| |     latinica | english  
Насловна
Перспективе сарадње Србије и Хунан провинције – разговор амбасадора Бачевића и МИП НР Кине Ванг Јиа

Амбасадор Милан Бачевић је присуствовао је презентацији Хунан провинције „Кина у новој ери: иновативни Хунан се интегрише са светом“ која је у организацији Министарства спољних послова НР Кине и провинцијске владе Хунана одржана у Пекингу 12. септембра 2019. године. Том приликом, амбасадор Бачевић је имао разговор са министром спољних послова НР Кине г. Ванг Јием током којег је потврђена спремност обе стране да се размотре могућности сарадње Србије и Хунан провинције у областима од заједничког интереса. Амбасадор Бачевић је такође имао разговоре и са гувернером провинције г. Сју Даџеом и партијским секретаром г. Дуом Ђиахаом којом приликом су упутили позив амбасадору да у блиској будућности посети Хунан, што је амбасадор и прихватио.
  Промоција је имала за циљ представљање најзначајних достигнућа у економском и друштвеном развоју која је провинција Хунан постигла у периоду од оснивања НР Кине, као и њен допринос иницијативи „Појаса и пута“ повезујући источни обални регион са централним и западним регионима, а економски појас реке Јангце са отвореним обалним економским појасом.
Позната као колевка кинеске револуције и родно место многих великана кинеске историје укључујући на првом месту оснивача нове Кине Мао Цедунга, Хунан је прерастао у централну транспортну жилу Кине. Провинција је посвећена отварању и привредном успону који се заснива на иновацијама, достижући БДП од 3,64 трилиона јуана што је сврстава на осмо место у земљи. 
У разговору са кинеским домаћинима, размењена су мишљења о могућим областима сарадње попут пољопривреде, машинства, изградње инфраструктуре, туризма и др. чиме би се увећале развојне могућности за обе стране.Информисање о расподели средстава за суфинансирање пројеката

Министарство спољних послова Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону својим Одлукама од 19. jуна 2019. године расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Све информације о конкурсима и процедури могу се наћи на линку

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf„Боје света“ – хуманитарна изложба супруга амбасадора

У Пекингу је 29. маја о.г. у Арт Музеј хотелу одржана хуманитарна уметничка изложба „Боје света“ на којој су своје радове изложиле супруге амбасадора у Пекингу, учеснице ликовне радионице Дане Бачевић, супруге амбасадора Милана Бачевића.

Учеснице из 26 земаља, супруге амбасадора, (Бугарске, Хрватске, САД, Кувајта, СА, Црне Горе, Азербејџана, Судана, Пакистана, Индије, Гвајане, Индонезије, Туниса, Ирака, Гане, Казахстана, Сенегала, Палестине, Судана, Кувајта и др.) изложиле су 54 рада са циљем прикупљања добротворног прилога који ће у целости ићи државној фондацији „Сунг Ћинглинг“, а потом до оних којима је помоћ најпотребнија.

Изложбу је отворила професорка са престижне Кинеске академије лепих уметности (CAFA) гђа Лин Сиаочу, а изложби су присуствовали многобројни представници дипкора, у првом реду амбасадори и њихове супруге, затим представници кинеске фондације и медија.Иницијатива „Појаса и пута“ долази у право време – интервју амбасадора М. Бачевића

Кинеска централна телевизија CCTV је на свом информативном каналу емитовала интервју амбасадора М. Бачевића под насловом „Иницијатива Појаса и пута долази у право време“ који је преузет са „Јангце вести“ Хубеи сателитске ТВ. Интервју је реализован током недавне посете амбасадора Бачевића Вухану, главном граду провинције Хубеи.

Амбасадор је говорио о улози и потенцијалима Србије у сарадњи са Кином и у оквиру иницијативе „Појаса и пута“ . Говорећи о иницијативи, амбасадор је рекао да она представља тачку преокрета на развојном путу Србије, наводећи као пример низ капиталних кинеских инвестиција у саобраћајну и енергетску инфраструктуру, развој ресурса и производњу у Србији.

Видео интервју можете погледати овде :

http://news.cctv.com/2019/04/26/VIDELxx7naAZSWjF9UoJFjyG190426.shtml

Wechat линк: https://mp.weixin.qq.com/s/RmvgKWyN7uTs90Xx5Dxobg

 Кинеска продуцентска откупила ауторска права за римејк филмова „Мост“ и „Валтер“

Уочи обележавања Дана победе над фашизмом, у присуству амбасадора М. Бачевића и амбасадора БиХ А. Рилла, Филмски центар Сарајево, кинески Huahua Media и Dandelion Productions Inc. су потписали споразум о римејку класичног ратног филма „Мост“ и Меморандум о сарадњи у вези са филмом „Валтер брани Сарајево“.

Као антифашистички филмови који су били познати широм Кине 60-их и 70-их година прошлог века, „Мост“ и „Валтер“ су се урезали у колективно кинеско сећање. Богатство ликова чија је епска димензионалност дочарала романтичност револуције, музика и филмски дијалози задржали су вечни уметнички шарм остајући место препознавања двеју различитих култура све до данас.

Амбасадор М. Бачевић је рекао да два филмска класика, „Мост“ и „Валтер брани Сарајево“ представљају не само културно добро свих народа бивших југословенских република већ и сведочанство о вишедеценијском кинеско-југословенском пријатељству. Римејк ових филмова ће представљати подстрек културној размени, како билатерално, тако  и у оквирима иницијативе „Појаса и пута“ додатно јачајући  пријатељство између народа Србије и Кине.

Амбасадор Босне и Херцеговине А. Рилл је рекао да остварења имају репутацију филмских класика и да музику из филмова препознају многи. Овај римејк ће сигурно донети нови узлет културног утицаја Кине у БиХ, а имајући у виду ширење иницијативе „Појаса и пута“, и у другим земљама тако да млађа генерација може да спозна снагу ова два класична филма чија је популарност превазишла националне границе.

Председник Управног одбора Huahua Media Ванг Кефеи је рекао да је ова сарадња израз и  кинеске мисије учвршћивања културних веза и размене кроз иницијативу „Појаса и пута“ што ће додатно ојачати пријатељство између народа Кине и Србије.

Представник српских продуцената и председник Dandelion Productions Inc, П. Антонијевић je пренео да су „Мост“ и „Валтер“ антологијски филмови српске кинематографије и да су њихов садржај и карактери превазишли културне и језичке баријере, постајући најпопуларнији страни филмови у Кини. Пројекат римејка ујединио је напоре кинеских, српских и босанскохерцеговачких филмских аутора уз уверење да ће нова верзија помоћи глобалној публици да се поново повеже са овом филмском причом.

Генерални директор Филмског центра Сарајево Ј. Дураковић је пренео да су од оснивања Филмског центра Сарајево, „Мост“ и „Валтер“ најдрагоценија културна добра у филмској архиви БиХ да чак и данас имају највећи телевизијски рејтинг. Нада се да ће обрадом ових филмова светској публици бити представљена националне културе БиХ и српског народа.

Према прикупљеним информацијама, филм „Мост“ је ушао у прелиминарну фазу припрема и почетак снимања се планира почетком 2020. године.Обележен Дан државности

У Пекингу је у петак 22. марта 2019. одржан свечани пријем поводом Дана државности Р. Србије. Догађај је реализован након месец дана из обзира према домаћинима који своје најважније празнике обележавају током фебруара.

Амбасадор Милан Бачевић је у поздравном говору је нагласио дугу традицију пријатељства две земље и изразио да је поносан на чињеницу да су односи две земље достигли ниво свеобухватног стратешког партнерства, успостављеног приликом посете председника Си Ђинпинга Србији 2016. године.

Најавио је да ће у априлу председник Александар Вучић учествовати на Другом форуму "Појас и пут", а премијерка Ана Брнабић на Самиту „16+1“ у Дубровнику.

Говорећи о дометима билатералне сарадње, амбасадор Бачевић је истакао задовољство напретком инфраструктурних пројеката од којих је најважнија модернизација пруге Београд-Будимпешта као део ширег структурног повезивања јужне и централне Европе са Кином, а посебну улогу за развој српске привреде има директна кинеска инвестиција у Железару Смедерево. Боље упознавање народа и култура представља основу сваког продубљивања односа између држава у оквиру чега велику важност има Културни центар Србије "Иво Андрић" у Пекингу.

Амбасадор је подсетио на дводеценијску годишњицу од НАТО бомбардовања Србије током којег су Кина и њен народ тада, као и сада, били уз нас, бранили позицију засновану на међународном праву и заједнички претрпели трагедију, захваљујући се Кини на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Високи гост је био заменик директора Управе за Европу кинеског Министарства спољних послова г. Лу Шан. Свечаности је присуствовало око двестапедесет званица, међу којима представници дипломатског кора, партијски и државни функционери, представници провинцијских влада, пословни људи, уметници, професори, студенти и део српске дијаспоре.

 КОНКУРСИ ЗА ДИЈАСПОРУ


Министарство спољних послова Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону својим Одлукама бр. 101/30-2019/01 и 101/30-2019/01 од 08. марта 2019. године расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, као и матичне државе и дијаспоре.
Конкурси су отворени од 13.марта о.г. до 1. априла о.г.
Све информације о конкурсима и процедури могу се наћи на линку

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Амбасадор Милан Бачевић у посети граду Ђилин

Амбасадор Милан Бачевић је посетио град Ђилин истоимене провинције где је имао разговор са партијским секретаром градског комитета г. Вангом Тингкаием.

У добродошлици амбасадору Бачевићу који је трећи пут гост Ђилина, секретар Ванг је захвалио амбасадору на његовом личном доприносу у подстицању развоја сарадње између Ђилина и Србије и изразио очекивање за ширење области сарадње и констатовао да за то постоје велики потенцијали, имајући у виду комплементарне предности наше земље и Ђилина.

Амбасадор Бачевић је такође био домаћин пословног форума на којем су представницима локалних кинеских предузећа представљене инвестиционе прилике и стратешки пројекти на којима би, по узору на већ реализоване српско-кинеске пројекте, могле да буду ангажоване и компаније из Ђилина.   Посета амбасадора Милана Бачевића Харбину

Амбасадор Милан Бачевић је 25-28. фебруара 2019. боравио у Харбину где га је примио градоначелник главног града Хеилунгђианг провинције г. Сун Џе. У разговору су истакнути односи пријатељства које су недавно успоставили Харбин и Ужице и комплементарности сарадње Харбина и Србије. Током боравка у Харбину, амбасадор је посетио и Факултет за словенске студије Педагошког универзитета. У разговору са ректором универзитета г. Сун Лиђуном, било је речи о унапређењу наставе српског језика и начинима за интензивнију студенску размену. Значајни део времена је одвојен за дружење и разговор амбасадора Бачевића са студентима који су потом погледали филм „Заспанка за војника“.Амбасадорова честитка поводом Кинеске нове године

Амбасадор Милан Бачевић је честитао Кинеску нову годину у видео поруци Sino-Asia Web TV станице. Гледаоцима овог онлајн канала, амбасадор Бачевић је пожелео успешну Нову годину и добро здравље. Честитао је 70-годишњи јубилеј постојања нове Кине, достигнућа која је Кина у том вишедеценијском периоду постигла.

Похвалио је улогу Кине у међународним односима, њен активизам у ширењу партнерства и јачања пријатељства са свим земљама што доприноси њеном међународном кредибилитету. Посебна заслуга припада иницијативи „Појаса и пута“ у којој мање земље налазе своје место препознајући свој политички и економски интерес. Србија се, као једна од земаља на овој траси, радује успесима Кине, за коју је везује „челично пријатељство“.

            Видео можете погледати овде10. Конференција српске медицинске дијаспоре у Београду 20-22. јуна 2019.

У Београду ће 20-22. јуна 2019. под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Катарине Карађорђевић бити одржана 10. Конференција медицинске дијаспоре са циљем да се српски лекари из иностранства и међународни медицински стручњаци окупе у мисијi размене знања и подршке српском здравственом систему.

Партнери Конференције су WHO (World Health Organization), Министарство спољних послова Р. Србије, Министарство здравља  Р. Србије, Медицински факултет у Београду, Лекарска комора Србије, Универзитетска дечија клиника и Краљевски медицински одбор. 

Свечано отварање Конференције предвиђено је за 20. јуни 2019. у 09.00 часова у хотелу Хилтон у Београду.

 Одлука Владе РС о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау


Влада Р. Србије је, на седници одржаној 18 јануара 2019. године, донела  Одлуку о укидању виза држављанима Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, за носиоце свих врста пасоша. Према наведеној Одлуци држављани наведених држава могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС број 3/2019 од 18.1.2019. године и ступа на снагу 25. јануара 2019. године.У ПЕКИНГУ ОТВОРЕН СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР – ИВО АНДРИЋ

Уз звуке гусала и изложбе савремене српске уметности, у Пекингу у уметничкој зони 798 је 29. новембра 2018. свечано отворен Српски културни цента, који је понео велико име нашег нобеловца. Културни центар је отворио министар културе и медија Р. Србије г. Владан Вукосављевић, а у улози почасног госта церемонији је присуствовао и говорио министар културе и туризма НР Кине г. Луо Шуганг.


Министар Владе Р. Србије је у свом обраћању рекао да је свеобухватно стратешко партнерство, дубоко пријатељство и веома динамична сарадња у области културе и уметности Србије и Кине утицало да Србија баш у Пекингу оснује свој други културни центар у свету, где ће кинески грађани моћи да упознају српску културу.


Културни центар ће афирмисати српску савремену ликовну и примењену уметност, промовисати филмска остварења а и створити услове за учење српског језика и њене културе. Програми Центра предочиће кинеским грађанима и Србију као туристичку дестинацију – разноврсним фестивалима и културним наслеђем.


Министар Луо Шуганг је рекао да су догађаји попут овог од великог значаја за све у Кини, посебно за билатералне културне односе две земље, јер отварају нови прозор кроз који ће кинеска публика више научити о српској прошлости и садашњости.  У Пекингу се наредне 2019. године очекује отварање Кинеског културног центра у Београду.


Пекиншки Културни центар Србије је други културни центар Србије у свету

 НАБАВКА УСЛУГА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДОГАЂАЈА И ПРОМОЦИЈЕ НАСТУПА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КИНЕСКОМ МЕЂУНАРОДНОМ УВОЗНОМ САЈМУ У ШАНГАЈУ, НР КИНА

У циљу реализације Одлуке Владе Републике Србије 05 Број: 037-9445/2018-1 од 11.10.2018. године ради организације догађаја и промоције наступа Републике Србије на Кинеском међународном увозном сајму у Шангају, у Народној Републици Кини, Амбасада Републике Србије у Народној Републици Кини објављује Позив за подношење понуда и Образац понуде у поступку доделе уговора о пружању услуга организације догађаја и промоцине Републике Србије на Кинеском међународном сајму у Шангају, Народна Република Кина.

Позив за подношење понуде можете преузети овде

Образац понуде можете преузети овде

 

       Амбасада Републике Србије у НР Кини
       Дана 20. октобра 2018. године
 Филмско поподне са студентима српског језика са универзитета у Пекингу

 Амбасада Р. Србије у Пекингу је 14. јуна 2018. године организовала „Филмско поподне“ за студенте српског језика са Пекиншког универзитета за међународне студије (BISU) и Пекиншког  универзитета за стране студије (BFSU) где се српски изучава као обавезни предмет. Више од 40 студената заједно са својим професорима су били гости пројекције филма „Монтевидео, видимо се!“.

Студенте је поздравио амбасадор Милан Бачевић, а након пројекције филма , студенти су у разговору са саставом Амбасаде представили своје знање српског језика. Као успомену на „Филмско поподне“, Амбасада је студентима даровала сувенире Србије. Министар просвете Србије посетио Кину

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и државни секретар Ана Ланговић Милићевић боравили су у посети Кини од 27. маја до 2. јуна 2018. године током које су учествовали на 6. Дијалогу образовних политика Кина-ЦИЕЗ у Шенџену 28. маја 2018, а потом посетили Ћингдао, Венџоу и Шиђиаџуанг. Током посете Кини, министар се срео са локалним званичницима, посетио је Шенџен универзитет и Медицински униврзитет у Венџоу, био гост и струковних школа и присуствова церемонији отварања Канцеларије за развој српско-кинеске сарадње у Венџоу и потписивања одговарајућих докумената у Центру Појас и пут за иновативну сарадњу у Ћингдау којима је предвиђена образовно-спортска сарадња две земље.
 ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ за израду главног - извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу

Рок за подношење понуда продужен је до 01.06.2018. у 12.00 с.ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ за израду главног - извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПЕКИНГ - НАРОДНА РЕПУБЛИКА  КИНА
San Li Tun, Dong 6 Jie100600 ПЕКИНГ
Број:  157-4/2018
Датум:  25. април 2018. године

На основу Директиве о набавкама у дипломатско - конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013, године, Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од
03.07.2013.  године и Одлуке о покретању поступка набавке број 157/2018 од 23. априла 2018. године,
Амбасада Републике Србије у Пекингу упућује


ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ


Предмет набавке:

Предмет набавке је израда главног - извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу, Народна Република Кина.

Опис предмета набавке:

На основу Одлуке о покретању поступка набавке број: 157/2018 од 23. априла 2018. године, за набавку радова, израда главног извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу, Народна Република Кина, Амбасада Републике Србије у Пекингу, вас позива да поднесете своју писану понуду, у складу са конкурсном документацијом.

Понуда мора бити у целини припремљена у складу са конкурсном документацијом.

Конкурсна документација неопходна за давање писане понуде   може се преузети   са интернет стране Амбасаде Републике Србије у Пекингу http://www.beijing.mfa.gov.rs
Све информације на тел: 6532-1562
Рок место, време, и начин подношења понуде:
Понуда се сматра благовременом, ако је наручиоцу поднета до 17. маја 2018. године до 14 часова.

Понуђач подноси понуду у затвореној коверти лично или поштом на адресу наручиоца:

Амбасада Републике Србије у Пекингу; San Li Tun, Dong 6 Jie 1 100600 ПЕКИНГ
Ha омоту назначити предмет набавке - Понуда за набавку радова, израда главног
извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и
привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу,
Народна Република Кина, редни број 02/2018.
Коверат или кутија са понудом мора на предњој страни имати ознаку: „ПОНУДА НЕ ОТВАРАТИ", а на полеђини пун назив понуђача, адресу, телефон и лице за контакт.

Неблаговременом ће се сматрати понуда понуђача која није поднета наручиоцу у прописаном року, без обзира на начин доставе исте. Све неблаговремено поднете понуде, Комисија за набавку наручиоца, ће по окончању поступка отварања понуда, вратити неотворене понуђачима, са назнаком да су поднете неблаговремено.

Критеријум и елементи критеријума за избор најповољније понуде:

Одлука о додели уговора о набавци радова, донеће се применом критеријума најниже понуђене цене, по претходно испуњеним свим захтевима и обавезним условима наручиоца наведеним у конкурсној документацији.

Отварање понуда комисијски (место и време):
Отварање понуда ће се обавити по истеку рока за подношење понуда, односно дана 17. маја 2018. године са почетком у 14 часова, у просторијама амбасаде Републике Србије у Пекингу на адреси: San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 ПЕКИНГ.

Комисија наручиоца ће у року од десет дана од дана отварања понуда израдити извештај о стручној оцени понуда.

Комисија ће у року од десет дана од дана отварања понуда, сачинити предлог одлуке о додели уговора.

Рок за закључење уговора:

Уговор са изабраним понуђачем биће закључен у року од 10 дана од дана доношења одлуке о додели уговора.

Контакт особа:

Контакт особа у Амбасади РС у Пекингу је гђа Џао Чангђинг, телефон: 6532-1562 или мејл:
embserbia@embserbia.cn


КОМИСИЈА

 

Za preuzimanje Idejnog projekta, kliknite ovde

Za preuzimanje dopune Idejnog prijekta, klikinite ovde

Za preuzimanje konkursne dokumentacije, kliknite ovde

 Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону


Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће трајати у времену од 12. до 30. марта 2018. године.
С тим у вези, овим путем вас обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарства спољних послова - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.
Информације, услове и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:
За дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/  и


За Србе у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/ .

 Информација о новој платформи Радио-телевизије Србије

Новом платформом је омогућено праћење уживо, 11 телевизијских канала (РТС1, РТС2, РТС3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац), као и 4 радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202), Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије.
Такође, могуће је и одложено праћење програма и услуга „Видео на захтев“ и „Аудио на захтев“, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а, у оквиру целине „Мој град“, а на платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС-а. Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона, уз регистрацију на web страници rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Android или IOS), или преко Facebook-a.ОДЛУКА О ОБУСТАВИ ПОСТУПКА у поступку набавке радова велике вредности

Израда Пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу, Народна Република Кина редни број 81-3/2018

 

Документ преузмите  ovdeОдлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша

Влада Ст. Винсента и Гренадина је донела Одлуку којом је укинула визе за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. Фебруара 2018.ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПЕКИНГ - НАРОДНА РЕПУБЛИКА  КИНА

San Li Tun, Dong 6 Jie100600 ПЕКИНГ
Број: 81-3
Датум:  2. март 2018. године

На основу Директиве о набавкама у дипломатско - конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013, године, Упутства о спровођењу набавки у ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013.  године и Одлуке о покретању поступка набавке број 81-3 од 28. фебруара 2018. године, Амбасада Републике Србије у Пекингу упућује

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ


Предмет набавке:

Предмет набавке је израда главног - извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу, Народна Република Кина.

Опис предмета набавке:

На основу Одлуке о покретању поступка набавке број: 81/2018 од 28. фебруара 2018. године, за набавку радова, израда главног извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу, Народна Република Кина, Амбасада Републике Србије у Пекингу, вас позива да поднесете своју писану понуду, у складу са конкурсном документацијом.

Понуда мора бити у целини припремљена у складу са конкурсном документацијом.

Конкурсна документација неопходна за давање писане понуде   може се преузети   са интернет стране Амбасаде Републике Србије у Пекингу http://www.beijing.mfa.gov.rs
Све информације на тел: 6532-1562
Рок место, време, и начин подношења понуде:
Понуда се сматра благовременом, ако је наручиоцу поднета до 12. марта 2018. године до 14 часова.

Понуђач подноси понуду у затвореној коверти лично или поштом на адресу наручиоца:

Амбасада Републике Србије у Пекингу; San Li Tun, Dong 6 Jie 1 100600 ПЕКИНГ
Ha омоту назначити предмет набавке - Понуда за набавку радова, израда главног
извођачког пројекта и извођење грађевинских радова на концептуалној адаптацији и
привођењу намени објекта за потребе Културног центра Републике Србије у Пекингу,
Народна Република Кина, редни број 81-3/2018.
Коверат или кутија са понудом мора на предњој страни имати ознаку: „ПОНУДА НЕ ОТВАРАТИ", а на полеђини пун назив понуђача, адресу, телефон и лице за контакт.

Неблаговременом ће се сматрати понуда понуђача која није поднета наручиоцу у прописаном року, без обзира на начин доставе исте. Све неблаговремено поднете понуде, Комисија за набавку наручиоца, ће по окончању поступка отварања понуда, вратити неотворене понуђачима, са назнаком да су поднете неблаговремено.

Критеријум и елементи критеријума за избор најповољније понуде:

Одлука о додели уговора о набавци радова, донеће се применом критеријума најниже понуђене цене, по претходно испуњеним свим захтевима и обавезним условима наручиоца наведеним у конкурсној документацији.

Отварање понуда комисијски (место и време):
Отварање понуда ће се обавити по истеку рока за подношење понуда, односно дана 12. марта 2018. године са почетком у 14 часова, у просторијама амбасаде Републике Србије у Пекингу на адреси: San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 ПЕКИНГ.

Комисија наручиоца ће у року од десет дана од дана отварања понуда израдити извештај о стручној оцени понуда.

Комисија ће у року од десет дана од дана отварања понуда, сачинити предлог одлуке о додели уговора.

Рок за закључење уговора:

Уговор са изабраним понуђачем биће закључен у року од 10 дана од дана доношења одлуке о додели уговора.

Контакт особа:

Контакт особа у Амбасади РС у Пекингу је гђа Џао Чангђинг, телефон: 6532-1562 или мејл:
embserbia@embserbia.cn


                                                                                                                                         КОМИСИЈА

За преузимање идејног пројекта, кликните овде 

За преузимање Конкурсне документације, кликлните овде

За преузимање Допуне идејног пројекта, кликните овдеОдлука о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша

На седници Владе Р.Србије, одржаној 6. фебруара 2018. године, донета је одлука о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носице свих посоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл.11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Р. Србије“ бр. 10/2018 од 07.02.2018. године и ступа на снагу 15.02.2018. године.

 Споразум између Владе Р.Србије и Владе Р. Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Споразум између Владе Р.Србије и Владе Р. Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, новембра 2016. године, ступио је на снагу 17. јануара 2018. године.
Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до деведесет дана од датума уласка.CCTV серијал о Србији

Кинеска национална телевизија снимила је серијал о Србији. У циклусу од девет епизода, говорило се о српско-кинеском пријатељству, а приказани су призори градова у Србији, резултати инфраструктурних подухвата кинеских компанија, а говорили су и српски званичници.

Епизоде су доступне на линку:

http://tv.cntv.cn/video/C22432/9a3c1969b55a48b4bf6c5cbee42d0c41Легенда светског фудбала поново у Кини

                                                                                               

У посети амбасади био је данас великан светског фудбала Бора Милутиновић. Легендарни фудбалски стручњак, који се уписао у историју кинеског фудбала тако што је по први пут повео кинеску репрезентацију на Мундијал 2002, недавно је постао и саветник Кинеског фудбалског савеза за обуку млађих играча.

Бора Милутуновић, кога Кинези славе као националног хероја, боравио је овог пута у Кини на позив Кинеског фудбалског савеза и уједно присуствовао финалу егзибиционе утакмице Златне лиге 5x5 у Ченгдуу, у Сечуан провинцији.

О посети нашег прослављеног тренера, који је у улози селектора различитих репрезентација, учествовао на пет Мундијала, известили су опширно кинески медији.

Више на http://www.xinhuanet.com/english/2018-01/12/c_136890569.htmНаграда за најбољи сајамски наступ Амбасади Р. Србије на Другој културној изложби земаља дуж „Појаса и пута“

Пекиншки центар за културну размену са иностранством који је под покровитељством градске владе Пекинга био организатор Друге културне изложбе земаља дуж Појаса и пута „Разнобојни свет“, доделио је Амбасади Р. Србије награду за најбољи наступ на овој културној смотри која је имала више стотина хиљада посетилаца.

У оквиру активности унапређења културне размене између Кине и земаља трасе „Појаса и пута“, учествовало је око 45 амбасада у Пекингу, међу њима и земље ЦИЕЗ (Словенија, Хрватска, Мађарска, Румунија, Литванија и др.). Амбасада Србије је кроз презентацију и изложбу на штанду, представила културне и туристичке ресурсе, потенцијале креативне индустрије, достигнућа у области модног и индустријског дизајна.„Валтер“ за сва времена - Биографија српског глумца „Бата још овај пут“ представљена на Пекиншком сајму књига

        

На Пекиншком сајму књига одржана је промоција биографије нашег глумачког великана В. Бате Живојиновића "Бата још овај пут" у издању Народне издавачке куће. Главни уредник издавача Сунг Гуангвеи је рекао да је књига сећање на лик Валтера чија су храброст, патриотизам и непоткупљивост омогућили Кинезима да се упознају са српском културом и инспирисала њихову слободарску слику света.

У свом обраћању амбасадор М. Бачевић је рекао да је кинески превод животописа нашег глумачког мага признање његовом стваралаштву који је допринео продубљивању српско-кинеског пријатељства и продору српске кинематографије и културе у Кини. Издање књиге помогли су и Удружење пријатељства кинеског народа с иностранством, Кинеско удружење за ауторска права писаних дела и Пекиншки универзитет за стране Прво издање биографије стампано је у три хиљаде примерка. Издавач, један од највећих у Кини, сматра да ће књига имати велики успех представљајући овдашњој кинеској публици њеног јунака не само још овај пут већ за сва времена.Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији РепубликеСрбије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр.119/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године.
 Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 111/2017 од 11. 12. 2017. године и ступа на снагу 19. 12. 2017. године.


 ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Исламске Републике Иран је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша, за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. годинеОдлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша

Држављани Републике Индонезије, носиоци обичних пасоша, могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука ступа на снагу и почиње да се примењује од 14.10.2017.

 Позив за дијаспору за форум напредних техонологија у Нишу

Канцеларија за сарадњу са дијаспором града Ниша упитла позив дијаспори за овогодињи Форум напредних тенологија који ће се одржати у Нишу у периоду од 17-19.102017.

Позивно писмоГостовање Народног позоришта у Пекингу

                

 

                                                               

                   У Пекингу је 7. јула 2017. у Пекиншком градском позоришту премијерно изведена представа „Дама са камелијама“ ансамбла Народног позорипта, у режији Југа Радивојевића. Реализован у оквиру Културне сезоне Кина-ЦИЕЗ 2017, овогодишњи наступ Народног позоришта уједно је и први наступ у историји наше најстарије позоришне институције пред кинеском публиком.

               Кинески домаћин, директор Пекиншког градског позоришта г. Динг Лиђун је позвао на интензивнију сарадњу са позориштима из Србије са циљем динамичније друштвене размене и бољег међусобног разумевања у чему културна сарадња игра велику улогу. Ж. Хубач, директор драме, изнео је очекивања узвратне посете кинеског ансамбла имајући у виду обележавање 150. годишњег јубилеја Народног позоришта 2018.

                  Представу „Дама с камелијама“ у Пекингу је, током тродневног извођења, видело више од три хиљаде Пекинжана.ИЗЛОЖБА СЛИКА СУПРУГА ИНОСТРАНИХ АМБАСАДОРА У ПЕКИНГУ

У просторијама Амбасаде Р. Србије у Пекингу, представљени су радови супруга иностраних амбасадора у оквиру уметничке аматерске радионице коју је осмислила и покренула супруга амбасадора М. Бачевића, Слободанка Бачевић.


Oпширније...
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

          Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги 5. новембра 2016. године, ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

           Од тог датума, држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.

 

                             ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ ПОСЕТИО КИНУ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је у званичној посети Кини 14-18. децембра 2016. током које се састао са потпредседником Кине Ли Јуенчаом, министром иностраних послова Кине Ванг Јием, министром за међународну сарадњу ЦК КПК Сунг Таом, као и са помоћником министра иностраних послова Кине и генералним секретаром за сарадњу Кина-ЦИЕЗ Лиу Хаисингом.


Oпширније...
ПОЧЕЛИ РАЗГОВОРИ О СПОРАЗУМУ О СОЦИЈАЛНОЈ СИГУРНОСТИ СРБИЈЕ И КИНЕ

У Пекингу је од 6. до 9. децембра 2016. боравила делегација Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања коју је предводио в.д. помоћника министра, господин Зоран Милошевић. Циљ посете био је да се са кинеском страном размотри могућност потписивања споразума о социјалној сигурности између две земље. Делегацију је у Министарству за људске ресурсе и социјалну сигурност НР Кине примио заменик министра, господин Јоу Ђун, који је истакао да социјални споразум има велики значај у контексту појачане економске размене две земље која се одвија последњих година и да ће допринети даљем успону билатералних односа, којима је замајац пружила посета председника Си Ђинпинга Србији. Састанак делегација протекао је у веома позитивној и конструктивној атмосфери. Две стране су представиле социјалне системе Србије и Кине и размениле мишљења о досадашњој пракси потписивања билатералних споразума у овој важној области. Констатовано је да постоји довољан степен сличности социјалних система две државе, што омогућава да се преговори о социјалном споразуму наставе. Прва рунда преговора одржаће се у Београду, на јесен 2017. године.

                                    СРБИЈА И МОНГОЛИЈА ОБЕЛЕЖИЛЕ 60-ГОДИШЊИЦУ ОД УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА

Амбасадор РС М. Бачевић боравио је у Улан Батору поводом обележавања 60. годишњице од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и и Монголије (20. новембра 1956. године). Поводом овог јубилеја, писма честитке разменили су председници РС и Монголије Т. Николић и Ц. Елбегдорђ, као и министри спољних послова И. Дачић и Т. Мунк Оргил. Током посете Улан Батору, амбасадор Р. Србије М. Бачевић имао је одвојене сусрете са МИП Монголије Т. Мунк - Оргилом, министром рударства и тешке индустрије Т. Дашдорђем и министром образовања, културе, науке и спорта Ђ. Батсуријем, када је изражен обострани интерес за даље унапређење укупне сарадње РС и Монголије. Поводом овог јубилеја 24. новембра о.г. у МИП Монголије организован је пријем коме су присуствовали представници политичког и друштвеног живота Монголије, дипкора у Улан Батору, као и српске дијаспоре у тој земљи. МИП Т. Мунк-Оргил отворио је свечаност излагањем у коме је потенцирао значај вишедеценијског пријатељства Монголије и Србије, као и спремност монголске стране за унапређење сарадње са РС у свим областима. Амбасадор М. Бачевић је у свом излагању подсетио на некада веома развијену сарадњу две земље, позитивиним оценио узлазни тренд у односима последњих година и изнео спремност РС за оживљавање сарадње у области економије, трговине, рударства и енергетике, просвете и културе, уз посебну захвалност на подршци Монголије суверенитету и територијалном интегритету РС. У оквиру обележавања јубилеја, у једном од биоскопа у Улан Батору приказан је филм „Бићемо прваци света“, коме је присуствовало око 150 студената са тамошњег Универзитета. 

                             Посета студената кинеског језика из Србије

(Пекинг, 9. август 2016) Двадесетак средњошколаца и студената кинеског језика из Србије, полазника Летњег међународног кампа Института Конфуције на Универзитету за медије и комуникације у Пекингу, посетило је 9. августа Амбасаду Р. Србије.


Oпширније...
Државна посета председника НР Кине Си Ђинпинга Р. Србији

Кинески председник Си Ђинпинг боравио је од 17. до 19. јуна 2016.г. у државној посети Републици Србији, на позив председника РС Т. Николића. Посета председника Си Ђинпинга била је прва посета кинеског председника Србији после 32 године и обележена је даљим унапређењем свеукупних односа две земље потписивањем Заједничке изјаве два председника о подизању нивоа односа РС и НР Кине на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Поред сусрета са домаћином, председником Р. Србије Т. Николићем, председник Кине Си Ђинпинг је током посете Србији имао одвојене сусрете са председником Владе РС А. Вучићем и председницом Народне скупштине РС М. Гојковић.

О значају међусобних односа Србије и Кине говори и чињеница о интезивирању међусобног политичког дијалога на највишем нивоу, односно реализација шест посета на највишем нивоу у последње три године из Србије у Кину и обратно.

Више детаља о посети можете видети на вебсајтовима председника Р. Србије (овде, овде и овде), Владе и Министарства спољних послова Р. Србије.Трећи састанак локалних лидера КИНА – ЦИЕЗ

(Пекинг, 17. јун 2016) У Тангшану, у провинцији Хебеи, 16 – 17. јуна о.г. је одржан Трећи састанак локалних лидера КИНА – земље централне и источне Европе, на коме су учествовали представници владиних институција и 58 делегација локалних органа управе из свих земаља чланица механизма сарадње 16+1. Испред Р. Србије, у активностима у оквиру Трећег састанка локалних лидера учествовали су помоћник министра привреде Б. Жарковић, руководилац Центра за економске односе са иностранством ПК Београда С. Васић и министар саветник у Амбасади Б. Цветковић. С. Васић је у оквиру тематског форума „Иницијатива Пут и појас и међународни производни капацитети“ одржала презентацију на којој је представила досадашње резултате сарадње са НР Кином у области економије и инвестиционе и привредне потенцијале Р. Србије. Поред Трећег састанка локалних лидера КИНА – ЦИЕЗ, паралелно је одржан и Економски и трговински сајам на коме је Србија била представљена на посебном изложбеном павиљону.Интервју амбасадора М. Бачевића за лист China Daily

Поводом предстојеће посете председника НР Кине Њ.Е. г. Си Ђинпинга Републици Србији, амбасадор РС у Кини Њ.Е. г. Милан Бачевић дао је неколико интервјуа различитим кинеским медијима о свом виђењу актуелног стања и перспективи укупних билатералних односа Србије и Кине, односно даљем развоју стратегијског партнерства две земље.


Овде можете прочитати интервју амбасадора М. Бачевића за лист China Daily.Сарадња Србије и Кине у области културе – сусрет министара

(Београд, 16.06.2016) Током разговора министра културе и информисања Р. Србије Ивана Тасовац и министра културе у Влади НР Кине Луо Шуганга у Београду, исказано је задовољство због одличних билатералних односа два министарства и високог степена обостраног разумевања и сарадње у области културе.


Oпширније...
Другa министарска конференција о унапређењу економске сарадње и трговине и сајам Кина - ЦИЕЗ

(Пекинг, 10. јун 2016) Амбасадор Р. Србије у НР Кини М. Бачевић је учествовао на Другој министарској конференцији о унапређењу економске сарадње и трговине Кина - земље централне и источне Европе у Нингбоу 9. јуна о.г. У свом обраћању, амбасадор М. Бачевић је поновио снажну подршку Р. Србије овом формату сарадње и укупном унапређењу наших економских односа са Кином. Као потврду веома добрих билатералних односа две земље навео је посету кинеског председника Си Ђинпинга Р. Србији и закључивање низа докумената од стратешког значаја, као и интензивну размену посета на највишем нивоу у претходном периоду. Поред министарске конференције, у Нингбоу се одржао и Сајам инвестиција и трговине Кина – ЦИЕЗ на коме су учествовали и наши излагачи у организацији Привредне коморе Србије и Привредне коморе Београда, а потписан је и посебан Споразум о стратешкој сарадњи између огранка Кинеског савета за промоцију међународне трговине за област Ђиангдонг и Привредне коморе Београда.Форум културних и креативних индустрија Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Београду

(Београд,  05.06.2016) Министар културе и информисања  Иван Тасовац отворио је Први форум културних и креативних индустрија Кине и земаља Централне и Источне Европе „Наша заједничка будућност: креативне индустрије и културна трговина“. На форуму је представљена и публикација "Међународна мапа културних и креативних индустрија Кине и земаља Централне и Источне Европе".

Министар Тасовац је истакао да Србија данас препознаје културне индустрије као један од важних потеницијала развоја и изразио очекивање да ће форум допринети проналажењу идеја и решења за даље отварање и ширење међународног тржишта културних индустрија.
 Посета министра унутрашњих послова Р. Србије Н. Стефановића НР Кини

(Пекинг, 16.5.2016) Министар унутрашњих послова Републике Србије, др Небојша Стефановић, који је боравио у посети Пекингу ради учешћа на форуму у организацији ЦК КП Кине, имао је 16.05.2016. састанак у Министарству јавне безбедности НР Кине са министром Гуо Шенгкуном.

На састанку је обострано истакнуто да Р. Србију и НР Кину веже дубоко пријатељство, а да два министарства у континуитету јачају стручну размену и сарадњу у спровођењу закона и сузбијању нетрадиционалних претњи – прекограничног организованог криминала, тероризма, хватању бегунаца и др.

МУП Н. Стефановић је упутио позив министру Гуо Шенгкуну да посети Србију.Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Р. Србије расписало Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години. Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на вебсајту Министарства.


Oпширније...
Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша између Владе Републике Србије и Владе Грузије

Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша између Владе Републике Србије и Владе Грузије ступа на снагу 13. фебруара 2016. Године. Од тог датума држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајњу од 90 дана у периоду од 6 месеци, рачунајући од првог дана уласка.У Амбасади одржана новогодишња приредба

У Амбасади је у среду 30. децембра о.г. одржана пригодна новогодишња приредба. Ђаци Допунске школе на српском језику су уз подршку Амбасаде, а у организацији координатора за наставу у Амбасади Биљане Станковић Иванић и наставнице Наташе Радосављевић Габерове приредили новогодишњи програм за своје другове, родитеље и остале госте. Уметнички програм обогатили су и гости из Руске школе при Амбасади Руске Федерације у НР Кини. Техничку помоћ и асистенцију пружио је Милан Иванић, док су уз помоћ Марка Петијевића обезбеђени слаткиши за сву децу на приредби.

Након приредбе уз помоћ појединих чланова дијаспоре и колектива Амбасаде РС у Пекингу припремљен пригодан коктел.Учешће председника Владе Републике Србије на Четвртом састанку шефова влада Кине и Централне и Источне Европе у Суџоу 24. и 25. новембра 2015.г. и билатерална званична посета НР Кини 26. новембра о.г.

(Пекинг, 28. новембар 2015) Председник Владе РС А. Вучић боравио је у НР Кини од 23. до 28. новембра 2015. г.

Поред учешћа на Четвртом самиту шефова влада Кине и Централне и Источне Европе под називом “Нови почеци, нова подручја и нова визија” у Суџоу 24. и 25. новембра 2015.г, председник Владе РС А. Вучић од 26. до 27. новембра боравио је у званичној билатералној посети Кини.


Oпширније...
Предаја акредитивних писама амбасадора Р. Србије М. Бачевића председнику Президијума Врховне народне скупштине ДНР Кореје Ким Јонг Наму

(Пекинг, 13. новембар 2015) Амбасадор Републике Србије Милан Бачевић предао је 12. новембра 2015. године председнику Президијума Врховне народне скупштине Демократске народне републике Кореје Њ.Е. Ким Јонг Наму акредитивна писма, којима га је председник Републике Србије Њ.Е. Томислав Николић именовао за амбасадора Републике Србије у ДНР Кореји.

У разговору амбасадора М. Бачевића са председником Президијума ВНС ДНР Кореје потврђено је  традиционално пријатељство две земље и народа.
 Предаја акредитивних писама амбасадора Р. Србије М. Бачевића председнику ИР Пакистан М. Хусаину

(Пекинг, 4. новембар 2015) Амбасадор Републике Србије Милан Бачевић предао је 3. новембра 2015. године председнику Исламске Републике Пакистан Њ.Е. Манмуну Хусаину акредитивна писма, којима га је председник Републике Србије Њ.Е. Томислав Николић именовао за амбасадора Републике Србије у ИР Пакистан.

У разговору амбасадора М. Бачевића са председником Пакистана је истакнута обострана спремност за унапређење билатералне сарадње између Србије и Пакистана и констатовани потенцијали за унапређење економске сарадње.
 Посета делегације Града Београда Пекингу

(Пекинг, 28. октобар 2015) Делегација Града Београда, на челу са градоначелником С. Малим, од 25. до 27. октобра 2015. је посетила Пекинг. Том приликом, градоначелник Београда се срео градоначелником Пекинга Ванг Аншуном и представницима градских комисија надлежних за међународну сарадњу, трговину, управљање администрацијом и животну средину, планирање, урбани развој, културу и туризам. На састанку са градоначелником Пекинга,  изражено је задовољство због развоја пријатељских односа и сарадње између два града који ове године обележавају 35. годишњицу од потписивања Споразума о сарадњи и пријатељству и спремност да се постојећи односи унапреде кроз интензивирање контаката на различитим нивоима, сарадњу у области економије, туризма, културе, образовања и размену искустава на плану функционисања јавне администрације. Градоначелник Београда је посетио и Комисију за развој туризма града Пекинга, у коме је смештен секретаријат Светске организације туристичких градова и разговарао са генералниом секретаром ове организације Сонг Ју. Током посете, организован је и сусрет са генералним директором градске Комисије за трговину Јан Лигангом и представницима више великих кинеских компанија (China Railway Group, Sinohydro Corporation Ltd, Beijing Urban Construction Group, Beijing UN Construction Group, CGC Overseas Construction Group, Beijing Construction Engineering Group).Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

• Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that "The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter".

• Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.

• Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.

• Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood.

• Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.

• Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.

• Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of  such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.

• Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?

• Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th  session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo's application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.

• Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.Допунска школа на српском језику у Пекингу

Српска школа у Пекингу која је почела са радом октобра 2010. Године, наставља са радом и ове школске године. Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству остварује се из следећих предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Настава се одвија у просторијама Амбасаде Републике Србије у Пекингу једном недељно у трајању од три школска часа.  Ученици су подељени у три узраста: млађи (предшколско, први, други и трећи разред), средњи (четврти, пети и шести разред) и старији узраст (седми и осми разред).

Нова школска година почела је 11. септембра 2015. године. Наставу води Наташа Радосављевић-Габерова, лектор на катедри за српски језик на Универзитету Beiwai у Пекингу. Похађање школе је бесплатно.

Више информација о школи и упису у нову школску годину могу се добити  на телефон 010-6532-3516 (са назнаком за српску школу).Акција прикупљања хуманитарне помоћи за прихват избеглица у Републику Србију

(Пекинг, 23.9.2015) Поводом све већег броја избеглица који пристужу на територију Републике Србије, а  који су због затварања граничних прелаза са Мађарском и Републиком Хрватском принуђени да се у дужем периоду задржавају у Републици Србији,  Влада Републике  Србије предузела је низ конкретних  мера.


Влада је преко својих дипломатско-конзуларних представништава у иностранству упутила и апел заинтересованим институцијама и људима добре воље да помогну у прикупљању хуманитарне помоћи,  имајући у виду да постојећи капацитети Републике  Србије ни финансијски ни логистички нису довољни за збрињавање избеглица и пружање неопходне помоћи.


Oпширније...
Бициклиста Драган Шибалић у Кини

(Пекинг, 7. септембар 2015) Бициклистка Драган Шибалић, који је у априлу 2015. бициклом кренуо из Краљева на пут од 20.000 километара до Јапана, посетио је 7. септембра 2015. године Амбасаду РС у Пекингу. Амбасадор М. Бачевић пожелео му је пуно успеха и среће у овом подухвату.Посета председника Републике Србије Томислава Николића Народној Републици Кини, 30. августа - 3.септембра 2015. године

(Пекинг, 4. септембар 2015) Председник Републике Србије, Томислав Николић, посетио је НР Кину од 30. августа до 3. септембра 2015. године, ради учешћа на комеморацији и војној паради поводом 70. годишњице од завршетка Другог светског рата. Током посете НР Кини, председник Т. Николић боравио је у Пекингу и Сиану.

Т. Николић је у Пекингу разговарао са председником НР Кине, Си Ђинпингом и премијером Ли Кећиангом. У разговорима са кинеским руководством потврђено је опредељење обе стране за даље јачање пријатељства и стратешког партнерства две земље. Председник Р. Србије је 1. септембра у Сиану имао састанак са гувернером провинције Шаанси Лоу Ћинђиеном и градоначелником Сиана Донг Ђуном.

Српски председник се у Пекингу и Сиану срео и са високим представницима више кинеских компанија – SINOMACH/CMEC, CRBC, Huawei, ZTE, Shaanxi Heavy Motor Duty Company и Poly Group. Током посете ПР РС Т. Николића Кини, председник компаније China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Џанг Чун и градоначелник Крагујевца Р. Николић потписали су Меморандум о разумевању о изградњи центра за узгајање и откуп стоке и прераду меса.

Председник Р. Србије Т. Николић је 3. септембра 2015. присуствовао војној паради поводом 70. годишњице од победе у антифашистичком рату. У војној паради је учествовао и ешалон од 75 припадника Гарде Војске Србије, а присуствовала је и шесточлана делегација Министарства одбране Р. Србије, коју је предводио начелник Генералштаба ВС генерал Љ. Диковић.

Током посете, председник Србије је дао одвојене интервјуе за специјално издање дневног листа Renmin Ribao, новинску агенцију Xinhua, као и за емисију „Dialogue“ државне телевизије CCTV.Гостовање ЈДП у Пекингу

(Пекинг, 17. август 2015) Југословенско драмско позориште је 14, 15. и 16. августа 2015. године учествовало на Интернационалном фестивалу Пекиншког народног уметничког позоришта са Молијеровим „Уображеним болесником“ у режији Јагоша Марковића. Ради се о првом званичном гостовању неког српског позоришта у Кини. Премијери 14. августа 2015. присуствовала је из Амбасаде о. послова а.и. Т. Панајотовић Цветковић, која се том приликом састала са представницима Пекиншког народног уметничког позоришта и Министарства културе НР Кине, а састанку је присуствовала директорка ЈДП Т. Вучковић Манојловић.Посета групе деце-новинара Амбасади

(Пекинг, 7. август 2015) У организацији новинске куће Home and Abroad News Press група од 14 деце новинара посетила је Амбасаду Р. Србије у Пекингу 7. августа 2015, како би интервјуисали амбасадора М. Бачевића. Амбасадор М. Бачевић је поздравио госте узраста од 6 до 19 година и представнике Home and Abroad News Press. Одговорајући на питања деце, амбасадор је представио историју и културу Србије, говорио о њеним природним лепотама и туристичким атракцијама, могућностима за сарадњу и повезивање младих.Семинар за представнике земаља ЦИЕ у Кинеској академији друштвених наука

(Пекинг, 3. август 2015) У институту за европске студије Кинеске академије друштвених наука, 3. августа 2015. одржан је тематски семинар о кинеској спољној политици и економији намењен саветницима премијера земаља ЦИЕ. Семинару је из Р. Србије присуствовао Ђорђе Манчић, директор Јединице за имплементацију стратешких пројеката у Кабинету председника Владе Р. Србије.Пети састанак националних координатора за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе

(Пекинг, 13. јул 2015) У Пекингу и кинеској провинцији Ђилин је од 9. до 12. јула 2015. године одржан Пети састанак националних координатора за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе (Кина-ЦИЕЗ).


Oпширније...
Укидање виза за грађане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина

Влада Републике Србије донела је одлуку да држављани Катара, Кувајта, Омана и Бахреина могу путовати у Републику Србију без претходног прибављања виза. Одлука ступа на снагу 30. јуна, а односи се на све врсте путних исправа, изузев за путне листове и путне исправе које се издају у складу са међународним уговорима, и ако не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима Републике Србије. Држављани поменутих земаља могу боравити у Србији укупно 90 дана, у периоду од 6 месеци, почев од дана првог уласка.Посета Амбасади групе ђака из пекиншких основних школа

(Пекинг, 18. јун 2015) У организацији Комисије за образовање општине Сиченг у Пекингу, Амбасаду је 18.6.2015. посетила група од 20 ђака из више пекиншких основних школа - „младих амбасадора културе“ Кине, како би се упознали са културом и обичајима Србије.

О. послова а.и. Т. Панајотовић Цветковић и трећи секретар М. Кузмановић су поздравили госте. Амбасада је за ђаке узраста од 7 до 11 година припремила одговарајући програм кроз који је на забаван начин приказана Р. Србија, као и њена култура, за шта су ђаци показали велико интересовање. Кинески школарци су овом приликом извели музичко-плесни програм.Посета делегације Београдске пословне школе НР Кини

(Пекинг, 17. јун 2015) У склопу унапређења просветне сарадње, делегација Београдске пословне школе, на челу са директором проф. др Ђ. Ђуровићем, посетила је НР Кину и 16. јуна 2015. имала састанак на East China Normal University у Шангају, са председником Универзитета проф. Чен Ћуном. Ђ. Ђуровић и Чен Ћун су по обављеном разговору потписали Споразум о сарадњи, који предвиђа размену делегација, наставно/образовног садржаја, научних радова, професора и студената, заједничку истраживачку сарадњу, заједничко организовање међународних конференција и др. На састанку у Шангају, уз делегацију БПШ, учествовали су амбасадор М. Бачевић и трећи секретар М. Кузмановић, а из ГК РС у Шангају конзул жеран З. Суботић.Учешће Амбасаде Србије на дипломатском кошаркашком турниру у Пекингу

(Пекинг, 15. јун 2015) У организацији кинеског дневног листа „Global Times“ у Пекингу је 13. јуна 2015. године на теренима Канадске међународне школе одржан трећи дипломатски кошаркашки турнир. На турниру је учествовало 16 екипа. Поред екипа организатора и спонзора, учествовали су и тимови Канадске међународне школе, Управе за Европу МИП Кине, Излазно-улазне администрације Кине као и тимови амбасада у Пекингу: Кубе, Канаде, Тајланда, Чешке, Естоније, Пољске, Црне Горе, Литваније и Србије. Екипа Амбасаде Србије, која је 2012. освојила први дипломатски кошаркашки турнир, ове године је била на 5. месту.„Пошта Србије“ - услуга преноса новца са иностранством

Обавештавамо да је ЈП „Пошта Србије“ увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи софтвер Светског поштанског савеза. На овај начин се олакшава трансфер девизних дознака из поменутих земаља у Србију кроз подстицање јефтинијег, бржег и сигурнијег начина достављања девизних дознака. Више информација је доступно на вебсајту Поште.Посета кинеских студената српског језика Амбасади Р. Србије у Пекингу

(Пекинг, 5. jун 2015) На позив Амбасаде Р. Србије у Пекингу, професори и студенти Катедре за српски језик Пекиншког универзитета за студије страних језика (BFSU), посетили су Амбасаду 5.6.2015. године. Амбасадор Р. Србије у Пекингу М. Бачевић поздравио је госте са BFSU, након чега је студентима приказан филм „Ми нисмо анђели“.Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

(Пекинг, 5. јун 2015) Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије расписало Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Заинтересовани кандидати обавезни су да попуне Пријавни формулар за хонорарне наставнике који је објављен на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.mpn.gov.rs), те да одштампани формулар заједно са потребном документацијом доставе Амбасади.
 Рачун за уплату помоћи Србији

(Пекинг, 28. мај 2015) Уз захвалност свима који су до сада донирали средства за помоћ у санацији последица поплава у Републици Србији, обавештавамо да је наменски рачун Амбасаде Р. Србије у Пекингу угашен, а да заинтересовани убудуће могу средства у јуанима, намењена  за помоћ Србији уплаћивати на редован рачун Амбасаде:


Bank of China, Head Office, Beijing, China


Account No. 778350020571 of the Embassy of the Republic of Serbia to the People’s Republic of China


Payment purpose: Flood relief in SerbiaДонација рачунарске опреме

(Пекинг, 16. април 2015) Кинеско предузеће Бон Проџект инвестмент (Bonn Project Investment Co. Ltd.) је прошле недеље доделило Амбасади РС у Пекингу донацију рачунарске опреме.

Амбасадор РС у НР Кини М. Бачевић и председник Управног одбора предузећа Бон проџект инвестмент Јанг Џендонг су потписали Уговор о донацији опреме на свечаној церемонији 8. априла 2015. г.Посета Србији делегације региона Хебеи

(Београд, 27. фебруар 2015) Политичка и привредна делегација провинције Хебеи, предвођена заменицом гувернера госпођом Ћин Бојонг (Qin Boyong), посетила је Београд 27. фебруара 2015. Делегацију је примио председник Р. Србије Т. Николић, министар рударства и енергетике А. Антић, председник Скупштине Града Београда Н. Никодијевић, а одржани су и састанци у Привредној комори Београда и Саобраћајном институт ЦИП, током којих је посебно било речи о могућностима за развој привредне сарадње и реализацији великих инфраструктурних проијеката у Србији. Интензивнија сарадња са провинцијом Хебеи, која има преко 73 милиона становика и шести је најразвијенији регион у Кини, иницирана је током посете амбасадора M. Бачевића граду Џангђиакоу (Zhangjiakou) 23 – 25 јануара о.г, на позив Владе провинције. Сусрет амбасадора Милана Бачевића са Ђијанг Ћи, заменицом генералног директора Бироа за сервисирање страних дипломатских мисија

(Пекинг, 11. фебруара 2015) У Амбасади РС у Пекингу је 11. фебруара 2015.г. одржан састанак амбасадора  Републике Србије у НР Кини Милана Бачевића са заменицом генералног директора Бироа за сервисирање страних дипломатских мисија  Ђијанг Ћи на којем је, у духу пријатељских односа и стратешког партнерства две земље, разговарано о статусима објеката ДКП у две земље и другим питањима из надлежности Бироа.Ауторски текст амбасадора М. Бачевића у часопису „China Investment“

(Пекинг, 5. фебруар 2015) У фебруарском издању специјализованог кинеског часописа намењеног промоцији инвестиција „China Investment“, који се дистрибуира у 50 хиљада примерака, 5. фебруара објављен је ауторски текст амбасадора М. Бачевића на тему „Нови пут свиле и нова будућност“. Часопис је доступан и на интернет адреси http://www.chinainvestment.com.cn/.Прослава Дана Светог Саве

(Пекинг, 30. јануар 2015) У петак 30. јануара 2015. године у просторијама Амбасаде РС у Пекингу и уз подршку амбасадора Милана Бачевића и супруге Дане Бачевић одржана је прослава обележавања дана Светог Саве.


Oпширније...
Посета амбасадора М. Бачевића пекиншком седишту компаније TBEA

(Пекинг, 27. јануар 2015) На позив г. Џоу Лилианг (Zhou Liliang), заменка генералног менаџера за међународну сарадњу, амбасадор М. Бачевић и министар саветник Б. Цветковић су 27. јануара о.г. посетили седиште компаније TBEA у Пекингу. TBEA је једна од водећих кинеских компанија у области енергетике, производње опреме за пренос електричне енергије и нових материјала, има 649 регистрованих патената и присутна је у више од 60 земаља света, а њени представници су исказали интерес за развој својих пословних активности и на простору Р. Србије.Сусрет амбасадора М. Бачевића са представницима Сектора за европске послове Министарства трговине НР Кине

(Пекинг, 23. јануар 2015) Заменик генералног директора Сектора за европске послове Министарства трговине НР Кине, г. Су Сиаофенг (Xu Xiaofeng), са сарадницима примио је 23. јануара о.г. амбасадора М. Бачевића и министра саветника Б. Цветковића. Током разговора је било речи о актуелној проблематици везаној за економску срадњу НР Кину и Р. Србије, посебно начинима да се подстакну директне инвестиције и учешће  кинеских компанија у процесу приватизације.Предаја акредитивних писама амбасадора Р. Србије М. Бачевића председнику НР Кине Си Ђинпингу

(Пекинг, 22. јануар 2015) Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Народној Републици Кини Милан Бачевић предао је 22. јануара 2015. године председнику Народне Републике Кине Њ.Е. господину Си Ђинпингу акредитивна писма, којима га је председник Републике Србије Њ.Е. господин Томислав Николић именовао за амбасадора Републике Србије у НР Кини.

У краћем разговору, потврђена је обострана спремност за даље свестрано унапређење и продубљивање страегијског партнерства РС и НР Кине, како на билатералном плану, тако и у оквиру формата сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе. Констатовани су изванредни политички односи две земље и посебно наглашене могућности за даље унапређење сарадње у области економије. Поред тога, посебно је потврђена и чврста узајамна подршка питањима од суштинског значаја за РС и НР Кину.
 Сусрета амбасадора М. Бачевића са представницима „Српско-кинеског пословног клуба“

(Пекинг, 19. јануар 2015) Амбасадор М. Бачевић је 19. јануара о.г. у просторијама Амбасаде примио представнике новоформираног „Српско-кинеског пословног клуба“, који су га упознали са циљевим овог удружења и њиховим  приоритетима у наредном периоду. Поред тога, председник клуба З. Богдановић и координатор Н. Ристић су са амбасадором Бачевићем разменили мишљења о правцу и модалитетима будуће сарадње са Амбасадом и другим институцијама Р. Србије.  Излагање амбасадора М. Бачевића на новогодишњем форуму о кинеским инвестицијама у иностранству

(Пекинг, 16. јануар 2015) У Пекингу је 15–16. јануара 2015, у просторијама Свекинеског народног конгреса, у организацији Кинеске асоцијације за инвестиције у иностранству, одржан други новогодишњи форум о кинеским инвестицијама у иностранству. Централна тема форума је била промоција инвестиција на „Новом путу свиле“, а одржано је и више тематских панела на којима је било речи о сарадњи и инвестицијама у области стратешких индустрија, инфраструктуре, транспорта, енергетике, рударства, некретнина, туризма, пољопривреде и нових технологија. У раду форума су учествовали представници више од 50 дипломатских представништава у Пекингу, кинеских институција и великих компанија.

У оквиру панела посвећеног рударству и енергетици, амбасадор М. Бачевић је 16. јануара имао излагање на тему „Ситуација и могућности у сектору енергетике и рударства Р. Србије“. Панел је окупио велики број кинеких привредника из ове области, а осим амбасадора Бачевића, презентације су имали представници амбасада Малезије, БиХ, Перуа, Суринама, Колумбије и Пољске, као и кинеских компанија Dagong International, Gezhouba и China General Nuclear Corporation.


 Посета амбасадора М. Бачевића Шангају

(Шангај, 15. јануар 2015) Амбасадор Р. Србије у НР Кини М. Бачевић боравио је 14-15. јануара 2015. у Шангају. Том приликом посетио је Генерални конзулат РС у Шангају и имао састанке са представницима Канцеларије за спољне послове Шангаја, Привредне коморе Шангаја, East China Normal University и локалних компанија.

На састанцима, амбасадор Бачевић је саговорницима представио потенцијале за даље унапређење политичке, економске, трговинске, културне, просветне, међу-универзитетске и научно-технолошке сарадње. Представници кинеске стране су показали заинтересованост за даље унапређење сарадње са Р. Србијом. 


 Посета Србији делегације Националне комисије за реорфме и развој НР Кине

(Београд, 14. јануар 2015) Делегација Националне комисије за реформе и развој НР Кине, на челу са потпредседником г. Су Сианпингом (Xu Xianping), учестовала је на другом састанку Заједничке трилатералне радне групе НР Кине, Мађарске и Р. Србије за саобраћајну и инфраструктурну сарадњу одржаном 14. јануара 2015. у Београду. Су Сианпинг је са представницима Мађарске и Р. Србије, министром спољних и економских послова П. Сијартом и потпредседницом Владе и министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре З. Михајловић, потписао План сарадње на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, којим је, између осталог, усаглашен садржај и временски оквир за израду Студије изводљивости и динамика будућих активности. Овај састанак, коме је претходила интензивна комуникација и низ састанака између надлежних кинеских институција и представницима Амбасаде у Пекингу, представља важан корак у реализацији циљева дефинисаних током сусрета премијера три земље и у Меморандуму о разумевању о сарадњи на пројекту мађарско – српске брзе пруге потписаном током Самита Кина – ЦИЕЗ у децембру 2014. године у Београду.Посета амбасадора М. Бачевића истраживачком центру компаније Хуавеј

(Пекинг, 13. јануар 2015) Први потпредседник компаније Хуавеј г. Гуо Тјенмин (Guo Tianmin), са сарадницима, је 13. јануара  о.г. у седишту њиховог истраживачог центра у Пекингу примио амбасадора М. Бачевића и министра саветника Б. Цветковића. Том приликом су представљени најновији пројекти које Хуавеј, као једна од водећих светских компанија, тренутно развија у области информатичких технологија, а посебно је било речи о њиховом досадашњем ангажману и будућим плановима за пословање у Р. Србији.Посета амбасадора М. Бачевића компанији Геџоуба

(Пекинг, 8. јануар 2015) Амбасадор М. Бачевић и министар саветник Б. Цветковић су 8. јануара о.г. на позив г. Јуан Баојиa (Yuan Baoyi) и г. Лу Зесиангa (Lu Zexiang), потпредседника компаније Геџоуба, обишли седиште ове компаније у Пекингу. Током посете су представљени досадашњи резултати пословања компаније и размотрене могућности за њено ангажовање на пројектима у Р. Србији. Геџоуба спада међу највеће кинеске компаније у сектору енергетике и изградње инфраструктуре, у протеклих 40 година је реализовала преко 4 хиљаде пројеката у више од 80 земаља, а најпознатији међу њима је највећа хидролектрана на свету „Три клисуре“, изграђена на реци Јангце, у провинцији Хубеи.У Амбасади одржана новогодишња приредба

У Амбасади је у петак 26. децембра 2014. одржана пригодна новогодишња приредба. Ђаци Допунске школе на српском језику су уз подршку Амбасаде, а у организацији координатора за наставу у Амбасади Биљане Станковић Иванић и наставнице Наташе Радосављевић Габерове приредили новогодишњи програм за своје другове, родитеље и остале госте. Уметнички програм обогатили су и гости из Руске школе при Амбасади Руске Федерације у НР Кини и корепетитор хора Допунске школе у Пекингу Милан Иванић.
Окупљеној деци Деда Мраз је поделио новогодишње пакетиће, а након тога је за све госте припремљен пригодан коктел.Презентација пројекта „Канал Морава“

(Пекинг, 11. децембар 2014) У просторијама наше Амбасаде у Пекингу, амбасадор М. Бачевић је 11. децембра 2014. године за представнике Института за истраживање евроазијског друштвеног развоја при Центру за истраживање развоја Државног савета НР Кине, г. Ванг Хонгћи (Wang Hongqi) и г. Ма Сипу (Ma Xipu), организовао презентацију пројекта „Канал Морава“ и детаљно их упознао са историјатом овe идеје и њеним развојним и економским потенцијалима.Посета амбасадора М. Бачевића компанији China Coal Technology and Engineering Group (CCTEG)

(Пекинг, 5. децембар 2014) На позив заменика председника компаније China Coal Technology and Engineering Group (CCTEG) г. Лиу Ђианђуна (Liu Jianjun), амбасадор М. Бачевић и министар саветник Б. Цветковић су 5. децембра 2014. године  посетили њено седиште у Пекингу. CCTEG је једно од водећих кинеских предузећа у области рударства и енергетике, са више од 17 хиљада запослених. Током посете је било посебно разговарано о могућностима за њихово ангажовање на простору Р. Србије кроз реализацију различитих пројеката и развијања стратешког партнерства са нашим предузећима одговарајућег профила. Посета делегације МО РС и ВС на челу са министром Б. Гашићем НР Кини

(Пекинг, 24. новембра 2014) Делегација Министарства одбране Р. Србије и Војске Србије, предвођена министром одбране Братиславом Гашићем, од 17. до 21. новембра посетила је НР Кину.


Oпширније...
Укидање виза лицима која поседују Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу САД

Одлуком Владе Републике Србије, од 8. новембра 2014. године сви носиоци страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава, као и носиоци страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама могу путовати и боравити у Републици Србији без визе најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.

Наведена одлука се не односи на лица која поседују путне листове или путне исправе које се издају у складу са међународним конвенцијама.
 Посета министра културе и информисања Р. Србије Ивана Тасовца НР Кини

(Пекинг, 28. октобар 2014) Делегација Министарства културе и информисања Р. Србије, коју је предводио МКИ И. Тасовац, у саставу ДС С. Мирковић, секретар И. Јовичић, шеф Кабинета Ј. Маринковић и помоћник министра А. Драча Мунтеан, на позив кинеског министра културе Цаи Вуа борави у посети НР Кини (23-28. октобар 2014), у оквиру које је 23-26. октобра 2014. посетила Пекинг, након чега је отпутовала за Шангај.

Током посете Пекингу, министар И. Тасовац са делегацијом имао је састанке са главним домаћином, министром културе НР Кине Цаи Вуом, као и у Државној администрацији за културно наслеђе, Државној администрацији за спорт и Кинеском националном симфонијском оркестру. Поред тога, делегација је посетила неколико установа културе и културних сајтова.

На састанцима са кинеским званичницима истакнут је висок ниво односа између две земље, као и све развијенија сарадња у области културе, и размотрени начини за њено даље интензивирање кроз гостовања оркестара, музејске изложбе, сарадњу у области филма и нових форми креативних индустрија, превођење књижевних дела, очување културне баштине и др.

Током посете Шангају, МКИ И. Тасовац имао је састанке са представницима градске управе и директорима више установа културе.
 Учешће проф. др Драгане Митровић на Форуму о Кини и Централној и Источној Европи у Пекингу

(Пекинг, 20. октобар 2014) Проф. др Драгана Митровић са Факултета политичких наука у Београду представљала је Р. Србију на Другом форуму о Кини и Централној и Источној Европи, који је у организацији Института за Русију, Источну Европу и Централну Азију Кинеске академије друштвених наука (CASS), одржан у Пекингу 16. и 17. октобра 2014.г.


Oпширније...
Допунска школа на српском језику у Пекингу

Српска школа у Пекингу почела је са радом октобра 2010. године. Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству остварује се из следећих предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Настава се одвија у просторијама Амбасаде Републике Србије у Пекингу једном недељно у трајању од три школска часа. Ученици су подељени у три узраста: млађи (предшколско, први, други и трећи разред), средњи (четврти, пети и шести разред) и старији узраст (седми и осми разред).

Нова школска година почела је 10. октобра 2014. године. Наставу води Наташа Радосављевић-Габерова, лектор на катедри за српски језик на Универзитету Bеiwаi у Пекингу. Похађање школе је бесплатно.

Више информација може се добити  на телефон 010-6532-3516 (са назнаком за српску школу)Посета потпредседника BFSU Амбасади Р. Србије у Пекингу

(Пекинг, 11. октобар 2014) На позив Амбасаде Р. Србије у Пекингу, представници Пекиншког универзитета за студије страних језика (Beijing Foreign Studies University - BFSU) посетили су Амбасаду 10.10.2014.


Oпширније...
Отворено првенство Кине у тенису „China Open 2014“

(Пекинг, 6. октобар 2014) На овогодишњем Отвореном првенству Кине у тенису („China Open“), одржаном у Пекингу од 27. септембра до 5. октобра 2014. године, учествовали су и тенисери из Србије – Ј. Јанковић, А. Ивановић, Б. Јовановски, В. Троицки, Ф. Крајиновић, Н. Зимоњић и Н. Ђоковић. Први носилац Н. Ђоковић је по пети пут освојио пехар „China Open“, победивши у финалу чешког тенисера Томаса Бердиха. Као и претходних година, Н. Ђоковић је на турниру у Пекингу имао изузетну подршку кинеских навијача.Посета делегације Удружења новинара Србије НР Кини

(Пекинг, 30. септембар 2014) На позив Свекинеског удружења новинара, петочлана делегација Удружења новинара Србије на челу са Б. Веселиновићем, новинаром и водитељем РТС, боравила је у Кини од 23. до 29. септембра 2014.

 


Oпширније...
Егзибициони хуманитарни тениски меч Н. Ђоковића у Пекингу

(Пекинг, 29. септембар 2014) У оквиру учешћа на редовном годишњем тениском турниру China Open, српски тенисер Н. Ђоковић је 26. септембра 2014. отворио турнир егзибиционим мечом у хуманитарне сврхе, са младим тенисерима из Србије и Кине. 


Oпширније...
Други дијалог о образовној политици између Кине и земаља ЦИЕ

(Пекинг, 25. септембар 2014) У Пекингу и Тјенђину је од 21. до 24. септембра 2014. године одржан Други дијалог о образовној политици између Кине и земаља Централне и Источне Европе (Second China-Central and Eastern European Countries Education Policy Dialogue).


Oпширније...
Посета председника Владе Р. Србије Александра Вучића Народној Републици Кини, 9-12. септембра 2014.

(Пекинг, 13. септембар 2014) Председник Владе Р. Србије Александар Вучић посетио је НР Кину од 9. до 12. септембра 2014. године. Током посете НР Кини, ПВ РС А. Вучић боравио је у Пекингу и Тјенђину, где је учествовао на Светском економском форуму („Летњи Давос“) и присуствовао свечаној церемонији отварања.

У Тјенђину је одржан билатерални састанак са премијером Државног савета НР Кине Ли Кећиангом. У разговору два премијера наглашени су изванредни политички односи, а посебно обострана спремност за даље продубљивање стратешког партнерства у свим областима. Уз спремност за развој економске сарадње Србије и Кине, посебно је позитивно оцењена пројектна сарадња две земље, односно заједнички рад на реализацији великих пројеката. Поред завршетка радова на пројекту моста Земун-Борча, посебан акценат је стављен на пројекат модернизације железничке пруге Београд-Будимпешта, али и друге текуће и планиране пројекте са кинеским партнерима.

Кинески премијер Ли Кећианг прихватио је позив ПВ РС А. Вучића да у децембру 2014. посети Београд, приликом одржавања Самита премијера Кине и земаља Централне и Источне Европе. То ће бити прва билатерална посета Београду на премијерском нивоу из Кине после три деценије, а планирано је да том приликом буде свечано отворен мост Земун-Борча на Дунаву, који гради кинеска компанија CRBC.

ПВ РС Александар Вучић током боравка у Кини имао је и састанак са вицегувернером Кинеске развојне банке Џао Сјаојуем, као и лидерима већег броја кинеских компанија.II Летње олимпијске игре младих, Нанђинг 2014.

(Пекинг, 28. август 2014) II Летње олимпијске игре за младе одржане се у кинеском граду Нанђингу од 16. до 28. августа 2014. године. Најбољи млади спортисти из целог света такмичили су се у 28 спортова. Олимпијски тим Србије на II Летњим олимпијским играма за младе бројао је преко четрдесет особа, а од тог броја 24 спортиста у 12 дисциплина. Наш тим је у Нанђингу освојио две сребрне медаље: Тамаш Кајдочи попео се на победничко постоље у дизању тегова, а Немања Мајдов освојио је медаљу у џудоу.Владислав Бајац добитник кинеске државне књижевне награде

(Пекинг, 27. август 2014) У Пекингу је 26.8.2014. у Свекинеском народном конгресу одржана церемонија додела награда „The Special Book Award of China“. Ова кинеска државна награда установљена је 2005. године од стране кинеске Владе, а додељује се страним преводиоцима, писцима и издавачима за допринос у промоцији кинеске културе. Церемонија доделе награда је одржана вече пред отварање Међународног сајма књига у Пекингу. Ове године уручено је десет награда и то представницима САД, Француске, Индије, Италије, Јапана, Мексика, Србије, Турске и В. Британије. Добитник награде из Србије је писац и издавач Владислав Бајац, директор и главни уредник издавачке куће „Геопоетика“.

Награде је уручила заменица премијера и члан Политбироа Централног комитета КП Кине гђа Лиу Јандунг. Церемонији је присуствовао велики број кинеских званичника, представника Министарства културе, Министарства просвете, Државне администрације за штампу, издаваштво, филм, радио и телевизију, Владе Пекинга, асоцијација писаца и издавача и дипломатског кора, а међу њима и представници Амбасаде Р. Србије у НР Кини.Посета студената из Р. Србије НР Кини у организацији компаније Huawei

(Пекинг, 22. август 2014) Десет студената из Р. Србије, у оквиру програмa који организује кинеска телекомуникациона компанија Huawei, уз подршку Министарства омладине и спорта Србије и Фондације „Драгица Николић“, борави у НР Кини 18-30. августа о.г. У оквиру овог програма српски студенти, заједно са колегама из Пољске и Румуније, имају прилику да се упознају са кинеском културом и обаве професионално усавршавање у области телекомуникација. Након посете Пекингу, студенти ће боравити у централи Huawei-а у Шенџену.

На свечаном отварању овог студијског програма, 18. августа 2014. у Пекингу, студентима су се обратили представници компаније Huawei, као и амбасадор Румуније Д. Костеа, о. послова а.и. Амбасаде Р. Србије Т. Панајотовић Цветковић и представник Амбасаде Пољске М. Прзиходниак. О. послова а.и. Амбасаде Т. Панајотовић Цветковић је захвалила компанији Huawei за организовање програма и указала на одличну сарадњу коју институције Р. Србије имају са овом компанијом и њеном канцеларијом у Београду.

Студенти и представници компаније Huawei су 21. августа 2014. посетили Амбасаду Р. Србије у Пекингу.Професор флауте Љубиша Јовановић одржао концерт у Пекингу

(Пекинг, 29. јул 2014) У Пекингу је 28. јула 2014. године у великој сали Пекиншке концертне дворане (Beijing Concert Hall) свечано отворен Пекиншки међународни фестивал флауте (28-31. јул 2014).

Част да отвори овај престижни међународни музички фестивал припала је професору флауте Факултета музичке уметности у Београду Љубиши Јовановићу и његовим студентима: Драгани Јовановић, Ани Каличанин, Жани Лекић и Дијани Ломпар. Концерт је трајао два сата, а у изабраним композицијама А. Вивалдија, Н. Паганинија и Ф. Кулауа уживало је око 850 љубитеља класичне музике и флауте, који су овацијама поздравили извођаче.

Концерту су присуствовали и представници Амбасаде Р. Србије у Пекингу, а професора Јовановића и студенте после концерта поздравила је отправница послова а.и. Амбасаде Т. Панајотовић Цветковић, честитавши им на веома успешном и посећеном концерту.Посета саветника председника Владе Р. Србије за спољну политику Ђерђа Матковића НР Кини

(Пекинг, 20. јул 2014) Саветник председника Владе Р. Србије за спољну политику Ђерђ Матковић боравио је у посети Кини 9-19. јула 2014. у оквиру посете делегације високих званичника земаља Централне и Источне Европе НР Кини. Током боравка у Кини, Ђ. Матковић посетио је неколико кинеских провинција и градова (Пекинг, Шангај, Хангџоу, Јиву, САР Тибет) и имао сусрете са више кинеских званичника. Током боравка у Пекингу, делегација је имала групни сусрет са државним саветником НР Кине Јанг Ђингом, а Ђ. Матковић је имао и одвојени сусрет са замеником министра иностраних послова Кине Ванг Чаом, који је, такође, и генерални секретар Секретаријата за сарадњу Кина - земље ЦИЕ при МИП НР Кине.ВИЗНИ РЕЖИМ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МОНГОЛИЈЕ

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Монголије о укидању виза за држављане двеју земаља ступа на снагу 17. јула 2014. године. Укидање виза се односи на све врсте путних исправа. Држављани Републике Србије ће моћи без визе да путују и бораве у Монголији до 90 дана у периоду од 6 месеци од датума првог уласка. Исти услови важе и за држављане Монголије који путују у Републику Србију.Одржавање Министарске конференције о унапређењу економске сарадње и трговине Кине и земаља ЦИЕ и Сајма робе широке потрошње у Нингбоу

(Пекинг, 12. јун 2014) У организацији Министарства трговине НР Кине, Секретаријата за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ и Владе града Нингбоа, у Нингбоу је 7-9. јуна 2014, одржана Министарска конференција о унапређењу економске сарадње и трговине Кине и земаља ЦИЕ. Домаћин Конференције био је министар трговине НР Кине Гао Хученг, а присуствовали су представници 16 земаља ЦИЕ на нивоу министара и заменика министара. Р. Србију је представљао државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић.

На Конференцији је констатовано опредељење свих страна за даљи развој сарадње између Кине и ЦИЕ. У свом излагању ДС. С. Никчевић је нагласио спремност РС за даље унапређење стратегијског партнерства са НР Кином, посебно у области економске сарадње. Он је позвао кинеске инвеститоре да улажу у Србију.

ДС С. Никчевић је имао одвојене сусрете са замеником министра трговине НР Кине Џунг Шаном и ЗМИП Мађарске П. Сијертом, као и краћи куртоазни сусрет са Државним саветником за спољне послове НР Кине Јанг Ђиечием.

У оквиру Конференције, отворен је и Сајам робе широке потрошње земаља ЦИЕ у Нингбоу, а учешће РС организовале су Привредна комора Србије и Привредна комора Београда.Први састанак на високом нивоу између радних група Србије, Кине и Мађарске о пројекту модернизације железнице Београд-Будимпешта

(Пекинг, 9. јун 2014) У Пекингу је 6. јуна 2014. године одржан први састанак на високом нивоу између радних група Србије, Кине и Мађарске о пројекту модернизације железнице Београд-Будимпешта. Делегацију Р. Србије предводио је ДС Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Дејан Трифуновић. Поред њега, у делегацији РС били су и помоћник министра за железнице и интермодални транспорт М. Јоцић, а из Амбасаде РС у Пекингу отправник послова а.i. Т. Панајотовић Цветковић, саветник М. Стефановић и трећи секретар М. Кузмановић.

Делегацију НР Кине на састанку је предводио Су Сианпинг, шеф кинеске РГ и заменик председника Националне комисије за развој и реформе (NDRC), а делегацију Мађарске државни секретар за иностране послове и спољне економске односе у Кабинету премијера Мађарске Петер Сијерто.

Представници три стране размотрили су основне принципе, циљеве, задатке и модалитете сарадње у оквиру овог пројекта, који игра важну улогу у укупној сарадњи између Кине у земаља централне и источне Европе.Хуманитарна акција у клубу „Инк“ у Пекингу

(Пекинг, 31. мај 2014) У клубу „Инк“ у Пекингу, сувласника Ивана Максимовића, 29. маја организована је хуманитарна акција продаје одеће, а након тога друштвени догађај са музичким програмом. Акцију су подржали Амбасада РС у Пекингу и Удружење Србија и пријатељи.

И. Максимовић је чек на износ од 35.136,00 РМБ, колико је прикупљено у овој акцији, предао Амбасади 30. маја 2014. године. Амбасада изражава захвалност свима који су упутили помоћ.Поплаве у Србији - сусрет са представницима кинеских медија

(Пекинг, 28. мај 2014) У Амбасади Р. Србије 28. маја о.г. организован је сусрет са представницима најзначајнијих кинеских медија, поводом информисања о катастрофалним поплавама у РС и могућностима за упућивање помоћи из НР Кине. Састанку су присуствовали новинари кинеског дневног листа Renmin Ribao, Guanming Daily, Global Times, China Radio International, Lookwe магазин и др.

Отправница послова а.и. Т. Панајотовић Цветковић је присутне упознала са ситуацијом у РС, напорима Владе на санирању последица поплава, као и могућностима упућивања помоћи из Кине у Србију. Апеловала је за помоћ медија у ширењу информација о начинима прикупљања хуманитарне помоћи, истовремено захваливши на најављеној помоћи кинеске Владе и Црвеног крста Кине.

После састанка шефица редакције Кинеског међународног радија на српском језику Tian Yu (Ана) уручила је донацију Кинеског међународног радија (CRI) прикупљену у хуманитарној акцији Радија у износу од 10. 146,00 РМБ и 100 УСД, упућену настрадалима у Србији, отправници послова а.i. Уручењу су присуствовали и новинари  Бранко Жујовић и Зоран Ранковић, који је био и иницијатор поменуте хуманитарне акције.СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМА НАЛАЗЕ СЕ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Информација о поплавамаПосета кинеских студената српског језика Амбасади Р. Србије у Пекингу

(Пекинг, 28. маj 2014) На позив Амбасаде Р. Србије у Пекингу, професори и студенти Катедре за српски језик Пекиншког универзитета за студије страних језика (BFSU), посетили су Амбасаду 27.5.2014. године. О. послова а.i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу Т. Панајотовић Цветковић поздравила је госте са BFSU, након чега је студентима приказан филм „Жућко – прича о Радивоју Кораћу“. Минутом ћутања одата је почаст настрадалима у поплавама у Србији.

 Хуманитарна помоћ Удружења Србија и пријатељи

(Пекинг, 22. мај 2014) Поводом катастрофалних поплава у Србији, Удружење Србија и пријатељи организовало је прикупљање хуманитарне помоћи у Пекингу. Удружење је прикупило средства у висини од 16,300 РМБ и 400 евра, која су 21. маја 2014. уручена Амбасади Р. Србије у Пекингу. Амбасада изражава захвалност свима који су упутили помоћ.Отварање Књиге жалости у Амбасади Републике Србије у НР Кини

Због катастрофалних поплава које су задесиле Србију и у којима је живот изгубио велики број људи, Амбасада Републике Србије у Народној Републици Кини обавештава јавност да су проглашена три дана жалости у Србији. Тим поводом у Амбасади Републике Србије у Пекингу, отворена је Књига жалости. Сви заинтересовани се могу уписати у периоду:

21. маја од 14,00 – 16,00 часова

22. маја од 10,00 – 12,00 часова

23. маја од 13,00 – 16,00 часоваМСП Р. Србије формирало Кризни штаб за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, Министарство спољних послова Републике Србије формирало је Кризни штаб, са задатком да координира активности везане за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства.

У том циљу, све дипломатске мисије и међународне организације акредитоване у Републици Србији, као и сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству, обавештени су о најнеопходнијој опреми и средствима која су надлежним органима Републике Србије потребна ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава.

 

ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ МОЖЕТЕ УПУТИТИ НА СЛЕДЕЋЕ НАЧИНЕ:

 

1. Уплате у кинеским јуанима:

Ради лакшег прикупљања помоћи у кинеској валути RMB (јуанима), Амбасада Републике Србије у Пекингу и Генерални конзулат у Шангају су отворили заједнички наменски рачун за санацију последица поплава:

Bank of China, Head Office, Beijing, China

Аccount No. 778350130073 of the Embassy of the Republic of Serbia to the People’s Republic of China

Payment purpose: Flood relief in Serbia

 

2. За донације у свим валутама и роби, директно у Амбасади:

Сви који желе да помогну могу да предају донације, како у новцу, тако и у роби, директно Амбасади Републике Србије у Пекингу, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing. Информације путем телефона (+86) (10) 6532-3516

 

3. Уплате у америчким доларима (USD):

Девизни жиро-рачун који је отворила Влада Републике Србије:

- Девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000

Министарство финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080

Инструкције за уплату у USD:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE – CURRENCY – AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: BKTRUS33 (кореспондентска банка)

/INTERMEDIARY/

FIELD 57: /04415465 (број рачуна кореспондентске банке)

/ACC.WITH BANK/ NBSRRSBG (SWIFT)

FIELD 59: /RS35908504619019323080 (IBAN)

(BENEFICARY) MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENT

 

4. Уплате у еврима (EUR):

Девизни жиро-рачун који је отворила Влада Републике Србије:

- Девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000

Министарство финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080

Инструкције за уплату у EUR:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE – CURRENCY – AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: DEUTDEFF (кореспондентска банка)

/INTERMEDIARY/

FIELD 57: /DE20500700100935930800 (број рачуна кореспондентске банке)

/ACC.WITH BANK/ NBSRRSBG (SWIFT)

FIELD 59: /RS35908504619019323080 (IBAN)

(BENEFICARY) MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENT

 

Инструкцију за уплате девизних средстава на жиро-рачун можете преузети овде

 

5. Уплате путем PayPal сервиса:

PayPal рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу, одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Србије и намењен је помоћи угроженима од поплава.

Хуманитарну помоћ, преко PayPal сервиса, могуће је уплатити на адреси floodrelief.gov.rs

 

6. Уплате у динарима:

- Динарски жиро-рачун - Отклањање последица ванредних околности поплаве,

број 840-3546721-89;

* * * * *

Апел за помоћ Црвеног крста Србије

Министарство спољних послова Републике Србије и Дипломатска представништва у иностранству обавештени су од Црвеног крста Србије да су тренутно потребни следећи артикли: душеци, јоргани, ћебад, постељина, кревети на склапање, средства за хигијену (сапун, четкице и пасте за зубе, хигијенски улошци, тоалет папир, папирни убруси и др.), пелене за бебе и одрасле, гумене чизме, асепсол за дезинфекцију прихватних центара, флаширана вода и конзервирана храна.

Црвени крст Србије апелује да се за сада не доставља одећа, јер због приоритетних потреба и количина које су на располагању, нема места у магацинима Црвеног крста за њено складиштење.  

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Р. Србије обавестило је да је, због уведеног ванредног стања, превоз хуманитарне помоћи за поплављена подручја изузет из режима мултилатералних и билатералних дозвола, и та возила ће се у Р. Србију пропуштати без међународних дозвола и по убрзаном поступку.

 

Кризни штаб Министарства спољних послова

Кризни штаб Министарства спољних послова може се контактирати на број телефона +381-66-8066-224 или путем е-mail адресе: kriznistab@mfa.rs.

Mинистарство спољних послова Републике Србије и Амбасада РС, изражавају захвалност свим страним државама и појединцима, који су понудили помоћ Републици Србији.Преговори између представника Р. Србије и НР Кине о закључењу Споразума о ваздушном саобраћају

(Пекинг, 17. мај 2014) У седишту Кинеске администрације за цивилно ваздухопловство (Civil Aviation Administration of China - CAAC) у Пекингу, 15. и 16. маја 2014. године одржани су преговори између делегација Р. Србије и НР Кине, у циљу склапања новог билатералног споразума о ваздушном саобраћају.

У делегацији, коју је предводила о. послова а.i. Амбасаде РС у Пекингу Т. Панајотовић Цветковић су били начелник Одељења за међународну сарадњу у Директорату цивилног ваздухопловства Ведран Радовић и шеф Одељења међукомпанијских послова и комерцијалних уговора авио-превозника „Air Serbia“ Тамара Родић. Састанцима су из Амбасаде РС присуствовали и економски саветник З. Ђорђевић и трећи секретар М. Кузмановић.

Кинеску делегацију предводила је гђа Лианг Нан, заменик генералног директора Одељења за међународне послове у CAAC.

Са обе стране је указано на одличне и традиционално пријатељске односе између Р. Србије и НР Кине и изражено уверење да ће свеукупна сарадња између две земље бити ојачана и склапањем новог споразум о ваздушном саобраћају, што ће омогућити унапређење туризма и других видова сарадње.

По успешно обављеним преговорима, две стране су потписале Усаглашени записник и парафирале Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о ваздушном саобраћају и Меморандум о разумевању.

Две стране су се сагласиле да ће, у очекивању потписивања Споразума о ваздушном саобраћају и МоР, ваздухопловне власти две земље отпочети са применом мера Споразума од момента потписивања Усаглашеног записника.Посета министра рударства и енергетике Р. Србије Александра Антића НР Кини и учешће на Трећем састанку националних координатора за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ

(Пекинг, 14. мај) У Пекингу је 12. и 13. маја 2014. године одржан трећи састанак националних координатора за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ. Р. Србију је на састанку представљао национални координатор, министар рударства и енергетике Р. Србије Александар Антић. С обзиром да је Р. Србија била заступљена на министарском нивоу, представнику Р. Србије је у свим приликама током састанака и пријема указивана посебна част.

На састанку 13. маја 2014, поред представника 16 земаља ЦИЕ, са кинеске стране су учествовали и високи представници надлежних ресора који се баве сарадњом са земљама ЦИЕ – из МИП Кине, Националне комисије за развој и реформе, Министарства науке и технологије, Министарства трговине, Министарства индустрије и информационих технологија и Министарства просвете.

Састанак је водио ГС Секретаријата за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ, заменик министра иностраних послова Кине Ванг Чао, а члан Државног савета и МИП Кине Ванг Ји је, такође, имао састанак са националним координаторима земаља ЦИЕ.

На састанку су резимирани резултати сарадње Кина-ЦИЕЗ остварени од последњег Самита премијера Кине и 16 земаља ЦИЕ у Букуршту у новембру 2013. Присутни су оценили да је постигнут велики напредак у сарадњи у оквиру овог механизма.

Национални координатор Србије, министар А. Антић је у свом иступању позитивно оценио напоре Кине за јачање међусобно корисне сарадње са земљама ЦИЕ и истакао да је Србија посвећена сарадњи у оквиру овог механизма. Посебно нагласио значај који би за ЦИЕ и Европу у целини имао пројекат обнове пруге Београд-Будимпешта. Наводећи важне пројекте инфраструктуре, на којима се сарађује са Кином (мост Земун-Борча, ревитализација ТЕ „Костолац“, изградња аутопута Е-763, пројекат железнице Београд-Будимпешта), министар Антић је истакао интерес Србије да у Београду буде основана Асоцијација за инфраструктуру, која ће се посебно бавити сарадњом Кина-ЦИЕЗ у овом домену.Сарадња између „Заставе“ и кинеских произвођача саобраћајних возила

(Пекинг, 5. мај 2014) У складу са Меморандумом о разумевању и сарадњи између „Групе Застава возила“ и кинеског произвођача моторних возила „JAC Motors“, стручно-техничка делегација „Групе Застава возила“ посетила је од 24.4.2014. до 2.5.2014. Кину ради детаљних разговора о могућностима сарадње у заједничкој производњи моторних возила.

Поред разговора са представницима кинеских компанија у провинцији Анхуи (компаније „JAC Motors“ и „Ankai“), делегација „Заставе“ је посетила и Сајам аутомобила у Пекингу, где се упознала са понудом домаћих и страних произвођача аутомобила за кинеско тржиште.Учешће филма „Кругови“ на Пекиншком међународном филмском фестивалу

(Пекинг, 25. април 2014) На 4. Пекиншком међународном филмском фестивалу (15-23. април 2014), међу 15 одабраних иностраних филмова, приказан је и српски филм „Кругови“ редитеља Срдана Голубовића, који је био номинован и за награду. У име екипе филма и продуцентске куће „Баш Челик“ цереминији затварања фестивала присуствовао је глумац из филма Леон Лучев, а у име Амбасаде Р. Србије у Кини церемонијама отварања и затварања фестивала присуствовала је о. послова а.i. Татјана Панајотовић Цветковић.

Иако филм „Кругови“ није добио награду на поменутом Фестивалу, велики је значај учешћа једног српског филма на овој престижној филмској манифестацији, која има глобални значај у филмској уметности.Посета делегације новинара из земаља ЦИЕ Кини

(Пекинг, 23. април 2014) Секретаријат за сарадњу између Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе и Канцеларија за информисање Владе НР Кине организовали су студијску посету делегација новинара земаља ЦИЕ НР Кини од 15. до 22. априла 2014. У оквиру групе од 46 новинара, из Р. Србије на семинару су учествовали представници Радио телевизије Србије – новинар и репортер Биљана Јовичић и сниматељ Дејан Поповић, уредник у дневном листу „Политика“ Петар Мићковић и заменик главног уредника Радио Београда Гордана Глигорић-Гаговић.

Током боравка у Пекингу, делегација новинара имала је састанке са Кинеским удружењем за јавну дипломатију, присуствовала редовној конференцији за новинаре у МИП Кине и учествовала у раду округлог стола са експертима Кинеске академије друштвених наука, на тему економских реформи у Кини.

Поред Пекинга, новинари су боравили у посети Суџоу, Нанђингу, Ланџоу и Дингсиу.Бициклисткиња Снежана Радојичић у Кини

(Пекинг, 3. април 2014) Бициклисткиња Снежана Радојичић, која је у јулу 2011. кренула на пут око света бициклом, посетила је 2. априла 2014. године Амбасаду РС у Пекингу. Представници Амбасаде су јој пожелели пуно успеха и среће у овом јединственом подухвату.Фудбалски турнир франкофоније у Пекингу

(Пекинг, 24. март 2014) У оквиру обележавања месеца франкофоније у Кини, у организацији Амбасаде Француске и француског фудбалског клуба у Пекингу L'Equipe-a, 23. марта 2014. године на фудбалским теренима О’ле у Пекингу одржан је дипломатски фудбалски турнир. Као и претходних година, Амбасада Србије је учествовала у такмичењу. У конкуренцији 6 екипа (Србија, Француска, Белгија, Обала Слоноваче и два тима са мешовитим саставом), екипа Србије заузела је пето место.Обележавање десетогодишњице погрома српског и неалбанског становништва на КиМ

(Пекинг, март 2014) У организацији Удружења Срба у Кини „Србија и пријатељи“, а уз подршку Амбасаде Р. Србије у Пекингу, у просторијама Амбасаде је 21. марта 2014. године, у присуству око 30 представника дијаспоре, представника Кинеског међународног радија, ђака и наставника Допунске школе на српском језику и кинеских гостију обележено десет година од погрома Срба и неалбанског становништва на Косову и Метохији (17. марта 2004).

Том приликом окупљенима су се обратили председник Удружења „Србија и пријатељи“ Зоран Богдановић и отправник послова а.i. Амбасаде Татјана Панајотовић Цветковић. Они су госте упознали са трагичним догађајима у марту 2004. године, као и са актуелном безбедносном ситуацијом на КиМ. Након тога пројектован је и филм „Злочин без казне и након 10 година“.Састанак трилатералне радне групе Србије, Кине и Мађарске поводом модернизације пруге Београд-Будимпешта

(Пекинг, 17. март 2014) У Пекингу је 11. марта 2014. у Националној комисији за развој и реформе НР Кине одржан технички састанак трилатералне радне групе Србије, Кине и Мађарске у вези са сарадњом на пројекту брзе пруге између Београда и Будимпеште. На састанку су представници три стране изнели своје виђење даљег рада и припрема за први званични састанак на нивоу шефова радних група.

Делегацију Р. Србије водио је помоћник министра саобраћаја Дејан Ласица, а поред њега чинили су је и специјални саветник министра финансија Марија Бијелић, помоћник генералног директора Железница Србије Нена Томовић, директор сектора за развој Железница Србије Милан Станисављевић, технички директор Саобраћајног института ЦИП Милосав Анђелковић и водећи пројектант Саобраћајног института ЦИП Јелица Шуманац.

Осим учешћа на састанку у Националној комисији за развој и реформе Кине, делегацију је примио и заменик министра иностраних послова Кине за Европу Ванг Чао, који је и генерални секретар Секретаријата за сарадњу Кина-ЦИЕЗ при МИП НР Кине.

Делегација је у току посете имала разговоре и са представницима кинеских компанија.

Из Амбасаде Р. Србије у Пекингу, на састанцима су били отправник послова а. i. Татјана Панајотовић Цветковић, министар саветник за економске послове Зоран Ђорђевић и трећи секретар Мирко Кузмановић.Делегација Клиничког центра Србије у посети НР Кини

(Пекинг, март 2014) Директор Клиничког центра Србије проф. др Миљко Ристић и начелник операционог блока Клинике за кардиохирургију КЦС доцент др Светозар Путник, боравили су у посети Кини од 4. до 9. марта 2014.G, на позив „Carvar Heart" центра у граду Јинчуану у провинцији Нингсја у НР Кини.

Циљ посете, био је договор о сарадњи КЦ Србије и „Carvar Heart" центра, која би обухватила отварање кардиохируршког центра у НР Кини, уз помоћ тима стручњака из КЦ Србије. О томе је делегација КЦС у Јинчуану имала разговоре са директором„Carvar Heart" центра Су Јин.

Током боравка делегације КЦС у Пекингу, реализован је сусрет са високим кинеским званичницима – секретаром Комунистичке партије Кине града Јинчуана Су Гуанггуом, као и градоначелником тог града Ма Лием, коме су присуствовали и представници Амбасаде Р. Србије у Пекингу.

Током састанка је изражена обострана спремност за успостављање дугорочне сарадње у области медицине између два поменута медицинска центра.Визне олакшице за држављане Републике Србије

Држављани Р. Србије са важећом путном исправом који транзитирају преко НР Кине, и у Кину уђу преко међународних аеродрома у Пекингу, Шангају, Ченгдуу, Гуангџоуу (Bai Yun), Чонгћингу (Jiang Bei), Шенјангу (Tao Xian) и Далијeну (Zhou Shui Zi), уколико поседују важећу путну исправу и авионску карту за наставак путовања у треће земље или регионе са потврђеним датумом путовања, могу код надлежних органа на аеродрому аплицирати за боравак без визе у периоду од 72 часа у наведеним административним регионима.

Наведена визна олакшица је ограничена на боравак у административним регионима градова Пекинг, Шангај, Ченгду, Чонгћинг, Шенјанг и Далијeн, док за особе које улазе у Кину преко аеродрома у Гуангџоуу наведена визна олакшица подразумева боравак у административном региону провинције Гуангдонг.Гостовање aнсамбла „Фрула“ у Кини

(Пекинг, 27. фебруар 2014) На почетку двомесечног гостовања у НР Кини, културно уметничко друштво „Фрула“ из Београда посетило је Амбасаду Р. Србије у Пекингу, 27. фебруара 2014. г.

Уметничког директора ансамбла Драгослава Џаџевића и целу поставу ансамбла „Фрула“ поздравила је и пожелела добродошлицу и успешан боравак у Кини отправник послова a.i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу Татјана Панајотовић Цветковић.

Ансамбл „Фрула“, који већ 50 година успешно промовише националне игре народа и народности Србије у свету, трећи пут гостује у НР Кини.

Током двомесечне турнеје ансамбл „Фрула“ ће наступити у више од 25 градова у Кини и одржати преко 40 концерaта. Турнеја ће трајати до 1. маја 2014. године.Посета делегације Групе „Застава возила“ НР Кини

(Пекинг, 23. фебруар 2014) Привредна делегација Групе „Застава возила“, на челу са генералним директором Драганом Срејовићем, боравила је од 18. до 22. фебруара 2014. године у НР Кини и тада посетила градове Пекинг, Хефеј, Нанђинг и Сиан, где су обављени разговори са кинеским партнерима о могућностима сарадње у области ауто индустрије.

На састанцима са кинеским партнерима учествовала је и Татјана Панајотовић Цветковић, о. послова a. i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу.Пријем у Амбасади поводом Дана државности и Дана Војске Србије

(Пекинг, 20. фебруар 2014) У Амбасади Р. Србије у Пекингу 19. фебруара 2013. године одржан је пријем поводом Дана државности и Дана Војске Србије. Пријему су присуствовали представници најзначајнијих кинеских институција, дипломатско-конзуларног кора, војно-дипломатског кора, водећих кинеских СЈИ, привредника, дијаспоре, као и бројни кинески пријатељи Србије.

Са кинеске стране главни гост био је заменик министра иностраних послова за Европу, Ванг Чао (Wang Chao), који је, такође, и генерални секретар Секретаријата за сарадњу Кина-ЦИЕЗ при МИП НР Кине. Из кинеске војске гост је био генерал-мајор Сун Ђингвеи (Sun Jingwei) са Универзитета за националну одбрану Кине.

Током разговора о. послова а.и. Амбасаде Р. Србије у Пекингу Татјане Панајотовић Цветковић са замеником министра иностраних послова НР Кине Вангом, истакнут је висок ниво билатералних односа између Србије и Кине, као и опредељење за даље јачање стратешког партнерства између две земље.

У обраћању бројним гостима, о. послова а.и. Т. Панајотовић Цветковић је истакла развијену свеобухватну сарадњу Р. Србије и НР Кине и укратко представила спољнополитичке приоритете Р. Србије.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Председник Републике Србије Томислав Николић расписао је изборе за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који ће се одржати 16. марта 2014. године.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству (у НР Кини, Монголији, ДНР Кореји и Пакистану) да преко Амбасаде Републике Србије у Пекингу могу најкасније до 22. фебруара 2014. до 24 часа поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача, јединствен матични број бирача, општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирачи гласати на предстојећим изборима.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис података да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије, која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи, према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се остварити електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе: www.mpravde.gov.rs, уношењем података о јединственом матичном броју грађана.

На изборима у иностранству, моћи ће да гласају само они држављани Републике Србије који се након расписивања избора, у претходно наведеном року, упишу у Јединствени бирачки списак у дипломатско-конзуларном представништву у ком намеравају да гласају. Треба имати у виду да претходни гласачки спискови за гласање у иностранству, сачињени на основу ранијих пријава, више не важе.

Попуњен образац захтева за упис у јединствени бирачки списак, односно за упис података да ће бирач гласати у иностранству, уз који је обавезно приложити копију важећег пасоша Републике Србије, може се поднети Амбасади на један од следећих начина:

- лично, радним даном од 09.00 до 15.00 часова

- електронским путем на: embserbia@embserbia.cn

- поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing, PR China

- факсом на број: +86 10/6532 1207

„Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирачи гласати у иностранству“ може се наћи на сајту Министарства правде и државне управе: www.mpravde.gov.rs

Више информација можете наћи на web сајтовима Републичке изборне комисије и Министарства правде и државне управе.

Обрасци:

Захтев за упис у бирачки списак

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству


Oпширније...
Сервис за брзе одговоре Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала је Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунска школа и друга просветна питања).

Питања се могу поставити електронским путем на сајту Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs, путем телефона број: +381 11 3202 937 и личним достављањем пријемном одељењу брзих одговора на адресу: Београд, Васина 20, радним даном од 9,00 до 16,00 часова.Посета НР Кини делегације Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Р. Србије и ТЕ-КО Костолац

(Пекинг, 18. јануар 2014) Делегација Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, коју је предводио помоћник министра Дејан Трифуновић и у којој су били директор ТЕ-КО Костолац Драган Јовановић и саветник Оливера Матић Брбора, посетила је НР Кину од 12. до 17. јануара 2014. ради активности на реализацији пројекта изградње ТЕ Костолац Б.

Током посете, делегација је са представницима Ексим банке и корпорације CMEC обавила разговоре о садашњем раду на реализацији прве фазе и о припремама за почетак друге фазе изградње ТЕ Костолац.

Из Амбасаде Р. Србије у Пекингу, делегацију су на састанцима пратили отправник послова а. i. Татјана Панајотовић Цветковић и министар саветник за економске послове Зоран Ђорђевић.Посета o. послова a. i. Амбасаде Р. Србије у НР Кини Харбин нормал универзитету

(Пекинг, 4. јануар 2014) Отправник послова a. i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу Татјана Панајотовић Цветковић посетила је 3. јануара 2014. „Harbin Normal University“ у Харбину. Том приликом разговарала је са представницима Универзитета и Института за словенске језике, на коме се, као изборни предмет, изучава и српски језик. Током сусрета било је речи о актуелној сарадњи са образовним институцијама у Србији и могућностима за њено даље унапређење. На Институту за словенске језике тренутно 140 кинеских студената учи српски језик, а у томе им помаже лектор српског језика Владан Јочић. Татјана Панајотовић Цветковић је истакла велики значај просветне сарадње између Р. Србије и НР Кине, поздравила студенте српског језика и пожелела им пуно успеха у наставку студија.Новогодишња приредба

(Пекинг, 27. децембар 2013) У Амбасади РС у Пекингу одржана је дана 27. децембра 2013. г. пригодна новогодишња приредба. Ђаци Допунске школе на српском језику су уз подршку Амбасаде и наставнице Наташе Радосављевић Габерове приредили новогодишњи програм за своје другове, родитеље и остале госте, после којег су деци подељени новогодишњи пакетићи.Симпозијум think-tank-ова између Кине и земаља ЦИЕ

(Пекинг, 21. децембар 2013) У Пекингу је 19. децембра 2013. године одржан Симпозијум think-tank-ова Кине и земаља Централне и Источне Европе на високом нивоу, у организацији Секретаријата за сарадњу Кина – ЦИЕЗ при МИП НР Кине и Кинеске фондације за међународне студије (CFIS). На скупу је учествовало више од 300 представника кинеских и државних институција земаља ЦИЕ, представника института, независних организација, think-tank-ова, академских кругова и др.

Скупу су из Србије присуствовали Н. Стевановић, специјални саветник првог потпредседника Владе Р. Србије; народни посланик В. Јеремић, претходни МСП РС и ПГС 67. заседања УН, директор Центра за Међународне односе и одрживи развој; Ж. Обрадовић, претходни министар образовања и претходни национални координатор за сарадњу у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ; М. Џелетовић, финансијски директор компаније „Телеком“; З. Понош, бивши НГШ Војске РС и помоћник МСП; Д. Крњевић Мишковић, бивши саветник МСП и ПГС УН; Н. Поповић Перишић, бивша министарка културе СРЈ, декан Факултета за медије и комуникације на Универзитету „Сингидунум“; и Д. Митровић, професор Факултета политичких наука у Београду.

Учесници Симпозијума су, у одвојеним излагањима на различитим панелима, нагласили значај сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, са посебним освртом на стратешко партнерство Р. Србије и НР Кине и могућности његовог даљег продубљивања.Стручна пракса

У складу са настојањима да се унапреди стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, Министарство спољних послова Р. Србије је усвојило нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.

Стручна пракса у Министарству спољних послова је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања, који за сваку годину доноси министар спољних послова. Спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова, сходно предлозима организационих јединица и дипломатско-конзуларних представништва Р. Србије, и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе.

 

КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ:

Пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у земљи или иностранству, а нису у сталном радном односу.

 

ДУЖИНА ТРАЈАЊА:

Стручна пракса траје најмање две недеље, а најдуже шест месеци.

Након завршетка стручне праксе Министарство издаје одговарајућу потврду.

 

ПРОЦЕДУРА ПРИЈАВЉИВАЊА:

Заинтересовано лице треба да поднесе одговарајућу молбу за обављање стручне праксе најмање два месеца пре планираног почетка праксе, као и следећа документа:

- попуњен образац пријаве

- фотокопију важеће личне карте или пасоша Републике Србије

- биографију, и

- потврду факултета о студијама и просечној оцени.

 

Кандидат, који буде ушао у даљу процедуру, позива се на разговор, а о одлуци Министарства се обавештава у писаној форми.

 

КОМЕ СЕ ТРЕБА ОБРАТИТИ:

1. ЗА ПРАКСУ У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарству спољних послова Републике Србије – Дипломатској академији, поштом или електронским путем на адресу akademija@mfa.rs.

2. ЗА ПРАКСУ У ИЗАБРАНОМ ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНОМ ПРЕДСТАВНИШТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Изабраном дипломатско-конзуларном представништву Србије (нпр. амбасада, стална мисија, генерални конзулат, конзулат, културно-информативни центар), поштом или електронским путем.

 

НАКНАДЕ И ТРОШКОВИ:

Лице које обавља стручну праксу нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист за стручну праксу. Министарство и ДКП РС не сносе путне трошкове, трошкове осигурања, смештаја и исхране, као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе, осим ако другачије није предвиђено.Састанак о пољопривредној сарадњи између Кине и земаља ЦИЕ

(Пекинг, 30. новембар 2013) У организацији Центра за економску сарадњу са иностранством Министарства пољопривреде НР Кине, 29. новембра 2013. у Пекингу је одржан састанак о сарадњи између Кине и земаља ЦИЕ у области пољопривреде („Annual Workshop on Agricultural Cooperation between China and Central-Eastern European Countries 2013“). Поред представника Министарства пољопривреде НР Кине, на састанку су учествовали представници амбасада Словеније, Црне Горе, Мађарске, Естоније, Македоније, Румуније, Пољске, Молдавије, Чешке и Србије.

Представници кинеске стране представили су пољопривредну сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ у 2013. години и осврнули се на радни план за 2014. годину.

Представник Амбасаде Србије у Пекингу М. Кузмановић је учесницима састанка представио сарадњу Србије и Кине и потенцијале за њен даљи развој у области пољопривреде. Као посебно значајне активности у 2013. години, издвојио је посету заменика министра пољопривреде Кине Ниу Дуна Србији крајем јула о.г, као и потписивање Меморандума о разумевању о сарадњи у пољопривреди, током посете председника Р. Србије Т. Николића Кини крајем августа 2013.Презентација инвестиционих могућности у Србији

(Пекинг, 29. новембар 2013) Кинеска адвокатска канцеларија Beijing Deheng организовала је 28. новембра 2013. године Семинар о инвестицијама у земљама Централне и Источне Европе, уз помоћ и сарадњу аустријске адвокатске канцеларијe Wolf Theiss. Семинару су присуствовали представници више од 20 кинеских компанија, од којих неке већ имају сарадњу са Србијом (нпр. CMEC, компанија која је ангажована на ревитализацији ТЕ „Костолац“).

Представник Амбасаде Србије у Пекингу, саветник М. Стефановић, упознала је учеснике семинара са инвестиционим могућностима и привредним потенцијалима у Србији. Указано је да стратегијско партнерство Србије и Кине и изванредни политички билатерални односи отварају могућности за интензивну економску сарадњу две земље и посебно долазак великих кинеских инвеститора на српско тржиште. Наглашена је изузетно добра сарадња Србије и Кине у области инфраструктуре, са посебним акцентом на пројекат моста Земун-Борча на Дунаву, као највећи инфраструктурни пројекат Кине у Европи, као и ревитализацију ТЕ Костолац. Кинески привредници су позвани на улагања у стратегијске секторе Србије - инфраструктуру, енергетику, природне ресурсе и рударство, пољопривреду, аутомобилску индустрију и др.Самит премијера Кина-ЦИЕ у Букурешту

(Пекинг, 27. новембар 2013) У Букурешту је 25. и 26. новембра 2013. године одржан Самит премијера 16 земаља Централне и Источне Европе и премијера Кине Ли Кећианга. Србију је на Самиту представљао председник Владе Републике Србије Ивица Дачић. У делегацији Р. Србије на овом самиту били су и министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић и министар саобраћаја Александар Антић.

И. Дачић је на Самиту истакао да регионална сарадња и сарадња са Кином спадају у спољнополитичке приоритете Србије и захвалио Кини због тога што је успоставила механизам сарадње између Кине и земаља ЦИЕ. Нагласио је да Србија са Кином има одличне и пријатељске односе, који су успостављањем стратешког партнерства 2009. године подигнути на квалитативно виши ниво. Он је, такође, подсетио и на заједничке пројекте чија је реализација у току: изградња деонице аутопута између Србије и Црне Горе, изградња моста преко Дунава у Београду (Земун-Борча) и друга фаза ревитализације ТЕ „Костолац“.

Премијер Србије је поручио да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ и стратешки партнер НР Кине, чврсто подржава даље јачање стратешког партнерства између ЕУ и Кине у свим сегментима.

И. Дачић, кинески премијер Ли Кећианг и премијер Мађарске В. Орбан постигли су у Букурешту договор о заједничком пројекту модернизације железнице између Београда и Будимпеште.Посета МИП Монголије Л. Болда Р. Србији

(Пекинг, 11. новембар 2013) На позив МСП Р. Србије И. Мркића, министар иностраних послова и економије Монголије Л. Болд боравио је у првој званичној посети Р. Србији од 7. до 10. новембра 2013. године.

Поред сусрета са домаћином, МСП Р. Србије И. Мркићем, МИП Болда је примио и председник Владе Р. Србије И. Дачић, а током посете монголске делегације Новом Саду реализован је и сусрет са градоначелником Новог Сада М. Вучевићем.

Министри И. Мркић и Л. Болд су после састанка 8. новембра 2013. потписали Споразум између Владе Р. Србије и Владе Монголије о укидању виза за држављане двеју земаља.

Током посете размењена су мишљења о могућностима даљег унапређења свеукупних билатералних односа Р. Србије и Монголије.

МИП Болд је током посете Београду учествовао и на пословном форуму „Могућности за унапређење српско-монголске привредне сарадње“ у Привредној комори Србије.Гостовање српског хора „Viva Vox“ у Пекингу

(Пекинг, 11. новембар 2013) Српски хор „Viva Vox“ наступио је 8. новембра у Свекинеском народном конгресу у Пекингу.

Поред представника Министарства иностраних послова и Министарства културе НР Кине, концерту су присуствовали представници других кинеских институција и Амбасаде Републике Србије у Кини.

Међу неколико песама које су изведене на кинеском језику, нашла се и нумера „Bella Ciao“ из филма „Мост“, једног од најпопуларнијих југословенских филмова у Кини.Посета министра М. Бачевића НР Кини

(Пекинг, 7. новембар 2013) Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Р. Србије проф. др Милан Бачевић боравио је од 1. до 6. новембра 2013. у званичној посети НР Кини. М. Бачевић је од 3. до 5. новембра 2013. у кинеском граду Тјенђин учествовао на Међународном конгресу о рударству „China Mining 2013“, на којем су учествовали министри десетак земаља, кинески званичници и стручњаци из ове области. Министар Бачевић је на посебном Министарском форуму представио Водич за инвестирање у рударство у Србији и позвао кинеске инвеститоре да улажу у Србији.

Министар Бачевић се срео са министром за национално земљиште и природне ресурсе НР Кине Ђианг Дамиангом, са којим је разговарао о унапређењу сарадње између две земље. Том приликом, два министра потписала су Меморандум о разумевању и сарадњи у области геологије и рударства.

М. Бачевић се, такође, срео са представницима десетак кинеских корпорација које желе да инвестирају у Србији у области природних ресурса, изградње инфраструктуре, геологије и рударства.

Заједно са министром Бачевићем, у посети Кини је боравио и директор Геолошког завода Србије проф. др Драгоман Рабреновић, који је са директором Геолошког завода Кине потписао Меморандум о разумевању и сарадњи два завода у области геологије и рударства.Први међународни форум о културној интеграцији између Истока и Запада

(Пекинг, 1. новембар 2013) У организацији Communication University of China и часописа „Home and Abroad News Press“, у Пекингу је 30. октобра 2013. одржан „Први међународни форум о културној интеграцији и ширењу између Истока и Запада“, на коме су учествовали стручњаци, представници кинеских институција и дипломатских мисија у Пекингу.

Форум је отворила директорка „Home and Abroad News Press“ Веи Јен, a учеснике форума поздравили су Хе Пеиђие, члан Сталног комитета Политичке консултативне конференције кинеског народа и Џанг Фен, заменик секретара Бироа за штампу и публикације Централног комитета КП Кине. Они су у својим говорима истакли да је процес глобализације довео до веће интеракције култура различитих цивилизација, те да је неопходно боље разумевање и снажнија културна и друштвена размена између Истока и Запада.

Форуму су се обратили и представници дипломатских мисија у Пекингу, а испред Амбасаде Р. Србије отправник послова а.и. Т. Панајотовић Цветковић. Она је истакла одличан ниво свеукупних билатералних односа између Р. Србије и НР Кине, што је потврдила и недавна посета ПР Р. Србије Т. Николића Кини. Подвукла је да односе између две земље обогаћује и развијена сарадња у области културне размене, која се огледа у посетама на високом нивоу, одржавању културних манифестација у Кини и Србији, размени студената, учењу језика и др. Истакла је чињеницу да ће на Сајму књига у Београду следеће године Кина бити почасни гост.

У свом обраћању, заменик ректора CUC Ху Џенгрунг је нагласио значај одржавања оваквих скупова, који подстичу интеркултурну размену и сарадњу. Посебно је похвалио сарадњу коју овај универзитет остварује са Универзитетом у Београду и Конфуције институтом у Београду.Форум између Кине и земаља Централне и Источне Европе за младе политичке лидере

(Пекинг, 26. октобар 2013) У Пекингу је 23-25. октобра 2013. одржан Форум између Кине и земаља Централне и Источне Европе за младе политичке лидере. Форум је организовало Међународно одељење ЦК КПК, у сарадњи са Свекинеском омладинском федерацијом и уз подршку Секретаријата Кина – земље ЦИЕ. На скупу је учествовало 43 представника водећих политичких партија из земаља ЦИЕ, међу којима је и троје представника из Србије – Константин Самофалов, народни посланик и члан Међународног одељења ДС, Мирјана Јоцковић, СПС, и Никола Ерић, члан Савета за међународне односе СНС.

Форум је отворио Ванг Ђиаруи, заменик председника НК КНПСК и министар Међународног одељења ЦК КПК. Отварању су присуствовали шефови дипломатских мисија у Пекингу из земаља ЦИЕ, међу којима и о.п.а.и. Т. Панајотовић Цветковић, која се срела са учесницима форума из Србије.Одржан „Милу куп 2013“

(Пекинг, 21. октобар 2013) У организацији Амбасаде Р. Србије и уз подршку Удружења „Србија и пријатељи“ у Пекингу је, на теренима Националног олимпијског спортског центра, 19. октобра 2013. године одржан дипломатски турнир у малом фудбалу, „Милу куп 2013“, у част прослављеног фудбалског тренера Боре Милутиновића. „Милу куп“, одржан уз присуство кинеских медија, дипломатског кора, наше дијаспоре и кинеских поклоника фудбала, прерастао је у традиционалну манифестацију, која сваке године окупља све већи број учесника, а ове године је учествовало 17 екипа, са играчима из већег броја земаља. Осим Амбасаде Србије, учествовале су екипе амбасада Бугарске, Пољске, Француске, Русије, Босне и Херцеговине, Румуније, Италије, Хрватске, као и комбиновани тим јужноамеричких земаља „Сурамерика“, те екипа Б. Милутиновића „Milu Stars Aspire“, тимови МИП Кине и Државне администрације за спорт Кине, као и медија CCTV, CRI, Global Times и Sino-us.com. Ексклузивни спонзор овогодишњег „Милу купа“ била је компанија „Shandong Hi Speed Group“, док су медијски спонзори били Кинески међународни радио и дневни лист „Global Times“.

На петом по реду „Милу купу“ победила је екипа „Сурамерике“. Друго место освојила је екипа Б. Милутиновића „Milu Stars Aspire“, а треће екипа Босне и Херцеговине. Тим Србије освојио је пето место. За најбољег играча турнира проглашен је фудбалер „Сурамерике“, Хуан Мануел. Пехаре победницима доделили су о. послова а.и. Амбасаде Републике Србије, Татјана Панајотовић Цветковић, заменик генералног директора „Shandong Hi Speed Group“, Денг Венхуа, и Бора Милутиновић.Састанак МСП Р. Србије Ивана Мркића са ЗМИП НР Кине Сунг Таом

(Пекинг, 13. октобар 2013) МСП Р. Србије И. Мркић имао је састанак 12. октобра 2013. са замеником МИП НР Кине Сунг Таом, који је у Београду боравио због састанка са кинеским амбасадорима из региона ЦИЕ, у склопу припрема за одржавање самита Кине и земаља ЦИЕ у Букурешту, крајем новембра ове године.

У разговору је изражена обострана спремност за даље продубљивање стратегијског партнерства између Р. Србије и НРК у свим областима и потврђен висок степен међусобног поверења и подршке. Наглашен је велики значај посете ПР РС Т. Николића Кини у августу 2013, када је потписана Заједничка изјава о продубљивању стратегијског партнерства између РС и НРК. МСП И. Мркић изразио је задовољство због сусрета са кинеским министром Вангом током посете ПР РС Т. Николића Кини и поновио очекивање да МИП Ванг ускоро посети Србију.

Током сусрета поновљена је кинеска доследна подршка суверенитету и територијалном интегритету Р. Србије и нашим ставовима о КиМ, а са наше стране континуирана подршка политици „једне Кине“.

МСП РС И. Мркић и ЗМИП Сунг Тао, који је и ГС Секретаријата за сарадњу Кине и земаља ЦИЕ, разменили су и мишљења о предстојећем Самиту Кина-ЦИЕЗ, коме обе стране придају велики значај.Егзибициони хуманитарни меч Новак Ђоковић – Ли На

(Пекинг, 28. септембар 2013) У Пекингу је 27. септембра 2013. г. одржан егзибициони хуманитарни меч између најпознатијег српског и првог светског тенисера Новака Ђоковића и кинеске тенисерке Ли На. Новчана средства прикупљена од продаје карата намењена су кинеској хуманитарној организацији Song Qing Ling Fondation, за помоћ деци.

Првом мечу овог типа одржаном у Кини, присуствовало је више од 12 хиљада гледалаца, међу којима је био велики број угледних личности из политичког и друштвеног живота НР Кине. Поред г. Горана Ђоковића, који је имао главну улогу у припреми и организацији овог меча, надметању су присуствовали власник компаније China Environmental Energy Holdings, која је била и главни организатор догађаја, уз хуманитарни програм give51.org, и високи представници МИП НР Кине, на челу са замеником министра иностраних послова за Европу Сунг Таом и представници Управе за Европу. Са наше стране мечу су присуствовали и о.п.а.и. Т. Панајотовић Цветковић, представници Амбасаде РС у Пекингу, велики број припадника српске дијаспоре у Пекингу, као и бројни представници дипломатског кора у Пекингу.

Поменутим мечом, кинеска страна је званично отворила и свечано обележила ову, десету годишњицу од почетка “China Open” такмичења. Меч је директно преносио спортски канал CCTV 5, а пропратило га је више од 60 кинеских и светских медија. Поред доброг спорта, меч је обиловао и забавом, јер је Н. Ђоковић у свом познатом маниру, одушевио публику.

Егзибициони меч овог типа, први догађај ове врсте у Кини, од великог је значаја, не само за спортску сарадњу РС и НР Кине, већ и за укупне билатералне односе.Допунска школа на српском језику

(Пекинг, 24. септембар 2013) Допунска школа на српском језику и ове школске 2013/2014 године наставља са радом у просторијама Амбасаде Републике Србије у Пекингу. Ове године у школу је уписано 7 ђака, који ће похађати наставу од предшколског до седмог разреда. Учитељица је Наташа Радосављевић-Габерова, професор српског језика и књижевности. Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству остварује се из следећих предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Настава ће се одвијати једном недељно и почиње у петак 4. октобра 2013. године у 18,00 часова. Похађање школе је бесплатно.

Сви заинтересовани родитељи који желе да њихова деца похађају допунску наставу на српском језику могу да се пријаве на е-mаil школе: srpskaskolapeking@gmail.com.

Више информација о школи може се добити на телефон 010-6532-3516 (тражити: координатора допунске школе, конзула Биљану Станковић-Иванић).Хуманитарни егзибициони меч између Новака Ђоковића и Ли На

(Пекинг, 20. септембар 2013) Хуманитарни егзибициони меч најпознатијег српског и првог тенисера света Новака Ђоковића и прослављене кинеске тенисерке Ли На, одржаће се 27. септембра у Пекингу на China Open Diamond терену Националног тениског центра Кине.

Ли На и Новак Ђоковић ће донирати целокупна средства прикупљена од продаје карата за овај меч Фондацији Song Qing Ling, у оквиру Развојног фонда намењеног омладинском тенису у Кини.

Организатори меча су Beijing China Open Promotion и кинеска компанија Environmental Energy Holdings, као и 51.give.org – Online Donation Platform.

Меч који ће у пуној дворани пратити 15 хиљада гледалаца, биће покривен извештавањем представника више од 60 светских медија, а спортски канал државне кинеске телевизије CCTV5 ће директно преносити меч.

За куповину карата информације се могу добити преко линка http://tickets.chinaopen.com.cn/index.asp

Позивамо све љубитеље тениса, пријатеље Србије и Кине, држављане Србије који живе у Кини, хумане људе, да присуствују овом мечу и куповином карата допринесу остварењу нечијих снова.Посета председника Републике Србије Томислава Николића Народној Републици Кини, 25-29. августа 2013. године

(Пекинг, 30. август 2013) Председник Републике Србије, Томислав Николић, посетио је НР Кину од 25. до 29. августа 2013. године. Током посете НР Кини, председник Т. Николић боравио је у Пекингу, Хангџоу и Шангају. Ово је прва посета једног шефа државе из региона Централне и Источне Европе НР Кини, од избора новог кинеског руководства у марту 2013. године. У посети Кини боравила је и супруга председника, госпођа Драгица Николић.

У делегацији су били и министри у Влади Србије – министар спољних послова Иван Мркић, министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић и министар рударства, природних ресурса и просторног планирања Милан Бачевић.

Т. Николић је у Пекингу разговарао са председником НР Кине, Си Ђинпингом, премијером Ли Кећиангом и председником Свекинеског народног конгреса Џанг Деђиангом. У разговорима са кинеским руководством потврђено је опредељење обе стране за даље јачање пријатељства и стратешког партнерства. Два председника потписала су Заједничку изјаву Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању стратешког партнерства, а ресорни министри више споразума из области економске сарадње, инфраструктуре, пољопривреде и ИТ сектора.

Очекује се да ће посета државне делегације Р. Србије на челу са председником Т. Николићем отворити нову етапу односа пријатељства и стратешког партнерства Р. Србије и НР Кине.

Српски председник се у Пекингу срео и са високим представницима кинеских компанија које послују у Србији.

Током посете, председник Србије је дао одвојене интервјуе за дневни лист Renmin Ribao, дневни лист China Daily, као и ексклузивни интервју кинеској државној телевизији CCTV, односно емисији „Leaders“. Поред тога, председник Т. Николић одржао је конференцију за штампу за представнике најутицајнијих кинеских медија.

Супруга председника Р. Србије, госпођа Драгица Николић, имала је одвојени сусрет са супругом кинеског председника госпођом Пенг Лијуен.

МСП Р. Србије Иван Мркић имао је одвојени разговор са министром иностраних послова НР Кине Ванг Јием. Министар Мркић је оценио да ће ова посета и потписани споразуми даље унапредити односе између две пријатељске земље.

У Амбасади Р. Србије у Пекингу 27. Августа 2013. године одржан је пријем за представнике кинеских институција, привреднике две земље и представнике српске дијаспоре, на коме се бројним званицама обратио председник Р. Србије Т. Николић. Почасни гост са кинеске стране био је заменик министра иностраних послова НР Кине Сунг Тао.

Председник Р. Србије је 28. августа у Хангџоу отворио Форум о економској и трговинској сарадњи између Србије и Кине, на коме је учествовала и делегација српских привредника. Поред тога, имао је и разговоре са секретаром КП Кине за провинцију Џеђианг Сиа Баолунгом и гувернером провинције Ли Ћиенгом. Током посете Хангџоу, председник Србије посетио је Високотехнолошки индустријски парк, ИТ компанију „Алибаба“ и фабрику аутомобила „Ђили“.

Т. Николић је 29. августа посетио Шангај, где је разговарао са замеником градоначелника Ту Гуангшаом и посетио Центар за урбанистичко планирање Шангаја.Посета Амбасади ученика из Србије

(Пекинг, 15. август 2013) Амбасаду Србије у Пекингу је 14. августа 2013. године посетила група ученика београдских средњих школа (Филолошка гимназија, Математичка гимназија, 13. Београдска гимназија), која је, захваљујући стипендијама Конфуције института у Београду, боравила на једномесечном курсу кинеског језика у Пекингу. О. послова а.и. Амбасаде Србије Т. Панајотовић Цветковић поздравила је ученике из Србије, који су пренели своје импресије и позитивне утиске о боравку у НР Кини и Пекингу.Филм „Монтевидео, Бог те видео“ емитован на CCTV-6

(Пекинг, 5. август 2013) У суботу 3. августа 2013, у вечерњем термину, на филмском каналу кинеске националне телевизије CCTV-6 је приказан српски филм „Монтевидео, Бог те видео“. У питању је прво приказивање једног савременог српског филма на кинеској државној телевизији.

Пре емитовања филма, приказана је двадесетоминутна емисија „Најбољи филмови“ о „Монтевидеу“, у којој је представљена Србија, испричана кратка прича о историји Југославије и Србије, дат позитиван поглед на спортске и филмске успехе старе Југославије и данашње Србије.

Уследило је телефонско укључење редитеља филма Драгана Бјелогрлића, у коме је он представио своје идеје и утиске са снимања филма „Монтевидео“, који је постао најгледанији модерни српски филм, приказан на преко 50 филмских фестивала широм света.

После филма је емитован кратак прилог о утисцима четворо критичара и новинара, људи који су боравили у Србији, у коме је наша земља изузетно позитивно представљена, као модерна и пожељна туристичка дестинација.Посета заменика министра пољопривреде НР Кине Србији

(Пекинг, 26. јул 2013) Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије Горан Кнежевић и чланови делегације из НР Кине на челу са замеником министра пољопривреде господином Ниу Дуном одржали су 25.07.2013. у Београду састанак на коме су разматрани потенцијали унапређења сарадње две земље у области пољопривреде.

Том приликом, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије Данило Голубовић истакао је значај унапређења односа Србије и Кине и указао да постоје значајни потенцијали за унапређење сарадње у областима производње пољопривредне механизације, прераде меса, заштите биља, у научно-истраживачкој области и осталим категоријама агроиндустријског комплекса.Форум локалних лидера између Кине и земаља ЦИЕ

(Пекинг, 7. јул 2013) У кинеском граду Чунгћингу од 1. до 5. јула 2013. године одржан је Форум посвећен сарадњи локалних самоуправа између Кине и земаља Централне и источне Европе. Делегацију РС је предводио Миломир Премовић, заменик националног координатора за сарадњу Кине и земаља ЦИЕ и специјални саветник премијера РС И. Дачића. Поред њега, у делегацији су били градоначелник Лесковца Горан Цветановић, помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић, председник Регионалне привредне коморе Суботица Слободан Војиновић, помоћник директора Фонда за подршку инвестиција у Војводини Милана Милић, директор Туристичке организације Лесковца Жикица Несторовић, градоначелник Рашке Јован Чорбић, заменик градоначелника Крушевца Синиша Максимовић, као и привредни представници неколико предузећа и представници Амбасаде РС у Пекингу.

Делегација Србије је учествовала на више панел дискусија у којима је размотрена могућност проширења сарадње између кинеских градова и провинција и 16 земаља ЦИЕ.

Шеф делегације РС М. Премовић је дао неколико интервјуа – Кинеском међународном радију и локалним медијима – наглашавајући добре односе Србије и Кине и успешну сарадњу у области инфраструктуре.

У току Форума је организована и изложба посвећена свакој од 16 земаља ЦИЕ, а павиљон Србије био је изузетно добро посећен.Друго заседање Мешовитог комитета за научну и технолошку сарадњу између Републике Србије и НР Кине

(Пекинг, 30. јун 2013) У Пекингу је 25. јуна 2013. одржано Друго заседање српско-кинеског Мешовитог комитета за научну и технолошку сарадњу.

Делегацију Републике Србије, која је у Кини боравила од 24. до 28. јуна 2013, предводио је проф. др Радивоје Митровић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а делегацију НР Кине Цао Ђиенлин, заменик министра у Министарству науке и технологије НР Кине.

Делегације су размениле информације о кључним стратегијама и плановима у области научно-технолошког развоја, као и информације о међународној научно-технолошкој сарадњи.

Две стране су досадашње заједничке пројекте у области науке и технологије оцениле као успешне и истакле опредељење да се билатерална сарадња у области науке и технологије унапреди.

Треће заседање Мешовитог комитета за научну и технолошку сарадњу биће одржано у Београду 2015.Дани српског филма у Кини

(Пекинг, 23. јун 2013) У биоскопу „Broadway Cinematheque Moma“ у Пекингу, у присуству око 140 посетилаца (кинеских грађана и студената, представника кинеских институција, дипломатског кора и српске дијаспоре), 18. јуна 2013. године свечано је отворена манифестација „Дани српског филма у НР Кини“.

Фестивал српског филма су отворили заменик генералног директора Бироа за филм НР Кине, гђа Џанг Линг (Zhang Ling) и шеф филмске делегације Р. Србије и саветник за културу Председника Р. Србије Радослав Павловић. Присутнима су се обратили и отправник послова а.i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу Татјана Панајотовић Цветковић и глумица Тамара Драгичевић.

Након свечаног отварања Фестивала, уследила је пројекција филма „Мирис кише на Балкану“.

Филмска делегација Р. Србије, током боравка у Пекингу и Шангају, имала је разговоре о заједничкој сарадњи са представницима институција НР Кине – Бироом за филм Државне администрације за радио филм и телевизију, Кинеском корпорацијом за филмску копродукцију и Шангајског филмског фестивала.

Oд 18. до 22. јуна и од 1. до 5. јула 2013. у Пекингу се приказује 5 филмова новије српске кинематографије – „Мирис кише на Балкану“, „Шешир професора Косте Вујића“, „О Гринго“, „Кад сване дан“ и „Београдски фантом“, а од 21. до 25. јуна и у Шангају.Посета министра грађевинарства и урбанизма Р. Србије В. Илића НР Кини

(Пекинг, 23. јун 2013) Министар грађевинарства и урбанизма Р. Србије Велимир Илић боравио је у радној посети НР Кини од 16. до 22. јуна 2013, на позив вицегувернера провинције Шандунг Сја Генга и Shandong High-speed групације.

Током боравка у Пекингу, министар Илић је имао састанак са представницима кинеске Ексим банке, на којем су разматрана питања доделе преференцијалног кредита за изградњу деонице Е-763 аутопута од Обреновца до Љига.

Министар Илић је током посете НР Кини боравио и у Ђинану, главном граду провинције Шандунг, где је имао разговоре са вице-гувернером Провинције Џанг Чаочаом и представницима Shandong High-speed групације и компаније Shandong International Economic and Technical Corporation.Посета кинеских студената српског језика Амбасади Р. Србије у Пекингу

(Пекинг, 30. маj 2013) На позив Амбасаде Р. Србије у Пекингу, професори и студенти Катедре за српски језик Пекиншког универзитета за студије страних језика (BFSU), посетили су Амбасаду 29.5.2013. године. О. послова а.i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу Т. Панајотовић Цветковић поздравила је госте са BFSU, након чега је студентима приказан филм „Шешир професора Косте Вујића“ редитеља Здравка Шотре. Представници Амбасаде су студентима уручили књиге на српском језику и брошуре о Србији.Посета министра културе и информисања Р. Србије Б. Петковића НР Кини

(Пекинг, 20. мај 2013) У НР Кини, у Пекингу и Шенџену, од 13. до 19. маја 2013. године одржан је први Форум културне сарадње између Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе. Делегацију Министарства културе и информисања Р. Србије предводио је министар културе и информисања Б. Петковић.

Током боравка у Пекингу (13-16. мај) министар Б. Петковић имао је 13. маја 2013. године билатерални састанак са министром културе НР Кине Цаи Ву-ом (Cai Wu), са којим је потписао Програм сарадње у области културе и уметности између Министарства културе и информисања Р. Србије и Министарства културе НР Кине за период 2013-2016.

На Форуму је изражена спремност за унапређење сарадње и размене у области културе и усвојене су Смернице за развој културне сарадње између Кине и земаља ЦИЕ, којим све стране изражавају намеру за даље унапређење културне сарадње.

За време одржавања Форума, у Националном музеју Кине отворена је Ретроспективна изложбу о културној размени између Кине и земаља ЦИЕ, где су представљене и фотографије и публикације које сведоче о дугој и богатој сарадњи Кине са Србијом.

Делегација Министарства културе и информисања Р. Србије је посетила и Шенџен (16-19. маја), где је учествовала на Форуму о међународном маркетингу за производе и пројекте у области културе.Дипломатски фудбалски турнир

(Пекинг, 13. маја 2013) У организацији Кинеског спортског центра за међународну размену при Општој управи за спорт НР Кине у Пекингу је 11. маја 2013. године одржан 17. Пекиншки дипломатски фудбалски турнир. На турниру је учествовало 15 екипа. Поред организатора, учешће су узели и тимови Министарства иностраних послова НР Кине, Шангајске организације за сарадњу и 12 амбасада у Пекингу: Немачке, Данске, Италије, Велике Британије, Румуније, Швајцарске, Мађарске, Туркменистана, Јерменије, Белорусије, Казахстана и Србије. Екипа Србије у чијем саставу су били представници Амбасаде и удружења дијаспоре „Србија и пријатељи“, освојила је седмо место на турниру.Изложба слика сликара из Ковачице

(Пекинг, 11. маја 2013. године) У Пекингу је 10. маја 2013. године, у резиденцији амбасадора Словачке, отворена изложба сликара наиваца из Ковачице, Јаноша Месароша и Јана Глозика, који су присуствовали свечаности.

Изложбу су отворили амбасадор Р. Словачке у НР Кини, Њ.Е. Ф. Длхополчек и о. послова а.i. Амбасаде Р. Србије у Пекингу, Т. Панајотовић Цветковић. Они су окупљенима представили радове сликара Месароша и Глозика и школу наивног сликарства из Ковачице, која је стекла светску популарност кроз приказивање фолклорних мотива етничких заједница из Војводине, као позитиван модел мултикултурне средине и размене.

Изложби су присуствовали представници дипломатског кора, кинеске академске заједнице и припадници српске и словачке дијаспоре у Пекингу.Учешће МСП И. Мркића на 7. Министарској конференцији Заједнице демократија у Улан Батору, 27-29. априла 2013. године

(Пекинг, 30. април 2013) МСП И. Мркић је учествовао на 7. Министарској конференцији Заједнице демократија, која је од 27. до 29. априла 2013. године одржана у Улан Батору у Монголији. Поред разговора са домаћином, МИП Монголије L. Bold-oм, МСП И. Мркић је имао разговоре са председником Монголије Т. Elbegdorj-ом, министром енергетике Монголије М. Sonompil-ом и државним секретаром МИП Монголије G. Tsogtsaikhan-ом.

МСП И. Мркић је на маргинама Конференције имао одвојене сусрете са замеником ДС САД B. Burns-ом, замеником премијера и МИП Краљевине Тајланд S. Tovichakchaikul-ом, парламентарним вишим ЗМИП Јапана Sh. Suzuki-ем, секретаром (ЗМИП) за спољне послове МИП Непала D. P. Bhattarai-ем, специјалним изаслаником и бившим МУП Бутана L. D. Tshering-ом, ЗМИП Сијера Леонеа E. Jusu, МИП Индоензије R.M. Marty M. Natalegawa-ом, генсеком ОЕБС L. Zannier-ом. У Улан Батору, МСП И. Мркић је, такође, имао сусрете са високим званичницима Литваније, Шведске, Бразила, Источног Тимора, Соломонских острва, Киргистана, Авганистана, Норвешке, Ирске, Словачке, Р. Кореје и ЕУ.Четврти кинеско-европски форум политичких партија

(Пекинг, 25. април 2013) У граду Суџоу од 20. до 24. априла 2013. године одржан је Четврти кинеско-европски форум политичких партија на високом нивоу у организацији Међународног одељења ЦК КП Кине. Лидери и високи представници КП Кине и политичких партија из Европе размотрили су на форуму како да, кроз јачање међупартијске сарадње, допринесу укупном јачању политичких и економских односа и сарадње између Кине и земаља Европе.

На Форуму су биле заступљене делегације 44 политичке партије из 27 европских земаља, укључујучи и Р. Србију. Делегацију Социјалистичке партије Србије предводио је Миломир Премовић, саветник премијера и председника СПС-а Ивице Дачића, а Српску напредну странку представљао је члан Економског савета СНС-а Дарко Поповић.

У дискусији на Форуму, Миломир Премовић је указао на значај овог Форума за унапређење међусобног разумевања и међупартијску сарадњу, али и за укупно јачање односа између Кине и Европе. Посебно је истакао значај који Србија придаје односима стратешког партнерства са Кином.Посета државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије Вере Маврић НР Кини (18-21. априла 2013) и редовне политичке консултације

(Пекинг, 21. април 2013) Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вера Маврић је боравила у посети НР Кини од 18. до 21. априла 2013. године, као шеф делегације на редовним политичким консултацијама министарстава спољних послова Републике Србије и Народне Републике Кине.

Током консултација са замеником министра иностраних послова НР Кине Сунг Таом 19. априла, размењено је мишљење о стању и перспективи даљег унапређења стратегијских односа између две земље, првих које је Кина успоставила са земљом из Југоисточне Европе, односно Централне и Источне Европе.

У разговорима су потврђени изузетно добри политички односи, договорен наставак размене посета на високом нивоу и поновљена узајамна подршка у питањима од националног интереса за две земље.

Две стране су размотриле конкретне модалитете сарадње у области економије, посебно инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма, као и културе, просвете и др.

ДС МСП В. Маврић и ЗМИП Сунг Тао су разменили мишљења и о сарадњи Кине са земљама Централне и Источне Европе, као новог модела за јачање односа.

Током посете, ДС В. Маврић је примио и МИП НР Кине Ванг Ји. У срдачном разговору је истакнута добра основа за наставак развоја билатералних односа, обострана спремност за даље унапређење стратегијског партнерства и јачање сарадње у вези са међународним питањима.У Амбасади Р. Србије у Пекингу уручена висока државна одликовања амбасадорима НР Кине Њ. Е. г. Ли Гуобангу и Њ. Е. г. Веи Ђингхуу

(Пекинг, 21. април 2013) У Амбасади Р. Србије у Пекингу 18. априла 2013. године је одржана церемонија свечаног уручења одликовања амбасадорима НР Кине Њ. Е. г. Ли Гуобангу и Њ. Е. г. Веи Ђингхуу, који су током своје каријере у више мандата боравили у Р.Србији и својим радом допринели развоју пријатељских односа између Републике Србије и Народне Републике Кине.

Државни секретар Министарства спољних послова Р. Србије Вера Маврић, која је боравила у радној посети НР Кини, је у присуству око 80 званица (представници МИП-а НР Кине, КПК, професора Универзитета, привредних представника Р.Србије) и медија (Кинески радио интернационал, Guanming daily, Global Times, Chinaworld, Home and Abroad New Press), уручила одликованим амбасадорима Ордене српске заставе другог степена. Орденима их одликовао председник Р. Србије Томислав Николић за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и НР Кине.

Церемонију је отворила Татјана Панајотовић Цветковић, отправник послова а.и. Амбасаде РС у Пекингу, а Вера Маврић државни секретар МСП-а је одржала говор у коме је истакла значајан допринос амбасадора Њ.Е. Ли Гуобанга и Њ.Е. г. Веи Ђингха у развоју пријатељских односа између Р. Србије и НР Кине.

Након читања Указа председника Републике и уручења одликовања, гостима су се обратили одликовани амбасадори, који су се захвалили на указаној части и истакли тимски рад и одличну сарадњу који су остварили током својих мандата у Републици Србији.Извођење опере „Отело“ у Пекингу

(Пекинг, 15. април 2013) У склопу обележавања 200 година од рођења италијанског композитора Ђузепеа Вердија, у великој оперској дворани Националног центра за примењене уметности у Пекингу 11. и 13. априла је приказана опера „Отело“. У међународној поставци опере, коју је предводио познати италијански оперски редитељ Ђанкарло дел Монако, учествовао је и признати српски баритон и ванредни професор на Факултету музичких уметности у Београду Никола Мијаиловић, у улози Јага. У име Амбасаде Р. Србије, Н. Мијаиловића је поздравила отправник послова a.i. Т. Панајотовић Цветковић.Представљање Србије на међународном сајму туризма у Пекингу

(Пекинг, 12. април 2013) На међународном сајму туризма у Пекингу од 9. до 11. априла 2013. године (China Outbound Tourism Market) Туристичка организација Србије је представила туристичке потенцијале Србије. ТОС је посетиоцима Сајма представио нове брошуре о Србији на кинеском језику, као и мере које су у претходној години изазвале повећано интересовање кинеских туриста за Србију, попут визних олакшица. У 2012. години број кинеских туриста који су посетили Србију био је за 39% већи него у 2011. Штанд ТОС-а, веома добро позициониран и опремљен, имао је пуно посетилаца, а освојио је и награду за најлепши штанд. На сајму је учествовало више од 200 туристичких агенција из 60 земаља.Одржавање Боао форума за Азију

(Пекинг, 9. април 2013) На овогодишњој конференцији Боао форума за Азију (5-8. април 2013) учествовало је око 1500 учесника из 43 земље. Форум је окупио високе представнике држава, најутицајнијих међународних организација, компанија, банака, медија и научних установа. Конференцију су отворили председник НР Кине Си Ђинпинг и 12 највиших представника држава и влада, као и председник Генералне скупштине УН В. Јеремић. ПГС УН В. Јеремић је на маргинама Конференције имао сусрете са председником НР Кине Си Ђинпингом, као и једним бројем страних званичника. Боао форум за Азију је о невладина и непрофитна организација која има за циљ промовисање међусобне сарадње и развоја азијских земаља. Одржава се од 2001. године у истоименом граду на острву Хаинан у НР Кини и сваке године окупља лидере азијских земаља, шефове држава и влада из целог света и представнике пословних и академских кругова.