzbunu zbog vazdušnog napada“ i na kraju „signal za prestanak opasnosti“.
 
Sva tri signala uzbunjivanja i prestanka opasnosti trajaće po tri minuta sa pauzama između njihovog oglašavanja u trajanju od 7 minuta.
 
Vreme oglašavanja sirena planirano je od 10,00 časova do 10, 23 časa.
 
Kancelarija spoljnih poslova Vlade Pekinga zamolila je da se našim sugrađanima u Pekingu ukaže na planirane aktivnosti, kako ne bi došlo do uznemirenja sugrađana, odnosno stanovnici grada Pekinga mogu nesmetano da nastave sa planiranim aktivnostima. 


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Deng Lijem

U razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Deng Lijem, održanom 31. jula u Pekingu, obostrano je izraženo zadovoljstvo izvanrednim odnosima između Srbije i Kine koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, čemu poseban kvalitet daju i prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. 
 
Zamenik ministra Deng Li je posebno naglasio da je kineska strana započela intenzivne pripreme za realizaciju posete predsednika Vučića Kini, povodom učešća na Trećem forumu za međunarodnu saradnju inicijative „Pojas i put“. Deng li je dodao da će srpskog predsednika u Kini “dočekati kao brata”, što je formulacija koja ukazuje na izuzetno poštovanje koje u Kini ukazuju predsedniku Vučiću.
 
Direktor Petković preneo je domaćinu punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu NR Kine i zahvalio na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Petković je upoznao svog sagovornika sa teškom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji u kojoj se nalazi srpski narod, a koju karakteriše rapidan porast nasilja prema srpskom i drugom nealbanskom stanovištu na KiM i kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava.
 
“U Prištini ne postoji želja za postizanjem kompromisa, dijalogom i deeskalacijom aktuelne krize koju je izazivala upravo prištinska strana svojim nasilnim i jednostranim potezima, organizovanjem nelegalnih izbora i zauzimanjem srpskih opština na severu KiM. Ta kriza koju generiše Priština preti da se prelije na čitav region”, upozorio je Petković i posebno istakao da Priština punih 10 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumom iz Brisela 2013. godine.
 
Zamenik ministra Deng Li je preneo uveravanja da će Kina nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, uz jasno protivljenje jednostranim potezima Prištine. On je naglasio da kineska strana podržava iznalaženje rešenja po pitanju KiM mirnim putem, na bazi Rezolucije 1244 SB UN i posebno je naglasio podršku i insistiranje Pekinga u vezi sa što skorijim osnivanjem ZSO.


Simpozijum o visoko kvalitetnom razvoju Inicijative „Pojas i put“
Ambasador M. Stefanović učestvovala je na Simpozijumu o visoko kvalitetnom razvoju u okviru inicijative „Pojas i put“ (Belt and Road Inititive – BRI), koji je u organizaciji MIP NR Kine i Vlade provincije Heilungđijang održan u Harbinu, od 14. do 17. jula o.g.
 
Na simpozijumu, organizovanom povodom 10. godišnjice od pokretanja inicijative „Pojas i put“, koji je vodio zamenik MIP Kine Sun Veidung, razmenjena su mišljenja o značaju ove inicijative na globalnom planu, kao i perspektivi njenog daljeg razvoja. Pored M. Stefanović, na Simpozijumu su istupali i ambasadori Indonezije, Uzbekistana, Pakistana, Etiopije, rezidentni koordinator UN u Kini, šefovi različitih agencija UN, kao i članovi Savetodavnog tela “Pojasa i puta“, među kojima su bili raniji predsednik Vlade Egipta E. Šaraf, raniji stalni predstavnik Singapura pri UN K. Mahbubani, E. Mvenča, prethodni zamenik predsedavajućeg Afričke Unije, predstavnici Azijske infrastrukturne investicione banke i Nove razvojne banke i dr.
 
U uvodnom izlaganju zamenik ministra inostranih poslova NR Kine Sun Veidung je, između ostalog, istakao da je Kina ponosna na rezultate ostvarene u okviru inicijative „Pojas i put“, kojoj se do sada priključilo 140 zemalja i međunarodnih organizacija i u okviru koje je realizovano preko tri hiljade projekata u vrednosti od oko hiljadu milijardi USD, te ocenio da je protekla decenija bila period povezivanja, umrežavanja i strateške saradnje. 
 
Svi učesnici su se afirmativno izrazili o značaju „Pojasa i puta“ kao globalne inkluzivne inicijative, koja pored velikih rezultata u pogledu jačanja međupovezanosti, posebno u infrastrukturnom smislu, ima potencijal daljeg razvoja u svim oblastima. Fokusirali su svoja izlaganja na konkretne benefite, koje su projekti u okviru „Pojasa i puta“ doneli zemalja učesnicama. 
 
U svom obraćanju, ambasador M. Stefanović je ukazala na značaj koji R. Srbija pridaje učešću u inicijativi „Pojas i put“ od njenog pokretanja i upoznala prisutne sa konkretnim rezultatima, u smislu implementacije projekata infrastrukturnog povezivanja Srbije, poput modernizacije železnice, izgradnje auto-puteva i dr. Ukazala je da je Srbija značajna tačka preko koje će Pomorski put svile za 21. vek, od Grčke, preko Severne Makedonije, Srbije i dalje Mađarske, Kinesko-evropskom ekspresnom transportnom linijom, biti povezan sa severnom Evropom.  Osvrnula se  i na značaj dolaska velikih kineskih investicija u Srbiju, koje su rezultat veće vidljivosti Srbije na investicionoj mapi Kine i sveta. Pored toga, posebno je istakla potencijale u saradnji u okviru Digitalnog puta svile, na kojoj će biti fokus u narednom periodu, imajući u vidu da je IT industrija jedan od najperspektivnijih sektora privrede R. Srbije, te da su digitalizacija i veštačka inteligencija prioriteti Vlade R. Srbije. 
 
 
Tokom posete Harbinu realizovan je i susret učesnika Simpozijuma sa guvernerom Provincije Heilungđijang gđom Liang Huiling. U kraćem odvojenom razgovoru amb. M. Stefanović sa guvernerom Liang izražen je obostrani interes za jačanje saradnje Srbije sa provincijom Heilungđijang u oblasti poljoprivrede, industrije i IT.  Naglašen je i značaj saradnje Harbina i Užica za dalji ukupan razvoj dve zemlje i upućen poziv gđi Liang da poseti Srbiju. 
 
 


Sastanak ambasadora M. Stefanović sa predstavnicima Kancelarije za spoljne poslove provincije Šandong
Tokom posete Pekingu delegacija Departmana za Evropu Kancelarije za spoljne poslove provincije Šandong, na čelu sa zamenikom generalnog direktora Departmana Lin Hanbinom, sastala se 12. jula sa ambasadorom M. Stefanović u Ambasadi R. Srbije. 
 
Zamenik generalnog direktora Lin je na sastanku istakao da prvi put nakon imenovanja na tu funkciju posećuje jednu od ambasada iz zemalja Evrope, što pokazuje koliko je Srbija važan partner za provinciju Šandong. Ističući odličnu saradnju između provincije Šandong i R. Srbije, podsetio je da su kompanije iz ove provincije prisutne na važnim projektima u R. Srbiji, kao što je izgradnja deonica auto-puta 763, Kineskog kulturnog centra i dr. U kontekstu daljeg razvoja saradnje na lokalnom nivou, obavestio je da je u Šandongu otvorena Asocijacija za saradnju lokalnih lidera u okviru mehanizma saradnje Kina – CIEZ, te istakao da se nada intenziviranju saradnje sa Srbijom i u okviru pomenute asocijacije. Zamenik generalnog direktora Lin je najavio i da će u Šandong provinciji, na jednom delu auto-puta Đinan-Ćingdao, krajem septembra ove godine biti otvorena „Srpska kuća“, koju gradi Shandong HiSpeed, a u kojoj će biti izloženi proizvodi iz Srbije. 
 
Ambasador Stefanović je podvukla da je provincija Šandong važan partner za R. Srbiju, posebno imajući u vidu pozitivan angažman kompanija Linglong i Shandong HiSpeed, i istakla da R. Srbija pruža punu podršku mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, što ćemo nastaviti i u buduće. Sagovornici su se saglasili o velikom značaju razmene poseta dve strane, čemu je u velikoj meri doprinela i nedavna poseta ministra turizma i omladine H. Memića, kao i o značaju daljeg intenziviranja poseta. 
 


Poseta učenika osnovnih škola iz provincije Guangsi Ambasadi R. Srbije
Šezdeset učenika iz više osnovnih škola iz provincije Guangsi na jugu Kine posetilo je 11. jula Ambasadu R. Srbije u Pekingu, gde ih je dočekala ambasador M. Stefanović. Poseta učenika Ambasadi je realizovana u organizaciji časopisa „Lukvi“, gde je u 2022/2023. godini rotirajući predsednik časopisa ambasador Stefanović.
 
 
Tokom posete Ambasadi, učenici su imali priliku da saznaju više o Srbiji kroz prezentaciju geografije, istorije, sporta, kulture i umetnosti naše zemlje. Pored toga, učenici su imali priliku i da degustiraju tradicionalnu srpsku hranu koju je pripremila Ambasada ovim povodom, a na kraju posete učenici su izveli i performans o srpsko-kineskom prijateljstvu.
 


Srbija izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027
Srbija je izabrana za zemlju domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027, pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu.
 
Zahvaljujemo svim zemljama koje su nam pružile podršku za članstvo kako bismo bili odabrani među drugim odličnim kandidatima. 
 
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, koja je prisustvovala glasanju u BIE 21. juna, rekla je da se Srbija predstavila na najbolji i jedinstven način, tako što je pokazala da su u njoj najvažniji ljudi.


Dodela odlikovanja predsednika Republike Srbije zaslužnim pojedincima i institucijama u Narodnoj Republici Kini
 
U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Pekingu održana je svečanost dodele odlikovanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zaslužnim pojedincima i institucijama u Narodnoj Republici Kini.
Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetan doprinos i pomoć Republici Srbiji i njenim građanima u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju zarazne bolesti Kovid-19, odlikovani su članovi kineskog medicinskog tima koji je, radi pomoći u borbi protiv pandemije, boravio u Srbiji početkom 2020. godine. Orden srpske zastave prvog stepena Ukazom predsednika dodeljen je BGI Group za unapređenje saradnje Srbije i Kine u oblasti naučno-istraživačkog rada na polju genetike, dok je Zlatnom medaljom za zasluge odlikovana i književnica Čen Danjen, za postignute rezultate u oblasti promocije Srbije u Kini.
 
Laureatima je, u ime predsednika Vučića, odlikovanja uručila ambasadorka Maja Stefanović, koja je u pozdravnoj reči naglasila da su odlikovanja odraz duboke zahvalnosti naše zemlje na doprinosu koji su laureati dali daljem osnaživanju odnosa Srbije i Kine, te da je uloga pojedinaca u jačanju odnosa između država od ogromnog značaja. Ukazala je da su odnosi Srbije i Kine jačali u vremenima blagostanja, a posebno u vremenima izazova, poput pandemije Kovid-19. Naglasila je da se, budući da je Kina prva zemlja koja je donirala pomoć i uputila tim medicinskih eksperata u Srbiju u vreme naše najintenzivnije borbe protiv pandemije, dokazala kao odan prijatelj Srbije. Istakla je i da je u borbi protiv virusa, Srbiji posebno pomogla i BGI Group doniranim laboratorijama „Vatreno oko“ u Beogradu i Nišu. Ističući značaj kulturnih veza između naša dva naroda, ambasadorka Stefanović je rekla da je Čen Danjen angažmanom i dokumentarnim filmovima o Srbiji doprinela boljem razumevanju i popularnosti Srbije u Kini, kao i da je njen angažman potvrđen i imenovanjem za ambasadora Turističke organizacije Srbije.
 
Uz veliku zahvalnost na ukazanoj časti i najvišim nacionalnim priznanjima Republike Srbije, kineski laureati su u govorima istakli duboko prijateljstvo između naroda Srbije i Kine. Doktor Peng Džićiang, u ime tima odlikovanih kineskih lekara, istakao je da su tokom borbe protiv Kovid-19, zajedno sa kolegama u Srbiji razvijeni ne samo kolegijalni odnosi, već i pravo prijateljstvo, kao i da je dirnut visokim tretmanom koji je Srbija ukazala time što ih je na aerodromu lično dočekao predsednik Vučić. Potpredsednik BGI Group i vođa tima kompanije u Srbiji Sjong Tao osvrnuo se na zajednička iskustva borbe protiv pandemije, koja su učvrstila prijateljstvo dva naroda i istakao da se nada daljem razvoju naučne saradnje između Srbije i Kine u oblasti veštačke inteligencije i primene drugih naprednih tehnologija u medicinskoj dijagnostici. Ističući zahvalnost i veliko zadovoljstvo povodom dodeljenog priznanja, Čen Danjen je rekla da izvanredna gostoljubivost i inspirativne životne priče u Srbiji predstavljaju veliko nadahnuće za njen rad u oblasti kulture, koji namerava da nastavi u cilju još snažnijeg povezivanja naša dva naroda.
 
Ceremoniji su prisustvovale i zvanice iz različitih kineskih institucija- Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i turizma, Nacionalne zdravstvene komisije, Vlade provincije Guandung, Zdravstvene komisije Guandunga, partijskog rukovodstva Prve bolnice pri univerzitetu Sun Jat-sen u Guangdžou i predstavnika vodećih medija u Kini - državne novinske agencije Xinhua, dnevnika Global Times, Beijing Daily i Kineskog međunarodnog radija CRI.
 
Odlikovanja koja su laureatima dodeljena 2021. i 2023. godine, ukazima predsednika Srbije, dodeljena su sada zbog antipandemijskih mera u Kini.


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije Jelena Tanasković posetila je NR Kinu od 14. do 17. maja o.g, radi učešća na Trećem sajmu Kina-CIEZ i Šestom dijalogu o carinama, inspekciji i karantinu Kina-CIEZ u Ningbou.

Tokom posete, ministarka Tanasković sastala se 15. maja sa zamenikom ministra Generalne uprave carina NR Kine Vang Lingđunom, sa kojim je potpisala protokole o izvozu meda i hrane za kućne ljubimce na kinesko tržište.
 
Istog dana, ministarka je, govoreći na Ceremoniji otvaranja Šestog dijaloga o carinama, inspekciji i karantinu Kina-CIEZ, pored isticanja značaja koji mehanizam za saradnju Kine i CIEZ ima za R. Srbiju, pozvala i na unapređenje institucionalne saradnje Srbije i Kine i usaglašavanje potrebnih veterinarsko sanitarnih i fitosanitarnih uslova, a u cilju povećanja obima trgovinske razmene. Takođe, dodala je i da očekuje da u što skorijem roku dođe do potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, koji će značajno doprineti daljem razvoju trgovinskih i sveukupnih bilateralnih odnosa.


U okviru učešća R. Srbije na Trećem Sajmu Kina-CIEZ u Ningbou, gde je delegaciju R. Srbije predvodila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede J. Tanasković, predstavnici Ambasade R. Srbije su učestvovali u pratećim aktivnostima u okviru pomenutog Sajma.

Ambasador M. Stefanović je 16. maja učestvovala i obratila se na Konferenciji o kupovini proizvoda iz CIE zemalja, na kojoj su prisustvovali i sekretar Partijskog komiteta KPK Ningboa i član Stalnog komiteta KPK provincije Džeđiang Peng Điasjue, specijalni predstavnik Sekretarijata Kina-CIEZ u MIP NR Kine Điang Ju, generalni direktor Biroa za razvoj spoljne trgovine Ministarstva trgovine NR Kine Vu Džengping, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i privrednici u NR Kini.

U svom obraćanju ambasador M. Stefanović istakla je da je Srbije veoma aktivna u svim oblastima u okviru mehanizma saradnje Kina-CIEZ od osnivanja ovog formata i naglasila da pridajemo veliki značaj unapređivanju saradnje sa Kinom, kao i zemljama Centralne i Istočne Evrope. Takođe, pohvalila je napore koje ulaže Generalna uprava carina Kine u cilju olakšavanja uvoza robe iz CIEZ,  a posebno pokretanje „Zelenog kanala za robu iz CIEZ“ i veb-sajta „One-stop servis za uvoz iz CIEZ“, što su nove inicijative predstavljene na ovom Sajmu.

Pored toga, ekonomski savetnik M. Stojaković i ataše M. Kuzmanović učestvovali su i na Ceremoniji otvaranja Druge faze stalne postavke nacionalnih paviljona u Ningbou 15. maja.


 Godišnjica NATO bombardovanja Ambasade NR Kine u Beogradu
 
Sećamo se današnjeg dana sa tugom, u kojem je, pre 24 godine NATO bombardovanje Ambasade NR Kine u Beogradu postalo deo naše zajedničke tragedije. U Beogradu je tada stradalo troje kineskih novinara, a više od 20 osoba je bilo povređeno, kada su se NATO bombe obrušile na zgradu Ambasade NR Kine. Duboko smo zahvalni kineskim prijateljima što su bili uz nas u najtežim trenucima, za koje se nadamo da se više nikada neće ponoviti.
 


Ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Maja Stefanović predala akreditivna pisma predsedniku NR Kine Si Đinpingu

Ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Maja Stefanović predala je 24. aprila u Pekingu predsedniku NR Kine Si Đinpingu akreditivna pisma kojim je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić akredituje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u NR Kini.
 
Na ceremoniji, koja je održana u Velikoj dvorani naroda, tom prilikom akreditive je predalo sedamdeset ambasadora u NR Kini. U obraćanju ambasadorima nakon ceremonije, predsednik Si Đinping im je poželeo dobrodošlicu i zamolio da prenesu najsrdačnije pozdrave i najlepše želje šefovima svojih država. Istakao je spremnost Kine za produbljivanje prijateljstva i uzajamno korisne saradnje sa svim zemljama sveta na temelju jednakosti. Podvukao je da će Vlada NR Kine pružiti punu podršku radu ambasadora i izrazio nadu da će ambasadori svojim produbljenim razumevanjem Kine delovati kao most saradnje.
 
U svom govoru kineski predsednik osvrnuo se i na period pandemije Kovid-19, ističući da su mnoge zemlje pružile iskrenu pomoć Kini, kao i da je Kina preduzela odlučne korake u borbi protiv pandemije na svetskom nivou. Predsednik Si Đinping preneo je spremnost na zajednički rad sa međunarodnom zajednicom u cilju promocije implementacije Inicijative za globalni razvoj, Inicijative za globalnu bezbednost i Inicijative za globalnu civilizaciju, u cilju zajedničkog napretka ka izgradnji društva sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.


Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović boravio je u zvaničnoj poseti NR Kini u periodu od 9. do 12. aprila ove godine

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović boravio je u zvaničnoj poseti NR Kini u periodu od 9. do 12. aprila, tokom koje se sastao sa ministrom trgovine Kine Vang Ventaom, zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem,  gradonačelnikom Ningboa i brojnim predstavnicima kineskih kompanija.

Nakon sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem u Pekingu 10. aprila ministar Momirović je istakao da je Srbija posvećena jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Kinom i daljem unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa, uz ponovno izražavanje posvećenosti Srbije saradnji u okviru inicijative Pojas i put i Mehanizma saradnje Kine i zemalja centralnoistočne Evrope.
 
Nakon radnog sastanka sa gradonačelnikom Ningboa Tang Feifanom 11. aprila u Ningbou, ministar Momirović je naglasio da se izvoz iz Srbije za Kinu povećava iz godine u godinu, pa je tako u  2022. godini dostigao rekordnih 1,2 milijarde dolara. Podvukao je i da će intenzivnom trgovinskom saradnjom sa Kinom i kineskim kompanijama izvoz robe iz Srbije, u narednom periodu, biti dodatno uvećan. 
 
Nakon što je sa ministrom trgovine Vang Ventaom 12. aprila potpisao Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između  Srbije i Kine, ministar Momirović istakao je da su ekonomski odnosi između dve zemlje na izuzetno visokom nivou, kao i da je Srbija važan strateški partner Kine na Zapadnom Balkanu.
 
Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, ministar Momirović ujedno je i završio trodnevnu posetu Kini.


ODLUKE O RASPISIVANjU KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo da je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo Odluku o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, broj 17/30-2023/01, koji ima za cilj upotrebu i učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i  ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Istovremeno doneta je i Odluka o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu broj 18/30-2023-1, koji ima za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta.

Konkursi su otvoreni u periodu od 1. do 15. februara 2023. godine.

Uvid u objavljene konkurse za sufinansiranje projekata može se izvršiti na sledećim sajtovima:

 www.mfa.gov.rs

 

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html   Obraćanje PPV i MSP Dačića na 8. simpozijumu tink tenkova Kina - CIEZ

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 8. simpozijumu tink tenkova Kina – CIEZ, 16. novembra, 2022. godine.

Vaše ekselencijo, poštovana ambasadorko, gospođo Čen,

Poštovani učesnici Simpozijuma,

Dame i gospodo,

Danas, kada obeležavamo desetu godišnjicu mehanizma saradnje Kine i država Centralne i Istočne Evrope, posebno smo ponosni što je Srbija, po prvi put, domaćin Simpozijuma tink tenkova. Istovremeno, Institut za međunarodnu politiku i privredu, jedan od koorganizatora današnjeg okupljanja,  proslavlja 75 godina uspešnog rada. Sve ovo pokazuje da imamo dosta razloga za zadovoljstvo, ali osećamo i obavezu da vam i na ovaj način, pa makar i virtuelno, pokažemo zašto je Beograd jedan od centara Evrope.

Prošlo je nepunih mesec dana od 20. Kongresa Komunističke partije Kine i sa velikim zadovoljstvom koristim i ovu priliku da izrazim najiskrenije čestitke predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu na ponovnom izboru za generalnog sekretara. Smernice i zaključci ovogodišnjeg Kongresa komunističke partije važni su ne samo za dalji razvoj i napredak Kine, već i za očuvanje globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti.

Drage kolege i prijatelji,

Mehanizam Kina-CIEZ od samog uspostavljanja stremi da postane sveobuhvatna platforma koja dodatno podstiče i upotpunjuje sve aspekte naše razgranate saradnje. Najbolji pokazatelj dosadašnjeg uspeha je činjenica da je obim trgovinske razmene između Kine i država CIEZ značajno porastao u prethodnih deset godina i to za čak 142,6%, dostigavši cifru od 136,2 milijarde dolara u 2021. Takođe, važno je izdvojiti i uvećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz država CIEZ u Kinu za čak 1,5 posto.

Srbija posmatra jačanje infrastrukture kao jedan od prioriteta svog ukupnog delovanja. Izgradnja puteva je jedan od preduslova za suštinsko povezivanje naroda, a uspostavljanje čvrstih veza u regionu i šire je nesumnjivo vizija oko koje Srbija gradi svoju mirnodopsku politiku. Stoga, saradnja u okviru mehanizma Kina CIEZ nam je donela realizaciju i pokretanje čitavog niza infrastrukturnih projekata, čiji je značaj dugoročan i strateški. Ponosni smo što smo zajedno ostarili brojne rezultate od kojih posebno izdvajam one najaktuelnije, poput pokretanja srpsko-kineske avio linije, puštanja u rad deonice Beograd-Novi Sad u okviru železnice Beograd-Budimpešta i izgradnju „Beogradske obilaznice" od strane Power Construction Corporation of China. Uspešno poslovanje kineskih kompanija u Srbiji čini me optimističnim u pogledu procena dolaska novih velikih kineskih investicija i sa posebnim zadovoljstvom očekujem dalje proširenje naše saradnje na obostrano zadovoljstvo.

U predstojećem periodu uložićemo dodatne zajedničke napore u cilju daljeg intenziviranja saradnje u okviru formata Kina-CIEZ, koji se pokazao kao izvanredan za očuvanje starih i razvoj novih vidova saradnje. Veoma nas raduje najava organizacije sastanka nacionalnih koordinatora Kina-CIEZ početkom decembra 2022. i očekujemo skoru realizaciju Samita lidera Kina-CIEZ. U tom smislu, podržavamo predlog Mađarske da bude domaćin tog skupa, jer smatramo izuzetno dragocenim da dinamična događanja u svetu prate aktivni i živi formati saradnje koji podstiču međusobno povezivanje kroz konkretne i korisne oblike saradnje.

Srbija želi da nastavi da unapređuje i jača svoju saradnju sa Narodnom Republikom Kinom koju smatra pouzdanim partnerom, iskrenim prijateljom i jednim od najuticajnijih političkih i ekonomskih faktora u današnjem svetu. O čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine najbolje svedoči i odnos dva predsednika koji odiše poverenjem i razumevanjem. U najboljem uverenju da će današnji skup doprineti daljoj sveobuhvatnoj, uspešnoj i višestruko korisnoj saradnji u okviru formata Kina-CIEZ, svim učesnicima Simpozijuma želim uspešan rad.

 

Hvala na pažnji!

Izvor: https://www.mfa.gov.rs/ODLUKA O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministar spoljnih poslova N. Selaković, doneo je Odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, broj 52-229/30-2022/01 od 11. aprila o.g, kao i Odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, broj: 51-366/30-2022/01 od 11. aprila o.g, a po konkursima koji su bili otvoreni od 23. februara o.g. do 9. marta o.g.
Uvid u donete odluke može se izvršiti na zvaničnom internet sajtu Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu:
www.mfa.gov.rs
www.dijaspora.gov.rsSelaković razgovarao sa ministrom inostranih poslova Kine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Vang Jiem.
Ministar Selaković je poručio da je Srbija ponosna na čelično prijateljstvo i sveobuhvatno strateško partnerstvo koje ima sa Kinom, istakavši spremnost za dalje jačanje saradnje u svim oblastima.
Posebno je ukazao da našim izvanrednim odnosima doprinosi prijateljstvo i saradnja dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, naglasivši da bi nam bila velika čast ukoliko bismo ugostili predsednika Sija u Srbiji, kada se za to steknu uslovi.
Selaković je zahvalio na jasnoj i čvrstoj podršci koju Kina pruža našoj zemlji po pitanju Kosova i Metohije, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama. Takođe, poručio je da naša zemlja pruža nedvosmislenu podršku politici „jedne Kine“ i principu „jedna zemlja-dva sistema“, kao i borbi NR Kine protiv separatizma.
Ministar je preneo i da Srbija pridaje veliki značaj inicijativi kineskog predsednika „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, posebno naglasivši da nas raduje što se ove godine obeležava deset godina od osnivanja ovog mehanizma. U tom smislu, Selaković je kazao da je aktivno učešće naše zemlje u mehanizmu Kina-CIEZ i inicijativi „Pojas i put“ dalo snažan doprinos dolasku kineskih investicija u Srbiju.
Ukazavši na intenziviranje naše bilateralne ekonomske saradnje, Selaković je posebno govorio o značaju kineskih investicija i zajedničkih infrastrukturnih projekata, istakavši naš interes i za što skorije otvaranje direktnih avio-linija između Beograda i Pekinga i Beograda i Šangaja.
Kada je reč o robnoj razmeni, šef srpske diplomatije rekao je da je ona prethodne godine premašila pet milijardi dolara, kao i da je naš izvoz dostigao istorijski maksimum od gotovo jedne milijarde dolara, što je povećanje 152 odsto za poslednjih deset godina.
Sagovornici su se saglasili da će potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje pružiti širi prostor za dalji razvoj robne razmene i podizanje uloge Srbije u regionu.
Šef kineske diplomatije čestitao je na uspešno realizovanim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, pobedi predsednika Aleksandra Vučića i uspehu Srpske napredne stranke. Takođe, preneo je čestitke i pozdrave predsednika Sija predsedniku Srbije.Čestitka predsednika NR Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga povodom pobede na predsedničkim izborima. U čestitki se kaže:

„Povodom Vašeg ponovnog izbora za predsednika Republike Srbije, želim u ime Vlade i naroda Kine, kao i u svoje lično ime, da Vama uputim srdačnu čestitku.

Poslednjih godina, sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije održava vitalni trend razvoja. Međusobno političko poverenje naše dve zemlje je čvrsto i praktična saradnja daje bogate rezultate. Suočavajući se sa promenama kakve nisu viđene vek unazad, naše dve strane se pridržavaju uzajamnog poštovanja i tretiraju jedni druge na ravnopravnoj osnovi i zajedno unapređuju izgradnju zajednice za zajedničku sudbinu čovečanstva i pozitivno doprinose očuvanju međunarodne pravičnosti  i pravde.

Pridajem veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i posebno negujem dobar poslovni odnos i lično prijateljstvo koje sam uspostavio sa Vama. Spreman sam da sa Vama ulažem zajedničke napore i jačam strateške komunikacije naše dve zemlje, učvršćujem međusobno političko poverenje naše dve strane, proširujem i produbljujem međusobno korisnu saradnju u različitim oblastima, da kontinuirano vodimo kinesko-srpske odnose ka novim rezultatima, kako bismo doprineli blagostanju naše dve zemlje i dva naroda.

Želim Vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje“, navodi se u čestitki Si Đinpinga.
 PARLAMENTARNI I PREDSEDNIČKI IZBORI U REPUBLICI SRBIJI 03. APRILA 2022. GODINE

PARLAMENTARNI I PREDSEDNIČKI IZBORI U REPUBLICI SRBIJI 03. APRILA 2022. GODINE, GLASANJE U INSTRANSTVU.

https://www.rik.parlament.gov.rsOBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji će se održati 3. aprila 2022. godine.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave(MDULS)  izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu  o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine. Obaveštenje se može preduzeti na sledećem linku:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu (u NR Kini, Mongoliji, DNR Koreji i Pakistanu) da preko Ambasade Republike Srbije u Pekingu mogu najkasnije do 12. marta 2022. do 24 časa podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstven matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birači glasati na predstojećim izborima.
Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja Ambasadi Republike Srbije u Pekingu koja je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača. Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se ostvariti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs/ unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.
Na izborima u inostranstvu, moći će da glasaju samo oni državljani Republike Srbije koji se nakon raspisivanja izbora, u prethodno navedenom roku, upišu u Jedinstveni birački spisak u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kom nameravaju da glasaju. Treba imati u vidu da prethodni glasački spiskovi za glasanje u inostranstvu, sačinjeni na osnovu ranijih prijava, više ne važe.
Popunjen obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak, odnosno za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, uz koji je obavezno priložiti kopiju važećeg pasoša Republike Srbije, može se podneti Ambasadi na jedan od sledećih načina:
- lično, svakog radnog dana od 09.00 do 15.00 časova u prostorijama Ambasade RS u Pekingu
- elektronskim putem na : embserbia@embserbia.cn
- poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing, PR China
- faxom na broj: +86 10/6532 1207
Više informacija možete naći na web sajtovima Republičke izborne komisije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i u Ambasadi RS u Pekingu na broj telefona 010-6532-3516.
 Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.
Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati orema mestu boravišta u inostranstvu.
Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.”
Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći ovde.Informisanje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata

Ministarstvo spoljnih poslova Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu svojim Odlukama od 19. juna 2019. godine raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu.

Sve informacije o konkursima i proceduri mogu se naći na linku
 

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf„Boje sveta“ – humanitarna izložba supruga ambasadora

U Pekingu je 29. maja o.g. u Art Muzej hotelu održana humanitarna umetnička izložba „Boje sveta“ na kojoj su svoje radove izložile supruge ambasadora u Pekingu, učesnice likovne radionice Dane Bačević, supruge ambasadora Milana Bačevića.

Učesnice iz 26 zemalja, supruge ambasadora, (Bugarske, Hrvatske, SAD, Kuvajta, SA, Crne Gore, Azerbejdžana, Sudana, Pakistana, Indije, Gvajane, Indonezije, Tunisa, Iraka, Gane, Kazahstana, Senegala, Palestine, Sudana, Kuvajta i dr.) izložile su 54 rada sa ciljem prikupljanja dobrotvornog priloga koji će u celosti ići državnoj fondaciji „Sung Ćingling“, a potom do onih kojima je pomoć najpotrebnija.

Izložbu je otvorila profesorka sa prestižne Kineske akademije lepih umetnosti (CAFA) gđa Lin Siaoču, a izložbi su prisustvovali mnogobrojni predstavnici dipkora, u prvom redu ambasadori i njihove supruge, zatim predstavnici kineske fondacije i medija.Inicijativa „Pojasa i puta“ dolazi u pravo vreme – intervju ambasadora M. Bačevića

Kineska centralna televizija CCTV je na svom informativnom kanalu emitovala intervju ambasadora M. Bačevića pod naslovom „Inicijativa Pojasa i puta dolazi u pravo vreme“ koji je preuzet sa „Jangce vesti“ Hubei satelitske TV. Intervju je realizovan tokom nedavne posete ambasadora Bačevića Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei.

Ambasador je govorio o ulozi i potencijalima Srbije u saradnji sa Kinom i u okviru inicijative „Pojasa i puta“ . Govoreći o inicijativi, ambasador je rekao da ona predstavlja tačku preokreta na razvojnom putu Srbije, navodeći kao primer niz kapitalnih kineskih investicija u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, razvoj resursa i proizvodnju u Srbiji.

Video intervju možete pogledati ovde :

http://news.cctv.com/2019/04/26/VIDELxx7naAZSWjF9UoJFjyG190426.shtml

Wechat линк: https://mp.weixin.qq.com/s/RmvgKWyN7uTs90Xx5DxobgKineska producentska otkupila autorska prava za rimejk filmova „Most“ i „Valter“

Uoči obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, u prisustvu ambasadora M. Bačevića i ambasadora BiH A. Rilla, Filmski centar Sarajevo, kineski Huahua Media i Dandelion Productions Inc. su potpisali sporazum o rimejku klasičnog ratnog filma „Most“ i Memorandum o saradnji u vezi sa filmom „Valter brani Sarajevo“.

Kao antifašistički filmovi koji su bili poznati širom Kine 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, „Most“ i „Valter“ su se urezali u kolektivno kinesko sećanje. Bogatstvo likova čija je epska dimenzionalnost dočarala romantičnost revolucije, muzika i filmski dijalozi zadržali su večni umetnički šarm ostajući mesto prepoznavanja dveju različitih kultura sve do danas.

Ambasador M. Bačević je rekao da dva filmska klasika, „Most“ i „Valter brani Sarajevo“ predstavljaju ne samo kulturno dobro svih naroda bivših jugoslovenskih republika već i svedočanstvo o višedecenijskom kinesko-jugoslovenskom prijateljstvu. Rimejk ovih filmova će predstavljati podstrek kulturnoj razmeni, kako bilateralno, tako  i u okvirima inicijative „Pojasa i puta“ dodatno jačajući  prijateljstvo između naroda Srbije i Kine.

Ambasador Bosne i Hercegovine A. Rill je rekao da ostvarenja imaju reputaciju filmskih klasika i da muziku iz filmova prepoznaju mnogi. Ovaj rimejk će sigurno doneti novi uzlet kulturnog uticaja Kine u BiH, a imajući u vidu širenje inicijative „Pojasa i puta“, i u drugim zemljama tako da mlađa generacija može da spozna snagu ova dva klasična filma čija je popularnost prevazišla nacionalne granice.

Predsednik Upravnog odbora Huahua Media Vang Kefei je rekao da je ova saradnja izraz i  kineske misije učvršćivanja kulturnih veza i razmene kroz inicijativu „Pojasa i puta“ što će dodatno ojačati prijateljstvo između naroda Kine i Srbije.

Predstavnik srpskih producenata i predsednik Dandelion Productions Inc, P. Antonijević je preneo da su „Most“ i „Valter“ antologijski filmovi srpske kinematografije i da su njihov sadržaj i karakteri prevazišli kulturne i jezičke barijere, postajući najpopularniji strani filmovi u Kini. Projekat rimejka ujedinio je napore kineskih, srpskih i bosanskohercegovačkih filmskih autora uz uverenje da će nova verzija pomoći globalnoj publici da se ponovo poveže sa ovom filmskom pričom.

Generalni direktor Filmskog centra Sarajevo J. Duraković je preneo da su od osnivanja Filmskog centra Sarajevo, „Most“ i „Valter“ najdragocenija kulturna dobra u filmskoj arhivi BiH da čak i danas imaju najveći televizijski rejting. Nada se da će obradom ovih filmova svetskoj publici biti predstavljena nacionalne kulture BiH i srpskog naroda.

Prema prikupljenim informacijama, film „Most“ je ušao u preliminarnu fazu priprema i početak snimanja se planira početkom 2020. godine.

 Obeležen Dan državnosti

U Pekingu je u petak 22. marta 2019. održan svečani prijem povodom Dana državnosti R. Srbije. Događaj je realizovan nakon mesec dana iz obzira prema domaćinima koji svoje najvažnije praznike obeležavaju tokom februara.

Ambasador Milan Bačević je u pozdravnom govoru je naglasio dugu tradiciju prijateljstva dve zemlje i izrazio da je ponosan na činjenicu da su odnosi dve zemlje dostigli nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, uspostavljenog prilikom posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine.

Najavio je da će u aprilu predsednik Aleksandar Vučić učestvovati na Drugom forumu "Pojas i put", a premijerka Ana Brnabić na Samitu „16+1“ u Dubrovniku.

Govoreći o dometima bilateralne saradnje, ambasador Bačević je istakao zadovoljstvo napretkom infrastrukturnih projekata od kojih je najvažnija modernizacija pruge Beograd-Budimpešta kao deo šireg strukturnog povezivanja južne i centralne Evrope sa Kinom, a posebnu ulogu za razvoj srpske privrede ima direktna kineska investicija u Železaru Smederevo. Bolje upoznavanje naroda i kultura predstavlja osnovu svakog produbljivanja odnosa između država u okviru čega veliku važnost ima Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu.

Ambasador je podsetio na dvodecenijsku godišnjicu od NATO bombardovanja Srbije tokom kojeg su Kina i njen narod tada, kao i sada, bili uz nas, branili poziciju zasnovanu na međunarodnom pravu i zajednički pretrpeli tragediju, zahvaljujući se Kini na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Visoki gost je bio zamenik direktora Uprave za Evropu kineskog Ministarstva spoljnih poslova g. Lu Šan. Svečanosti je prisustvovalo oko dvestapedeset zvanica, među kojima predstavnici diplomatskog kora, partijski i državni funkcioneri, predstavnici provincijskih vlada, poslovni ljudi, umetnici, profesori, studenti i deo srpske dijaspore.KONKURSI ZA DIJASPORU

Ministarstvo spoljnih poslova Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu svojim Odlukama br. 101/30-2019/01 i 101/30-2019/01 od 08. marta 2019. godine raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, kao i matične države i dijaspore.
Konkursi su otvoreni od 13.marta o.g. do 1. aprila o.g.
Sve informacije o konkursima i proceduri mogu se naći na linku:
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 Ambasador Milan Bačević u poseti gradu Đilin

Ambasador Milan Bačević je posetio grad Đilin istoimene provincije gde je imao razgovor sa partijskim sekretarom gradskog komiteta g. Vangom Tingkaiem.

U dobrodošlici ambasadoru Bačeviću koji je treći put gost Đilina, sekretar Vang je zahvalio ambasadoru na njegovom ličnom doprinosu u podsticanju razvoja saradnje između Đilina i Srbije i izrazio očekivanje za širenje oblasti saradnje i konstatovao da za to postoje veliki potencijali, imajući u vidu komplementarne prednosti naše zemlje i Đilina.

Ambasador Bačević je takođe bio domaćin poslovnog foruma na kojem su predstavnicima lokalnih kineskih preduzeća predstavljene investicione prilike i strateški projekti na kojima bi, po uzoru na već realizovane srpsko-kineske projekte, mogle da budu angažovane i kompanije iz Đilina.   Poseta ambasadora Milana Bačevića Harbinu

Ambasador Milan Bačević je 25-28. februara 2019. boravio u Harbinu gde ga je primio gradonačelnik glavnog grada Heilungđiang provincije g. Sun Dže. U razgovoru su istaknuti odnosi prijateljstva koje su nedavno uspostavili Harbin i Užice i komplementarnosti saradnje Harbina i Srbije. Tokom boravka u Harbinu, ambasador je posetio i Fakultet za slovenske studije Pedagoškog univerziteta. U razgovoru sa rektorom univerziteta g. Sun Liđunom, bilo je reči o unapređenju nastave srpskog jezika i načinima za intenzivniju studensku razmenu. Značajni deo vremena je odvojen za druženje i razgovor ambasadora Bačevića sa studentima koji su potom pogledali film „Zaspanka za vojnika“.Ambasadorova čestitka povodom Kineske nove godine

Ambasador Milan Bačević je čestitao Kinesku novu godinu u video poruci Sino-Asia Web TV stanice. Gledaocima ovog onlajn kanala, ambasador Bačević je poželeo uspešnu Novu godinu i dobro zdravlje. Čestitao je 70-godišnji jubilej postojanja nove Kine, dostignuća koja je Kina u tom višedecenijskom periodu postigla.

Pohvalio je ulogu Kine u međunarodnim odnosima, njen aktivizam u širenju partnerstva i jačanja prijateljstva sa svim zemljama što doprinosi njenom međunarodnom kredibilitetu. Posebna zasluga pripada inicijativi „Pojasa i puta“ u kojoj manje zemlje nalaze svoje mesto prepoznajući svoj politički i ekonomski interes. Srbija se, kao jedna od zemalja na ovoj trasi, raduje uspesima Kine, za koju je vezuje „čelično prijateljstvo“.

            Video možete pogledati ovde 10. Konferencija srpske medicinske dijaspore u Beogradu 20-22. juna 2019.

U Beogradu će 20-22. juna 2019. pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princa Aleksandra i Katarine Karađorđević biti održana 10. Konferencija medicinske dijaspore sa ciljem da se srpski lekari iz inostranstva i međunarodni medicinski stručnjaci okupe u misiji razmene znanja i podrške srpskom zdravstvenom sistemu.

Partneri Konferencije su WHO (World Health Organization), Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije, Ministarstvo zdravlja  R. Srbije, Medicinski fakultet u Beogradu, Lekarska komora Srbije, Univerzitetska dečija klinika i Kraljevski medicinski odbor. 

Svečano otvaranje Konferencije predviđeno je za 20. juni 2019. u 09.00 časova u hotelu Hilton u Beogradu.

 Odluka Vlade RS o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau

Vlada R. Srbije je, na sednici održanoj 18 januara 2019. godine, donela  Odluku o ukidanju viza državljanima Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, za nosioce svih vrsta pasoša. Prema navedenoj Odluci državljani navedenih država mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od 180 dana. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS broj 3/2019 od 18.1.2019. godine i stupa na snagu 25. januara 2019. godine.U PEKINGU OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR – IVO ANDRIĆ

Uz zvuke gusala i izložbe savremene srpske umetnosti, u Pekingu u umetničkoj zoni 798 je 29. novembra 2018. svečano otvoren Srpski kulturni centa, koji je poneo veliko ime našeg nobelovca. Kulturni centar je otvorio ministar kulture i medija R. Srbije g. Vladan Vukosavljević, a u ulozi počasnog gosta ceremoniji je prisustvovao i govorio ministar kulture i turizma NR Kine g. Luo Šugang.


Ministar Vlade R. Srbije je u svom obraćanju rekao da je sveobuhvatno strateško partnerstvo, duboko prijateljstvo i veoma dinamična saradnja u oblasti kulture i umetnosti Srbije i Kine uticalo da Srbija baš u Pekingu osnuje svoj drugi kulturni centar u svetu, gde će kineski građani moći da upoznaju srpsku kulturu.


Kulturni centar će afirmisati srpsku savremenu likovnu i primenjenu umetnost, promovisati filmska ostvarenja a i stvoriti uslove za učenje srpskog jezika i njene kulture. Programi Centra predočiće kineskim građanima i Srbiju kao turističku destinaciju – raznovrsnim festivalima i kulturnim nasleđem.


Ministar Luo Šugang je rekao da su događaji poput ovog od velikog značaja za sve u Kini, posebno za bilateralne kulturne odnose dve zemlje, jer otvaraju novi prozor kroz koji će kineska publika više naučiti o srpskoj prošlosti i sadašnjosti.  U Pekingu se naredne 2019. godine očekuje otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.
Pekinški Kulturni centar Srbije je drugi kulturni centar Srbije u svetu.


 Filmsko popodne sa studentima srpskog jezika sa univerziteta u Pekingu

Ambasada R. Srbije u Pekingu je 14. juna 2018. godine organizovala „Filmsko popodne“ za studente srpskog jezika sa Pekinškog univerziteta za međunarodne studije (BISU) i Pekinškog  univerziteta za strane studije (BFSU) gde se srpski izučava kao obavezni predmet. Više od 40 studenata zajedno sa svojim profesorima su bili gosti projekcije filma „Montevideo, vidimo se!“.

Studente je pozdravio ambasador Milan Bačević, a nakon projekcije filma , studenti su u razgovoru sa sastavom Ambasade predstavili svoje znanje srpskog jezika. Kao uspomenu na „Filmsko popodne“, Ambasada je studentima darovala suvenire Srbije.
 Ministar prosvete Srbije posetio Kinu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i državni sekretar Ana Langović Milićević boravili su u poseti Kini od 27. maja do 2. juna 2018. godine tokom koje su učestvovali na 6. Dijalogu obrazovnih politika Kina-CIEZ u Šendženu 28. maja 2018, a potom posetili Ćingdao, Vendžou i Šiđiadžuang. Tokom posete Kini, ministar se sreo sa lokalnim zvaničnicima, posetio je Šendžen univerzitet i Medicinski univrzitet u Vendžou, bio gost i strukovnih škola i prisustvova ceremoniji otvaranja Kancelarije za razvoj srpsko-kineske saradnje u Vendžou i potpisivanja odgovarajućih dokumenata u Centru Pojas i put za inovativnu saradnju u Ćingdau kojima je predviđena obrazovno-sportska saradnja dve zemlje.Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministatstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, rasposuje jednom godišnje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji će ove godine trajati u vremenu od 12. do 30. marta 2018. godine.

S tim u vezi, ovim putem vas obaveštavamo da su objavljeni Konkurisi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srba u regionu.

Informacije, uslove i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećim linkovima, i to:

Za dijasporu:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/ i

Za Srbe u regionu:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/.


 Informacija o novoj platformi Radio-televizije Srbije


Novom platformom je omogućeno praćenje uživo, 11 televizijskih kanala (RTS1, RTS2, RTS3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac), kao i 4 radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202), Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije.
Takođe, moguće je i odloženo praćenje programa i usluga „Video na zahtev“ i „Audio na zahtev“, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a, u okviru celine „Moj grad“, a na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP RTS-a. Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona, uz registraciju na web stranici rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS), ili preko Facebook-a.

 Odluka Vlade St. Vinsenta I Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša

Vlada St. Vinsenta i Grenadina je donela Odluku kojom je ukinula vize za drzavljane R. Srbije, nosioce svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 30 dana, u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21. Februara 2018.Odluka o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosioce svih pasoša

Na sednici Vlade R.Srbije, održanoj 6. februara 2018. godine, doneta je odluka o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosice svih posoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku R. Srbije“ br. 10/2018 od 07.02.2018. godine i stupa na snagu 15.02.2018. godine.Sporazum između Vlade R.Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša - stupanje na snagu

Sporazum između Vlade R.Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, novembra 2016. godine, stupio je na snagu 17. januara 2018. godine.
Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset dana od datuma ulaska.Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji RepublikeSrbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br.119/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.

 Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 111/2017 od 11. 12. 2017. godine i stupa na snagu 19. 12. 2017. godine.Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 111/2017 od 11. 12. 2017. godine i stupa na snagu 19. 12. 2017. godine.ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Vlada Islamske Republike Iran je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Islamske Republike Iran, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godineOdluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državlјane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša

Državlјani Republike Indonezije, nosioci običnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu i počinje da se primenjuje od 14.10.2017.

 Poziv za dijasporu za Forum naprednih tehnologija u Nišu

Kancelarija za saradnju sa dijasporom grada Niša upitla poziv dijaspori za ovogodinji Forum naprednih tenologija koji će se održati u Nišu u periodu od 17-19.102017.

Pozivno pismoPoseta studenata kineskog jezika iz Srbije

(Peking, 9. avgust 2016) Dvadesetak srednjoškolaca i studenata kineskog jezika iz Srbije, polaznika Letnjeg međunarodnog kampa Instituta Konfucije na Univerzitetu za medije i komunikacije u Pekingu, posetilo je 9. avgusta Ambasadu R. Srbije.


Opširnije...
Državna poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga R. Srbiji

Kineski predsednik Si Đinping boravio je od 17. do 19. juna 2016.g. u državnoj poseti Republici Srbiji, na poziv predsednika RS T. Nikolića. Poseta predsednika Si Đinpinga bila je prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine i obeležena je daljim unapređenjem sveukupnih odnosa dve zemlje potpisivanjem Zajedničke izjave dva predsednika o podizanju nivoa odnosa RS i NR Kine na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Pored susreta sa domaćinom, predsednikom R. Srbije T. Nikolićem, predsednik Kine Si Đinping je tokom posete Srbiji imao odvojene susrete sa predsednikom Vlade RS A. Vučićem i predsednicom Narodne skupštine RS M. Gojković.

O značaju međusobnih odnosa Srbije i Kine govori i činjenica o inteziviranju međusobnog političkog dijaloga na najvišem nivou, odnosno realizacija šest poseta na najvišem nivou u poslednje tri godine iz Srbije u Kinu i obratno.

Više detalja o poseti možete videti na vebsajtovima predsednika R. Srbije (ovde, ovde i ovde), Vlade i Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije.Treći sastanak lokalnih lidera KINA – CIEZ

(Peking, 17. jun 2016) U Tangšanu, u provinciji Hebei, 16 – 17. juna o.g. je održan Treći sastanak lokalnih lidera KINA – zemlje centralne i istočne Evrope, na kome su učestvovali predstavnici vladinih institucija i 58 delegacija lokalnih organa uprave iz svih zemalja članica mehanizma saradnje 16+1. Ispred R. Srbije, u aktivnostima u okviru Trećeg sastanka lokalnih lidera učestvovali su pomoćnik ministra privrede B. Žarković, rukovodilac Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom PK Beograda S. Vasić i ministar savetnik u Ambasadi B. Cvetković. S. Vasić je u okviru tematskog foruma „Inicijativa Put i pojas i međunarodni proizvodni kapaciteti“ održala prezentaciju na kojoj je predstavila dosadašnje rezultate saradnje sa NR Kinom u oblasti ekonomije i investicione i privredne potencijale R. Srbije. Pored Trećeg sastanka lokalnih lidera KINA – CIEZ, paralelno je održan i Ekonomski i trgovinski sajam na kome je Srbija bila predstavljena na posebnom izložbenom paviljonu.Intervju ambasadora M. Bačevića za list China Daily

Povodom predstojeće posete predsednika NR Kine Nj.E. g. Si Đinpinga Republici Srbiji, ambasador RS u Kini Nj.E. g. Milan Bačević dao je nekoliko intervjua različitim kineskim medijima o svom viđenju aktuelnog stanja i perspektivi ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Kine, odnosno daljem razvoju strategijskog partnerstva dve zemlje.


Ovde možete pročitati intervju ambasadora M. Bačevića za list China Daily.Saradnja Srbije i Kine u oblasti kulture – susret ministara

(Beograd, 16.06.2016) Tokom razgovora ministra kulture i informisanja R. Srbije Ivana Tasovac i ministra kulture u Vladi NR Kine Luo Šuganga u Beogradu, iskazano je zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dva ministarstva i visokog stepena obostranog razumevanja i saradnje u oblasti kulture.


Opširnije...
Druga ministarska konferencija o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine i sajam Kina - CIEZ

(Peking, 10. jun 2016) Ambasador R. Srbije u NR Kini M. Bačević je učestvovao na Drugoj ministarskoj konferenciji o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine Kina - zemlje centralne i istočne Evrope u Ningbou 9. juna o.g. U svom obraćanju, ambasador M. Bačević je ponovio snažnu podršku R. Srbije ovom formatu saradnje i ukupnom unapređenju naših ekonomskih odnosa sa Kinom. Kao potvrdu veoma dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje naveo je posetu kineskog predsednika Si Đinpinga R. Srbiji i zaključivanje niza dokumenata od strateškog značaja, kao i intenzivnu razmenu poseta na najvišem nivou u prethodnom periodu. Pored ministarske konferencije, u Ningbou se održao i Sajam investicija i trgovine Kina – CIEZ na kome su učestvovali i naši izlagači u organizaciji Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda, a potpisan je i poseban Sporazum o strateškoj saradnji između ogranka Kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine za oblast Điangdong i Privredne komore Beograda.Forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu

(Beograd, 05.06.2016) Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio je Prvi forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope „Naša zajednička budućnost: kreativne industrije i kulturna trgovina“. Na forumu je predstavljena i publikacija "Međunarodna mapa kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope".

Ministar Tasovac je istakao da Srbija danas prepoznaje kulturne industrije kao jedan od važnih potenicijala razvoja i izrazio očekivanje da će forum doprineti pronalaženju ideja i rešenja za dalje otvaranje i širenje međunarodnog tržišta kulturnih industrija.
 Poseta ministra unutrašnjih poslova R. Srbije N. Stefanovića NR Kini

(Peking, 16.5.2016) Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, dr Nebojša Stefanović, koji je boravio u poseti Pekingu radi učešća na forumu u organizaciji CK KP Kine, imao je 16.05.2016. sastanak u Ministarstvu javne bezbednosti NR Kine sa ministrom Guo Šengkunom.

Na sastanku je obostrano istaknuto da R. Srbiju i NR Kinu veže duboko prijateljstvo, a da dva ministarstva u kontinuitetu jačaju stručnu razmenu i saradnju u sprovođenju zakona i suzbijanju netradicionalnih pretnji – prekograničnog organizovanog kriminala, terorizma, hvatanju begunaca i dr.

MUP N. Stefanović je uputio poziv ministru Guo Šengkunu da poseti Srbiju.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini

Obaveštavamo da je Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije raspisalo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini. Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na vebsajtu Ministarstva.


Opširnije...
Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije

Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije stupa na snagu 13. februara 2016. Godine. Od tog datuma državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajnju od 90 dana u periodu od 6 meseci, računajući od prvog dana ulaska.U Ambasadi održana novogodišnja priredba

U Ambasadi je u sredu 30. decembra o.g. održana prigodna novogodišnja priredba. Đaci Dopunske škole na srpskom jeziku su uz podršku Ambasade, a u organizaciji koordinatora za nastavu u Ambasadi Biljane Stanković Ivanić i nastavnice Nataše Radosavljević Gaberove priredili novogodišnji program za svoje drugove, roditelje i ostale goste. Umetnički program obogatili su i gosti iz Ruske škole pri Ambasadi Ruske Federacije u NR Kini. Tehničku pomoć i asistenciju pružio je Milan Ivanić, dok su uz pomoć Marka Petijevića obezbeđeni slatkiši za svu decu na priredbi.

Nakon priredbe uz pomoć pojedinih članova dijaspore i kolektiva Ambasade RS u Pekingu pripremljen prigodan koktel.Učešće predsednika Vlade Republike Srbije na Četvrtom sastanku šefova vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope u Sudžou 24. i 25. novembra 2015.g. i bilateralna zvanična poseta NR Kini 26. novembra o.g.

(Peking, 28. novembar 2015) Predsednik Vlade RS A. Vučić boravio je u NR Kini od 23. do 28. novembra 2015. g.

Pored učešća na Četvrtom samitu šefova vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope pod nazivom “Novi počeci, nova područja i nova vizija” u Sudžou 24. i 25. novembra 2015.g, predsednik Vlade RS A. Vučić od 26. do 27. novembra boravio je u zvaničnoj bilateralnoj poseti Kini.


Opširnije...
Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije M. Bačevića predsedniku Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine DNR Koreje Kim Jong Namu

(Peking, 13. novembar 2015) Ambasador Republike Srbije Milan Bačević predao je 12. novembra 2015. godine predsedniku Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine Demokratske narodne republike Koreje NJ.E. Kim Jong Namu akreditivna pisma, kojima ga je predsednik Republike Srbije NJ.E. Tomislav Nikolić imenovao za ambasadora Republike Srbije u DNR Koreji.

U razgovoru ambasadora M. Bačevića sa predsednikom Prezidijuma VNS DNR Koreje potvrđeno je  tradicionalno prijateljstvo dve zemlje i naroda.
 Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije M. Bačevića predsedniku IR Pakistan M. Husainu

(Peking, 4. novembar 2015) Ambasador Republike Srbije Milan Bačević predao je 3. novembra 2015. godine predsedniku Islamske Republike Pakistan NJ.E. Manmunu Husainu akreditivna pisma, kojima ga je predsednik Republike Srbije NJ.E. Tomislav Nikolić imenovao za ambasadora Republike Srbije u IR Pakistan.

U razgovoru ambasadora M. Bačevića sa predsednikom Pakistana je istaknuta obostrana spremnost za unapređenje bilateralne saradnje između Srbije i Pakistana i konstatovani potencijali za unapređenje ekonomske saradnje.
 Poseta delegacije Grada Beograda Pekingu

(Peking, 28. oktobar 2015) Delegacija Grada Beograda, na čelu sa gradonačelnikom S. Malim, od 25. do 27. oktobra 2015. je posetila Peking. Tom prilikom, gradonačelnik Beograda se sreo gradonačelnikom Pekinga Vang Anšunom i predstavnicima gradskih komisija nadležnih za međunarodnu saradnju, trgovinu, upravljanje administracijom i životnu sredinu, planiranje, urbani razvoj, kulturu i turizam. Na sastanku sa gradonačelnikom Pekinga,  izraženo je zadovoljstvo zbog razvoja prijateljskih odnosa i saradnje između dva grada koji ove godine obeležavaju 35. godišnjicu od potpisivanja Sporazuma o saradnji i prijateljstvu i spremnost da se postojeći odnosi unaprede kroz intenziviranje kontakata na različitim nivoima, saradnju u oblasti ekonomije, turizma, kulture, obrazovanja i razmenu iskustava na planu funkcionisanja javne administracije. Gradonačelnik Beograda je posetio i Komisiju za razvoj turizma grada Pekinga, u kome je smešten sekretarijat Svetske organizacije turističkih gradova i razgovarao sa generalniom sekretarom ove organizacije Song Ju. Tokom posete, organizovan je i susret sa generalnim direktorom gradske Komisije za trgovinu Jan Ligangom i predstavnicima više velikih kineskih kompanija (China Railway Group, Sinohydro Corporation Ltd, Beijing Urban Construction Group, Beijing UN Construction Group, CGC Overseas Construction Group, Beijing Construction Engineering Group).Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

• Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that "The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

• Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

• Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

• Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

• Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

• Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.

• Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of  such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

• Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

• Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th  session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

• Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.Dopunska škola na srpskom jeziku u Pekingu

Srpska škola u Pekingu koja je počela sa radom oktobra 2010. Godine, nastavlja sa radom i ove školske godine. Poseban program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu ostvaruje se iz sledećih predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda. Nastava se odvija u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Pekingu jednom nedeljno u trajanju od tri školska časa.  Učenici su podeljeni u tri uzrasta: mlađi (predškolsko, prvi, drugi i treći razred), srednji (četvrti, peti i šesti razred) i stariji uzrast (sedmi i osmi razred).

Nova školska godina počela je 11. septembra 2015. godine. Nastavu vodi Nataša Radosavljević-Gaberova, lektor na katedri za srpski jezik na Univerzitetu Beiwai u Pekingu. Pohađanje škole je besplatno.

Više informacija o školi i upisu u novu školsku godinu mogu se dobiti  na telefon 010-6532-3516 (sa naznakom za srpsku školu).Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u Republiku Srbiju

(Peking, 23.9.2015) Povodom sve većeg broja izbeglica koji pristužu na teritoriju Republike Srbije, a  koji su zbog zatvaranja graničnih prelaza sa Mađarskom i Republikom Hrvatskom prinuđeni da se u dužem periodu zadržavaju u Republici Srbiji,  Vlada Republike  Srbije preduzela je niz konkretnih  mera.

Vlada je preko svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu uputila i apel zainteresovanim institucijama i ljudima dobre volje da pomognu u prikupljanju humanitarne pomoći,  imajući u vidu da postojeći kapaciteti Republike  Srbije ni finansijski ni logistički nisu dovoljni za zbrinjavanje izbeglica i pružanje neophodne pomoći.


Opširnije...
Biciklista Dragan Šibalić u Kini

(Peking, 7. septembar 2015) Biciklistka Dragan Šibalić, koji je u aprilu 2015. biciklom krenuo iz Kraljeva na put od 20.000 kilometara do Japana, posetio je 7. septembra 2015. godine Ambasadu RS u Pekingu. Ambasador M. Bačević poželeo mu je puno uspeha i sreće u ovom poduhvatu.Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Narodnoj Republici Kini, 30. avgusta - 3.septembra 2015. godine

(Peking, 4. septembar 2015) Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, posetio je NR Kinu od 30. avgusta do 3. septembra 2015. godine, radi učešća na komemoraciji i vojnoj paradi povodom 70. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata. Tokom posete NR Kini, predsednik T. Nikolić boravio je u Pekingu i Sianu.

T. Nikolić je u Pekingu razgovarao sa predsednikom NR Kine, Si Đinpingom i premijerom Li Kećiangom. U razgovorima sa kineskim rukovodstvom potvrđeno je opredeljenje obe strane za dalje jačanje prijateljstva i strateškog partnerstva dve zemlje. Predsednik R. Srbije je 1. septembra u Sianu imao sastanak sa guvernerom provincije Šaansi Lou Ćinđienom i gradonačelnikom Siana Dong Đunom.

Srpski predsednik se u Pekingu i Sianu sreo i sa visokim predstavnicima više kineskih kompanija – SINOMACH/CMEC, CRBC, Huawei, ZTE, Shaanxi Heavy Motor Duty Company i Poly Group. Tokom posete PR RS T. Nikolića Kini, predsednik kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Džang Čun i gradonačelnik Kragujevca R. Nikolić potpisali su Memorandum o razumevanju o izgradnji centra za uzgajanje i otkup stoke i preradu mesa.

Predsednik R. Srbije T. Nikolić je 3. septembra 2015. prisustvovao vojnoj paradi povodom 70. godišnjice od pobede u antifašističkom ratu. U vojnoj paradi je učestvovao i ešalon od 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, a prisustvovala je i šestočlana delegacija Ministarstva odbrane R. Srbije, koju je predvodio načelnik Generalštaba VS general LJ. Diković.

Tokom posete, predsednik Srbije je dao odvojene intervjue za specijalno izdanje dnevnog lista Renmin Ribao, novinsku agenciju Xinhua, kao i za emisiju „Dialogue“ državne televizije CCTV.Gostovanje JDP u Pekingu

(Peking, 17. avgust 2015) Jugoslovensko dramsko pozorište je 14, 15. i 16. avgusta 2015. godine učestvovalo na Internacionalnom festivalu Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta sa Molijerovim „Uobraženim bolesnikom“ u režiji Jagoša Markovića. Radi se o prvom zvaničnom gostovanju nekog srpskog pozorišta u Kini. Premijeri 14. avgusta 2015. prisustvovala je iz Ambasade o. poslova a.i. T. Panajotović Cvetković, koja se tom prilikom sastala sa predstavnicima Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta i Ministarstva kulture NR Kine, a sastanku je prisustvovala direktorka JDP T. Vučković Manojlović.Poseta grupe dece-novinara Ambasadi

(Peking, 7. avgust 2015) U organizaciji novinske kuće Home and Abroad News Press grupa od 14 dece novinara posetila je Ambasadu R. Srbije u Pekingu 7. avgusta 2015, kako bi intervjuisali ambasadora M. Bačevića. Ambasador M. Bačević je pozdravio goste uzrasta od 6 do 19 godina i predstavnike Home and Abroad News Press. Odgovorajući na pitanja dece, ambasador je predstavio istoriju i kulturu Srbije, govorio o njenim prirodnim lepotama i turističkim atrakcijama, mogućnostima za saradnju i povezivanje mladih.Seminar za predstavnike zemalja CIE u Kineskoj akademiji društvenih nauka

(Peking, 3. avgust 2015) U institutu za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka, 3. avgusta 2015. održan je tematski seminar o kineskoj spoljnoj politici i ekonomiji namenjen savetnicima premijera zemalja CIE. Seminaru je iz R. Srbije prisustvovao Đorđe Mančić, direktor Jedinice za implementaciju strateških projekata u Kabinetu predsednika Vlade R. Srbije.Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

(Peking, 13. jul 2015) U Pekingu i kineskoj provinciji Đilin je od 9. do 12. jula 2015. godine održan Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (Kina-CIEZ).


Opširnije...
Ukidanje viza za građane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Vlada Republike Srbije donela je odluku da državljani Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina mogu putovati u Republiku Srbiju bez prethodnog pribavljanja viza. Odluka stupa na snagu 30. juna, a odnosi se na sve vrste putnih isprava, izuzev za putne listove i putne isprave koje se izdaju u skladu sa međunarodnim ugovorima, i ako ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima Republike Srbije. Državljani pomenutih zemalja mogu boraviti u Srbiji ukupno 90 dana, u periodu od 6 meseci, počev od dana prvog ulaska.Poseta Ambasadi grupe đaka iz pekinških osnovnih škola

(Peking, 18. jun 2015) U organizaciji Komisije za obrazovanje opštine Sičeng u Pekingu, Ambasadu je 18.6.2015. posetila grupa od 20 đaka iz više pekinških osnovnih škola - „mladih ambasadora kulture“ Kine, kako bi se upoznali sa kulturom i običajima Srbije.

O. poslova a.i. T. Panajotović Cvetković i treći sekretar M. Kuzmanović su pozdravili goste. Ambasada je za đake uzrasta od 7 do 11 godina pripremila odgovarajući program kroz koji je na zabavan način prikazana R. Srbija, kao i njena kultura, za šta su đaci pokazali veliko interesovanje. Kineski školarci su ovom prilikom izveli muzičko-plesni program.Poseta delegacije Beogradske poslovne škole NR Kini

(Peking, 17. jun 2015) U sklopu unapređenja prosvetne saradnje, delegacija Beogradske poslovne škole, na čelu sa direktorom prof. dr Đ. Đurovićem, posetila je NR Kinu i 16. juna 2015. imala sastanak na East China Normal University u Šangaju, sa predsednikom Univerziteta prof. Čen Ćunom. Đ. Đurović i Čen Ćun su po obavljenom razgovoru potpisali Sporazum o saradnji, koji predviđa razmenu delegacija, nastavno/obrazovnog sadržaja, naučnih radova, profesora i studenata, zajedničku istraživačku saradnju, zajedničko organizovanje međunarodnih konferencija i dr. Na sastanku u Šangaju, uz delegaciju BPŠ, učestvovali su ambasador M. Bačević i treći sekretar M. Kuzmanović, a iz GK RS u Šangaju konzul žeran Z. Subotić.Učešće Ambasade Srbije na diplomatskom košarkaškom turniru u Pekingu

(Peking, 15. jun 2015) U organizaciji kineskog dnevnog lista „Global Times“ u Pekingu je 13. juna 2015. godine na terenima Kanadske međunarodne škole održan treći diplomatski košarkaški turnir. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Pored ekipa organizatora i sponzora, učestvovali su i timovi Kanadske međunarodne škole, Uprave za Evropu MIP Kine, Izlazno-ulazne administracije Kine kao i timovi ambasada u Pekingu: Kube, Kanade, Tajlanda, Češke, Estonije, Poljske, Crne Gore, Litvanije i Srbije. Ekipa Ambasade Srbije, koja je 2012. osvojila prvi diplomatski košarkaški turnir, ove godine je bila na 5. mestu.„Pošta Srbije“ - usluga prenosa novca sa inostranstvom

Obaveštavamo da je JP „Pošta Srbije“ uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom na osnovu zaključenih ugovora sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine i Belorusije, koristeći softver Svetskog poštanskog saveza. Na ovaj način se olakšava transfer deviznih doznaka iz pomenutih zemalja u Srbiju kroz podsticanje jeftinijeg, bržeg i sigurnijeg načina dostavljanja deviznih doznaka. Više informacija je dostupno na vebsajtu Pošte.Poseta kineskih studenata srpskog jezika Ambasadi R. Srbije u Pekingu

(Peking, 5. jun 2015) Na poziv Ambasade R. Srbije u Pekingu, profesori i studenti Katedre za srpski jezik Pekinškog univerziteta za studije stranih jezika (BFSU), posetili su Ambasadu 5.6.2015. godine. Ambasador R. Srbije u Pekingu M. Bačević pozdravio je goste sa BFSU, nakon čega je studentima prikazan film „Mi nismo anđeli“.Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

(Peking, 5. jun 2015) Obaveštavamo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije raspisalo Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

Zainteresovani kandidati obavezni su da popune Prijavni formular za honorarne nastavnike koji je objavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (www.mpn.gov.rs), te da odštampani formular zajedno sa potrebnom dokumentacijom dostave Ambasadi.
 Račun za uplatu pomoći Srbiji

(Peking, 28. maj 2015) Uz zahvalnost svima koji su do sada donirali sredstva za pomoć u sanaciji posledica poplava u Republici Srbiji, obaveštavamo da je namenski račun Ambasade R. Srbije u Pekingu ugašen, a da zainteresovani ubuduće mogu sredstva u juanima, namenjena  za pomoć Srbiji uplaćivati na redovan račun Ambasade:

 

Bank of China, Head Office, Beijing, China


Account No. 778350020571 of the Embassy of the Republic of Serbia to the People’s Republic of China


Payment purpose: Flood relief in SerbiaDonacija računarske opreme

(Peking, 16. april 2015) Kinesko preduzeće Bon Prodžekt investment (Bonn Project Investment Co. Ltd.) je prošle nedelje dodelilo Ambasadi RS u Pekingu donaciju računarske opreme.

Ambasador RS u NR Kini M. Bačević i predsednik Upravnog odbora preduzeća Bon prodžekt investment Jang Džendong su potpisali Ugovor o donaciji opreme na svečanoj ceremoniji 8. aprila 2015. g.Poseta Srbiji delegacije regiona Hebei

(Beograd, 27. februar 2015) Politička i privredna delegacija provincije Hebei, predvođena zamenicom guvernera gospođom Ćin Bojong (Qin Boyong), posetila je Beograd 27. februara 2015. Delegaciju je primio predsednik R. Srbije T. Nikolić, ministar rudarstva i energetike A. Antić, predsednik Skupštine Grada Beograda N. Nikodijević, a održani su i sastanci u Privrednoj komori Beograda i Saobraćajnom institut CIP, tokom kojih je posebno bilo reči o mogućnostima za razvoj privredne saradnje i realizaciji velikih infrastrukturnih proijekata u Srbiji. Intenzivnija saradnja sa provincijom Hebei, koja ima preko 73 miliona stanovika i šesti je najrazvijeniji region u Kini, inicirana je tokom posete ambasadora M. Bačevića gradu Džangđiakou (Zhangjiakou) 23 – 25 januara o.g, na poziv Vlade provincije.Susret ambasadora Milana Bačevića sa Đijang Ći, zamenicom generalnog direktora Biroa za servisiranje stranih diplomatskih misija

(Peking, 11. februar 2015) U Ambasadi RS u Pekingu je 11. februara 2015.g. održan sastanak ambasadora Republike Srbije u NR Kini Milana Bačevića sa zamenicom generalnog direktora Biroa za servisiranje stranih diplomatskih misija Đijang Ći na kojem je, u duhu prijateljskih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje, razgovarano o statusima objekata DKP u dve zemlje i drugim pitanjima iz nadležnosti Biroa.Autorski tekst ambasadora M. Bačevića u časopisu „China Investment“

(Peking, 5. februar 2015) U februarskom izdanju specijalizovanog kineskog časopisa namenjenog promociji investicija „China Investment“, koji se distribuira u 50 hiljada primeraka, 5. februara objavljen je autorski tekst ambasadora M. Bačevića na temu „Novi put svile i nova budućnost“. Časopis je dostupan i na internet adresi http://www.chinainvestment.com.cn/.Proslava Dana Svetog Save

(Peking, 30. januar 2015) U petak 30. januara 2015. godine u prostorijama Ambasade RS u Pekingu i uz podršku ambasadora Milana Bačevića i supruge Dane Bačević održana je proslava obeležavanja dana Svetog Save. 


Opširnije...
Poseta ambasadora M. Bačevića pekinškom sedištu kompanije TBEA

(Peking, 27. januar 2015) Na poziv g. Džou Liliang (Zhou Liliang), zamenka generalnog menadžera za međunarodnu saradnju, ambasador M. Bačević i ministar savetnik B. Cvetković su 27. januara o.g. posetili sedište kompanije TBEA u Pekingu. TBEA je jedna od vodećih kineskih kompanija u oblasti energetike, proizvodnje opreme za prenos električne energije i novih materijala, ima 649 registrovanih patenata i prisutna je u više od 60 zemalja sveta, a njeni predstavnici su iskazali interes za razvoj svojih poslovnih aktivnosti i na prostoru R. Srbije.Susret ambasadora M. Bačevića sa predstavnicima Sektora za evropske poslove Ministarstva trgovine NR Kine

(Peking, 23. januar 2015) Zamenik generalnog direktora Sektora za evropske poslove Ministarstva trgovine NR Kine, g. Su Siaofeng (Xu Xiaofeng), sa saradnicima primio je 23. januara o.g. ambasadora M. Bačevića i ministra savetnika B. Cvetkovića. Tokom razgovora je bilo reči o aktuelnoj problematici vezanoj za ekonomsku sradnju NR Kinu i R. Srbije, posebno načinima da se podstaknu direktne investicije i učešće  kineskih kompanija u procesu privatizacije.Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije M. Bačevića predsedniku NR Kine Si Đinpingu

(Peking, 22. januar 2015) Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Milan Bačević predao je 22. januara 2015. godine predsedniku Narodne Republike Kine Nj.E. gospodinu Si Đinpingu akreditivna pisma, kojima ga je predsednik Republike Srbije Nj.E. gospodin Tomislav Nikolić imenovao za ambasadora Republike Srbije u NR Kini.

U kraćem razgovoru, potvrđena je obostrana spremnost za dalje svestrano unapređenje i produbljivanje straegijskog partnerstva RS i NR Kine, kako na bilateralnom planu, tako i u okviru formata saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Konstatovani su izvanredni politički odnosi dve zemlje i posebno naglašene mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblasti ekonomije. Pored toga, posebno je potvrđena i čvrsta uzajamna podrška pitanjima od suštinskog značaja za RS i NR Kinu.
 Susreta ambasadora M. Bačevića sa predstavnicima „Srpsko-kineskog poslovnog kluba“

(Peking, 19. januar 2015) Ambasador M. Bačević je 19. januara o.g. u prostorijama Ambasade primio predstavnike novoformiranog „Srpsko-kineskog poslovnog kluba“, koji su ga upoznali sa ciljevim ovog udruženja i njihovim  prioritetima u narednom periodu. Pored toga, predsednik kluba Z. Bogdanović i koordinator N. Ristić su sa ambasadorom Bačevićem razmenili mišljenja o pravcu i modalitetima buduće saradnje sa Ambasadom i drugim institucijama R. Srbije.Izlaganje ambasadora M. Bačevića na novogodišnjem forumu o kineskim investicijama u inostranstvu

(Peking, 16. januar 2015) U Pekingu je 15–16. januara 2015, u prostorijama Svekineskog narodnog kongresa, u organizaciji Kineske asocijacije za investicije u inostranstvu, održan drugi novogodišnji forum o kineskim investicijama u inostranstvu. Centralna tema foruma je bila promocija investicija na „Novom putu svile“, a održano je i više tematskih panela na kojima je bilo reči o saradnji i investicijama u oblasti strateških industrija, infrastrukture, transporta, energetike, rudarstva, nekretnina, turizma, poljoprivrede i novih tehnologija. U radu foruma su učestvovali predstavnici više od 50 diplomatskih predstavništava u Pekingu, kineskih institucija i velikih kompanija.

U okviru panela posvećenog rudarstvu i energetici, ambasador M. Bačević je 16. januara imao izlaganje na temu „Situacija i mogućnosti u sektoru energetike i rudarstva R. Srbije“. Panel je okupio veliki broj kinekih privrednika iz ove oblasti, a osim ambasadora Bačevića, prezentacije su imali predstavnici ambasada Malezije, BiH, Perua, Surinama, Kolumbije i Poljske, kao i kineskih kompanija Dagong International, Gezhouba i China General Nuclear Corporation.


 Poseta ambasadora M. Bačevića Šangaju

(Šangaj, 15. januar 2015) Ambasador R. Srbije u NR Kini M. Bačević boravio je 14-15. januara 2015. u Šangaju. Tom prilikom posetio je Generalni konzulat RS u Šangaju i imao sastanke sa predstavnicima Kancelarije za spoljne poslove Šangaja, Privredne komore Šangaja, East China Normal University i lokalnih kompanija.

Na sastancima, ambasador Bačević je sagovornicima predstavio potencijale za dalje unapređenje političke, ekonomske, trgovinske, kulturne, prosvetne, među-univerzitetske i naučno-tehnološke saradnje. Predstavnici kineske strane su pokazali zainteresovanost za dalje unapređenje saradnje sa R. Srbijom. 


 Poseta Srbiji delegacije Nacionalne komisije za reorfme i razvoj NR Kine

(Beograd, 14. januar 2015) Delegacija Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine, na čelu sa potpredsednikom g. Su Sianpingom (Xu Xianping), učestovala je na drugom sastanku Zajedničke trilateralne radne grupe NR Kine, Mađarske i R. Srbije za saobraćajnu i infrastrukturnu saradnju održanom 14. januara 2015. u Beogradu. Su Sianping je sa predstavnicima Mađarske i R. Srbije, ministrom spoljnih i ekonomskih poslova P. Sijartom i potpredsednicom Vlade i ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Z. Mihajlović, potpisao Plan saradnje na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, kojim je, između ostalog, usaglašen sadržaj i vremenski okvir za izradu Studije izvodljivosti i dinamika budućih aktivnosti. Ovaj sastanak, kome je prethodila intenzivna komunikacija i niz sastanaka između nadležnih kineskih institucija i predstavnicima Ambasade u Pekingu, predstavlja važan korak u realizaciji ciljeva definisanih tokom susreta premijera tri zemlje i u Memorandumu o razumevanju o saradnji na projektu mađarsko – srpske brze pruge potpisanom tokom Samita Kina – CIEZ u decembru 2014. godine u Beogradu.Poseta ambasadora M. Bačevića istraživačkom centru kompanije Huavej

(Peking, 13. januar 2015) Prvi potpredsednik kompanije Huavej g. Guo Tjenmin (Guo Tianmin), sa saradnicima, je 13. januara  o.g. u sedištu njihovog istraživačog centra u Pekingu primio ambasadora M. Bačevića i ministra savetnika B. Cvetkovića. Tom prilikom su predstavljeni najnoviji projekti koje Huavej, kao jedna od vodećih svetskih kompanija, trenutno razvija u oblasti informatičkih tehnologija, a posebno je bilo reči o njihovom dosadašnjem angažmanu i budućim planovima za poslovanje u R. Srbiji.Poseta ambasadora M. Bačevića kompaniji Gedžouba

(Peking, 8. januar 2015) Ambasador M. Bačević i ministar savetnik B. Cvetković su 8. januara o.g. na poziv g. Juan Baojia (Yuan Baoyi) i g. Lu Zesianga (Lu Zexiang), potpredsednika kompanije Gedžouba, obišli sedište ove kompanije u Pekingu. Tokom posete su predstavljeni dosadašnji rezultati poslovanja kompanije i razmotrene mogućnosti za njeno angažovanje na projektima u R. Srbiji. Gedžouba spada među najveće kineske kompanije u sektoru energetike i izgradnje infrastrukture, u proteklih 40 godina je realizovala preko 4 hiljade projekata u više od 80 zemalja, a najpoznatiji među njima je najveća hidrolektrana na svetu „Tri klisure“, izgrađena na reci Jangce, u provinciji Hubei.U Ambasadi održana novogodišnja priredba

U Ambasadi je u petak 26. decembra 2014. održana prigodna novogodišnja priredba. Đaci Dopunske škole na srpskom jeziku su uz podršku Ambasade, a u organizaciji koordinatora za nastavu u Ambasadi Biljane Stanković Ivanić i nastavnice Nataše Radosavljević Gaberove priredili novogodišnji program za svoje drugove, roditelje i ostale goste. Umetnički program obogatili su i gosti iz Ruske škole pri Ambasadi Ruske Federacije u NR Kini i korepetitor hora Dopunske škole u Pekingu Milan Ivanić.
Okupljenoj deci Deda Mraz je podelio novogodišnje paketiće, a nakon toga je za sve goste pripremljen prigodan koktel.Prezentacija projekta „Kanal Morava“

(Peking, 11. decembar 2014) U prostorijama naše Ambasade u Pekingu, ambasador M. Bačević je 11. decembra 2014. godine za predstavnike Instituta za istraživanje evroazijskog društvenog razvoja pri Centru za istraživanje razvoja Državnog saveta NR Kine, g. Vang Hongći (Wang Hongqi) i g. Ma Sipu (Ma Xipu), organizovao prezentaciju projekta „Kanal Morava“ i detaljno ih upoznao sa istorijatom ove ideje i njenim razvojnim i ekonomskim potencijalima.Poseta ambasadora M. Bačevića kompaniji China Coal Technology and Engineering Group (CCTEG)

(Peking, 5. decembar 2014) Na poziv zamenika predsednika kompanije China Coal Technology and Engineering Group (CCTEG) g. Liu Đianđuna (Liu Jianjun), ambasador M. Bačević i ministar savetnik B. Cvetković su 5. decembra 2014. godine  posetili njeno sedište u Pekingu. CCTEG je jedno od vodećih kineskih preduzeća u oblasti rudarstva i energetike, sa više od 17 hiljada zaposlenih. Tokom posete je bilo posebno razgovarano o mogućnostima za njihovo angažovanje na prostoru R. Srbije kroz realizaciju različitih projekata i razvijanja strateškog partnerstva sa našim preduzećima odgovarajućeg profila.Poseta delegacije MO RS i VS na čelu sa ministrom B. Gašićem NR Kini

(Peking, 24. novembra 2014) Delegacija Ministarstva odbrane R. Srbije i Vojske Srbije, predvođena ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, od 17. do 21. novembra posetila je NR Kinu.


Opširnije...
Ukidanje viza licima koja poseduju Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu SAD

Odlukom Vlade Republike Srbije, od 8. novembra 2014. godine svi nosioci stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, kao i nosioci stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama mogu putovati i boraviti u Republici Srbiji bez vize najduže do 90 dana u periodu od šest meseci.

Navedena odluka se ne odnosi na lica koja poseduju putne listove ili putne isprave koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama.
 Poseta ministra kulture i informisanja R. Srbije Ivana Tasovca NR Kini

(Peking, 28. oktobar 2014) Delegacija Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, koju je predvodio MKI I. Tasovac, u sastavu DS S. Mirković, sekretar I. Jovičić, šef Kabineta J. Marinković i pomoćnik ministra A. Drača Muntean, na poziv kineskog ministra kulture Cai Vua boravi u poseti NR Kini (23-28. oktobar 2014), u okviru koje je 23-26. oktobra 2014. posetila Peking, nakon čega je otputovala za Šangaj.

Tokom posete Pekingu, ministar I. Tasovac sa delegacijom imao je sastanke sa glavnim domaćinom, ministrom kulture NR Kine Cai Vuom, kao i u Državnoj administraciji za kulturno nasleđe, Državnoj administraciji za sport i Kineskom nacionalnom simfonijskom orkestru. Pored toga, delegacija je posetila nekoliko ustanova kulture i kulturnih sajtova.

Na sastancima sa kineskim zvaničnicima istaknut je visok nivo odnosa između dve zemlje, kao i sve razvijenija saradnja u oblasti kulture, i razmotreni načini za njeno dalje intenziviranje kroz gostovanja orkestara, muzejske izložbe, saradnju u oblasti filma i novih formi kreativnih industrija, prevođenje književnih dela, očuvanje kulturne baštine i dr.

Tokom posete Šangaju, MKI I. Tasovac imao je sastanke sa predstavnicima gradske uprave i direktorima više ustanova kulture.
 Učešće prof. dr Dragane Mitrović na Forumu o Kini i Centralnoj i Istočnoj Evropi u Pekingu

(Peking, 20. oktobar 2014) Prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu predstavljala je R. Srbiju na Drugom forumu o Kini i Centralnoj i Istočnoj Evropi, koji je u organizaciji Instituta za Rusiju, Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Kineske akademije društvenih nauka (CASS), održan u Pekingu 16. i 17. oktobra 2014.g.


Opširnije...
Dopunska škola na srpskom jeziku u Pekingu

Srpska škola u Pekingu počela je sa radom oktobra 2010. godine. Poseban program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu ostvaruje se iz sledećih predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda. Nastava se odvija u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Pekingu jednom nedeljno u trajanju od tri školska časa. Učenici su podeljeni u tri uzrasta: mlađi (predškolsko, prvi, drugi i treći razred), srednji (četvrti, peti i šesti razred) i stariji uzrast (sedmi i osmi razred).

Nova školska godina počela je 10. oktobra 2014. godine. Nastavu vodi Nataša Radosavljević-Gaberova, lektor na katedri za srpski jezik na Univerzitetu Beiwai u Pekingu. Pohađanje škole je besplatno.

Više informacija može se dobiti  na telefon 010-6532-3516 (sa naznakom za srpsku školu)Poseta potpredsednika BFSU Ambasadi R. Srbije u Pekingu

(Peking, 11. oktobar 2014) Na poziv Ambasade R. Srbije u Pekingu, predstavnici Pekinškog univerziteta za studije stranih jezika (Beijing Foreign Studies University - BFSU) posetili su Ambasadu 10.10.2014.


Opširnije...
Otvoreno prvenstvo Kine u tenisu „China Open 2014“

(Peking, 6. oktobar 2014) Na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Kine u tenisu („China Open“), održanom u Pekingu od 27. septembra do 5. oktobra 2014. godine, učestvovali su i teniseri iz Srbije – J. Janković, A. Ivanović, B. Jovanovski, V. Troicki, F. Krajinović, N. Zimonjić i N. Đoković. Prvi nosilac N. Đoković je po peti put osvojio pehar „China Open“, pobedivši u finalu češkog tenisera Tomasa Berdiha. Kao i prethodnih godina, N. Đoković je na turniru u Pekingu imao izuzetnu podršku kineskih navijača.Poseta delegacije Udruženja novinara Srbije NR Kini

(Peking, 30. septembar 2014) Na poziv Svekineskog udruženja novinara, petočlana delegacija Udruženja novinara Srbije na čelu sa B. Veselinovićem, novinarom i voditeljem RTS, boravila je u Kini od 23. do 29. septembra 2014.


Opširnije...
Egzibicioni humanitarni teniski meč N. Đokovića u Pekingu

(Peking, 29. septembar 2014) U okviru učešća na redovnom godišnjem teniskom turniru China Open, srpski teniser N. Đoković je 26. septembra 2014. otvorio turnir egzibicionim mečom u humanitarne svrhe, sa mladim teniserima iz Srbije i Kine. 


Opširnije...
Drugi dijalog o obrazovnoj politici između Kine i zemalja CIE

(Peking, 25. septembar 2014) U Pekingu i Tjenđinu je od 21. do 24. septembra 2014. godine održan Drugi dijalog o obrazovnoj politici između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (Second China-Central and Eastern European Countries Education Policy Dialogue).


Opširnije...
Poseta predsednika Vlade R. Srbije Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini, 9-12. septembra 2014.

(Peking, 13. septembar 2014) Predsednik Vlade R. Srbije Aleksandar Vučić posetio je NR Kinu od 9. do 12. septembra 2014. godine. Tokom posete NR Kini, PV RS A. Vučić boravio je u Pekingu i Tjenđinu, gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu („Letnji Davos“) i prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja.

U Tjenđinu je održan bilateralni sastanak sa premijerom Državnog saveta NR Kine Li Kećiangom. U razgovoru dva premijera naglašeni su izvanredni politički odnosi, a posebno obostrana spremnost za dalje produbljivanje strateškog partnerstva u svim oblastima. Uz spremnost za razvoj ekonomske saradnje Srbije i Kine, posebno je pozitivno ocenjena projektna saradnja dve zemlje, odnosno zajednički rad na realizaciji velikih projekata. Pored završetka radova na projektu mosta Zemun-Borča, poseban akcenat je stavljen na projekat modernizacije železničke pruge Beograd-Budimpešta, ali i druge tekuće i planirane projekte sa kineskim partnerima.

Kineski premijer Li Kećiang prihvatio je poziv PV RS A. Vučića da u decembru 2014. poseti Beograd, prilikom održavanja Samita premijera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. To će biti prva bilateralna poseta Beogradu na premijerskom nivou iz Kine posle tri decenije, a planirano je da tom prilikom bude svečano otvoren most Zemun-Borča na Dunavu, koji gradi kineska kompanija CRBC.

PV RS Aleksandar Vučić tokom boravka u Kini imao je i sastanak sa viceguvernerom Kineske razvojne banke Džao Sjaojuem, kao i liderima većeg broja kineskih kompanija.II Letnje olimpijske igre mladih, Nanđing 2014.

(Peking, 28. avgust 2014) II Letnje olimpijske igre za mlade održane se u kineskom gradu Nanđingu od 16. do 28. avgusta 2014. godine. Najbolji mladi sportisti iz celog sveta takmičili su se u 28 sportova. Olimpijski tim Srbije na II Letnjim olimpijskim igrama za mlade brojao je preko četrdeset osoba, a od tog broja 24 sportista u 12 disciplina. Naš tim je u Nanđingu osvojio dve srebrne medalje: Tamaš Kajdoči popeo se na pobedničko postolje u dizanju tegova, a Nemanja Majdov osvojio je medalju u džudou.Vladislav Bajac dobitnik kineske državne književne nagrade

(Peking, 27. avgust 2014) U Pekingu je 26.8.2014. u Svekineskom narodnom kongresu održana ceremonija dodela nagrada „The Special Book Award of China“. Ova kineska državna nagrada ustanovljena je 2005. godine od strane kineske Vlade, a dodeljuje se stranim prevodiocima, piscima i izdavačima za doprinos u promociji kineske kulture. Ceremonija dodele nagrada je održana veče pred otvaranje Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu. Ove godine uručeno je deset nagrada i to predstavnicima SAD, Francuske, Indije, Italije, Japana, Meksika, Srbije, Turske i V. Britanije. Dobitnik nagrade iz Srbije je pisac i izdavač Vladislav Bajac, direktor i glavni urednik izdavačke kuće „Geopoetika“.

Nagrade je uručila zamenica premijera i član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine gđa Liu Jandung. Ceremoniji je prisustvovao veliki broj kineskih zvaničnika, predstavnika Ministarstva kulture, Ministarstva prosvete, Državne administracije za štampu, izdavaštvo, film, radio i televiziju, Vlade Pekinga, asocijacija pisaca i izdavača i diplomatskog kora, a među njima i predstavnici Ambasade R. Srbije u NR Kini.Poseta studenata iz R. Srbije NR Kini u organizaciji kompanije Huawei

(Peking, 22. avgust 2014) Deset studenata iz R. Srbije, u okviru programa koji organizuje kineska telekomunikaciona kompanija Huawei, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije i Fondacije „Dragica Nikolić“, boravi u NR Kini 18-30. avgusta o.g. U okviru ovog programa srpski studenti, zajedno sa kolegama iz Poljske i Rumunije, imaju priliku da se upoznaju sa kineskom kulturom i obave profesionalno usavršavanje u oblasti telekomunikacija. Nakon posete Pekingu, studenti će boraviti u centrali Huawei-a u Šendženu.

Na svečanom otvaranju ovog studijskog programa, 18. avgusta 2014. u Pekingu, studentima su se obratili predstavnici kompanije Huawei, kao i ambasador Rumunije D. Kostea, o. poslova a.i. Ambasade R. Srbije T. Panajotović Cvetković i predstavnik Ambasade Poljske M. Przihodniak. O. poslova a.i. Ambasade T. Panajotović Cvetković je zahvalila kompaniji Huawei za organizovanje programa i ukazala na odličnu saradnju koju institucije R. Srbije imaju sa ovom kompanijom i njenom kancelarijom u Beogradu.

Studenti i predstavnici kompanije Huawei su 21. avgusta 2014. posetili Ambasadu R. Srbije u Pekingu.Profesor flaute Ljubiša Jovanović održao koncert u Pekingu

(Peking, 29. jul 2014) U Pekingu je 28. jula 2014. godine u velikoj sali Pekinške koncertne dvorane (Beijing Concert Hall) svečano otvoren Pekinški međunarodni festival flaute (28-31. jul 2014).

Čast da otvori ovaj prestižni međunarodni muzički festival pripala je profesoru flaute Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Ljubiši Jovanoviću i njegovim studentima: Dragani Jovanović, Ani Kaličanin, Žani Lekić i Dijani Lompar. Koncert je trajao dva sata, a u izabranim kompozicijama A. Vivaldija, N. Paganinija i F. Kulaua uživalo je oko 850 ljubitelja klasične muzike i flaute, koji su ovacijama pozdravili izvođače.

Koncertu su prisustvovali i predstavnici Ambasade R. Srbije u Pekingu, a profesora Jovanovića i studente posle koncerta pozdravila je otpravnica poslova a.i. Ambasade T. Panajotović Cvetković, čestitavši im na veoma uspešnom i posećenom koncertu.Poseta savetnika predsednika Vlade R. Srbije za spoljnu politiku Đerđa Matkovića NR Kini

(Peking, 20. jul 2014) Savetnik predsednika Vlade R. Srbije za spoljnu politiku Đerđ Matković boravio je u poseti Kini 9-19. jula 2014. u okviru posete delegacije visokih zvaničnika zemalja Centralne i Istočne Evrope NR Kini. Tokom boravka u Kini, Đ. Matković posetio je nekoliko kineskih provincija i gradova (Peking, Šangaj, Hangdžou, Jivu, SAR Tibet) i imao susrete sa više kineskih zvaničnika. Tokom boravka u Pekingu, delegacija je imala grupni susret sa državnim savetnikom NR Kine Jang Đingom, a Đ. Matković je imao i odvojeni susret sa zamenikom ministra inostranih poslova Kine Vang Čaom, koji je, takođe, i generalni sekretar Sekretarijata za saradnju Kina - zemlje CIE pri MIP NR Kine.VIZNI REŽIM IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I MONGOLIJE

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mongolije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja stupa na snagu 17. jula 2014. godine. Ukidanje viza se odnosi na sve vrste putnih isprava. Državljani Republike Srbije će moći bez vize da putuju i borave u Mongoliji do 90 dana u periodu od 6 meseci od datuma prvog ulaska. Isti uslovi važe i za državljane Mongolije koji putuju u Republiku Srbiju.Održavanje Ministarske konferencije o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine Kine i zemalja CIE i Sajma robe široke potrošnje u Ningbou

(Peking, 12. jun 2014) U organizaciji Ministarstva trgovine NR Kine, Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja CIE i Vlade grada Ningboa, u Ningbou je 7-9. juna 2014, održana Ministarska konferencija o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine Kine i zemalja CIE. Domaćin Konferencije bio je ministar trgovine NR Kine Gao Hučeng, a prisustvovali su predstavnici 16 zemalja CIE na nivou ministara i zamenika ministara. R. Srbiju je predstavljao državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević.

Na Konferenciji je konstatovano opredeljenje svih strana za dalji razvoj saradnje između Kine i CIE. U svom izlaganju DS. S. Nikčević je naglasio spremnost RS za dalje unapređenje strategijskog partnerstva sa NR Kinom, posebno u oblasti ekonomske saradnje. On je pozvao kineske investitore da ulažu u Srbiju.

DS S. Nikčević je imao odvojene susrete sa zamenikom ministra trgovine NR Kine Džung Šanom i ZMIP Mađarske P. Sijertom, kao i kraći kurtoazni susret sa Državnim savetnikom za spoljne poslove NR Kine Jang Điečiem.

U okviru Konferencije, otvoren je i Sajam robe široke potrošnje zemalja CIE u Ningbou, a učešće RS organizovale su Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda.Prvi sastanak na visokom nivou između radnih grupa Srbije, Kine i Mađarske o projektu modernizacije železnice Beograd-Budimpešta

(Peking, 9. jun 2014) U Pekingu je 6. juna 2014. godine održan prvi sastanak na visokom nivou između radnih grupa Srbije, Kine i Mađarske o projektu modernizacije železnice Beograd-Budimpešta. Delegaciju R. Srbije predvodio je DS Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović. Pored njega, u delegaciji RS bili su i pomoćnik ministra za železnice i intermodalni transport M. Jocić, a iz Ambasade RS u Pekingu otpravnik poslova a.i. T. Panajotović Cvetković, savetnik M. Stefanović i treći sekretar M. Kuzmanović.

Delegaciju NR Kine na sastanku je predvodio Su Sianping, šef kineske RG i zamenik predsednika Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC), a delegaciju Mađarske državni sekretar za inostrane poslove i spoljne ekonomske odnose u Kabinetu premijera Mađarske Peter Sijerto.

Predstavnici tri strane razmotrili su osnovne principe, ciljeve, zadatke i modalitete saradnje u okviru ovog projekta, koji igra važnu ulogu u ukupnoj saradnji između Kine u zemalja centralne i istočne Evrope.Humanitarna akcija u klubu „Ink“ u Pekingu

(Peking, 31. maj 2014) U klubu „Ink“ u Pekingu, suvlasnika Ivana Maksimovića, 29. maja organizovana je humanitarna akcija prodaje odeće, a nakon toga društveni događaj sa muzičkim programom. Akciju su podržali Ambasada RS u Pekingu i Udruženje Srbija i prijatelji.

I. Maksimović je ček na iznos od 35.136,00 RMB, koliko je prikupljeno u ovoj akciji, predao Ambasadi 30. maja 2014. godine. Ambasada izražava zahvalnost svima koji su uputili pomoć.Poplave u Srbiji - susret sa predstavnicima kineskih medija

(Peking, 28. maj 2014) U Ambasadi R. Srbije 28. maja o.g. organizovan je susret sa predstavnicima najznačajnijih kineskih medija, povodom informisanja o katastrofalnim poplavama u RS i mogućnostima za upućivanje pomoći iz NR Kine. Sastanku su prisustvovali novinari kineskog dnevnog lista Renmin Ribao, Guanming Daily, Global Times, China Radio International, Lookwe magazin i dr.

Otpravnica poslova a.i. T. Panajotović Cvetković je prisutne upoznala sa situacijom u RS, naporima Vlade na saniranju posledica poplava, kao i mogućnostima upućivanja pomoći iz Kine u Srbiju. Apelovala je za pomoć medija u širenju informacija o načinima prikupljanja humanitarne pomoći, istovremeno zahvalivši na najavljenoj pomoći kineske Vlade i Crvenog krsta Kine.

Posle sastanka šefica redakcije Kineskog međunarodnog radija na srpskom jeziku Tian Yu (Ana) uručila je donaciju Kineskog međunarodnog radija (CRI) prikupljenu u humanitarnoj akciji Radija u iznosu od 10. 146,00 RMB i 100 USD, upućenu nastradalima u Srbiji, otpravnici poslova a.i. Uručenju su prisustvovali i novinari Branko Žujović i Zoran Ranković, koji je bio i inicijator pomenute humanitarne akcije.SVE INFORMACIJE O POPLAVAMA NALAZE SE INTERNET STRANICI MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Informacije o poplavamaPoseta kineskih studenata srpskog jezika Ambasadi R. Srbije u Pekingu

(Peking, 28. maj 2014) Na poziv Ambasade R. Srbije u Pekingu, profesori i studenti Katedre za srpski jezik Pekinškog univerziteta za studije stranih jezika (BFSU), posetili su Ambasadu 27.5.2014. godine. O. poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu T. Panajotović Cvetković pozdravila je goste sa BFSU, nakon čega je studentima prikazan film „Žućko – priča o Radivoju Koraću“. Minutom ćutanja odata je počast nastradalima u poplavama u Srbiji.

 Humanitarna pomoć Udruženja Srbija i prijatelji

(Peking, 22. maj 2014) Povodom katastrofalnih poplava u Srbiji, Udruženje Srbija i prijatelji organizovalo je prikupljanje humanitarne pomoći u Pekingu. Udruženje je prikupilo sredstva u visini od 16,300 RMB i 400 evra, koja su 21. maja 2014. uručena Ambasadi R. Srbije u Pekingu. Ambasada izražava zahvalnost svima koji su uputili pomoć.Otvaranje Knjige žalosti u Ambasadi Republike Srbije u NR Kini

Zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju i u kojima je život izgubio veliki broj ljudi, Ambasada Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini obaveštava javnost da su proglašena tri dana žalosti u Srbiji. Tim povodom u Ambasadi Republike Srbije u Pekingu, otvorena je Knjiga žalosti. Svi zainteresovani se mogu upisati u periodu:

21. maja od 14,00 – 16,00 časova

22. maja od 10,00 – 12,00 časova

23. maja od 13,00 – 16,00 časovaMSP R. Srbije formiralo Krizni štab za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva

Povodom nezapamćenih elementarnih nepogoda koje su pogodile Republiku Srbiju, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, sa zadatkom da koordinira aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.

U tom cilju, sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava.

 

HUMANITARNU POMOĆ MOŽETE UPUTITI NA SLEDEĆE NAČINE:

 

1. Uplate u kineskim juanima:

Radi lakšeg prikupljanja pomoći u kineskoj valuti RMB (juanima), Ambasada Republike Srbije u Pekingu i Generalni konzulat u Šangaju su otvorili zajednički namenski račun za sanaciju posledica poplava:

Bank of China, Head Office, Beijing, China

Account No. 778350130073 of the Embassy of the Republic of Serbia to the People’s Republic of China

Payment purpose: Flood relief in Serbia

 

2. Za donacije u svim valutama i robi, direktno u Ambasadi:

Svi koji žele da pomognu mogu da predaju donacije, kako u novcu, tako i u robi, direktno Ambasadi Republike Srbije u Pekingu, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing. Informacije putem telefona (+86) (10) 6532-3516

 

3. Uplate u američkim dolarima (USD):

Devizni žiro-račun koji je otvorila Vlada Republike Srbije:

- Devizni žiro-račun 01-504619-100193230-000000-0000

Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080

Instrukcije za uplatu u USD:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE – CURRENCY – AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: BKTRUS33 (korespondentska banka)

/INTERMEDIARY/

FIELD 57: /04415465 (broj računa korespondentske banke)

/ACC.WITH BANK/ NBSRRSBG (SWIFT)

FIELD 59: /RS35908504619019323080 (IBAN)

(BENEFICARY) MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENT

 

4. Uplate u evrima (EUR):

Devizni žiro-račun koji je otvorila Vlada Republike Srbije:

- Devizni žiro-račun 01-504619-100193230-000000-0000

Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080

Instrukcije za uplatu u EUR:

SWIFT MESSAGE FIN 103 FIELD 32A: VALUE DATE – CURRENCY – AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: DEUTDEFF (korespondentska banka)

/INTERMEDIARY/

FIELD 57: /DE20500700100935930800 (broj računa korespondentske banke)

/ACC.WITH BANK/ NBSRRSBG (SWIFT)

FIELD 59: /RS35908504619019323080 (IBAN)

(BENEFICARY) MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENT

 

Instrukciju za uplate deviznih sredstava na žiro-račun možete preuzeti ovde

 

5. Uplate putem PayPal servisa:

PayPal račun pripada diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu, odakle se novac direktno prebacuje na račun Vlade Srbije i namenjen je pomoći ugroženima od poplava.

Humanitarnu pomoć, preko PayPal servisa, moguće je uplatiti na adresi floodrelief.gov.rs

 

6. Uplate u dinarima:

- Dinarski žiro-račun - Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave,

broj 840-3546721-89;

* * * * *

Apel za pomoć Crvenog krsta Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Diplomatska predstavništva u inostranstvu obavešteni su od Crvenog krsta Srbije da su trenutno potrebni sledeći artikli: dušeci, jorgani, ćebad, posteljina, kreveti na sklapanje, sredstva za higijenu (sapun, četkice i paste za zube, higijenski ulošci, toalet papir, papirni ubrusi i dr.), pelene za bebe i odrasle, gumene čizme, asepsol za dezinfekciju prihvatnih centara, flaširana voda i konzervirana hrana.

Crveni krst Srbije apeluje da se za sada ne dostavlja odeća, jer zbog prioritetnih potreba i količina koje su na raspolaganju, nema mesta u magacinima Crvenog krsta za njeno skladištenje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture R. Srbije obavestilo je da je, zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i ta vozila će se u R. Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.

 

Krizni štab Ministarstva spoljnih poslova

Krizni štab Ministarstva spoljnih poslova može se kontaktirati na broj telefona +381-66-8066-224 ili putem e-mail adrese: kriznistab@mfa.rs.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasada RS, izražavaju zahvalnost svim stranim državama i pojedincima, koji su ponudili pomoć Republici Srbiji.Pregovori između predstavnika R. Srbije i NR Kine o zaključenju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju

(Peking, 17. maj 2014) U sedištu Kineske administracije za civilno vazduhoplovstvo (Civil Aviation Administration of China - CAAC) u Pekingu, 15. i 16. maja 2014. godine održani su pregovori između delegacija R. Srbije i NR Kine, u cilju sklapanja novog bilateralnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

U delegaciji, koju je predvodila o. poslova a.i. Ambasade RS u Pekingu T. Panajotović Cvetković su bili načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Vedran Radović i šef Odeljenja međukompanijskih poslova i komercijalnih ugovora avio-prevoznika „Air Serbia“ Tamara Rodić. Sastancima su iz Ambasade RS prisustvovali i ekonomski savetnik Z. Đorđević i treći sekretar M. Kuzmanović.

Kinesku delegaciju predvodila je gđa Liang Nan, zamenik generalnog direktora Odeljenja za međunarodne poslove u CAAC.

Sa obe strane je ukazano na odlične i tradicionalno prijateljske odnose između R. Srbije i NR Kine i izraženo uverenje da će sveukupna saradnja između dve zemlje biti ojačana i sklapanjem novog sporazum o vazdušnom saobraćaju, što će omogućiti unapređenje turizma i drugih vidova saradnje.

Po uspešno obavljenim pregovorima, dve strane su potpisale Usaglašeni zapisnik i parafirale Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o vazdušnom saobraćaju i Memorandum o razumevanju.

Dve strane su se saglasile da će, u očekivanju potpisivanja Sporazuma o vazdušnom saobraćaju i MoR, vazduhoplovne vlasti dve zemlje otpočeti sa primenom mera Sporazuma od momenta potpisivanja Usaglašenog zapisnika.Poseta ministra rudarstva i energetike R. Srbije Aleksandra Antića NR Kini i učešće na Trećem sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja CIE

(Peking, 14. maj) U Pekingu je 12. i 13. maja 2014. godine održan treći sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja CIE. R. Srbiju je na sastanku predstavljao nacionalni koordinator, ministar rudarstva i energetike R. Srbije Aleksandar Antić. S obzirom da je R. Srbija bila zastupljena na ministarskom nivou, predstavniku R. Srbije je u svim prilikama tokom sastanaka i prijema ukazivana posebna čast.

Na sastanku 13. maja 2014, pored predstavnika 16 zemalja CIE, sa kineske strane su učestvovali i visoki predstavnici nadležnih resora koji se bave saradnjom sa zemljama CIE – iz MIP Kine, Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Ministarstva nauke i tehnologije, Ministarstva trgovine, Ministarstva industrije i informacionih tehnologija i Ministarstva prosvete.

Sastanak je vodio GS Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja CIE, zamenik ministra inostranih poslova Kine Vang Čao, a član Državnog saveta i MIP Kine Vang Ji je, takođe, imao sastanak sa nacionalnim koordinatorima zemalja CIE.

Na sastanku su rezimirani rezultati saradnje Kina-CIEZ ostvareni od poslednjeg Samita premijera Kine i 16 zemalja CIE u Bukurštu u novembru 2013. Prisutni su ocenili da je postignut veliki napredak u saradnji u okviru ovog mehanizma.

Nacionalni koordinator Srbije, ministar A. Antić je u svom istupanju pozitivno ocenio napore Kine za jačanje međusobno korisne saradnje sa zemljama CIE i istakao da je Srbija posvećena saradnji u okviru ovog mehanizma. Posebno naglasio značaj koji bi za CIE i Evropu u celini imao projekat obnove pruge Beograd-Budimpešta. Navodeći važne projekte infrastrukture, na kojima se sarađuje sa Kinom (most Zemun-Borča, revitalizacija TE „Kostolac“, izgradnja autoputa E-763, projekat železnice Beograd-Budimpešta), ministar Antić je istakao interes Srbije da u Beogradu bude osnovana Asocijacija za infrastrukturu, koja će se posebno baviti saradnjom Kina-CIEZ u ovom domenu.Saradnja između „Zastave“ i kineskih proizvođača saobraćajnih vozila

(Peking, 5. maj 2014) U skladu sa Memorandumom o razumevanju i saradnji između „Grupe Zastava vozila“ i kineskog proizvođača motornih vozila „JAC Motors“, stručno-tehnička delegacija „Grupe Zastava vozila“ posetila je od 24.4.2014. do 2.5.2014. Kinu radi detaljnih razgovora o mogućnostima saradnje u zajedničkoj proizvodnji motornih vozila.

Pored razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija u provinciji Anhui (kompanije „JAC Motors“ i „Ankai“), delegacija „Zastave“ je posetila i Sajam automobila u Pekingu, gde se upoznala sa ponudom domaćih i stranih proizvođača automobila za kinesko tržište.Učešće filma „Krugovi“ na Pekinškom međunarodnom filmskom festivalu

(Peking, 25. april 2014) Na 4. Pekinškom međunarodnom filmskom festivalu (15-23. april 2014), među 15 odabranih inostranih filmova, prikazan je i srpski film „Krugovi“ reditelja Srdana Golubovića, koji je bio nominovan i za nagradu. U ime ekipe filma i producentske kuće „Baš Čelik“ cereminiji zatvaranja festivala prisustvovao je glumac iz filma Leon Lučev, a u ime Ambasade R. Srbije u Kini ceremonijama otvaranja i zatvaranja festivala prisustvovala je o. poslova a.i. Tatjana Panajotović Cvetković.

Iako film „Krugovi“ nije dobio nagradu na pomenutom Festivalu, veliki je značaj učešća jednog srpskog filma na ovoj prestižnoj filmskoj manifestaciji, koja ima globalni značaj u filmskoj umetnosti.Poseta delegacije novinara iz zemalja CIE Kini

(Peking, 23. april 2014) Sekretarijat za saradnju između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kancelarija za informisanje Vlade NR Kine organizovali su studijsku posetu delegacija novinara zemalja CIE NR Kini od 15. do 22. aprila 2014. U okviru grupe od 46 novinara, iz R. Srbije na seminaru su učestvovali predstavnici Radio televizije Srbije – novinar i reporter Biljana Jovičić i snimatelj Dejan Popović, urednik u dnevnom listu „Politika“ Petar Mićković i zamenik glavnog urednika Radio Beograda Gordana Gligorić-Gagović.

Tokom boravka u Pekingu, delegacija novinara imala je sastanke sa Kineskim udruženjem za javnu diplomatiju, prisustvovala redovnoj konferenciji za novinare u MIP Kine i učestvovala u radu okruglog stola sa ekspertima Kineske akademije društvenih nauka, na temu ekonomskih reformi u Kini.

Pored Pekinga, novinari su boravili u poseti Sudžou, Nanđingu, Landžou i Dingsiu.Biciklistkinja Snežana Radojičić u Kini

(Peking, 3. april 2014) Biciklistkinja Snežana Radojičić, koja je u julu 2011. krenula na put oko sveta biciklom, posetila je 2. aprila 2014. godine Ambasadu RS u Pekingu. Predstavnici Ambasade su joj poželeli puno uspeha i sreće u ovom jedinstvenom poduhvatu.Fudbalski turnir frankofonije u Pekingu

(Peking, 24. mart 2014) U okviru obeležavanja meseca frankofonije u Kini, u organizaciji Ambasade Francuske i francuskog fudbalskog kluba u Pekingu L'Equipe-a, 23. marta 2014. godine na fudbalskim terenima O’le u Pekingu održan je diplomatski fudbalski turnir. Kao i prethodnih godina, Ambasada Srbije je učestvovala u takmičenju. U konkurenciji 6 ekipa (Srbija, Francuska, Belgija, Obala Slonovače i dva tima sa mešovitim sastavom), ekipa Srbije zauzela je peto mesto.Obeležavanje desetogodišnjice pogroma srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM

(Peking, mart 2014) U organizaciji Udruženja Srba u Kini „Srbija i prijatelji“, a uz podršku Ambasade R. Srbije u Pekingu, u prostorijama Ambasade je 21. marta 2014. godine, u prisustvu oko 30 predstavnika dijaspore, predstavnika Kineskog međunarodnog radija, đaka i nastavnika Dopunske škole na srpskom jeziku i kineskih gostiju obeleženo deset godina od pogroma Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji (17. marta 2004).

Tom prilikom okupljenima su se obratili predsednik Udruženja „Srbija i prijatelji“ Zoran Bogdanović i otpravnik poslova a.i. Ambasade Tatjana Panajotović Cvetković. Oni su goste upoznali sa tragičnim događajima u martu 2004. godine, kao i sa aktuelnom bezbednosnom situacijom na KiM. Nakon toga projektovan je i film „Zločin bez kazne i nakon 10 godina“.Sastanak trilateralne radne grupe Srbije, Kine i Mađarske povodom modernizacije pruge Beograd-Budimpešta

(Peking, 17. mart 2014) U Pekingu je 11. marta 2014. u Nacionalnoj komisiji za razvoj i reforme NR Kine održan tehnički sastanak trilateralne radne grupe Srbije, Kine i Mađarske u vezi sa saradnjom na projektu brze pruge između Beograda i Budimpešte. Na sastanku su predstavnici tri strane izneli svoje viđenje daljeg rada i priprema za prvi zvanični sastanak na nivou šefova radnih grupa.

Delegaciju R. Srbije vodio je pomoćnik ministra saobraćaja Dejan Lasica, a pored njega činili su je i specijalni savetnik ministra finansija Marija Bijelić, pomoćnik generalnog direktora Železnica Srbije Nena Tomović, direktor sektora za razvoj Železnica Srbije Milan Stanisavljević, tehnički direktor Saobraćajnog instituta CIP Milosav Anđelković i vodeći projektant Saobraćajnog instituta CIP Jelica Šumanac.

Osim učešća na sastanku u Nacionalnoj komisiji za razvoj i reforme Kine, delegaciju je primio i zamenik ministra inostranih poslova Kine za Evropu Vang Čao, koji je i generalni sekretar Sekretarijata za saradnju Kina-CIEZ pri MIP NR Kine.

Delegacija je u toku posete imala razgovore i sa predstavnicima kineskih kompanija.

Iz Ambasade R. Srbije u Pekingu, na sastancima su bili otpravnik poslova a. i. Tatjana Panajotović Cvetković, ministar savetnik za ekonomske poslove Zoran Đorđević i treći sekretar Mirko Kuzmanović.Delegacija Kliničkog centra Srbije u poseti NR Kini

(Peking, mart 2014) Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić i načelnik operacionog bloka Klinike za kardiohirurgiju KCS docent dr Svetozar Putnik, boravili su u poseti Kini od 4. do 9. marta 2014.G, na poziv „Carvar Heart" centra u gradu Jinčuanu u provinciji Ningsja u NR Kini.

Cilj posete, bio je dogovor o saradnji KC Srbije i „Carvar Heart" centra, koja bi obuhvatila otvaranje kardiohirurškog centra u NR Kini, uz pomoć tima stručnjaka iz KC Srbije. O tome je delegacija KCS u Jinčuanu imala razgovore sa direktorom„Carvar Heart" centra Su Jin.

Tokom boravka delegacije KCS u Pekingu, realizovan je susret sa visokim kineskim zvaničnicima – sekretarom Komunističke partije Kine grada Jinčuana Su Guangguom, kao i gradonačelnikom tog grada Ma Liem, kome su prisustvovali i predstavnici Ambasade R. Srbije u Pekingu.

Tokom sastanka je izražena obostrana spremnost za uspostavljanje dugoročne saradnje u oblasti medicine između dva pomenuta medicinska centra.Vizne olakšice za državljane Republike Srbije

Državljani R. Srbije sa važećom putnom ispravom koji tranzitiraju preko NR Kine, i u Kinu uđu preko međunarodnih aerodroma u Pekingu, Šangaju, Čengduu, Guangdžouu (Bai Yun), Čongćingu (Jiang Bei), Šenjangu (Tao Xian) i Dalijenu (Zhou Shui Zi), ukoliko poseduju važeću putnu ispravu i avionsku kartu za nastavak putovanja u treće zemlje ili regione sa potvrđenim datumom putovanja, mogu kod nadležnih organa na aerodromu aplicirati za boravak bez vize u periodu od 72 časa u navedenim administrativnim regionima.

Navedena vizna olakšica je ograničena na boravak u administrativnim regionima gradova Peking, Šangaj, Čengdu, Čongćing, Šenjang i Dalijen, dok za osobe koje ulaze u Kinu preko aerodroma u Guangdžouu navedena vizna olakšica podrazumeva boravak u administrativnom regionu provincije Guangdong.Gostovanje ansambla „Frula“ u Kini

(Peking, 27. februar 2014) Na početku dvomesečnog gostovanja u NR Kini, kulturno umetničko društvo „Frula“ iz Beograda posetilo je Ambasadu R. Srbije u Pekingu, 27. februara 2014. g.

Umetničkog direktora ansambla Dragoslava Džadževića i celu postavu ansambla „Frula“ pozdravila je i poželela dobrodošlicu i uspešan boravak u Kini otpravnik poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu Tatjana Panajotović Cvetković.

Ansambl „Frula“, koji već 50 godina uspešno promoviše nacionalne igre naroda i narodnosti Srbije u svetu, treći put gostuje u NR Kini.

Tokom dvomesečne turneje ansambl „Frula“ će nastupiti u više od 25 gradova u Kini i održati preko 40 koncerata. Turneja će trajati do 1. maja 2014. godine.Poseta delegacije Grupe „Zastava vozila“ NR Kini

(Peking, 23. februar 2014) Privredna delegacija Grupe „Zastava vozila“, na čelu sa generalnim direktorom Draganom Srejovićem, boravila je od 18. do 22. februara 2014. godine u NR Kini i tada posetila gradove Peking, Hefej, Nanđing i Sian, gde su obavljeni razgovori sa kineskim partnerima o mogućnostima saradnje u oblasti auto industrije.

Na sastancima sa kineskim partnerima učestvovala je i Tatjana Panajotović Cvetković, o. poslova a. i. Ambasade R. Srbije u Pekingu.Prijem u Ambasadi povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije

(Peking, 20. februar 2014) U Ambasadi R. Srbije u Pekingu 19. februara 2013. godine održan je prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije. Prijemu su prisustvovali predstavnici najznačajnijih kineskih institucija, diplomatsko-konzularnog kora, vojno-diplomatskog kora, vodećih kineskih SJI, privrednika, dijaspore, kao i brojni kineski prijatelji Srbije.

Sa kineske strane glavni gost bio je zamenik ministra inostranih poslova za Evropu, Vang Čao (Wang Chao), koji je, takođe, i generalni sekretar Sekretarijata za saradnju Kina-CIEZ pri MIP NR Kine. Iz kineske vojske gost je bio general-major Sun Đingvei (Sun Jingwei) sa Univerziteta za nacionalnu odbranu Kine.

Tokom razgovora o. poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu Tatjane Panajotović Cvetković sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Vangom, istaknut je visok nivo bilateralnih odnosa između Srbije i Kine, kao i opredeljenje za dalje jačanje strateškog partnerstva između dve zemlje.

U obraćanju brojnim gostima, o. poslova a.i. T. Panajotović Cvetković je istakla razvijenu sveobuhvatnu saradnju R. Srbije i NR Kine i ukratko predstavila spoljnopolitičke prioritete R. Srbije.OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić raspisao je izbore za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji će se održati 16. marta 2014. godine.

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu (u NR Kini, Mongoliji, DNR Koreji i Pakistanu) da preko Ambasade Republike Srbije u Pekingu mogu najkasnije do 22. februara 2014. do 24 časa podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstven matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birači glasati na predstojećim izborima.

Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se ostvariti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave: www.mpravde.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Na izborima u inostranstvu, moći će da glasaju samo oni državljani Republike Srbije koji se nakon raspisivanja izbora, u prethodno navedenom roku, upišu u Jedinstveni birački spisak u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kom nameravaju da glasaju. Treba imati u vidu da prethodni glasački spiskovi za glasanje u inostranstvu, sačinjeni na osnovu ranijih prijava, više ne važe.

Popunjen obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak, odnosno za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, uz koji je obavezno priložiti kopiju važećeg pasoša Republike Srbije, može se podneti Ambasadi na jedan od sledećih načina:

- lično, radnim danom od 09.00 do 15.00 časova

- elektronskim putem na : embserbia@embserbia.cn

- poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing, PR China

- faxom na broj: +86 10/6532 1207

„Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu“ može se naći na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave: www.mpravde.gov.rs

Više informacija možete naći na web sajtovima Republičke izborne komisije i Ministarstva pravde i državne uprave.

Obrasci:

Zahtev za upis u birački spisak

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu


Opširnije...
Servis za brze odgovore Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala je Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunska škola i druga prosvetna pitanja).

Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem na sajtu Kancelarije: www.dijaspora.gov.rs, putem telefona broj: +381 11 3202 937 i ličnim dostavljanjem prijemnom odeljenju brzih odgovora na adresu: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 9,00 do 16,00 časova.Poseta NR Kini delegacije Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine R. Srbije i TE-KO Kostolac

(Peking, 18. januar 2014) Delegacija Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koju je predvodio pomoćnik ministra Dejan Trifunović i u kojoj su bili direktor TE-KO Kostolac Dragan Jovanović i savetnik Olivera Matić Brbora, posetila je NR Kinu od 12. do 17. januara 2014. radi aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje TE Kostolac B.

Tokom posete, delegacija je sa predstavnicima Eksim banke i korporacije CMEC obavila razgovore o sadašnjem radu na realizaciji prve faze i o pripremama za početak druge faze izgradnje TE Kostolac.

Iz Ambasade R. Srbije u Pekingu, delegaciju su na sastancima pratili otpravnik poslova a. i. Tatjana Panajotović Cvetković i ministar savetnik za ekonomske poslove Zoran Đorđević.Poseta o. poslova a. i. Ambasade R. Srbije u NR Kini Harbin normal univerzitetu

(Peking, 4. januar 2014) Otpravnik poslova a. i. Ambasade R. Srbije u Pekingu Tatjana Panajotović Cvetković posetila je 3. januara 2014. „Harbin Normal University“ u Harbinu. Tom prilikom razgovarala je sa predstavnicima Univerziteta i Instituta za slovenske jezike, na kome se, kao izborni predmet, izučava i srpski jezik. Tokom susreta bilo je reči o aktuelnoj saradnji sa obrazovnim institucijama u Srbiji i mogućnostima za njeno dalje unapređenje. Na Institutu za slovenske jezike trenutno 140 kineskih studenata uči srpski jezik, a u tome im pomaže lektor srpskog jezika Vladan Jočić. Tatjana Panajotović Cvetković je istakla veliki značaj prosvetne saradnje između R. Srbije i NR Kine, pozdravila studente srpskog jezika i poželela im puno uspeha u nastavku studija.Novogodišnja priredba

(Peking, 27. decembar 2013) U Ambasadi RS u Pekingu održana je dana 27. decembra 2013. g. prigodna novogodišnja priredba. Đaci Dopunske škole na srpskom jeziku su uz podršku Ambasade i nastavnice Nataše Radosavljević Gaberove priredili novogodišnji program za svoje drugove, roditelje i ostale goste, posle kojeg su deci podeljeni novogodišnji paketići.Simpozijum think-tank-ova između Kine i zemаlja CIE

(Peking, 21. decembar 2013) U Pekingu je 19. decembra 2013. godine održan Simpozijum think-tank-ova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope na visokom nivou, u organizaciji Sekretarijata za saradnju Kina – CIEZ pri MIP NR Kine i Kineske fondacije za međunarodne studije (CFIS). Na skupu je učestvovalo više od 300 predstavnika kineskih i državnih institucija zemalja CIE, predstavnika instituta, nezavisnih organizacija, think-tank-ova, akademskih krugova i dr.

Skupu su iz Srbije prisustvovali N. Stevanović, specijalni savetnik prvog potpredsednika Vlade R. Srbije; narodni poslanik V. Jeremić, prethodni MSP RS i PGS 67. zasedanja UN, direktor Centra za Međunarodne odnose i održivi razvoj; Ž. Obradović, prethodni ministar obrazovanja i prethodni nacionalni koordinator za saradnju u okviru mehanizma Kina-CIEZ; M. Dželetović, finansijski direktor kompanije „Telekom“; Z. Ponoš, bivši NGŠ Vojske RS i pomoćnik MSP; D. Krnjević Mišković, bivši savetnik MSP i PGS UN; N. Popović Perišić, bivša ministarka kulture SRJ, dekan Fakulteta za medije i komunikacije na Univerzitetu „Singidunum“; i D. Mitrović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Učesnici Simpozijuma su, u odvojenim izlaganjima na različitim panelima, naglasili značaj saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, sa posebnim osvrtom na strateško partnerstvo R. Srbije i NR Kine i mogućnosti njegovog daljeg produbljivanja.Stručna praksa

U skladu sa nastojanjima da se unapredi stručno usavršavanje studenata i postdiplomaca Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije je usvojilo novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova.

Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova je deo posebnog Programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja, koji za svaku godinu donosi ministar spoljnih poslova. Sprovodi se prema potrebama i mogućnostima Ministarstva spoljnih poslova, shodno predlozima organizacionih jedinica i diplomatsko-konzularnih predstavništva R. Srbije, i podrazumeva neposredno upoznavanje sa poslovima iz delokruga Ministarstva i državne uprave.

 

KO MOŽE DA SE PRIJAVI:

Punoletni državljani Republike Srbije, koji su studenti osnovnih studija, diplomci ili studenti poslediplomskih studija na fakultetima u zemlji ili inostranstvu, a nisu u stalnom radnom odnosu.

 

DUŽINA TRAJANjA:

Stručna praksa traje najmanje dve nedelje, a najduže šest meseci.

Nakon završetka stručne prakse Ministarstvo izdaje odgovarajuću potvrdu.

 

PROCEDURA PRIJAVLjIVANjA:

Zainteresovano lice treba da podnese odgovarajuću molbu za obavljanje stručne prakse najmanje dva meseca pre planiranog početka prakse, kao i sledeća dokumenta:

- popunjen obrazac prijave

- fotokopiju važeće lične karte ili pasoša Republike Srbije

- biografiju, i

- potvrdu fakulteta o studijama i prosečnoj oceni.

 

Kandidat, koji bude ušao u dalju proceduru, poziva se na razgovor, a o odluci Ministarstva se obaveštava u pisanoj formi.

 

KOME SE TREBA OBRATITI:

1. ZA PRAKSU U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije – Diplomatskoj akademiji, poštom ili elektronskim putem na adresu akademija@mfa.rs.

2. ZA PRAKSU U IZABRANOM DIPLOMATSKO-KONZULARNOM PREDSTAVNIŠTVU REPUBLIKE SRBIJE

Izabranom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije (npr. ambasada, stalna misija, generalni konzulat, konzulat, kulturno-informativni centar), poštom ili elektronskim putem.

 

NAKNADE I TROŠKOVI: Lice koje obavlja stručnu praksu nema pravo na novčanu naknadu ili drugu imovinsku korist za stručnu praksu. Ministarstvo i DKP RS ne snose putne troškove, troškove osiguranja, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse, osim ako drugačije nije predviđeno.Sastanak o poljoprivrednoj saradnji između Kine i zemalja CIE

(Peking, 30. novembar 2013) U organizaciji Centra za ekonomsku saradnju sa inostranstvom Ministarstva poljoprivrede NR Kine, 29. novembra 2013. u Pekingu je održan sastanak o saradnji između Kine i zemalja CIE u oblasti poljoprivrede („Annual Workshop on Agricultural Cooperation between China and Central-Eastern European Countries 2013“). Pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede NR Kine, na sastanku su učestvovali predstavnici ambasada Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Estonije, Makedonije, Rumunije, Poljske, Moldavije, Češke i Srbije.

Predstavnici kineske strane predstavili su poljoprivrednu saradnju između Kine i zemalja CIE u 2013. godini i osvrnuli se na radni plan za 2014. godinu.

Predstavnik Ambasade Srbije u Pekingu M. Kuzmanović je učesnicima sastanka predstavio saradnju Srbije i Kine i potencijale za njen dalji razvoj u oblasti poljoprivrede. Kao posebno značajne aktivnosti u 2013. godini, izdvojio je posetu zamenika ministra poljoprivrede Kine Niu Duna Srbiji krajem jula o.g, kao i potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji u poljoprivredi, tokom posete predsednika R. Srbije T. Nikolića Kini krajem avgusta 2013.Prezentacija investicionih mogućnosti u Srbiji

(Peking, 29. novembar 2013) Kineska advokatska kancelarija Beijing Deheng organizovala je 28. novembra 2013. godine Seminar o investicijama u zemljama Centralne i Istočne Evrope, uz pomoć i saradnju austrijske advokatske kancelarije Wolf Theiss. Seminaru su prisustvovali predstavnici više od 20 kineskih kompanija, od kojih neke već imaju saradnju sa Srbijom (npr. CMEC, kompanija koja je angažovana na revitalizaciji TE „Kostolac“).

Predstavnik Ambasade Srbije u Pekingu, savetnik M. Stefanović, upoznala je učesnike seminara sa investicionim mogućnostima i privrednim potencijalima u Srbiji. Ukazano je da strategijsko partnerstvo Srbije i Kine i izvanredni politički bilateralni odnosi otvaraju mogućnosti za intenzivnu ekonomsku saradnju dve zemlje i posebno dolazak velikih kineskih investitora na srpsko tržište. Naglašena je izuzetno dobra saradnja Srbije i Kine u oblasti infrastrukture, sa posebnim akcentom na projekat mosta Zemun-Borča na Dunavu, kao najveći infrastrukturni projekat Kine u Evropi, kao i revitalizaciju TE Kostolac. Kineski privrednici su pozvani na ulaganja u strategijske sektore Srbije - infrastrukturu, energetiku, prirodne resurse i rudarstvo, poljoprivredu, automobilsku industriju i dr.Samit premijera Kina-CIE u Bukureštu

(Peking, 27. novembar 2013) U Bukureštu je 25. i 26. novembra 2013. godine održan Samit premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i premijera Kine Li Kećianga. Srbiju je na Samitu predstavljao predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić. U delegaciji R. Srbije na ovom samitu bili su i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

I. Dačić je na Samitu istakao da regionalna saradnja i saradnja sa Kinom spadaju u spoljnopolitičke prioritete Srbije i zahvalio Kini zbog toga što je uspostavila mehanizam saradnje između Kine i zemalja CIE. Naglasio je da Srbija sa Kinom ima odlične i prijateljske odnose, koji su uspostavljanjem strateškog partnerstva 2009. godine podignuti na kvalitativno viši nivo. On je, takođe, podsetio i na zajedničke projekte čija je realizacija u toku: izgradnja deonice autoputa između Srbije i Crne Gore, izgradnja mosta preko Dunava u Beogradu (Zemun-Borča) i druga faza revitalizacije TE „Kostolac“.

Premijer Srbije je poručio da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU i strateški partner NR Kine, čvrsto podržava dalje jačanje strateškog partnerstva između EU i Kine u svim segmentima.

I. Dačić, kineski premijer Li Kećiang i premijer Mađarske V. Orban postigli su u Bukureštu dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Beograda i Budimpešte.Poseta MIP Mongolije L. Bolda R. Srbiji

(Peking, 11. novembar 2013) Na poziv MSP R. Srbije I. Mrkića, ministar inostranih poslova i ekonomije Mongolije L. Bold boravio je u prvoj zvaničnoj poseti R. Srbiji od 7. do 10. novembra 2013. godine.

Pored susreta sa domaćinom, MSP R. Srbije I. Mrkićem, MIP Bolda je primio i predsednik Vlade R. Srbije I. Dačić, a tokom posete mongolske delegacije Novom Sadu realizovan je i susret sa gradonačelnikom Novog Sada M. Vučevićem.

Ministri I. Mrkić i L. Bold su posle sastanka 8. novembra 2013. potpisali Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Mongolije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja.

Tokom posete razmenjena su mišljenja o mogućnostima daljeg unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa R. Srbije i Mongolije.

MIP Bold je tokom posete Beogradu učestvovao i na poslovnom forumu „Mogućnosti za unapređenje srpsko-mongolske privredne saradnje“ u Privrednoj komori Srbije.Gostovanje srpskog hora „Viva Vox“ u Pekingu

(Peking, 11. novembar 2013) Srpski hor „Viva Vox“ nastupio je 8. novembra u Svekineskom narodnom kongresu u Pekingu.

Pored predstavnika Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva kulture NR Kine, koncertu su prisustvovali predstavnici drugih kineskih institucija i Ambasade Republike Srbije u Kini.

Među nekoliko pesama koje su izvedene na kineskom jeziku, našla se i numera „Bella Ciao“ iz filma „Most“, jednog od najpopularnijih jugoslovenskih filmova u Kini.

 Poseta ministra M. Bačevića NR Kini

(Peking, 7. novembar 2013) Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja R. Srbije prof. dr Milan Bačević boravio je od 1. do 6. novembra 2013. u zvaničnoj poseti NR Kini. M. Bačević je od 3. do 5. novembra 2013. u kineskom gradu Tjenđin učestvovao na Međunarodnom kongresu o rudarstvu „China Mining 2013“, na kojem su učestvovali ministri desetak zemalja, kineski zvaničnici i stručnjaci iz ove oblasti. Ministar Bačević je na posebnom Ministarskom forumu predstavio Vodič za investiranje u rudarstvo u Srbiji i pozvao kineske investitore da ulažu u Srbiji.

Ministar Bačević se sreo sa ministrom za nacionalno zemljište i prirodne resurse NR Kine Điang Damiangom, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje između dve zemlje. Tom prilikom, dva ministra potpisala su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti geologije i rudarstva.

M. Bačević se, takođe, sreo sa predstavnicima desetak kineskih korporacija koje žele da investiraju u Srbiji u oblasti prirodnih resursa, izgradnje infrastrukture, geologije i rudarstva.

Zajedno sa ministrom Bačevićem, u poseti Kini je boravio i direktor Geološkog zavoda Srbije prof. dr Dragoman Rabrenović, koji je sa direktorom Geološkog zavoda Kine potpisao Memorandum o razumevanju i saradnji dva zavoda u oblasti geologije i rudarstva.Prvi međunarodni forum o kulturnoj integraciji između Istoka i Zapada

(Peking, 1. novembar 2013) U organizaciji Communication University of China i časopisa „Home and Abroad News Press“, u Pekingu je 30. oktobra 2013. održan „Prvi međunarodni forum o kulturnoj integraciji i širenju između Istoka i Zapada“, na kome su učestvovali stručnjaci, predstavnici kineskih institucija i diplomatskih misija u Pekingu.

Forum je otvorila direktorka „Home and Abroad News Press“ Vei Jen, a učesnike foruma pozdravili su He Peiđie, član Stalnog komiteta Političke konsultativne konferencije kineskog naroda i Džang Fen, zamenik sekretara Biroa za štampu i publikacije Centralnog komiteta KP Kine. Oni su u svojim govorima istakli da je proces globalizacije doveo do veće interakcije kultura različitih civilizacija, te da je neophodno bolje razumevanje i snažnija kulturna i društvena razmena između Istoka i Zapada.

Forumu su se obratili i predstavnici diplomatskih misija u Pekingu, a ispred Ambasade R. Srbije otpravnik poslova a.i. T. Panajotović Cvetković. Ona je istakla odličan nivo sveukupnih bilateralnih odnosa između R. Srbije i NR Kine, što je potvrdila i nedavna poseta PR R. Srbije T. Nikolića Kini. Podvukla je da odnose između dve zemlje obogaćuje i razvijena saradnja u oblasti kulturne razmene, koja se ogleda u posetama na visokom nivou, održavanju kulturnih manifestacija u Kini i Srbiji, razmeni studenata, učenju jezika i dr. Istakla je činjenicu da će na Sajmu knjiga u Beogradu sledeće godine Kina biti počasni gost.

U svom obraćanju, zamenik rektora CUC Hu Džengrung je naglasio značaj održavanja ovakvih skupova, koji podstiču interkulturnu razmenu i saradnju. Posebno je pohvalio saradnju koju ovaj univerzitet ostvaruje sa Univerzitetom u Beogradu i Konfucije institutom u Beogradu.Forum između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope za mlade političke lidere

(Peking, 26. oktobar 2013) U Pekingu je 23-25. oktobra 2013. održan Forum između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope za mlade političke lidere. Forum je organizovalo Međunarodno odeljenje CK KPK, u saradnji sa Svekineskom omladinskom federacijom i uz podršku Sekretarijata Kina – zemlje CIE. Na skupu je učestvovalo 43 predstavnika vodećih političkih partija iz zemalja CIE, među kojima je i troje predstavnika iz Srbije – Konstantin Samofalov, narodni poslanik i član Međunarodnog odeljenja DS, Mirjana Jocković, SPS, i Nikola Erić, član Saveta za međunarodne odnose SNS.

Forum je otvorio Vang Điarui, zamenik predsednika NK KNPSK i ministar Međunarodnog odeljenja CK KPK. Otvaranju su prisustvovali šefovi diplomatskih misija u Pekingu iz zemalja CIE, među kojima i o.p.a.i. T. Panajotović Cvetković, koja se srela sa učesnicima foruma iz Srbije.Održan „Milu kup 2013“

(Peking, 21. oktobar 2013) U organizaciji Ambasade R. Srbije i uz podršku Udruženja „Srbija i prijatelji“ u Pekingu je, na terenima Nacionalnog olimpijskog sportskog centra, 19. oktobra 2013. godine održan diplomatski turnir u malom fudbalu, „Milu kup 2013“, u čast proslavljenog fudbalskog trenera Bore Milutinovića. „Milu kup“, održan uz prisustvo kineskih medija, diplomatskog kora, naše dijaspore i kineskih poklonika fudbala, prerastao je u tradicionalnu manifestaciju, koja svake godine okuplja sve veći broj učesnika, a ove godine je učestvovalo 17 ekipa, sa igračima iz većeg broja zemalja. Osim Ambasade Srbije, učestvovale su ekipe ambasada Bugarske, Poljske, Francuske, Rusije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Italije, Hrvatske, kao i kombinovani tim južnoameričkih zemalja „Suramerika“, te ekipa B. Milutinovića „Milu Stars Aspire“, timovi MIP Kine i Državne administracije za sport Kine, kao i medija CCTV, CRI, Global Times i Sino-us.com. Ekskluzivni sponzor ovogodišnjeg „Milu kupa“ bila je kompanija „Shandong Hi Speed Group“, dok su medijski sponzori bili Kineski međunarodni radio i dnevni list „Global Times“.

Na petom po redu „Milu kupu“ pobedila je ekipa „Suramerike“. Drugo mesto osvojila je ekipa B. Milutinovića „Milu Stars Aspire“, a treće ekipa Bosne i Hercegovine. Tim Srbije osvojio je peto mesto. Za najboljeg igrača turnira proglašen je fudbaler „Suramerike“, Huan Manuel. Pehare pobednicima dodelili su o. poslova a.i. Ambasade Republike Srbije, Tatjana Panajotović Cvetković, zamenik generalnog direktora „Shandong Hi Speed Group“, Deng Venhua, i Bora Milutinović.Sastanak MSP R. Srbije Ivana Mrkića sa ZMIP NR Kine Sung Taom

(Peking, 13. oktobar 2013) MSP R. Srbije I. Mrkić imao je sastanak 12. oktobra 2013. sa zamenikom MIP NR Kine Sung Taom, koji je u Beogradu boravio zbog sastanka sa kineskim ambasadorima iz regiona CIE, u sklopu priprema za održavanje samita Kine i zemalja CIE u Bukureštu, krajem novembra ove godine.

U razgovoru je izražena obostrana spremnost za dalje produbljivanje strategijskog partnerstva između R. Srbije i NRK u svim oblastima i potvrđen visok stepen međusobnog poverenja i podrške. Naglašen je veliki značaj posete PR RS T. Nikolića Kini u avgustu 2013, kada je potpisana Zajednička izjava o produbljivanju strategijskog partnerstva između RS i NRK. MSP I. Mrkić izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa kineskim ministrom Vangom tokom posete PR RS T. Nikolića Kini i ponovio očekivanje da MIP Vang uskoro poseti Srbiju.

Tokom susreta ponovljena je kineska dosledna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu R. Srbije i našim stavovima o KiM, a sa naše strane kontinuirana podrška politici „jedne Kine“.

MSP RS I. Mrkić i ZMIP Sung Tao, koji je i GS Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja CIE, razmenili su i mišljenja o predstojećem Samitu Kina-CIEZ, kome obe strane pridaju veliki značaj.Egzibicioni humanitarni meč Novak Đoković – Li Na

(Peking, 28. septembar 2013) U Pekingu je 27. septembra o.g. održan egzibicioni humanitarni meč između najpoznatijeg srpskog i prvog svetskog tenisera Novaka Đokovića i kineske teniserke Li Na. Novčana sredstva prikupljena od prodaje karata namenjena su kineskoj humanitarnoj organizaciji Song Qing Ling Fondation, za pomoć deci.

Prvom meču ovog tipa održanom u Kini, prisustvovalo je više od 12 hiljada gledalaca, među kojima je bio veliki broj uglednih ličnosti iz političkog i društvenog života NR Kine. Pored g. Gorana Đokovića, koji je imao glavnu ulogu u pripremi i organizaciji ovog meča, nadmetanju su prisustvovali vlasnik kompanije China Environmental Energy Holdings, koja je bila i glavni organizator događaja, uz humanitarni program give51.org, i visoki predstavnici MIP NR Kine, na čelu sa zamenikom ministra inostranih poslova za Evropu Sung Taom i predstavnici Uprave za Evropu. Sa naše strane meču su prisustvovali i o.p.a.i. T. Panajotović Cvetković, predstavnici Ambasade RS u Pekingu, veliki broj pripadnika srpske dijaspore u Pekingu, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora u Pekingu.

Pomenutim mečom, kineska strana je zvanično otvorila i svečano obeležila ovu, desetu godišnjicu od početka “China Open” takmičenja. Meč je direktno prenosio sportski kanal CCTV 5, a propratilo ga je više od 60 kineskih i svetskih medija.

Pored dobrog sporta, meč je obilovao i zabavom, jer je N. Đoković u svom poznatom maniru, oduševio publiku.

Egzibicioni meč ovog tipa, prvi događaj ove vrste u Kini, od velikog je značaja, ne samo za sportsku saradnju RS i NR Kine, već i za ukupne bilateralne odnose.Dopunska škola na srpskom jeziku

(Peking, 24. septembar 2013) Dopunska škola na srpskom jeziku i ove školske 2013/2014 godine nastavlja sa radom u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Pekingu. Ove godine u školu je upisano 7 đaka, koji će pohađati nastavu od predškolskog do sedmog razreda. Učiteljica je Nataša Radosavljević-Gaberova, profesor srpskog jezika i književnosti. Poseban program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu ostvaruje se iz sledećih predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda. Nastava će se odvijati jednom nedeljno i počinje u petak 4. oktobra 2013. godine u 18,00 časova. Pohađanje škole je besplatno.

Svi zainteresovani roditelji koji žele da njihova deca pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku mogu da se prijave na е-mаil škole: srpskaskolapeking@gmail.com.

Više informacija o školi može se dobiti na telefon 010-6532-3516 (tražiti: koordinatora dopunske škole, konzula Biljanu Stanković-Ivanić).Humanitarni egzibicioni meč između Novaka Đokovića i Li Na

(Peking, 20. septembar 2013) Humanitarni egzibicioni meč najpoznatijeg srpskog i prvog tenisera sveta Novaka Đokovića i proslavljene kineske teniserke Li Na, održaće se 27. septembra u Pekingu na China Open Diamond terenu Nacionalnog teniskog centra Kine.

Li Na i Novak Đoković će donirati celokupna sredstva prikupljena od prodaje karata za ovaj meč Fondaciji Song Qing Ling, u okviru Razvojnog fonda namenjenog omladinskom tenisu u Kini.

Organizatori meča su Beijing China Open Promotion i kineska kompanija Environmental Energy Holdings, kao i 51.give.org – Online Donation Platform.

Meč koji će u punoj dvorani pratiti 15 hiljada gledalaca, biće pokriven izveštavanjem predstavnika više od 60 svetskih medija, a sportski kanal državne kineske televizije CCTV5 će direktno prenositi meč.

Za kupovinu karata informacije se mogu dobiti preko linka http://tickets.chinaopen.com.cn/index.asp

Pozivamo sve ljubitelje tenisa, prijatelje Srbije i Kine, državljane Srbije koji žive u Kini, humane ljude, da prisustvuju ovom meču i kupovinom karata doprinesu ostvarenju nečijih snova.Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Narodnoj Republici Kini, 25-29. avgusta 2013. godine

(Peking, 30. avgust 2013) Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, posetio je NR Kinu od 25. do 29. avgusta 2013. godine. Tokom posete NR Kini, predsednik T. Nikolić boravio je u Pekingu, Hangdžou i Šangaju. Ovo je prva poseta jednog šefa države iz regiona Centralne i Istočne Evrope NR Kini, od izbora novog kineskog rukovodstva u martu 2013. godine. U poseti Kini boravila je i supruga predsednika, gospođa Dragica Nikolić.

U delegaciji su bili i ministri u Vladi Srbije – ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i ministar rudarstva, prirodnih resursa i prostornog planiranja Milan Bačević.

T. Nikolić je u Pekingu razgovarao sa predsednikom NR Kine, Si Đinpingom, premijerom Li Kećiangom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđiangom. U razgovorima sa kineskim rukovodstvom potvrđeno je opredeljenje obe strane za dalje jačanje prijateljstva i strateškog partnerstva. Dva predsednika potpisala su Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju strateškog partnerstva, a resorni ministri više sporazuma iz oblasti ekonomske saradnje, infrastrukture, poljoprivrede i IT sektora.

Očekuje se da će poseta državne delegacije R. Srbije na čelu sa predsednikom T. Nikolićem otvoriti novu etapu odnosa prijateljstva i strateškog partnerstva R. Srbije i NR Kine.

Srpski predsednik se u Pekingu sreo i sa visokim predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Tokom posete, predsednik Srbije je dao odvojene intervjue za dnevni list Renmin Ribao, dnevni list China Daily, kao i ekskluzivni intervju kineskoj državnoj televiziji CCTV, odnosno emisiji „Leaders“. Pored toga, predsednik T. Nikolić održao je konferenciju za štampu za predstavnike najuticajnijih kineskih medija.

Supruga predsednika R. Srbije, gospođa Dragica Nikolić, imala je odvojeni susret sa suprugom kineskog predsednika gospođom Peng Lijuen.

MSP R. Srbije Ivan Mrkić imao je odvojeni razgovor sa ministrom inostranih poslova NR Kine Vang Jiem. Ministar Mrkić je ocenio da će ova poseta i potpisani sporazumi dalje unaprediti odnose između dve prijateljske zemlje.

U Ambasadi R. Srbije u Pekingu 27. Avgusta 2013. godine održan je prijem za predstavnike kineskih institucija, privrednike dve zemlje i predstavnike srpske dijaspore, na kome se brojnim zvanicama obratio predsednik R. Srbije T. Nikolić. Počasni gost sa kineske strane bio je zamenik ministra inostranih poslova NR Kine Sung Tao.

Predsednik R. Srbije je 28. avgusta u Hangdžou otvorio Forum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji između Srbije i Kine, na kome je učestvovala i delegacija srpskih privrednika. Pored toga, imao je i razgovore sa sekretarom KP Kine za provinciju Džeđiang Sia Baolungom i guvernerom provincije Li Ćiengom. Tokom posete Hangdžou, predsednik Srbije posetio je Visokotehnološki industrijski park, IT kompaniju „Alibaba“ i fabriku automobila „Đili“.

T. Nikolić je 29. avgusta posetio Šangaj, gde je razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Tu Guangšaom i posetio Centar za urbanističko planiranje Šangaja.Poseta Ambasadi učenika iz Srbije

(Peking, 15. avgust 2013) Ambasadu Srbije u Pekingu je 14. avgusta 2013. godine posetila grupa učenika beogradskih srednjih škola (Filološka gimnazija, Matematička gimnazija, 13. Beogradska gimnazija), koja je, zahvaljujući stipendijama Konfucije instituta u Beogradu, boravila na jednomesečnom kursu kineskog jezika u Pekingu. O. poslova a.i. Ambasade Srbije T. Panajotović Cvetković pozdravila je učenike iz Srbije, koji su preneli svoje impresije i pozitivne utiske o boravku u NR Kini i Pekingu.Film „Montevideo, Bog te video“ emitovan na CCTV-6

(Peking, 5. avgust 2013) U subotu 3. avgusta 2013, u večernjem terminu, na filmskom kanalu kineske nacionalne televizije CCTV-6 je prikazan srpski film „Montevideo, Bog te video“. U pitanju je prvo prikazivanje jednog savremenog srpskog filma na kineskoj državnoj televiziji.

Pre emitovanja filma, prikazana je dvadesetominutna emisija „Najbolji filmovi“ o „Montevideu“, u kojoj je predstavljena Srbija, ispričana kratka priča o istoriji Jugoslavije i Srbije, dat pozitivan pogled na sportske i filmske uspehe stare Jugoslavije i današnje Srbije.

Usledilo je telefonsko uključenje reditelja filma Dragana Bjelogrlića, u kome je on predstavio svoje ideje i utiske sa snimanja filma „Montevideo“, koji je postao najgledaniji moderni srpski film, prikazan na preko 50 filmskih festivala širom sveta.

Posle filma je emitovan kratak prilog o utiscima četvoro kritičara i novinara, ljudi koji su boravili u Srbiji, u kome je naša zemlja izuzetno pozitivno predstavljena, kao moderna i poželjna turistička destinacija.Poseta zamenika ministra poljoprivrede NR Kine Srbiji

(Peking, 26. jul 2013) Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije Goran Knežević i članovi delegacije iz NR Kine na čelu sa zamenikom ministra poljoprivrede gospodinom Niu Dunom održali su 25.07.2013. u Beogradu sastanak na kome su razmatrani potencijali unapređenja saradnje dve zemlje u oblasti poljoprivrede.

Tom prilikom, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije Danilo Golubović istakao je značaj unapređenja odnosa Srbije i Kine i ukazao da postoje značajni potencijali za unapređenje saradnje u oblastima proizvodnje poljoprivredne mehanizacije, prerade mesa, zaštite bilja, u naučno-istraživačkoj oblasti i ostalim kategorijama agroindustrijskog kompleksa.Forum lokalnih lidera između Kine i zemalja CIE

(Peking, 7. jul 2013) U kineskom gradu Čungćingu od 1. do 5. jula 2013. godine održan je Forum posvećen saradnji lokalnih samouprava između Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope. Delegaciju RS je predvodio Milomir Premović, zamenik nacionalnog koordinatora za saradnju Kine i zemalja CIE i specijalni savetnik premijera RS I. Dačića. Pored njega, u delegaciji su bili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović, predsednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović, pomoćnik direktora Fonda za podršku investicija u Vojvodini Milana Milić, direktor Turističke organizacije Leskovca Žikica Nestorović, gradonačelnik Raške Jovan Čorbić, zamenik gradonačelnika Kruševca Siniša Maksimović, kao i privredni predstavnici nekoliko preduzeća i predstavnici Ambasade RS u Pekingu.

Delegacija Srbije je učestvovala na više panel diskusija u kojima je razmotrena mogućnost proširenja saradnje između kineskih gradova i provincija i 16 zemalja CIE.

Šef delegacije RS M. Premović je dao nekoliko intervjua – Kineskom međunarodnom radiju i lokalnim medijima – naglašavajući dobre odnose Srbije i Kine i uspešnu saradnju u oblasti infrastrukture.

U toku Foruma je organizovana i izložba posvećena svakoj od 16 zemalja CIE, a paviljon Srbije bio je izuzetno dobro posećen.Drugo zasedanje Mešovitog komiteta za naučnu i tehnološku saradnju između Republike Srbije i NR Kine

(Peking, 30. jun 2013) U Pekingu je 25. juna 2013. održano Drugo zasedanje srpsko-kineskog Mešovitog komiteta za naučnu i tehnološku saradnju.

Delegaciju Republike Srbije, koja je u Kini boravila od 24. do 28. juna 2013, predvodio je prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a delegaciju NR Kine Cao Đienlin, zamenik ministra u Ministarstvu nauke i tehnologije NR Kine.

Delegacije su razmenile informacije o ključnim strategijama i planovima u oblasti naučno-tehnološkog razvoja, kao i informacije o međunarodnoj naučno-tehnološkoj saradnji.

Dve strane su dosadašnje zajedničke projekte u oblasti nauke i tehnologije ocenile kao uspešne i istakle opredeljenje da se bilateralna saradnja u oblasti nauke i tehnologije unapredi.

Treće zasedanje Mešovitog komiteta za naučnu i tehnološku saradnju biće održano u Beogradu 2015.Poseta ministra građevinarstva i urbanizma R. Srbije V. Ilića NR Kini

(Peking, 23. jun 2013) Ministar građevinarstva i urbanizma R. Srbije Velimir Ilić boravio je u radnoj poseti NR Kini od 16. do 22. juna 2013, na poziv viceguvernera provincije Šandung Sja Genga i Shandong High-speed grupacije.

Tokom boravka u Pekingu, ministar Ilić je imao sastanak sa predstavnicima kineske Eksim banke, na kojem su razmatrana pitanja dodele preferencijalnog kredita za izgradnju deonice E-763 autoputa od Obrenovca do Ljiga.

Ministar Ilić je tokom posete NR Kini boravio i u Đinanu, glavnom gradu provincije Šandung, gde je imao razgovore sa vice-guvernerom Provincije Džang Čaočaom i predstavnicima Shandong High-speed grupacije i kompanije Shandong International Economic and Technical Corporation.Dani srpskog filma u Kini

(Peking, 23. jun 2013) U bioskopu „Broadway Cinematheque Moma“ u Pekingu, u prisustvu oko 140 posetilaca (kineskih građana i studenata, predstavnika kineskih institucija, diplomatskog kora i srpske dijaspore), 18. juna 2013. godine svečano je otvorena manifestacija „Dani srpskog filma u NR Kini“.

Festival srpskog filma su otvorili zamenik generalnog direktora Biroa za film NR Kine, gđa Džang Ling (Zhang Ling) i šef filmske delegacije R. Srbije i savetnik za kulturu Predsednika R. Srbije Radoslav Pavlović. Prisutnima su se obratili i otpravnik poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu Tatjana Panajotović Cvetković i glumica Tamara Dragičević.

Nakon svečanog otvaranja Festivala, usledila je projekcija filma „Miris kiše na Balkanu“.

Filmska delegacija R. Srbije, tokom boravka u Pekingu i Šangaju, imala je razgovore o zajedničkoj saradnji sa predstavnicima institucija NR Kine – Biroom za film Državne administracije za radio film i televiziju, Kineskom korporacijom za filmsku koprodukciju i Šangajskog filmskog festivala.

Od 18. do 22. juna i od 1. do 5. jula 2013. u Pekingu se prikazuje 5 filmova novije srpske kinematografije – „Miris kiše na Balkanu“, „Šešir profesora Koste Vujića“, „O Gringo“, „Kad svane dan“ i „Beogradski fantom“, a od 21. do 25. juna i u Šangaju.Poseta kineskih studenata srpskog jezika Ambasadi R. Srbije u Pekingu

(Peking, 30. maj 2013) Na poziv Ambasade R. Srbije u Pekingu, profesori i studenti Katedre za srpski jezik Pekinškog univerziteta za studije stranih jezika (BFSU), posetili su Ambasadu 29.5.2013. godine. O. poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu T. Panajotović Cvetković pozdravila je goste sa BFSU, nakon čega je studentima prikazan film „Šešir profesora Koste Vujića“ reditelja Zdravka Šotre. Predstavnici Ambasade su studentima uručili knjige na srpskom jeziku i brošure o Srbiji.Poseta ministra kulture i informisanja R. Srbije B. Petkovića NR Kini

(Peking, 20. maj 2013) U NR Kini, u Pekingu i Šendženu, od 13. do 19. maja 2013. godine održan je prvi Forum kulturne saradnje između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Delegaciju Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije predvodio je ministar kulture i informisanja B. Petković.

Tokom boravka u Pekingu (13-16. maj) ministar B. Petković imao je 13. maja 2013. godine bilateralni sastanak sa ministrom kulture NR Kine Cai Vu-om (Cai Wu), sa kojim je potpisao Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i Ministarstva kulture NR Kine za period 2013-2016.

Na Forumu je izražena spremnost za unapređenje saradnje i razmene u oblasti kulture i usvojene su Smernice za razvoj kulturne saradnje između Kine i zemalja CIE, kojim sve strane izražavaju nameru za dalje unapređenje kulturne saradnje.

Za vreme održavanja Foruma, u Nacionalnom muzeju Kine otvorena je Retrospektivna izložbu o kulturnoj razmeni između Kine i zemalja CIE, gde su predstavljene i fotografije i publikacije koje svedoče o dugoj i bogatoj saradnji Kine sa Srbijom.

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije je posetila i Šendžen (16-19. maja), gde je učestvovala na Forumu o međunarodnom marketingu za proizvode i projekte u oblasti kulture.Diplomatski fudbalski turnir

(Peking, 13. maja 2013) U organizaciji Kineskog sportskog centra za međunarodnu razmenu pri Opštoj upravi za sport NR Kine u Pekingu je 11. maja 2013. godine održan 17. Pekinški diplomatski fudbalski turnir. Na turniru je učestvovalo 15 ekipa. Pored organizatora, učešće su uzeli i timovi Ministarstva inostranih poslova NR Kine, Šangajske organizacije za saradnju i 12 ambasada u Pekingu: Nemačke, Danske, Italije, Velike Britanije, Rumunije, Švajcarske, Mađarske, Turkmenistana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana i Srbije. Ekipa Srbije u čijem sastavu su bili predstavnici Ambasade i udruženja dijaspore „Srbija i prijatelji“, osvojila je sedmo mesto na turniru.Izložba slika slikara iz Kovačice

(Peking, 11. maja 2013. godine) U Pekingu je 10. maja 2013. godine, u rezidenciji ambasadora Slovačke, otvorena izložba slikara naivaca iz Kovačice, Janoša Mesaroša i Jana Glozika, koji su prisustvovali svečanosti.

Izložbu su otvorili ambasador R. Slovačke u NR Kini, Nj.E. F. Dlhopolček i o. poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu, T. Panajotović Cvetković. Oni su okupljenima predstavili radove slikara Mesaroša i Glozika i školu naivnog slikarstva iz Kovačice, koja je stekla svetsku popularnost kroz prikazivanje folklornih motiva etničkih zajednica iz Vojvodine, kao pozitivan model multikulturne sredine i razmene.

Izložbi su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kineske akademske zajednice i pripadnici srpske i slovačke dijaspore u Pekingu.Učešće MSP I. Mrkića na 7. Ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija u Ulan Batoru, 27-29. aprila 2013. godine

(Peking, 30. april 2013) MSP I. Mrkić je učestvovao na 7. Ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija, koja je od 27. do 29. aprila 2013. godine održana u Ulan Batoru u Mongoliji. Pored razgovora sa domaćinom, MIP Mongolije L. Bold-om, MSP I. Mrkić je imao razgovore sa predsednikom Mongolije T. Elbegdorj-om, ministrom energetike Mongolije M. Sonompil-om i državnim sekretarom MIP Mongolije G. Tsogtsaikhan-om.

MSP I. Mrkić je na marginama Konferencije imao odvojene susrete sa zamenikom DS SAD B. Burns-om, zamenikom premijera i MIP Kraljevine Tajland S. Tovichakchaikul-om, parlamentarnim višim ZMIP Japana Sh. Suzuki-em, sekretarom (ZMIP) za spoljne poslove MIP Nepala D. P. Bhattarai-em, specijalnim izaslanikom i bivšim MUP Butana L. D. Tshering-om, ZMIP Sijera Leonea E. Jusu, MIP Indoenzije R.M. Marty M. Natalegawa-om, gensekom OEBS L. Zannier-om. U Ulan Batoru, MSP I. Mrkić je, takođe, imao susrete sa visokim zvaničnicima Litvanije, Švedske, Brazila, Istočnog Timora, Solomonskih ostrva, Kirgistana, Avganistana, Norveške, Irske, Slovačke, R. Koreje i EU.Četvrti kinesko-evropski forum političkih partija

(Peking, 25. april 2013) U gradu Sudžou od 20. do 24. aprila 2013. godine održan je Četvrti kinesko-evropski forum političkih partija na visokom nivou u organizaciji Međunarodnog odeljenja CK KP Kine. Lideri i visoki predstavnici KP Kine i političkih partija iz Evrope razmotrili su na forumu kako da, kroz jačanje međupartijske saradnje, doprinesu ukupnom jačanju političkih i ekonomskih odnosa i saradnje između Kine i zemalja Evrope.

Na Forumu su bile zastupljene delegacije 44 političke partije iz 27 evropskih zemalja, uključujuči i R. Srbiju. Delegaciju Socijalističke partije Srbije predvodio je Milomir Premović, savetnik premijera i predsednika SPS-a Ivice Dačića, a Srpsku naprednu stranku predstavljao je član Ekonomskog saveta SNS-a Darko Popović.

U diskusiji na Forumu, Milomir Premović je ukazao na značaj ovog Foruma za unapređenje međusobnog razumevanja i međupartijsku saradnju, ali i za ukupno jačanje odnosa između Kine i Evrope. Posebno je istakao značaj koji Srbija pridaje odnosima strateškog partnerstva sa Kinom.Poseta državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Vere Mavrić NR Kini (18-21. aprila 2013) i redovne političke konsultacije

(Peking, 21. april 2013) Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Vera Mavrić je boravila u poseti NR Kini od 18. do 21. aprila 2013. godine, kao šef delegacije na redovnim političkim konsultacijama ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Tokom konsultacija sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Sung Taom 19. aprila, razmenjeno je mišljenje o stanju i perspektivi daljeg unapređenja strategijskih odnosa između dve zemlje, prvih koje je Kina uspostavila sa zemljom iz Jugoistočne Evrope, odnosno Centralne i Istočne Evrope.

U razgovorima su potvrđeni izuzetno dobri politički odnosi, dogovoren nastavak razmene poseta na visokom nivou i ponovljena uzajamna podrška u pitanjima od nacionalnog interesa za dve zemlje.

Dve strane su razmotrile konkretne modalitete saradnje u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i kulture, prosvete i dr.

DS MSP V. Mavrić i ZMIP Sung Tao su razmenili mišljenja i o saradnji Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao novog modela za jačanje odnosa.

Tokom posete, DS V. Mavrić je primio i MIP NR Kine Vang Ji. U srdačnom razgovoru je istaknuta dobra osnova za nastavak razvoja bilateralnih odnosa, obostrana spremnost za dalje unapređenje strategijskog partnerstva i jačanje saradnje u vezi sa međunarodnim pitanjima.U Ambasadi R. Srbije u Pekingu uručena visoka državna odlikovanja ambasadorima NR Kine Nj. E. g. Li Guobangu i Nj. E. g. Vei Đinghuu

(Peking, 21. april 2013) U Ambasadi R. Srbije u Pekingu 18. aprila 2013. godine je održana ceremonija svečanog uručenja odlikovanja ambasadorima NR Kine Nj. E. g. Li Guobangu i Nj. E. g. Vei Đinghuu, koji su tokom svoje karijere u više mandata boravili u R.Srbiji i svojim radom doprineli razvoju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije Vera Mavrić, koja je boravila u radnoj poseti NR Kini, je u prisustvu oko 80 zvanica (predstavnici MIP-a NR Kine, KPK, profesora Univerziteta, privrednih predstavnika R.Srbije) i medija (Kineski radio internacional, Guanming daily, Global Times, Chinaworld, Home and Abroad New Press), uručila odlikovanim ambasadorima Ordene srpske zastave drugog stepena. Ordenima ih odlikovao predsednik R. Srbije Tomislav Nikolić za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i NR Kine.

Ceremoniju je otvorila Tatjana Panajotović Cvetković, otpravnik poslova a.i. Ambasade RS u Pekingu, a Vera Mavrić državni sekretar MSP-a je održala govor u kome je istakla značajan doprinos ambasadora Nj.E. Li Guobanga i Nj.E. g. Vei Đingha u razvoju prijateljskih odnosa između R. Srbije i NR Kine.

Nakon čitanja Ukaza predsednika Republike i uručenja odlikovanja, gostima su se obratili odlikovani ambasadori, koji su se zahvalili na ukazanoj časti i istakli timski rad i odličnu saradnju koji su ostvarili tokom svojih mandata u Republici Srbiji.Izvođenje opere „Otelo“ u Pekingu

(Peking, 15. april 2013) U sklopu obeležavanja 200 godina od rođenja italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija, u velikoj operskoj dvorani Nacionalnog centra za primenjene umetnosti u Pekingu 11. i 13. aprila je prikazana opera „Otelo“. U međunarodnoj postavci opere, koju je predvodio poznati italijanski operski reditelj Đankarlo del Monako, učestvovao je i priznati srpski bariton i vanredni profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu Nikola Mijailović, u ulozi Jaga. U ime Ambasade R. Srbije, N. Mijailovića je pozdravila otpravnik poslova a.i. T. Panajotović Cvetković.Predstavljanje Srbije na međunarodnom sajmu turizma u Pekingu

(Peking, 12. april 2013) Na međunarodnom sajmu turizma u Pekingu od 9. do 11. aprila 2013. godine (China Outbound Tourism Market) Turistička organizacija Srbije je predstavila turističke potencijale Srbije. TOS je posetiocima Sajma predstavio nove brošure o Srbiji na kineskom jeziku, kao i mere koje su u prethodnoj godini izazvale povećano interesovanje kineskih turista za Srbiju, poput viznih olakšica. U 2012. godini broj kineskih turista koji su posetili Srbiju bio je za 39% veći nego u 2011. Štand TOS-a, veoma dobro pozicioniran i opremljen, imao je puno posetilaca, a osvojio je i nagradu za najlepši štand. Na sajmu je učestvovalo više od 200 turističkih agencija iz 60 zemalja.Održavanje Boao foruma za Aziju

(Peking, 9. april 2013) Na ovogodišnjoj konferenciji Boao foruma za Aziju (5-8. april 2013) učestvovalo je oko 1500 učesnika iz 43 zemlje. Forum je okupio visoke predstavnike država, najuticajnijih međunarodnih organizacija, kompanija, banaka, medija i naučnih ustanova. Konferenciju su otvorili predsednik NR Kine Si Đinping i 12 najviših predstavnika država i vlada, kao i predsednik Generalne skupštine UN V. Jeremić. PGS UN V. Jeremić je na marginama Konferencije imao susrete sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, kao i jednim brojem stranih zvaničnika. Boao forum za Aziju je o nevladina i neprofitna organizacija koja ima za cilj promovisanje međusobne saradnje i razvoja azijskih zemalja. Održava se od 2001. godine u istoimenom gradu na ostrvu Hainan u NR Kini i svake godine okuplja lidere azijskih zemalja, šefove država i vlada iz celog sveta i predstavnike poslovnih i akademskih krugova.Poseta predstavnika Ambasade Katedri za srpski jezik na Pekinškom univerzitetu za studije stranih jezika

(Peking, 2. april 2013) Na poziv Pekinškog univerziteta za studije stranih jezika (BFSU), otpravnik poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu T. Panajotović Cvetković posetila je Katedru za srpski jezik i književnost na BFSU. Tom prilikom razgovarala je sa kineskim studentima srpskog jezika i lektorom N. Radosavljević. Kineski studenti su pokazali veliko interesovanje za Srbiju i dobro poznavanje srpskog jezika. U razgovoru, predstavnici Ambasade R. Srbije predstavili su kulturu i običaje Srbije i odgovarali na pitanja studenata.Obeležavanje devete godišnjice pogroma Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine

(Peking, 29. mart 2013) U svečanom salonu Ambasade R. Srbije u Pekingu, u organizaciji Udruženja Srba u Kini „Srbija i prijatelji“ uz podršku Ambasade, 28.3.2013. godine obeležena je deveta godišnjica pogroma Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine, u prisustvu oko 40 predstavnika srpske dijaspore i stranih gostiju. Posle obraćanja v.d. predsednika Udruženja „Srbija i prijatelji“ Z. Bogdanovića i o. poslova a.i. Ambasade R. Srbije u Pekingu T. Panajotović Cvetković, projektovan je film o martovskom pogromu Srba i nealbanskog stanovništva na KiM „Zločin bez kazne“.Obeležavanja meseca Frankofonije u Kini

(Peking, mart 2013) U okviru tradicionalnog obeležavanja meseca Frankofonije u Kini, Ambasada Srbije u Pekingu je, kao i prethodnih godina, aktivno učestvovala u kulturnim i sportskim dešavanjima. Na Filmskom festivalu Frankofonije ove godine, Srbiju je predstavljao film „Montevideo“, koji je prikazan u četiri kineska grada (Sudžou, Šangaj, Peking i Nanđing). Projekcije u Pekingu (bioskopska sala u Ambasadi Poljske i pozorište Penghao) bile su odlično posećene od strane kineske publike, predstavnika dipkora i srpske dijaspore, a prisutne je pozdravila o.p.a.i. T. P. Cvetković.

U organizaciji Ambasade Francuske, Francuskog instituta u Kini i L'Equipe-a, 9. marta 2013. godine na fudbalskim terenima O’le u Pekingu održan je diplomatski fudbalski turnir, na kome je ekipa Ambasade Srbije zauzela 2. mesto u konkurenciji ekipa Austrije, Francuske, Bugarske, DR Kongo i Beneluksa.

Na internet forumu Ambasade Francuske pod nazivom „Kina i frankofonija“, među ostalim porukama šefova diplomatskih misija, objavljena je i poruka o.p.a.i. T. P. Cvetković, koju možete pogledati ovde.Kineski međunarodni radio o odnosima Kine i Srbije

(Peking, 14. mart 2013) Kineski međunarodni radio emitovao je prilog sa saopštenjem MSP R. Srbije o izboru novog kineskog rukovodstva i razvoju odnosa Kina-Srbija, kao i kraću izjavu o. poslova a.i. T. Panajotović Cvetković povodom izbora rukovodstva i unutrašnjih reformi u Kini. Prilog možete poslušati ovde.Vize za državljane NR Kine - nosioce putne isprave SAR Makao

Od 4. aprila 2013. g. državljani NR Kine nosioci putne isprave SAR Makao, mogu u R. Srbiju da putuju bez vize i da u Srbiji borave do 90 dana u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska.Održane političke konsultacije između R. Srbije i Mongolije

(Peking, 28. februar 2013) U Ulan Batoru su 26. februara 2013. godine održane političke konsultacije između MSP R. Srbije i MIP Mongolije. R. Srbiju je predstavljao pomoćnik ministra za bilateralnu saradnju Goran Aleksić, a Mongoliju državni sekretar Gombo Tsogtsaikhan. Dve strane su razgovarale o unapređenju bilateralne političke, ekonomske, kulturne, prosvetne i ostalih vidova saradnje.Prijem u Ambasadi povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije

(Peking, 20. februar 2013) U Ambasadi R. Srbije u Pekingu 19. februara 2013. godine održan je prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije. Prijemu su prisustvovali predstavnici najznačajnijih kineskih institucija, diplomatsko-konzularnog kora, vojno-diplomatskog kora, vodećih kineskih SJI, privrednika, dijaspore, kao i brojni kineski prijatelji Srbije. Sa kineske strane počasni gosti bili su PMIP Le Jučeng i general Ci Guovei iz kineske vojske.U Ambasadi održana Svetosavska priredba

(Peking, 4. februar 2013) U Ambasadi Republike Srbije u Pekingu u subotu 2. februara 2013. godine održana je svetosavska priredba kojom je obeležena školska slava Sv. Sava. Po treći put učenici Dopunske škole na srpskom jeziku, uz podršku Ambasade, Udruženja Srba u Kini i profesorke muzike Ive Borisavljević, izveli su prigodan program. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, među kojima predstavnici diplomatskog kora, srpski studenti koji studiraju u NR Kini i dr.Ministar PRRPP M. Bačević posetio NR Kinu

(Peking, 28. januar 2013) Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije prof. dr Milan Bačević boravio je od 24. do 27. januara 2013. godine u poseti NR Kini. Tokom posete, ministar Bačević se susreo sa zvaničnicima i predstavnicima kineskih kompanija, a tom prilikom je potpisan i Protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta „Kanal Morava“. Ovaj projekat bi bio od izuzetnog značaja za Srbiju, ali bi takođe bio veoma koristan i za zemlje Centralne i Zapadne Evrope, jer bi kanal „Morava“ bio povezan sa najvećim plovnim sistemima u Evropi: Rajna-Majna-Dunav, Odra-Visla i Sena-Rona. Tokom posete Kini, ministar Bačević je posetio i kineski grad Jičang, gde je izgrađena najveća brana na svetu „Tri klisure“.U Ambasadi održana novogodišnja priredba

(Peking, 29. decembar 2012) U Ambasadi RS u Pekingu je 28. decembra 2012. održana prigodna novogodišnja priredba. Đaci dopunske škole na srpskom jeziku su uz podršku Ambasade, Udruženja „Srbija i prijatelji“ i profesorke muzike Ive Borisavljević priredili novogodišnji program za svoje drugove, roditelje i ostale goste. Okupljenoj deci Deda Mraz je podelio novogodišnje paketiće.OBAVEŠTENJE O BIOMETRIJSKIM PUTNIM ISPRAVAMA

Ambasada Republike Srbije u Pekingu, od ponedeljka 24. decembra 2012. godine vrši prijem zahteva za izdavanje novih, biometrijskih pasoša Republike Srbije.Poseta delegacije vlade AP Vojvodine kineskoj provinciji Guangdung

(Peking, 6. decembar 2012. godine) Delegacija vlade AP Vojvodine, sa PV Bojanom Pajtićem na čelu, boravila je u zvaničnoj poseti južnoj kineskoj provinciji Guangdung, od 26. do 30. novembra 2012. godine. U delegaciji su bili i predsednik Skupštine vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samupravu Branislav Bugarski i drugi zvaničnici Vlade i Skupštine Vojvodine, a iz Ambasade R. Srbije u NR Kini ambasador Miomir Udovički i ekonomski savetnik Zoran Đorđević. U okviru manifestacije „Sedmica međunarodne saradnje i razmene“, u organizaciji provincije Guangdung, PV APV Bojan Pajtić je sa guvernerom Provincije Džu Sjaodanom (Zhu Xiaodan) potpisao Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Vojvodine i provincije Guangdung, koji predstavlja institucionalnu i pravnu platformu za dalje unapređenje sveukupnih odnosa dva regiona u raznim oblastima. Partijski sekretar provincije Guangdung Vang Jang (Wang Yang) uručio je Bojanu Pajtiću Medalju za jačanje međunarodnog prijateljstva. Tom prilikom je u ime centralne vlade MIP Jang Đieči održao govor u kojem je pozdravio uspostavljanje saradnje Guangdunga sa raznim regionima sveta. Tokom boravka u Kini, delegacija AP Vojvodine je posetila i gradove Fošan i Šendžen, gde je sa gradskim rukovodstvom i kineskim korporacijama razgovarala o konkretnim mogućnostima proširenja saradnje kineskih partnera sa Vladom i korporacijama iz Vojvodine.Ambasada Srbije pobednik diplomatskog košarkaškog turnira u Pekingu

(Peking, 4. decembar 2012) U organizaciji lista „Global Times“ u Pekingu je 1. decembra 2012. godine na terenima Olimpijskog sportskog centra održan prvi diplomatski košarkaški turnir, „Embassy Hoop Fest championship“. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Pored ekipe organizatora, učešće su uzele i tri ekipe sponzora, kao i timovi 12 ambasada u Pekingu: SAD, Kanada, Tajland, Švajcarska, Turska, Slovenija, Poljska, Italija, Argentina, Grčka, Litvanija i Srbija. Ekipa Srbije, u sastavu predstavnika Ambasade i udruženja dijaspore „Srbija i prijatelji“, osvojila je prvo mesto na turniru, sa maksimalnim učinkom od 6 pobeda. Tim Srbije je u grupnoj fazi takmičenja bio bolji od ekipa Poljske, Italije i kompanije Tian An Life Insurance. U četvrtfinalu je pobeđena ekipa Grčke, a u polufinalu još jednom ekipa kompanije Tian An. Tim Srbije je osvojio trofej prvog diplomatskog košarkaškog turnira pobedivši u finalu ekipu ambasade SAD rezultatom 14-13.N. Đoković osvojio „China Open“

(Peking, 8. oktobra 2012 ) Na Otvorenom prvenstvu Kine u tenisu „China Open“, održanom u Pekingu od 28. septembra do 7. oktobra 2012. godine, učestvovali su i teniseri iz Srbije – Jelena Janković, Ana Ivanović i Novak Đoković. U muškoj konkurenciji trijumfovao je prvi nosilac N. Đoković, koji je po treći put osvojio pehar „China Open“. U ime Ambasade R. Srbije N. Đokovića je pozdravila o. poslova a.i. T. Panajotović Cvetković. Na turniru u Pekingu je još jednom potvrđena popularnost srpskog tenisera u Kini, koji je na svim mečevima imao aktivnu podršku organizovane grupe obožavalaca sa navijačkim obeležjima i zastavama Srbije. Na kineskim popularnim društvenim mrežama, N. Đoković ima više miliona „fanova“, što ga svrstava u najpopularnije sportiste.Ekipa „Milu Stars Aspire“ pobednik „Milu kupa 2012“

(Peking, 17. septembar 2012) U Pekingu je, na terenima Nacionalnog olimpijskog sportskog centra, 16. septembra 2012. godine održan diplomatski turnir u malom fudbalu, „Milu kup 2012“, u čast proslavljenog fudbalskog trenera Bore Milutinovića. „Milu kup“, održan uz prisustvo kineskih medija, diplomatskog kora, naše dijaspore i kineskih poklonika fudbala, prerastao je u tradicionalnu manifestaciju, koja svake godine okuplja sve veći broj učesnika. Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je 23 ekipe, sa igračima iz oko 30 zemalja. Na četvrtom po redu „Milu kupu“, koji je organizovala ambasada Republike Srbije u Pekingu, uz podršku udruženja „Srbija i prijatelji“, pobedila je ekipa „Milu Stars Aspire“, koju je predvodio naš proslavljeni as. Drugo mesto osvojila je ekipa Kineskog državnog komiteta za sport, a treće ekipa Srbije. Za najboljeg igrača turnira i ove godine proglašen je fudbaler Srbije, Stefan Jovanić, a nagradu za najkorektniju igru dobila je ekipa Bugarske. Pehare pobednicima dodelili su otpravnik poslova a.i. Ambasade Republike Srbije, Tatjana Panajotović Cvetković, generalni direktor Kineske korporacije za mašinstvo i inženjering, Jang Vanšan i Bora Milutinović. Sponzor ovogodišnjeg „Milu kupa“ je Kineska korporacija za mašinstvo i inženjering.Učešće ministra Obradovića na Osnivačkoj konferenciji Sekretarijata za saradnju između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

(Peking, 7. septembar 2012) Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović, koji je Zaključkom Vlade Republike Srbije određen za nacionalnog koordinatora Republike Srbije za saradnju Republike Srbije i Narodne Republike Kine u okviru mehanizma saradnje između NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, učestvovao je na Osnivačkoj konferenciji Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koja je održana u Pekingu, od 4. do 6. septembra 2012. godine. Na prvom sastanku nacionalnih koordinatora zemalja Centralne i Istočne Evrope za saradnju sa NR Kinom, kao i na posebnom prijemu kod premijera Narodne Republike Kine Ven Điabaoa, ministar Obradović predstavio je razvojne projekte Republike Srbije iz oblasti infrastrukture, energetike, telekomunikacija, zaštite životne sredine, nauke, zdravstva, obrazovanja i drugih oblasti. Tom prilikom, preneo je predlog predsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića da se sledeći sastanak predsednika vlada Kine i tih zemalja 2013. godine održi u Srbiji. Tokom posete, ministar Obradović razgovarao je i sa ministrom nauke i tehnologije NR Kine o dosadašnjoj bilateralnoj naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i o pravcima razvoja međusobnih odnosa u cilju daljeg unapređivanja strategijskog partnerstva između Republike Srbije i NR Kine.Ambasada i Global Times odigrali prijateljsku fudbalsku utakmicu

(Peking, 13. avgust 2012.g.) U Pekingu je 10. avgusta 2011.g. održano sportsko-zabavno druženje Ambasade Srbije i redakcije kineskog dnevnika Global Times. Predstavnici Ambasade i redakcije lista Global Times odigrali su prijateljsku fudbalsku utakmicu koja je završena rezultatom 13:10 u korist tima Ambasade, ali je, zapravo, prijatestvo pobedilo.Poseta ministra V. Jeremića Kini

(Peking, 19. jul 2012) Ministar spoljnih poslova R. Srbije i izabrani predsednik 67. zasedanja GS UN V. Jeremić boravio je, na poziv MIP NR Kine Jang Điečia, u poseti Kini od 16. do 18. jula 2012. g. U delegaciji MSP RS su bili i državni sekretar MSP I. Mrkić, pomoćnik ministra za bilateralnu saradnju Z. Ponoš i savetnik u Kabinetu ministra D. Krnjević Mišković. Pored razgovora sa domaćinom, MIP Jang Điečom, sa kojim je MSP RS razmenio mišljenja o radu UN, kao i o brojnim pitanjima od međunarodnog značaja, MSP V. Jeremića i delegaciju primio je i potpredsednik NR Kine Si Đinping, sa kojim su razmenjena mišljenja o stanju i perspektivi bilateralnih odnosa RS i NR Kine.Festival savremenog kineskog filma u Srbiji

(Beograd, 26. juni 2012.g.) Projekcijom filma "Majka" reditelja Ning Saia u Dvorani Kulturnog centra Beograda u utorak uveče je počeo Prvi festival novog kineskog filma. Pre projekcije filma prisutnima se obratio v.d. direktora Filmskog centra Srbije Miroljub Vučković koji je rekao da će publika na ovom festivalu moći da vidi sedam filmova novije produkcije i da je cilj organizatora bio da se ne prikažu poznati kineski fimovi, već oni koji na najbolji način prikazuju kineski život. Zamenik generalnog direktora odeljenja za filmsku umetnost Državne administracije za radio, film i televiziju Kine Džang Hongsen primetio je da su Kina i Srbija udaljene zemlje, ali da je film ono što ih spaja i da imaju dugu istoriju saradnje na polju filma. On je podsetio da su srpski filmovi ''Valter brani Sarajevo'' i ''Most'' 1979. godine prikazani u Kini i da su ta ostvarenja imala veliki uticaj na celu jednu generaciju Kineza. Džang Hongsen je rekao da je pre dve godine u Kini bio održan festival srpskog filma i da su ti fimovi ostavili na sve jak utisak. ''Sigurni smo da će Festival novog kineskog filma ostaviti lep i jak utisak na ovdašnju publiku'', istakao je on, dodavši da će srpska publika kroz filmove moći da se upozna sa realnošću kineskog života danas. Hongsen je izrazio nadu da je ovaj festival početak jedne lepe saradnje i da će ta saradnja rezultirati koprodukcijom. Otpravnica poslova ambasade Kine u Srbiji Hua Jafang je ocenila da je Festival kineskog filma prava manifestacija da Srbi upoznaju Kinu kroz filmove, da je upoznaju iz različitih uglova, kao i unutrašnji svet duša Kineza. Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da je ovo veliko zadovoljstvo za našu zemlju iz tri razloga. Prvi razlog je, kako je on naveo, taj što je to prilika da upozna filmove novije produkcije sa kineskih prostora, drugi je razlog utilitarne prirode, kao i moguća koprodukcija, a da je treći taj što ''na ovaj način nastaju filmovi''. Ministar je rekao da je zadovoljstvo da kineski autori mogu da pošalju poruku ljudima koji će njihove filmove gledati. Reditelj filma ''Majka'' koji je nakon zvaničnog dela prikazan, Ning Sai je rekao da je zasnovan na istinitoj priči. Prema njegovim rečima, 1960-tih kada je stvorena jedna nova Kina ta država je bila suočena sa velikim elementarnim nepogodama i da je puno ljudi tada izgubilo živote. ''Porodice iz unutrašnje Mongolije prihvatile su 3.000 siročića iz Šangaja, gde su im dali novi dom i ljubav'', ispričao je reditelj, dodavši da je suština filma da prikaže prelazak granica i veliku ljubav, jer je ona potrebna kako bi život bio lep. Festival prvi put realizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije i Kineskog biroa za film pri Državnoj administraciji za radio, film i televiziju Narodne Republike Kine. U toku četiri festivalska dana biće prikazano šest igranih i jedan animirani film, snimljeni od 2010. godine. Na programu su i "Pun krug" Žanga Janga (2012), "Nakon udara" (Feng Sijaogang, 2010), "Da, hoću" (Sun Žu, 2012), "Veliki mađioničar" (Derek Ji, 2011), "Kralj majmuna, zbrka na nebesima" (Su Da, Čen Žihong, 2012), "Milju iznad" (Du Jiaji, 2011). Većina ostvarenja su nagrađivana, a svaki od njih prikazuje procvat Kine kako na audiovizuelnom, tako i na ekonomskom i socijalnom planu, ukazujući na neraskidivi odnos tradicionalne i savremene kulture.(Tanjug)Završetak školske godine u za srpske djake u Pekingu

(Peking, 25. juni 2012.g.) U subotu, 23. juna, u prostorijama Ambasade R. Srbije u Pekingu, održana je svečanost povodom završetka školske godine u Srpskoj dopunskoj školi u Pekingu. Svečanom završetku školske godine prisustvovali su otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Pekingu, Mladen Mandić, ministar savetnik u Ambasadi BiH Z. Zirojević, predstavnici Udruženja Srbija i prijatelji i roditelji. Učenici su sa učiteljicom Natašom Radosavljević pripremili prigodan program, koji je počeo pevanjem himne Srbije. Srpska dopunska škola u Pekingu počela je sa radom pre dve godine. Ove školske godine učenici Srpske dopunske škole su učestvovali na manifestaciji Dani ćirilice, na kojoj je nagradjen likovni rad Sare Janković. (Radio CRI)16. diplomatski fudbalski kup

(Peking 14. maj 2012.g.) Ekipa Ambasade Srbije učestvovala je na 16. diplomatskom fudbalskom kupu, koji je, u organizaciji Državne administracije za sport NR Kine, održan 12. maja u gradu Xianghe, nadomak Pekinga. U konkurenciji 15 timova, pobedio je tim Ambasade Turkmenistana, dok je ekipa Ambasade Srbije zauzela 9. mesto.Predstavljanje Srbije na sajmu turizma u Pekingu

(Peking, 30. april 2012.g.) Na Osmom međunarodnom sajmu turizma u Pekingu, posvećenom kineskim turistima koji putuju u inostranstvo (China Outbound Travel and Tourism Market – COTTM) Turistička organizacija Srbije je predstavila turističke potencijale Srbije i pozvala kineske partnere na saradnju. Prvog dana sajma u prisustvu preko 50 predstavnika medija i kineskih turističkih agencija, uz video prezentacije, predstavljene su prirodne lepote i turističke atrakcije koje se nude kineskim turistima. Štand TOS-a je imao puno posetilaca, pre svega predstavnika štampe i turističkih agencija. Na posebno održanoj konferenciji za štampu, kineskim turističkim poslenicima je preneto da postoje posebne vizne olakšice za grupna putovanja u Srbiju.Vesti
Proslava Dana državnosti i Dana Vojske Srbije u Pekingu
Dan državnosti R. Srbije - 15. februar
Čestitka ambasadora Maje Stefanović povodom Lunarne nove godine
ODLUKE O RASPISIVANjU KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Predsednik Vlade R. Srbije Ane Brnabić posetila je Kinu od 4. do 7. novembra ove godine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na čelu delegacije R. Srbije, posetio je Peking od 16. do 18. oktobra, radi učešća na Trećem forumu Pojas i put
Ulan Bator: Ambasador Republike Srbije Maja Stefanović predala akreditivna pisma predsedniku Mongolije Uknagin Kurelsuku
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU U OBLASTI OBRAZOVANJA
OBAVEŠTENjE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE U PEKINGU
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Deng Lijem
Simpozijum o visoko kvalitetnom razvoju Inicijative „Pojas i put“
Sastanak ambasadora M. Stefanović sa predstavnicima Kancelarije za spoljne poslove provincije Šandong
Poseta učenika osnovnih škola iz provincije Guangsi Ambasadi R. Srbije
Srbija izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027
Dodela odlikovanja predsednika Republike Srbije zaslužnim pojedincima i institucijama u Narodnoj Republici Kini
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije Jelena Tanasković posetila je NR Kinu od 14. do 17. maja o.g, radi učešća na Trećem sajmu Kina-CIEZ i Šestom dijalogu o carinama, inspekciji i karantinu Kina-CIEZ u Ningbou.
U okviru učešća R. Srbije na Trećem Sajmu Kina-CIEZ u Ningbou, gde je delegaciju R. Srbije predvodila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede J. Tanasković, predstavnici Ambasade R. Srbije su učestvovali u pratećim aktivnostima u okviru pomenutog Sajma.
Godišnjica NATO bombardovanja Ambasade NR Kine u Beogradu
Ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Maja Stefanović predala akreditivna pisma predsedniku NR Kine Si Đinpingu
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović boravio je u zvaničnoj poseti NR Kini u periodu od 9. do 12. aprila ove godine
ODLUKE O RASPISIVANjU KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
Obraćanje PPV i MSP Dačića na 8. simpozijumu tink tenkova Kina - CIEZ
ODLUKA O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Selaković razgovarao sa ministrom inostranih poslova Kine
Čestitka predsednika NR Kine
PARLAMENTARNI I PREDSEDNIČKI IZBORI U REPUBLICI SRBIJI 03. APRILA 2022. GODINE
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
Informisanje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata
„Boje sveta“ – humanitarna izložba supruga ambasadora
Inicijativa „Pojasa i puta“ dolazi u pravo vreme – intervju ambasadora M. Bačevića
Kineska producentska otkupila autorska prava za rimejk filmova „Most“ i „Valter“
Obeležen Dan državnosti
KONKURSI ZA DIJASPORU
Ambasador Milan Bačević u poseti gradu Đilin
Poseta ambasadora Milana Bačevića Harbinu
Ambasadorova čestitka povodom Kineske nove godine
10. Konferencija srpske medicinske dijaspore u Beogradu 20-22. juna 2019.
Odluka Vlade RS o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau
U PEKINGU OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR – IVO ANDRIĆ
Filmsko popodne sa studentima srpskog jezika sa univerziteta u Pekingu
Ministar prosvete Srbije posetio Kinu
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Informacija o novoj platformi Radio-televizije Srbije
Odluka Vlade St. Vinsenta I Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosioce svih pasoša
Sporazum između Vlade R.Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša - stupanje na snagu
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državlјane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša
Poziv za dijasporu za Forum naprednih tehnologija u Nišu
Poseta studenata kineskog jezika iz Srbije
Državna poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga R. Srbiji
Treći sastanak lokalnih lidera KINA – CIEZ
Intervju ambasadora M. Bačevića za list China Daily
Saradnja Srbije i Kine u oblasti kulture – susret ministara
Druga ministarska konferencija o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine i sajam Kina - CIEZ
Forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu
Poseta ministra unutrašnjih poslova R. Srbije N. Stefanovića NR Kini
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije
U Ambasadi održana novogodišnja priredba
Učešće predsednika Vlade Republike Srbije na Četvrtom sastanku šefova vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope u Sudžou 24. i 25. novembra 2015.g. i bilateralna zvanična poseta NR Kini 26. novembra o.g.
Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije M. Bačevića predsedniku Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine DNR Koreje Kim Jong Namu
Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije M. Bačevića predsedniku IR Pakistan M. Husainu
Poseta delegacije Grada Beograda Pekingu
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?
Dopunska škola na srpskom jeziku u Pekingu
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u Republiku Srbiju
Biciklista Dragan Šibalić u Kini
Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Narodnoj Republici Kini, 30. avgusta - 3.septembra 2015. godine
Gostovanje JDP u Pekingu
Poseta grupe dece-novinara Ambasadi
Seminar za predstavnike zemalja CIE u Kineskoj akademiji društvenih nauka
Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Ukidanje viza za građane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Poseta Ambasadi grupe đaka iz pekinških osnovnih škola
Poseta delegacije Beogradske poslovne škole NR Kini
Učešće Ambasade Srbije na diplomatskom košarkaškom turniru u Pekingu
„Pošta Srbije“ - usluga prenosa novca sa inostranstvom
Poseta kineskih studenata srpskog jezika Ambasadi R. Srbije u Pekingu
Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Račun za uplatu pomoći Srbiji
Donacija računarske opreme
Poseta Srbiji delegacije regiona Hebei
Susret ambasadora Milana Bačevića sa Đijang Ći, zamenicom generalnog direktora Biroa za servisiranje stranih diplomatskih misija
Autorski tekst ambasadora M. Bačevića u časopisu „China Investment“
Proslava Dana Svetog Save
Poseta ambasadora M. Bačevića pekinškom sedištu kompanije TBEA
Susret ambasadora M. Bačevića sa predstavnicima Sektora za evropske poslove Ministarstva trgovine NR Kine
Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije M. Bačevića predsedniku NR Kine Si Đinpingu
Susreta ambasadora M. Bačevića sa predstavnicima „Srpsko-kineskog poslovnog kluba“
Izlaganje ambasadora M. Bačevića na novogodišnjem forumu o kineskim investicijama u inostranstvu
Poseta ambasadora M. Bačevića Šangaju
Poseta Srbiji delegacije Nacionalne komisije za reorfme i razvoj NR Kine
Poseta ambasadora M. Bačevića istraživačkom centru kompanije Huavej
Poseta ambasadora M. Bačevića kompaniji Gedžouba
U Ambasadi održana novogodišnja priredba
Prezentacija projekta „Kanal Morava“
Poseta ambasadora M. Bačevića kompaniji China Coal Technology and Engineering Group (CCTEG)
Poseta delegacije MO RS i VS na čelu sa ministrom B. Gašićem NR Kini
Ukidanje viza licima koja poseduju Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu SAD
Poseta ministra kulture i informisanja R. Srbije Ivana Tasovca NR Kini
Učešće prof. dr Dragane Mitrović na Forumu o Kini i Centralnoj i Istočnoj Evropi u Pekingu
Dopunska škola na srpskom jeziku u Pekingu
Poseta potpredsednika BFSU Ambasadi R. Srbije u Pekingu
Otvoreno prvenstvo Kine u tenisu „China Open 2014“
Poseta delegacije Udruženja novinara Srbije NR Kini
Egzibicioni humanitarni teniski meč N. Đokovića u Pekingu
Drugi dijalog o obrazovnoj politici između Kine i zemalja CIE
Poseta predsednika Vlade R. Srbije Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini, 9-12. septembra 2014.
II Letnje olimpijske igre mladih, Nanđing 2014.
Vladislav Bajac dobitnik kineske državne književne nagrade
Poseta studenata iz R. Srbije NR Kini u organizaciji kompanije Huawei
Profesor flaute Ljubiša Jovanović održao koncert u Pekingu
Poseta savetnika predsednika Vlade R. Srbije za spoljnu politiku Đerđa Matkovića NR Kini
VIZNI REŽIM IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I MONGOLIJE
Održavanje Ministarske konferencije o unapređenju ekonomske saradnje i trgovine Kine i zemalja CIE i Sajma robe široke potrošnje u Ningbou
Prvi sastanak na visokom nivou između radnih grupa Srbije, Kine i Mađarske o projektu modernizacije železnice Beograd-Budimpešta
Humanitarna akcija u klubu „Ink“ u Pekingu
Poplave u Srbiji - susret sa predstavnicima kineskih medija
SVE INFORMACIJE O POPLAVAMA NALAZE SE INTERNET STRANICI MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Poseta kineskih studenata srpskog jezika Ambasadi R. Srbije u Pekingu
Humanitarna pomoć Udruženja Srbija i prijatelji
Otvaranje Knjige žalosti u Ambasadi Republike Srbije u NR Kini
MSP R. Srbije formiralo Krizni štab za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva
Pregovori između predstavnika R. Srbije i NR Kine o zaključenju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju
Poseta ministra rudarstva i energetike R. Srbije Aleksandra Antića NR Kini i učešće na Trećem sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja CIE
Saradnja između „Zastave“ i kineskih proizvođača saobraćajnih vozila
Učešće filma „Krugovi“ na Pekinškom međunarodnom filmskom festivalu
Poseta delegacije novinara iz zemalja CIE Kini
Biciklistkinja Snežana Radojičić u Kini
Fudbalski turnir frankofonije u Pekingu
Obeležavanje desetogodišnjice pogroma srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM
Sastanak trilateralne radne grupe Srbije, Kine i Mađarske povodom modernizacije pruge Beograd-Budimpešta
Delegacija Kliničkog centra Srbije u poseti NR Kini
Vizne olakšice za državljane Republike Srbije
Gostovanje ansambla „Frula“ u Kini
Poseta delegacije Grupe „Zastava vozila“ NR Kini
Prijem u Ambasadi povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU
Servis za brze odgovore Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
Poseta NR Kini delegacije Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine R. Srbije i TE-KO Kostolac
Poseta o. poslova a. i. Ambasade R. Srbije u NR Kini Harbin normal univerzitetu
Novogodišnja priredba
Simpozijum think-tank-ova između Kine i zemаlja CIE
Stručna praksa
Sastanak o poljoprivrednoj saradnji između Kine i zemalja CIE
Prezentacija investicionih mogućnosti u Srbiji
Samit premijera Kina-CIE u Bukureštu
Poseta MIP Mongolije L. Bolda R. Srbiji
Gostovanje srpskog hora „Viva Vox“ u Pekingu
Poseta ministra M. Bačevića NR Kini
Prvi međunarodni forum o kulturnoj integraciji između Istoka i Zapada
Forum između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope za mlade političke lidere
Održan „Milu kup 2013“
Sastanak MSP R. Srbije Ivana Mrkića sa ZMIP NR Kine Sung Taom
Egzibicioni humanitarni meč Novak Đoković – Li Na
Dopunska škola na srpskom jeziku
Humanitarni egzibicioni meč između Novaka Đokovića i Li Na
Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Narodnoj Republici Kini, 25-29. avgusta 2013. godine
Poseta Ambasadi učenika iz Srbije
Film „Montevideo, Bog te video“ emitovan na CCTV-6
Poseta zamenika ministra poljoprivrede NR Kine Srbiji
Forum lokalnih lidera između Kine i zemalja CIE
Drugo zasedanje Mešovitog komiteta za naučnu i tehnološku saradnju između Republike Srbije i NR Kine
Poseta ministra građevinarstva i urbanizma R. Srbije V. Ilića NR Kini
Dani srpskog filma u Kini
Poseta kineskih studenata srpskog jezika Ambasadi R. Srbije u Pekingu
Poseta ministra kulture i informisanja R. Srbije B. Petkovića NR Kini
Diplomatski fudbalski turnir
Izložba slika slikara iz Kovačice
Učešće MSP I. Mrkića na 7. Ministarskoj konferenciji Zajednice demokratija u Ulan Batoru, 27-29. aprila 2013. godine
Četvrti kinesko-evropski forum političkih partija
Poseta državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Vere Mavrić NR Kini (18-21. aprila 2013) i redovne političke konsultacije
U Ambasadi R. Srbije u Pekingu uručena visoka državna odlikovanja ambasadorima NR Kine Nj. E. g. Li Guobangu i Nj. E. g. Vei Đinghuu
Izvođenje opere „Otelo“ u Pekingu
Predstavljanje Srbije na međunarodnom sajmu turizma u Pekingu
Održavanje Boao foruma za Aziju
Poseta predstavnika Ambasade Katedri za srpski jezik na Pekinškom univerzitetu za studije stranih jezika
Obeležavanje devete godišnjice pogroma Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine
Obeležavanja meseca Frankofonije u Kini
Kineski međunarodni radio o odnosima Kine i Srbije
Vize za državljane NR Kine - nosioce putne isprave SAR Makao
Održane političke konsultacije između R. Srbije i Mongolije
Prijem u Ambasadi povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije
U Ambasadi održana Svetosavska priredba
Ministar PRRPP M. Bačević posetio NR Kinu
U Ambasadi održana novogodišnja priredba
OBAVEŠTENJE O BIOMETRIJSKIM PUTNIM ISPRAVAMA
Poseta delegacije vlade AP Vojvodine kineskoj provinciji Guangdung
Ambasada Srbije pobednik diplomatskog košarkaškog turnira u Pekingu
N. Đoković osvojio „China Open“
Ekipa „Milu Stars Aspire“ pobednik „Milu kupa 2012“
Učešće ministra Obradovića na Osnivačkoj konferenciji Sekretarijata za saradnju između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Ambasada i Global Times odigrali prijateljsku fudbalsku utakmicu
Poseta ministra V. Jeremića Kini
Festival savremenog kineskog filma u Srbiji
Završetak školske godine u za srpske djake u Pekingu
16. diplomatski fudbalski kup
Predstavljanje Srbije na sajmu turizma u Pekingu
Arhiva vesti