| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama) ponedeljak, sreda i petak od 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
San Li Tun, Dong 6 Jie 1
100600 BEIJING (PEKING)
NARODNA REPUBLIKA KINA

Telefon: +8610/ 6532-3516, 6532-3016 (broj za hitne situacije) Lokacija/Mapa
Telefon:  +8610/ 6532-5413, 6532-1693 Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli
Korespodent za kineski jezik: +8610/ 6532-1562  
Fax:       +8610 / 6532-1207  
E-mail: embserbia@embserbia.cn  
Veb sajt: http://www.beijing.mfa.gov.rs  

 


 
Upis u Knjigu žalosti povodom tragičnog događaja koji se 3. maja 2023. dogodio u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Povodom tragičnog događaja koji se dogodio 3. maja 2023. godine  u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu u kojem su stradali učenici i zaposleni u navedenoj školi, Vlada Republike Srbije je proglasila trodnevnu žalost na teritoriji čitave Srbije počevši od petka 5. maja 2023. godine, zaključno sa nedeljom 7. maja 2023. godine.

Knjiga žalosti povodom tragičnog događaja biće otvorena u Ambasadi Republike Srbije u Pekingu (San Li Tun, Dong 6 Liu 1, 100600 Beijing). Zainteresovani građani koji žele da izraze saučešće mogu se upisati u Knjigu žalosti koja će biti otvorena:

5. maja 2023. godine  od 10,00 časova do 16,00 časova, i

8. maja 2023. godine od 10,00 časova do 16,00 časova

 Za one koji nisu u mogućnosti da lično izraze saučešće, on line Knjiga žalosti biće otvorena putem mejla embserbia@embserbia.cn

Ambasada Republike Srbije u Pekingu se zahvaljuje na svim porukama podrške koje su poslate.

 


ODLUKA O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministar spoljnih poslova N. Selaković, doneo je Odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, broj 52-229/30-2022/01 od 11. aprila o.g, kao i Odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, broj: 51-366/30-2022/01 od 11. aprila o.g, a po konkursima koji su bili otvoreni od 23. februara o.g. do 9. marta o.g.
Uvid u donete odluke može se izvršiti na zvaničnom internet sajtu Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu:
www.mfa.gov.rs
www.dijaspora.gov.rs


 
 
OBAVEŠTENjE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE U PEKINGU
Kancelarija spoljnih poslova Vlade Pekinga obavestila je Ambasadu R. Srbije u Pekingu da će se u subotu 16. septembra 2023. godine u pojedinim delovima Pekinga van 5. prstena, oglasiti sirene za uzbunjivanje u slučaju vazdušnog napada u okviru akcije kontrole ispravnosti sirena za obaveštavanje i uzbunjivanje.
 
U te svrhe biće pušteni zvučni signali za „ rano upozorenje“, zatim „signal za uzbunu zbog vazdušnog napada“ i na kraju „signal za prestanak opasnosti“.
 
Sva tri signala uzbunjivanja i prestanka opasnosti trajaće po tri minuta sa pauzama između njihovog oglašavanja u trajanju od 7 minuta.
 
Vreme oglašavanja sirena planirano je od 10,00 časova do 10, 23 časa.
 
Kancelarija spoljnih poslova Vlade Pekinga zamolila je da se našim sugrađanima u Pekingu ukaže na planirane aktivnosti, kako ne bi došlo do uznemirenja sugrađana, odnosno stanovnici grada Pekinga mogu nesmetano da nastave sa planiranim aktivnostima. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Deng Lijem

U razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Deng Lijem, održanom 31. jula u Pekingu, obostrano je izraženo zadovoljstvo izvanrednim odnosima između Srbije i Kine koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, čemu poseban kvalitet daju i prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. 
 
Zamenik ministra Deng Li je posebno naglasio da je kineska strana započela intenzivne pripreme za realizaciju posete predsednika Vučića Kini, povodom učešća na Trećem forumu za međunarodnu saradnju inicijative „Pojas i put“. Deng li je dodao da će srpskog predsednika u Kini “dočekati kao brata”, što je formulacija koja ukazuje na izuzetno poštovanje koje u Kini ukazuju predsedniku Vučiću.
 
Direktor Petković preneo je domaćinu punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu NR Kine i zahvalio na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Petković je upoznao svog sagovornika sa teškom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji u kojoj se nalazi srpski narod, a koju karakteriše rapidan porast nasilja prema srpskom i drugom nealbanskom stanovištu na KiM i kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava.
 
“U Prištini ne postoji želja za postizanjem kompromisa, dijalogom i deeskalacijom aktuelne krize koju je izazivala upravo prištinska strana svojim nasilnim i jednostranim potezima, organizovanjem nelegalnih izbora i zauzimanjem srpskih opština na severu KiM. Ta kriza koju generiše Priština preti da se prelije na čitav region”, upozorio je Petković i posebno istakao da Priština punih 10 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumom iz Brisela 2013. godine.
 
Zamenik ministra Deng Li je preneo uveravanja da će Kina nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, uz jasno protivljenje jednostranim potezima Prištine. On je naglasio da kineska strana podržava iznalaženje rešenja po pitanju KiM mirnim putem, na bazi Rezolucije 1244 SB UN i posebno je naglasio podršku i insistiranje Pekinga u vezi sa što skorijim osnivanjem ZSO.

Simpozijum o visoko kvalitetnom razvoju Inicijative „Pojas i put“
Ambasador M. Stefanović učestvovala je na Simpozijumu o visoko kvalitetnom razvoju u okviru inicijative „Pojas i put“ (Belt and Road Inititive – BRI), koji je u organizaciji MIP NR Kine i Vlade provincije Heilungđijang održan u Harbinu, od 14. do 17. jula o.g.
 
Na simpozijumu, organizovanom povodom 10. godišnjice od pokretanja inicijative „Pojas i put“, koji je vodio zamenik MIP Kine Sun Veidung, razmenjena su mišljenja o značaju ove inicijative na globalnom planu, kao i perspektivi njenog daljeg razvoja. Pored M. Stefanović, na Simpozijumu su istupali i ambasadori Indonezije, Uzbekistana, Pakistana, Etiopije, rezidentni koordinator UN u Kini, šefovi različitih agencija UN, kao i članovi Savetodavnog tela “Pojasa i puta“, među kojima su bili raniji predsednik Vlade Egipta E. Šaraf, raniji stalni predstavnik Singapura pri UN K. Mahbubani, E. Mvenča, prethodni zamenik predsedavajućeg Afričke Unije, predstavnici Azijske infrastrukturne investicione banke i Nove razvojne banke i dr.
 
U uvodnom izlaganju zamenik ministra inostranih poslova NR Kine Sun Veidung je, između ostalog, istakao da je Kina ponosna na rezultate ostvarene u okviru inicijative „Pojas i put“, kojoj se do sada priključilo 140 zemalja i međunarodnih organizacija i u okviru koje je realizovano preko tri hiljade projekata u vrednosti od oko hiljadu milijardi USD, te ocenio da je protekla decenija bila period povezivanja, umrežavanja i strateške saradnje. 
 
Svi učesnici su se afirmativno izrazili o značaju „Pojasa i puta“ kao globalne inkluzivne inicijative, koja pored velikih rezultata u pogledu jačanja međupovezanosti, posebno u infrastrukturnom smislu, ima potencijal daljeg razvoja u svim oblastima. Fokusirali su svoja izlaganja na konkretne benefite, koje su projekti u okviru „Pojasa i puta“ doneli zemalja učesnicama. 
 
U svom obraćanju, ambasador M. Stefanović je ukazala na značaj koji R. Srbija pridaje učešću u inicijativi „Pojas i put“ od njenog pokretanja i upoznala prisutne sa konkretnim rezultatima, u smislu implementacije projekata infrastrukturnog povezivanja Srbije, poput modernizacije železnice, izgradnje auto-puteva i dr. Ukazala je da je Srbija značajna tačka preko koje će Pomorski put svile za 21. vek, od Grčke, preko Severne Makedonije, Srbije i dalje Mađarske, Kinesko-evropskom ekspresnom transportnom linijom, biti povezan sa severnom Evropom.  Osvrnula se  i na značaj dolaska velikih kineskih investicija u Srbiju, koje su rezultat veće vidljivosti Srbije na investicionoj mapi Kine i sveta. Pored toga, posebno je istakla potencijale u saradnji u okviru Digitalnog puta svile, na kojoj će biti fokus u narednom periodu, imajući u vidu da je IT industrija jedan od najperspektivnijih sektora privrede R. Srbije, te da su digitalizacija i veštačka inteligencija prioriteti Vlade R. Srbije. 
 
 
Tokom posete Harbinu realizovan je i susret učesnika Simpozijuma sa guvernerom Provincije Heilungđijang gđom Liang Huiling. U kraćem odvojenom razgovoru amb. M. Stefanović sa guvernerom Liang izražen je obostrani interes za jačanje saradnje Srbije sa provincijom Heilungđijang u oblasti poljoprivrede, industrije i IT.  Naglašen je i značaj saradnje Harbina i Užica za dalji ukupan razvoj dve zemlje i upućen poziv gđi Liang da poseti Srbiju. 
 
 

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova