| |     latinica | english  
Насловна
У оквиру учешћа Р. Србије на Трећем Сајму Кина-ЦИЕЗ у Нингбоу, где је делегацију Р. Србије предводила министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Ј. Танасковић, представници Амбасаде Р. Србије су учествовали у пратећим активностима у оквиру поменутог Сајма.

Амбасадор М. Стефановић је 16. маја учествовала и обратила се на Конференцији о куповини производа из ЦИЕ земаља, на којој су присуствовали и секретар Партијског комитета КПК Нингбоа и члан Сталног комитета КПК провинције Џеђианг Пенг Ђиасјуе, специјални представник Секретаријата Кина-ЦИЕЗ у МИП НР Кине Ђианг Ју, генерални директор Бироа за развој спољне трговине Министарства трговине НР Кине Ву Џенгпинг, као и бројни представници дипломатског кора и привредници у НР Кини.

У свом обраћању амбасадор М. Стефановић истакла је да је Србије веома активна у свим областима у оквиру механизма сарадње Кина-ЦИЕЗ од оснивања овог формата и нагласила да придајемо велики значај унапређивању сарадње са Кином, као и земљама Централне и Источне Европе. Такође, похвалила је напоре које улаже Генерална управа царина Кине у циљу олакшавања увоза робе из ЦИЕЗ,  а посебно покретање „Зеленог канала за робу из ЦИЕЗ“ и веб-сајта „One-stop сервис за увоз из ЦИЕЗ“, што су нове иницијативе представљене на овом Сајму.

Поред тога, економски саветник М. Стојаковић и аташе М. Кузмановић учествовали су и на Церемонији отварања Друге фазе сталне поставке националних павиљона у Нингбоу 15. маја. Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије Јелена Танасковић посетила је НР Кину од 14. до 17. маја о.г, ради учешћа на Трећем сајму Кина-ЦИЕЗ и Шестом дијалогу о царинама, инспекцији и карантину Кина-ЦИЕЗ у Нингбоу.
 
Током посете, министарка Танасковић састала се 15. маја са замеником министра Генералне управе царина НР Кине Ванг Лингђуном, са којим је потписала протоколе о извозу меда и хране за кућне љубимце на кинеско тржиште.

Истог дана, министарка је, говорећи на Церемонији отварања Шестог дијалога о царинама, инспекцији и карантину Кина-ЦИЕЗ, поред истицања значаја који механизам за сарадњу Кине и ЦИЕЗ има за Р. Србију, позвала и на унапређење институционалне сарадње Србије и Кине и усаглашавање потребних ветеринарско санитарних и фитосанитарних услова, а у циљу повећања обима трговинске размене. Такође, додала је и да очекује да у што скоријем року дође до потписивања Споразума о слободној трговини са НР Кином, који ће значајно допринети даљем развоју трговинских и свеукупних билатералних односа.Годишњница НАТО бомбардовања Амбасаде НР Кине у Београду
 
Сећамо се данашњег дана са тугом, у којем је, пре 24 године, НАТО бомбардовање Амбасаде НР Кине у Београду постало део наше заједничке трагедије. У Београду је тада страдало троје кинеских новинара, а више од 20 особа је повређено, када су се НАТО бомбе обрушиле на зграду Амбасаде НР Кине. Дубоко смо захвални нашим кинеским пријатељима што су били уз нас у најтежим тренуцима, који се, надамо се, никада више неће поновити.
 


Амбасадор Републике Србије у Народној Републици Кини Маја Стефановић предала је акредитивна писма председнику НР Кине Си Ђинпингу

Амбасадор Републике Србије у Народној Републици Кини Маја Стефановић предала је 24. априла у Пекингу председнику НР Кине Си Ђинпингу акредитивна писма којим је председник Републике Србије Александар Вучић акредитује за изванредног и опуномоћеног амбасадора у НР Кини.

На церемонији, која је одржана у Великој дворани народа, том приликом акредитиве је предало седамдесет амбасадора у НР Кини. У обраћању амбасадорима након церемоније, председник Си Ђинпинг им је пожелео добродошлицу и замолио да пренесу најсрдачније поздраве и најлепше жеље шефовима својих држава. Истакао је спремност Кине за продубљивање пријатељства и узајамно корисне сарадње са свим земљама света на темељу једнакости. Подвукао је да ће Влада НР Кине пружити пуну подршку раду амбасадора и изразио наду да ће амбасадори својим продубљеним разумевањем Кине деловати као мост сарадње.

У свом говору кинески председник осврнуо се и на период пандемије Ковид-19, истичући да су многе земље пружиле искрену помоћ Кини, као и да је Кина предузела одлучне кораке у борби против пандемије на светском нивоу. Председник Си Ђинпинг пренео је спремност на заједнички рад са међународном заједницом у циљу промоције имплементације Иницијативе за глобални развој, Иницијативе за глобалну безбедност и Иницијативе за глобалну цивилизацију, у циљу заједничког напретка ка изградњи друштва са заједничком будућношћу човечанства.Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић боравио је у званичној посети НР Кини у периоду од 9. до 12. априла ове године

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић боравио је у званичној посети Кини у периоду од 9. до 12. априла, током које се састао са министром трговине Кине Ванг Вентаом, замеником министра спољних послова Кине Денг Лијем,  градоначелником Нингбоа и бројним представницима кинеских компанија.

Након састанка са замеником министра спољних послова Кине Денг Лијем у Пекингу 10. априла министар Момировић је истакао да је Србија посвећена јачању свеобухватног стратешког партнерства са Кином и даљем унапређењу економских и трговинских односа, уз поновно изражавање посвећености Србије сарадњи у оквиру иницијативе Појас и пут и Mеханизма сарадње Кине и земаља централноисточне Европе.

Након радног састанка са градоначелником Нингбоа Танг Феифаном 11. априла у Нингбоу министар Момировић је нагласио да се извоз из Србије за Кину повећава из године у годину, па је тако у  2022. години достигао рекордних 1,2 милијарде долара. Подвукао је и да ће интензивном трговинском сарадњом са Кином и кинеским компанијама извоз робе из Србије, у наредном периоду, бити додатно увећан. 

Након што је са министром трговине Кине Ванг Вентаом 12. априла потписао Меморандум о разумевању којим и формално започињу преговори о слободној трговини између Србије и Кине, министар Томисав Момировић истакао је да су економски односи између Србије и Кине на изузетно високом нивоу, као и да је Србија важан стратешки партнер Кине на Западном Балкану.

Потписивањем Меморандума о разумевању којим и формално започињу преговори о слободној трговини између Србије и Кине, министар Момировић уједно је и завршио тродневну посету Кини.

 ОДЛУКE О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Oбавештавамо да је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео Одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, број 17/30-2023/01, који има за циљ употребу и учење, чување и неговање српског језика и  ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Истовремено донета је и Одлука о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону број 18/30-2023-1, који има за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета.

Конкурси су отворени у периоду од 1. до 15. фебруара 2023. године.

Увид у објављене конкурсе за суфинансирање пројеката може се извршити на следећим сајтовима:

 

www.mfa.gov.rs

 

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html Амбасада Републике Србије у Народној Републици Кини учествовала је на отварању Међународног уметничког сајма у Нанђингу (НАФИ 2022).

На националном павиљону Србије у оквиру Међународног уметничког сајма у Нанђингу (НАФИ 2022), уз подршку „Телекома Србије“ и Удружења за развој уметности и културе Cultcrave, кинеској јавности представљена су филмска остварења и телевизијске серије у продукцији „Телекома“, као и краткометражни филмови независних српских аутора. На свечаности поводом ове културне манифестације присуствовали су и истакнути чланови Градског комитета Комунистичке партије Кине, представници Градске владе Нанђинга, као и бројни представници медија и угледне личности из области културе. Кинески званичници су, поред значаја манифестације за сам град Нанђинг, посебно истакли важност учешћа Републике Србије у поменутој културној манифестацији, што је поздрављено и у националним и локалним медијима.

На церемонији је учествовао и говорио аташе Амбасаде Милан Кузмановић. У свом обраћању истакао је значај развоја српско-кинеских односа у области културе, чему у великој мери доприноси и културна размена, а посебно филмска уметност, имајући у виду популарност наших ранијих дугометражних филмова у Кини. Кинеска публика је имала прилику да у сали за пројекцију у склопу павиљона погледа неке од најновијих српских филмских и телевизијских пројеката, као што су „Дара из Јасеновца“, „Златни дечко“, „Беса" и др.

 

 

 

 

 

 

 Ер Србија поново покренула директну линију између Србије и Кине

У недељу 11. децембра 2022. године, на Бинхаи међународном аеродрому у Тјенђину, одржана је церемонија поновног успостављања директне авио линије Ер Србије између Србије и Кине, која саобраћа на релацији Београд – Тјенђин. Церемонији су присуствовали заменик градоначелника Тјенђина г. Џу Пенг, амбасадор М. Стефановић, заменик генералног секретара градске Владе Тјенђина г. Ју Џоупенг, заменик генералног директора Megacap Aviation Service, кинеског заступника Ер Србије у Кини г. Ву Гуофеи, директор аеродрома г. Лу Џинунг, као и бројни представници најважнијих градских управа Тјенђина и локалних медија.

Уз честитке на инаугурационом лету српског авио превозника, заменик градоначелника Тјенђина г. Џу Пенг, изнео је да је „челично пријатељство“ Србије и Кине издржало тест времена и да су, захваљујући таквој снази билатералних веза, две земље успоставиле узоран модел сарадње у савременим међународним односима. Србија је прва држава на простору Централне и Источне Европе која је успоставила свеобухватно стратешко партнерство са Кином, а уједно и једна од првих које су подржале иницијативу „Појаса и пута” активним учешћем у заједничким пројектима са Кином. У тим оквирима, и Тјенђин и Србија, остварили су значајну размену посета на високом нивоу, сарадњу у области спорта и развијању друштвених контаката, као и у области здравствене заштите, посебно у превенцији и контроли пандемије.

"Обнављање директне авио линије између Србије и Кине српског авио превозника, огледало је спроведеног договора председника две земље", рекао је Џу, уз уверење да ће овај „ваздушни коридор“, као важна подршка унапређењу друштвене размене и интензивније сарадње Тјенђина и Србије у многим другим областима, ојачати пријатељство два народа и допринети укупним билатералним односима Србије и Кине.

М. Стефановић је рекла да је увођење ове линије прилика за већи долазак кинеских инвеститора, стручњака и студената и да ће Србија, као једина земља у региону југоисточне Европе, чији авио - превозник има привилегију да лети за Кину, постати кључно туристичко и саобраћајно чвориште у том делу света. Србија се посебно радује доласку кинеских туриста у Србију, који су у години пре пандемије били најбројнији посетиоци Србије, имајући у виду безвизни режим између две земље, на снази од 2017. „Очекујемо да ће да покренута авио - линија између наше престонице и Тјенђина помоћи даљем јачању трговинских и економских односа Србије и Кине“, рекла је. Амбасадорка је истакла и хуманитарну мисију Ер Србије која је у периоду најтеже пандемије Ковида-19 у Србији превозила неопходну медицинску опрему и материјал из Кине.

На крају церемоније, директор Канцеларије за спољне послове Тјенђина г. Лиен Ђиенџанг је М. Стефановић, као једном од првих путника повратног лета, симболично уручио почасну карту за укрцавање за пут до Београда.

Око 170 путника је допутовало првим летом српске авио компаније у Тјенђин 10. децембра 2022, што је први корак на путу додатног јачања друштвене размене, пословних контаката и укупних економских и трговинских односа две земље. Kao успомену на инаугурациони лет обновљене авио линије између Србије и Кине, домаћини лета Ер Србије су путницима доделили плакету.

Ер Србија ће саобраћати на линији Београд – Тјенђин једном недељно, односно петком из Београда, а недељом из Тјенђина.Обраћање ППВ и МСП Дачића на 8. симпозијуму тинк тенкова Кина - ЦИЕЗ

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на 8. симпозијуму тинк тенкова Кина - ЦИЕЗ, 16. новембра 2022:

Ваше екселенцијо, поштована амбасадорко, госпођо Чен,

Поштовани учесници Симпозијума,

Даме и господо,

Данас, када обележавамо десету годишњицу механизма сарадње Кине и држава Централне и Источне Европе, посебно смо поносни што је Србија, по први пут, домаћин Симпозијума тинк тенкова. Истовремено, Институт за међународну политику и привреду, један од коорганизатора данашњег окупљања,  прославља 75 година успешног рада. Све ово показује да имамо доста разлога за задовољство, али осећамо и обавезу да вам и на овај начин, па макар и виртуелно, покажемо зашто је Београд један од центара Европе.

Прошло је непуних месец дана од 20. Конгреса Комунистичке партије Кине и са великим задовољством користим и ову прилику да изразим најискреније честитке председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу на поновном избору за генералног секретара. Смернице и закључци овогодишњег Конгреса комунистичке партије важни су не само за даљи развој и напредак Кине, већ и за очување глобалног мира, безбедности и стабилности.

Драге колеге и пријатељи,

Механизам Кина-ЦИЕЗ од самог успостављања стреми да постане свеобухватна платформа која додатно подстиче и употпуњује све аспекте наше разгранате сарадње. Најбољи показатељ досадашњег успеха је чињеница да је обим трговинске размене између Кине и држава ЦИЕЗ значајно порастао у претходних десет година и то за чак 142,6%, достигавши цифру од 136,2 милијарде долара у 2021. Такође, важно је издвојити и увећање извоза пољопривредних производа из држава ЦИЕЗ у Кину за чак 1,5 посто.

Србија посматра јачање инфраструктуре као један од приоритета свог укупног деловања. Изградња путева је један од предуслова за суштинско повезивање народа, а успостављање чврстих веза у региону и шире је несумњиво визија око које Србија гради своју мирнодопску политику. Стога, сарадња у оквиру механизма Кина ЦИЕЗ нам је донела реализацију и покретање читавог низа инфраструктурних пројеката, чији је значај дугорочан и стратешки. Поносни смо што смо заједно остарили бројне резултате од којих посебно издвајам оне најактуелније, попут покретања српско-кинеске авио линије, пуштања у рад деонице Београд-Нови Сад у оквиру железнице Београд-Будимпешта и изградњу „Београдске обилазнице" од стране Power Construction Corporation of China. Успешно пословање кинеских компанија у Србији чини ме оптимистичним у погледу процена доласка нових великих кинеских инвестиција и са посебним задовољством очекујем даље проширење наше сарадње на обострано задовољство.

У предстојећем периоду уложићемо додатне заједничке напоре у циљу даљег интензивирања сарадње у оквиру формата Кина-ЦИЕЗ, који се показао као изванредан за очување старих и развој нових видова сарадње. Веома нас радује најава организације састанка националних координатора Кина-ЦИЕЗ почетком децембра 2022. и очекујемо скору реализацију Самита лидера Кина-ЦИЕЗ. У том смислу, подржавамо предлог Мађарске да буде домаћин тог скупа, јер сматрамо изузетно драгоценим да динамична догађања у свету прате активни и живи формати сарадње који подстичу међусобно повезивање кроз конкретне и корисне облике сарадње.

Србија жели да настави да унапређује и јача своју сарадњу са Народном Републиком Кином коју сматра поузданим партнером, искреним пријатељом и једним од најутицајнијих политичких и економских фактора у данашњем свету. О челичном пријатељству Србије и Кине најбоље сведочи и однос два председника који одише поверењем и разумевањем. У најбољем уверењу да ће данашњи скуп допринети даљој свеобухватној, успешној и вишеструко корисној сарадњи у оквиру формата Кина-ЦИЕЗ, свим учесницима Симпозијума желим успешан рад.

Хвала на пажњи!

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСастанак са представницима компаније HBIS Смедерево

 

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима компаније HBIS Смедерево, које је предводио генерални директор Сонг Сихаи, са којима је разговарао о резултатима пословања те компаније у Србији у 2021. години, као и текућим пројектима и будућим плановима. Разговору је присуствовала и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо.

Председник Вучић је у разговору са представницима кинеске компаније и амбасадорком Бо исказао задовољство што HBIS Група у Србији послује стабилно и остварује планирани ниво производње на врло захтевном и конкурентном тржишту челика.

Представници HBIS-а обавестили су председника Вучића да је та компанија у току 2021. године у Србији остварила највиши ниво прихода од преузимања Железаре у Смедереву и додали да је прошле године забележен раст од 84,5 одсто у односу на остварене приходе у 2020. години.

Генерални директор HBIS Смедерево Сонг Сихаи истакао је да је, упркос енергетској кризи и проблемима у снабдевању у целом свету, остварена производња у току првих девет месеци 2022. године 901 хиљаду тона, као и да је обим извоза те компаније на тржиште ЕУ27 у току првих седам месеци 2022. године 397 хиљада тона, што представља раст од 3.9 одсто у односу на исти период прошле године.

Такође, представници HBIS Смедерево захвалили су председнику Вучићу и председнику НР Кине Сију Ђипингу на развоју односа двеју земаља и формираном челичном пријатељству два народа.

Председник Вучић је потврдио безрезервну подршку компанији HBIS и најавио да ће са кинеским пријатељима наставити да ради на унапређењу и даљем развоју односа два народа.

Извор/Фото: www.predsednik.rsГовор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

 

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

Даме и господо,

Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.

Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.

Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога. У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.

Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.

Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато, једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Даме и господо,

Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.

На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град. Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?

Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.

Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.

Даме и господо,

Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези, подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава, требало да се поштује од стране свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању. Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују. Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.

Хвала.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСрбију и Кину везује поштовање вредности слободарског света

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Кина један од стратешких партнера Србије и земља са којом је веже челично пријатељство, нагласивши да две државе зближавају вредности слободарског света и поштовање међународног права.

Брнабић је у интервјуу за Кинеску медијску групу (ЦМГ) уочи 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине (КПК), који би требало да буде одржан 16. октобра у Пекингу, оценила да је у питању један од најважнијих догађаја на унутрашњем плану у Кини, који је битан и за Србију због стратешког партнерства и челичног пријатељства са том земљом.

Она је указала на то да је Кина други најважнији спољнотрговински партнер Србије и да се све што тренутно радимо са том земљом променило набоље у последњих 10 година, и то захваљујући добром разумевању и везама председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга.

Председница Владе је рекла да су томе допринеле и иницијативе које су дошле директно од председника Кине, као што су „Појас и пут“ или механизам сарадње Кина–ЦИЕ (земље Централне и Источне Европе).

Кина је показала да је стабилан партнер на кога се Србија може ослонити и у најтежим временима, истакла је премијерка, подсетивши на помоћ коју нам је Кина пружила на почетку пандемије коронавируса у медицинској опреми, али и слањем тима медицинских експерата.

Брнабић је указала и на потез кинеског ХБИС-а, који није одустао од Железаре Смедерево када је дошло до увођења квоте на челик од ЕУ према свим трећим земљама, што је укључивало и Србију, већ је у тешким временима остао у нашој земљи.

Председница Владе је, говорећи о будућој сарадњи, рекла да очекује наставак развоја и јачање стратешког партнерства и челичног пријатељства двеју земаља, као и још инфраструктурних пројеката.

Она је изразила захвалност кинеским компанијама и банкама на финансирању неких од најважнијих капиталних пројеката у Србији, издвојивши и највећи пројекат модернизације железнице, железничког правца између Београда и Будимпеште.

Према њеним речима, то је истовремено први европски пројекат у оквиру сарадње Кина–ЦИЕ, која обухвата Кину, једну земљу чланицу ЕУ – Мађарску и једну земљу која је у претприступним преговорима за чланство у Унији – Србију.

Премијерка је подсетила и на читав низ других пројеката путне инфраструктуре, ауто-пута Милош Велики и деоницу од Београда до Чачка, ускоро и до Пожеге, Фрушкогорски коридор и многе друге ствари које заједно радимо.

Брнабић је навела и пројекат изградње београдског метроа, оценивши да је реч о изузетно скупом и амбициозном пројекту који ће променити и Београд и читаву Србију.

Она је, коментаришући актуелну ситуацију у свету, истакла да живимо у тешким и изазовним временима када сви треба да размислимо о томе како видимо будућност света и на каквим вредностима он треба да почива, али и како можемо да сачувамо мир и да се држимо основних принципа међународног јавног права и Повеље Уједињених нација.

Премијерка је нагласила да се то пре свега односи на неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава, истакавши у том смислу подршку Кине, кинеског руководства, са председником Си Ђинпингом на челу, и кинеског народа територијалном интегритету Србије.

Подршка Кине у Савету безбедности Уједињених нација, као што подршка Србије политици „једне Кине“ никада није била довођена у питање. Мислим да такве ствари зближавају Кину и Србију, закључила је Брнабић. Извор/Фото: www.srbija.gov.rsСелаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

 

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић. Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОбраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

 

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.

Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта. Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.

Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.

Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.

Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rsПредседник Вучић разговарао са министром спољних послова Кине Ванг Јием

Председник Србије Александар Вучић и државни саветник и министар спољних послова НР Кине Ванг Ји састали су се на маргинама 77. Генералне скупштине УН.

Како је саопштено, председник Вучић је имао „одличан, озбиљан и садржајан састанак са кинеским пријатељима, на којем су поновили снажну посвећеност Србије и Кине доследној борби за поштовање међународног права и начела утканих у Повељу УН“.

Председник Вучић, који је учествовао на годишњем заседању Генералне скупштине УН, рекао је да је са кинеским министром разменио мишљења о развоју глобалне ситуације, али и о регионалним питањима. „Као и увек, са пажњом сам саслушао одмерене, промишљене и мудре ставове наших кинеских дипломата“, рекао је председник Вучић.

Председник Србије је на свом Инстаграм налогу написао да су се он и кинески министар „сагласили да је за превазилажење изазова данашњице, више него икад, потребан рационалан приступ преговорима и дијалогом као једини начин који мора да постане општи принцип решавања свих сукоба.”Учешће амбасадора Маје Стефановић на 4. Међународном форуму Ваздушног пута свиле под називом „Дигитализација и развој са ниским садржајем угљеника – нове покретачке снаге индустријске надоградње Ваздушног пута свиле“

Aмбасадор Републике Србије у НР Кини, Мaja Стефановић учествовала је на 4. Међународном форуму Ваздушног пута свиле под називом „Дигитализација и развој са ниским садржајем угљеника – нове покретачке снаге индустријске надоградње Ваздушног пута свиле“ који је одржан у оквиру Кинеског међународног сајма трговине у услугама CIFTIS у Пекингу, 4. септембра 2022.

Ваздушни пут свиле промовисао је председник Си Ђинпинг пре пет година. Ова иницијатива је од великог значаја за ваздухопловну индустрију која бележи раст упркос пандемији Ковид-19. Укључује интерконекцију друмског, морског, ваздушног саобраћаја и интернета. Форум Ваздушног пута свиле окупио је највеће ауторитете из области ваздушног саобраћаја. Присутнима су се обратили Сонг Пенг, заменик директора Административног одбора пекиншког аеродрома, затим Џанг Мингчао, председник Управе за развој и улагања цивилног ваздухопловства провинције Хенан, и Ма Тао, регионални директор Азијско-пацифичке канцеларије ICAO (International Civil Aviation Organization).

У свом излагању на Форуму, амбасадор М. Стефановић је истакла да је успостављање директних авио-линија, односно сарадња у области саобраћаја и логистике, битан сегмент свеобухватног стратешког партнерства између Србије и Кине, као и иницијативе „Појас и пут“. Поред директне авио-линије између Београда и Пекинга, коју је успоставио Hainan Airlines, М. Стефановић је најавила и директну авио-линију између Србије и Кине, коју ће ускоро успоставити национални авио-превозник Air Serbia. М. Стефановић je нагласила да Србија има потенцијал да постане водећи регионални транспортни центар за ваздушни саобраћај. Потреба за изградњом отпорних и стабилних ланаца снабдевања постаје приоритет, посебно од како се свет суочава са пандемијом Ковид-19.Амбасадор Маја Стефановић и економска саветница Миланка Стојаковић на 22. Mеђународном кинеском сајму инвестиција и трговинe 2022 (22nd China International Fair of Investment and Trade 2022 – CIFIT) одржаном од 6. до 10. септембра у провинцији Фуђиен.

 

Амбасадор Маја Стефановић и економски саветник Миланка Стојаковић боравиле су у посети провинцији Фуђиен, која је поред посете округу Шангханг, седишту компаније „Зиђин“ и истоименом руднику бакра, укључивала и учешће на „22nd China International Fair of Investment and Trade 2022“ (CIFIT), од 6. до 10. септембра о.г. Реномирани сајам, један од најзначајнијих манифестација у области инвестиција на свету, одржан је у организацији Министарства трговине НР Кине, Владе Провинције Фуђиен и Канцеларије за спољне послове Сјамена.

Током посете округу Шангханг, током састанка са секретаром Комунистичке партије Кине тог округа Ванг Боом, коме су присуствовали и лидери комапније „Зиђин“, укључујући и генералног директора Зоу Лаичанга, истакнут је обострани интерес за даљи развој сарадње Србије са поменутим округом, као и компанијом „Зиђин“.

Током посете Сјамену, М. Стефановић је учествовала на заједничком састанку групе амбасадора у НР Кини са гувернером провинције Фуђиен Џао Лонгом, као и заједничкој вечери, коју је гувернер приредио у част отварања CIFIT, када је током краћег разговора потврђена обострана спремност за даље интензивирање укупне сарадње између Србије и ове кинеске провинције и упућен позив гувернеру Џаоу да посети Србију.

Поред присуства М. Стефановић церемонији отварања CIFIT 2022, одржан је одвојени састанак са чланом Сталног комитета Комунистичке партије Кине Сјамена, задуженим за спољне послове Ли Веихуом, када су размењена мишљења о интензивирању друштвених контаката, јачању образовне, културне и економске, посебно инвестиционе сарадње Сјамена и Србије.

На позив организатора, М. Стефановић је имала уводни говор на отварању 1. Гулангју форума о инвестицијама, који је организован 8. септембра о.г, у оквиру CIFIT 2022, на коме су, поред заменика гувернера Фуђиен провинције, учествовали и градоначелник Сјамена, помоћник министра трговине НР Кине Гуo Тингтинг, представници бројних институција провинције и кинеске централне владе, кинески привредници, амбасадори из Пекинга и др.

М. Стефановић је имала и уводни говор на отварању Форума „Сарадња Кине (Фуђиен провинције) и Србије у области економије и иновација“, на коме су са кинеске стране учествовали заменик гувернера Фуђиен провинције Канг Тао, представници владе Фуђиен провинције, владе општине Лонгјен, као и лидери компаније „Зиђин“, као и амбасадор НР Кине у Р. Србији Чен Бо.

На маргинама CIFIT, амб. М. Стефановић се обратила и на презентацији вина и прехрамбених производа из Р. Србије, која је организована у сарадњи представника Привредне коморе Србије у Шангају Ј. Стефановић-Грубор и Канцеларије за спољне послове Сјамена, а којој су присуствовали представници бројних кинеских институција (представници Владе провицније Фуђиен, Кинески савет за промоцију међународне трговине – CCPIT, Канцеларија за спољне послове Сјамена и др), потенцијални увозници и др. Поред презентације извозних могућности Србије, наглашен је и значај иницијативе „Отворени Балкан“, којом се, уз успостављање директног лета између Београда и Пекинга, као и очекиваног Споразума о слободној трговини Србије и Кине, отварају бројне могућности за унапређење трговинске сарадње Кине са Србијом, али и земљама региона ЦИЕ.

Поред тога, М. Стефановић и економски саветник Амбасаде М. Стојаковић посетиле су и штанд Србије на CIFIT, на коме су била изложена вина и прехрамбени производи, који се увозе из Србије.Амбасадор М. Стефановић нови ротирајући председника магазина Lookwe

Амбасадор М. Стефановић именована је за ротирајућег председника магазина Lookwe, специјализованог за презентацију страних земаља у Кини, са циљем интензивирања укупне међуљудске размене, културне, а посебно економске и инвестиционе сарадње Кине са страним земљама.

Генерални директор тог магазина Су Јунзу, обавестио је да је Lookwe магазин донео одлуку да именује М. Стефановић за ротирајућег председника магазина за 2022-2023. годину. Свечана примопредаја дужности, од доскорашњег председника магазина, амбасадора Малте, биће свечано обележена на China Diplomats’ Chinese Culture Night, која је ове године планирана 8. децембра.

Реч је о невладиној платформи за јавну дипломатију на највишем нивоу у Кини, односно мултилатералној платформи, са циљем повезивања Кине и других земаља, у којој учествује више од 160 амбасада и међународних организација, као и бројни пословни кругови и медији у Пекингу.Селаковић разговарао са министром иностраних послова Кине

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са државним саветником и министром иностраних послова Кине Ванг Јием.
Министар Селаковић је поручио да је Србија поносна на челично пријатељство и свеобухватно стратешко партнерство које има са Кином, истакавши спремност за даље јачање сарадње у свим областима.
Посебно је указао да нашим изванредним односима доприноси пријатељство и сарадња двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, нагласивши да би нам била велика част уколико бисмо угостили председника Сија у Србији, када се за то стекну услови.
Селаковић је захвалио на јасној и чврстој подршци коју Кина пружа нашој земљи по питању Косова и Метохије, како билатерално, тако и у међународним организацијама. Такође, поручио је да наша земља пружа недвосмислену подршку политици „једне Кине“ и принципу „једна земља-два система“, као и борби НР Кине против сепаратизма.
Министар је пренео и да Србија придаје велики значај иницијативи кинеског председника „Појас и пут“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, посебно нагласивши да нас радује што се ове године обележава десет година од оснивања овог механизма. У том смислу, Селаковић је казао да је активно учешће наше земље у механизму Кина-ЦИЕЗ и иницијативи „Појас и пут“ дало снажан допринос доласку кинеских инвестиција у Србију.
Указавши на интензивирање наше билатералне економске сарадње, Селаковић је посебно говорио о значају кинеских инвестиција и заједничких инфраструктурних пројеката, истакавши наш интерес и за што скорије отварање директних авио-линија између Београда и Пекинга и Београда и Шангаја.
Када је реч о робној размени, шеф српске дипломатије рекао је да је она претходне године премашила пет милијарди долара, као и да је наш извоз достигао историјски максимум од готово једне милијарде долара, што је повећање 152 одсто за последњих десет година.
Саговорници су се сагласили да ће потписивање Споразума о слободној трговини између наше две земље пружити шири простор за даљи развој робне размене и подизање улоге Србије у региону.
Шеф кинеске дипломатије честитао је на успешно реализованим председничким и парламентарним изборима у Србији, победи председника Александра Вучића и успеху Српске напредне странке. Такође, пренео је честитке и поздраве председника Сија председнику Србије.Честитка председника НР Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга поводом победе на председничким изборима. У честитки се каже:

„Поводом Вашег поновног избора за председника Републике Србије, желим у име Владе и народа Кине, као и у своје лично име, да Вама упутим срдачну честитку.

Последњих година, свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије одржава витални тренд развоја. Међусобно политичко поверење наше две земље је чврсто и практична сарадња даје богате резултате. Суочавајући се са променама какве нису виђене век уназад, наше две стране се придржавају узајамног поштовања и третирају једни друге на равноправној основи и заједно унапређују изградњу заједнице за заједничку судбину човечанства и позитивно доприносе очувању међународне правичности  и правде.

Придајем велики значај развоју односа Кине и Србије и посебно негујем добар пословни однос и лично пријатељство које сам успоставио са Вама. Спреман сам да са Вама улажем заједничке напоре и јачам стратешке комуникације наше две земље, учвршћујем међусобно политичко поверење наше две стране, проширујем и продубљујем међусобно корисну сарадњу у различитим областима, да континуирано водимо кинеско-српске односе ка новим резултатима, како бисмо допринели благостању наше две земље и два народа.

Желим Вашој земљи пуно просперитета, а народу срећу и благостање“, наводи се у честитки Си Ђинпинга.
 Споразум о међусобном признању и замени возачких дозвола - уручење возачких дозвола српским држављанима у Пекингу

        Поводом ступања на снагу Споразума о међусобном признавању  и замени возачких дозвола између Р. Србије и НР Кине (13. марта 2022), у полицијској станици у Пекингу, данас су издате прве возачке дозволе двојици држављана Р. Србије, чиме је на симболичан начин обележен почетак примене поменутог Споразума, потписаног у мају 2021, између Владе Р. Србије и Владе НР Кине.
        Због посебних епидемиолошких мера, првобитно планирано одржавање свечане церемоније уручења дозвола је отказано на молбу кинеске стране, те је догађај протекао без присуства представника Амбасаде Р. Србије у Пекингу.Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.ПАРЛАМЕНТАРНИ И ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 03. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ

ПАРЛАМЕНТАРНИ И ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 03. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ, ГЛАСАЊЕ У ИНСТРАНСТВУ.

 

https://www.rik.parlament.gov.rsПРИВРЕМЕНА СПРЕЧЕНОСТ ЗА РАД ГК РС У ШАНГАЈУ

Обавештавамо држављане Републике Србије и друге странке да услед постојања потврђеног случаја зараженог вирусом COVID-19 у стамбеној згради у којој се налазе просторије Генералног конзулата Републике Србије у Шангају, рад Генералног конзулата се одлуком надлежних органа НР Кине обуставља у периоду од 08.03.2022. године до 22.03.2022. године. Особље Генералног конзулата се налази у обавезној изолацији у наведеном периоду.
Све надлежности и послови Генералног конзулата Р. Србије у Шангају у наведеном периоду обављаће Амбасада РС у Пекингу.Рођенданска честитка председника Народне Републике Кине председнику Републике Србије

Поводом рођендана председника Републике Србије Александра Вучића, председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг упутио му је честитку, у којој се каже:

„Последњих година, развој свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије одржава се на високом нивоу, а међусобно политичко поверење је чврсто. Наша практична сарадња даје богате резултате који доносе конкретну корист народима обеју земаља. Суочавајући се са изазовом пандемије вируса КОВИД-19, Кина и Србија деле добро и зло и међусобно се помажу, чиме потврђују своје драгоцено, челично пријатељство.

Захваљујем Вам што сте посетили Кину и присуствовали церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу. Велико ми је задовољство што сам, том приликом, са Вама одржао састанак, на коме смо постигли много нових консензуса о питањима којима заједно придајемо пажњу.

Високо ценим добар пословни однос, као и лично пријатељство које сам изградио са Вама, и придајем велики значај развоју односа Кине и Србије. Зато сам спреман да, заједно са Вама, унапређујем традиционално пријатељство и узајамно корисну сарадњу Кине и Србије како бисмо их трајно подигли на нови ниво и допринели благостању наших двеју земаља и народа.

Желим Вам добро здравље и све најбоље“, наводи се у честитки председника Си Ђинпинга.
 Отворена Комора кинеских компанија у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас, на отварању Коморе кинеских компанија у Београду, да желимо да у нашу земљу дође још више кинеских инвеститора, наводећи да су два највећа извозника у 2021. години биле две кинеске компаније – „Хбис“ и „Зиђин“.
Брнабић је у Кинеском културном центру истакла да је Кина са својим компанијама, отварањем коморе у овим тешким временима, показала да верује у Србију и њену политичку и економску стабилност, нагласивши да наша земља жели да што пре постигне споразум са Кином о слободној трговини и да ће се трудити да те разговоре брзо заврши.
Ово је изузетно значајан дан за целу Србију, јер живимо у тешким и компликованим временима, када се велики број партнерстава и веза раскидају и када смо сви под великим притиском. Најтеже је да очувате партнерства и пријатељства, али и да их даље јачате и отварате нове коридоре сарадње, навела је она.
Према њеним речима, Србија је управо усмерена на то, насупрот ономе што се дешава у свету, где инвеститори других земаља оклевају и повлаче се.
Премијерка је оценила да кинеске компаније отварањем Коморе показују намеру да и даље и још више улажу у Србију, указавши на то да спољнотрговинска размена двеју земаља јача сваки дан и да је у 2021. достигла рекордних 5,3 милијарде евра.
Према њеним речима, Кина је сада заузела друго место, после Немачке као најважнијег економског партнера, док је извоз Србије у Кину прошле године износио приближно милијарду евра, при чему је у последњих пет година увећан 15 пута.
Односи двеју земаља ће наставити да јачају, а Србија ће покушати у што краћем року да договори са Кином споразум о слободној трговини, о којем су разговарали председници Александар Вучић и Си Ђинпинг, поновила је Брнабић.
То је огромно тржиште и има велики потенцијал, указала јe она и додала да ћемо тако моћи да привучемо и инвеститоре из других земаља.
Председница Владе је поручила да желимо да у нашу земљу дође још више кинеских инвеститора, наводећи да су два највећа извозника из Србије у 2021. години биле две кинеске компаније – „Хбис“ и „Зиђин“, на трећем месту је НИС, а на четвртом „Мишлен“ из Пирота.
Она је, када је реч о најављеном увођењу директних летова из Београда до Пекинга и Шангаја, оценила да ће то доста помоћи јачању билатералне сарадње.
Председник Коморе кинеских компанија у Србији Сонг Сихаји, који је извршни директор компаније „Хбис“ у Србији, исказао је захвалност на подршци Влади Србије, Амбасади Кине у Београду и кинеским компанијама.
Верујем да ће наша комора бити јединствена и имати кључну улогу у јачању сарадње двеју земаља, нагласио је он и додао да ће и појединци моћи да користе Комору за размену искустава и сарадњу.
Према његовим речима, Комора ће бити још један мост челичног пријатељства између две земље и платформа за привредну сарадњу.
Он је, одговарајући на питање новинара да ли због дешавања у Украјини „Хбис“ има неке проблеме у пословању у Србији, рекао да немају веће проблеме, али да постоји мали утицај, будући да увозе део сировина из Русије, додавши да ће производња бити и ове године сигурна и стабилна.
Отправник послова у Амбасади Кине у Београду Тјен Јишу рекао је да су две земље издржале тест времена у међусобним односима, који су постали још јачи, и узор су добре сарадње у међународним односима.
У Кинеском културном центру су на штандовома представљене највеће компаније – „Хбис група“, „Зиђин“, „Пауер Чајна“, „Шандонг хај спид група“, „Хуавеји“, „ЦРБЦ“ и „Линглонг“, које је обишла председница Владе Србије и упознала се са пројектима који су у току.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Председник Републике Србије Александар Вучић фдонео је одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који ће се одржати 3. априла 2022. године.
Министарство државне управе и локалне самоуправе(МДУЛС)  издало је Обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству  о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине. Обавештење се може предузети на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству (у НР Кини, Монголији, ДНР Кореји и Пакистану) да преко Амбасаде Републике Србије у Пекингу могу најкасније до 12. марта 2022. до 24 часа поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача, јединствен матични број бирача, општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирачи гласати на предстојећим изборима.
Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис података да ће бирач гласати у иностранству, подноси се Амбасади Републике Србије, која оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи, према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

 

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља Амбасади Републике Србије у Пекингу која је проследило захтев, ради обавештавања бирача. По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се уписује у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Увид у јединствени бирачки списак може се остварити електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе: https://upit.birackispisak.gov.rs/ уношењем података о јединственом матичном броју грађана.
На изборима у иностранству, моћи ће да гласају само они држављани Републике Србије који се након расписивања избора, у претходно наведеном року, упишу у Јединствени бирачки списак у дипломатско-конзуларном представништву у ком намеравају да гласају. Треба имати у виду да претходни гласачки спискови за гласање у иностранству, сачињени на основу ранијих пријава, више не важе.
Попуњен образац захтева за упис у јединствени бирачки списак, односно за упис података да ће бирач гласати у иностранству, уз који је обавезно приложити копију важећег пасоша Републике Србије, може се поднети Амбасади на један од следећих начина:
- лично, сваког радног дана од 09.00 до 15.00 часова у просторијама Амбасаде РС у Пекингу
- електронским путем на : embserbia@embserbia.cn
- поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing, PR China
- фаxом на број: +86 10/6532 1207
Више информација можете наћи на wеб сајтовима Републичке изборне комисије и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, као и у Амбасади РС у Пекингу на број телефона 010-6532-3516.Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.
 

 Писмо-честитка председника Народне Републике Кине

 

Поводом Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић примио је писмо-честитку председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга. У честитки се каже:

“Поштовани господине председниче,

Поводом Дана државности Републике Србије, желим да у име Владе и народа Кине, као и у своје име, Вама и пријатељској српској Влади и народу упутим срдачну честитку и најбоље жеље.

Последњих година, државна изградња Србије непрекидно постиже нове резултате, стратегија реиндустријализација стабилно напредује, економски развој се убрзава, животни стандард грађана се побољшава. Уз заједничке напоре наше две стране, Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије одржава снажан тренд развоја. Међусобно политичко поверење двеју земаља је чврсто, практична сарадња даје богате резултате, а традиционално пријатељство постаје још чвршће како време пролази. Две стране се међусобно подржавају по питањима од суштинског интереса и озбиљних изазова са којима се сусрећу, што позитивно доприноси очувању међународне правичности и правде.

Придајем велики значај развоју односа Кине и Србије. Спреман сам да улажем заједничке напоре са Вама, да јачам стратешко вођење Свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије и подигнем односе наших двеју земаља на још виши ниво, како бисмо допринели благостању наших двеју земаља и двају народа.

Желим Вашој земљи много просперитета, а народу срећу и благостање”, наводи се у честитки председника Синђипинга. Министар Селаковић примио честитку министра спољних послова Кине за Дан државности

Министар спољних послова Никола Селаковић, поводом Дана државности Србије, примио је честитку државног саветника и министра спољних послова Кине Ванг Јиа.
У честитки шефа дипломатије Кине наводи се да кинеско-српско односи бележе тренд развоја, да су прошле године успешно реализоване међусобне посете и посебно истиче да је наше челично пријатељство нераскидиво.
Министар Ванг Ји је нагласио и да је спреман да са министром Селаковићем ради на већем развоју Свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије.
„Желим вашој земљи пуно просперитета, а народу срећу и благостање“, наводи се у честитки шефа дипломатије Кине.Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.Споразум са НР Кином значи даље јачање српске привреде

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је најављено потписивање Споразума о слободној трговини са НР Кином најважнија вест током посете председника Србије Александра Вучића Кини, јер ће тај споразум утицати на даље јачање наше привреде и долазак нових страних инвеститора.
Брнабић је одговарајући на питање новинара након обиласка Гимназије у Младеновцу истакла да је извоз Србије у Кину у 2021. години, упркос наставку пандемије коронавируса, достигао рекорд од близу милијарди долара.
То је за 157,7 одсто више у односу на 2020. годину, док је у односу на пре 10 година тај извоз 152 пута већи. Ако упоредите са 2010. годином, читава наша привреда имала је извоз у Кину само 7,3 милиона долара, рекла је Брнабић.
Премијерка је напоменула да ће се са најављеним Споразумом о слободној трговини омогућити да се наш извоз удвостручи или утростручи у кратком року.
Овај споразум даће замајац нашој домаћој привреди и страним инвеститорима који ће тек долазити. Ово из корена може да промени нашу привреду и јачину наше привреде, поручила је премијерка.
Она је говорећи о посети председника Вучића НР Кини, рекла да је та посета од велике важности за нашу земљу, а посебно теме разговора између Вучића и председника Кине Си Ђинпинга.
Он је један од два или три најважнија лидера у читавом свету, тако да је посета Вучића велика част за Србију и ово је њихов седми пут да разговарају што показује какво уважавање Кина има према Србији, закључила је она.Састанак са председником Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, са којим је разговарао о јачању економске сарадње, расту трговинске размене, као и о заједничком ангажману на уговору о слободној трговини.
Овај састанак је седми сусрет двојице државника, а председник Вучић је изразио задовољство што ће по завршетку пандемије поново имати част да буде домаћин кинеском колеги.

Председник је након састанка изјавио да Србија и Кина немају ниједно отворено питање, те да наша земља има „веома широко поље за наставак изузетне сарадње“, која је до сада потврђена бројним инфраструктурним пројектима, као и успоном трговинске размене од које се очекује даљи раст – са 5,3 на 8 милијарди долара. Председник Вучић је нагласио да не би искључио могућност да уз наставак тренда раста, та цифра буде „и до 10 милијарди, на нивоу са Немачком“.

Председник је истакао да је једна од главних тема разговора био и споразум о слободној трговини, који ће много значити српској привреди, а пре свега нашим извозницима, пољопривредним произвођачима, прерађивачима, као и ИТ сектору.

„То је нешто што може да донесе нови бољитак и буде степен даљег развоја односа са Кином“, додао је председник Вучић, истакавши да су и нове инвестиције биле посебна тема разговора, те да ће ускоро једна кинеска фабрика бити отворена у Нишу, уз проширење инвестиције у Крагујевцу. Такође, било је речи и о успостављању авио-линија Београд-Пекинг и Београд-Шангај, при чему би оператер била наша авио-компанија, Ер Србија.

„Верујем да ћемо за краће време него што је био случај са линијом Београд-Њујорк да их направимо профитабилним. Те линије ће обезбедити више контаката међу нашим пословним људима, али и довести више кинеских туриста“, истакао је председник Вучић.

Председник је додао да је током разговора било речи и о јачању војно-техничке сарадње, отварању фабрике вакцина у Србији, али и о плановима Кине у области реиндустријализације и спровођења зелене агенде. Двојица државника разменили су мишљења и о актуелним светским темама, али и о ситуацији у региону. Председник Ђинпинг је поновио доследну и принципијелну подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије.

„То се пре свега односи на Косово и Метохију, коју Кина доживљава као део наше земље“, нагласио је председник Вучић.

Председник је такође истакао да је од кинеског колеге затражио подршку за кандидатуру Србије у организацији међународне изложбе Expo2027, додавши да је Србија спремна да изгради нове сајамске просторије и понуди најбоље услове, што би представљало још један корак ка добијању организације ове значајне манифестације.

Председник Вучић је посебно истакао да се унапред радује поновној посети председника Ђинпинга, који је много пута доказао да је искрени пријатељ наше земље.Селаковић разговарао са амбасадорком Кине

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо.

Министар Селаковић изразио је задовољство због континуираног јачања пријатељства, политичког дијалога на високом и највишем нивоу и свеобухватног стратешког партнерства наше две земље.

Указао је да недавна посета министра иностраних послова Ванг Јиа представља још једну потврду челичног пријатељства и да је показатељ тога да је, упркос пандемији вируса корона, политички дијалог Србије и Кине веома интензиван.

Када је реч о економској сарадњи Србије и Кине, Селаковић је констатовао да је веома значајно то што трговинска размена бележи константан раст, посебно напоменувши да је захваљујући сарадњи у оквиру формата „Појас и пут“ и Кина-ЦИЕЗ она утростручена у последњих пет година.

Задовољни смо и високо ценимо рад кинеских компанија у Србији на заједничким пројектима у области инфраструктуре и енергетике, казао је министар, подвукавши да динамика реализације већине пројеката иде договореним темпом, а да се неки реализују и брже од рокова предвиђених уговором.РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – 

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - 

https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetuРЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ О ПОТВРЂИВАЊУ АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије И. Дачићпотписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Р. Србије за 16. јануар 2022. године.
Министарство државне урпаве и локалне самоуправе издало је Обавштење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму. Обавештење се може преузети на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/

Држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко Дипломатско-конзуларног представништва најкасније 5 радних дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. децембра 2021. године (по локалном времену у Србији).
Потребно је да држављани Р. Србије пре подношења захтева за гласање кроз апликацију јединственог бирачког система претходно уношењем свог ЈМБГ, провере да ли су уписани у јединствен бирачки списак грађана преко јавног портала МДУЛС:http://upit.birackispisak.gov.rs/

Лице које је држављанин Р. Србије и има пребивалиште у Р. Србији, а није уписано у јединствен бирачки списак, обавезно је да прво поднесе захтев за упис у јединствени бирачки списак преко надлежног ДКП-а, и да надлежни орган у Р. Србији донесе решење о упису у ЈБЦ. Након доношења решења о упису у ЈБС, ДКП може примити захтев лица за гласање у иностранству.Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на деоници Нови Сад-Келебија

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији обележавања почетка радова на деоници Нови Сад-Келебија у оквиру пројекта брзе пруге Београд-Будимпешта, а догађају је присуствовао и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо. Председник Вучић је поручио да овим великим подухватом много добијамо и подижемо нашу Србију.

Председник Вучић је истакао да уколико не размишљамо о будућности не можемо ни да је имамо, као и да ћемо за тачно три године, пре краја 2024. године, имати изграђену пругу Београд-Нови Сад-Врбас-Суботица-Келебија.


 

„Загледани, деценијама унапред, ми спремно дочекујемо будућност и добро знамо шта све треба да урадимо да бисмо се у потпуности спремили. Ово је један од великих и важних задатака који је пред нама“, рекао је председник Вучић и додао да је ово важно за будућност Србије.

Председник Вучић се осврнуо на чињеницу, да не би требало да заборавимо да већ три деценије не знамо шта је пристојан воз и пристојна пруга, као и да возове не користимо.

„У овоме ћемо да уживамо и ово ће да значи и кроз изградњу, и кроз оно што ћемо тек да добијемо, а то су веће плате и пензије, виши животни стандард и боља будућност за нашу децу“, казао је председник Вучић и нагласио да ово мења готово све у нашој земљи.
 

Председник Вучић је навео да ћемо имати 183 км велелепне пруге кроз Србију, и 167 км кроз Мађарску, укупно 350 км пруге, као и да ће се брже стизати од Београда до Будимпеште.

„Све ово говори шта смо у стању да урадимо само када верујемо у себе, гарантујем вам, само једну ствар, да ћемо наставити да се боримо, и да ћете бити поносни на своју земљу и да ћете обезбедити будућност за своју децу“, закључио је председник Вучић и подвукао да је ово велики успех којим Србија много добија.
 ОДЛУКА О ДОДЕЛИ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ У РЕГИОНУ

Државни секретар Н. Старовић је на основу овлашћења Министра спољних послова бр. 1514-1/12 од 8.9.2021. године, донео одлуку бр. 334-5/30-2021/01 од 29. октобра 2021. Године о додели националних признања за изузетан допирнос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
Увид у облављену одлуку као и списак свих пристиглих пријава за доделу националних признања може се извршити на следећим линковима:
https://www.mfa.rs/
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Састанак председника Вучића са представницима кинеске грађевинске компаније “Power Construction Corporation of China Limited”

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима кинеске грађевинске компаније „Power Construction Corporation of China Limited”. Након састанка потписан је Kомерцијални уговор o пројектовању и извођењу радова на изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац - петља Таково, као и Оквирни споразум о реализацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Кадињача. Уговор и споразум потписали су представници Владе Републике Србије, Јавног предузећа Путеви Србије и компаније Power Construction Corporation of China Limited. 

Председник Вучић је рекао да ови уговори значе бригу о људима у Ужицу, Лозници, Пожеги и Горњем Милановцу, много мање загађености, али и да ће држава први пут издвојити тако велики новац за грађане у овим општинама и градовима и за решавање њихових саобраћајних проблема. Он је додао да би обилазница око Горњег Милановца требало да буде завршена 2023. године, а у првом кварталу 2024. године и обилазнице око Ужица, Пожеге и Лознице, док ће до 2025. године да се заврши тунел испод Kадињаче, јер је то велики и компликован пројекат, од пресудног значаја за западну Србију.

Председник Вучић је нагласио да ови пројекти показују колико држава брине и о грађанима ван Београда, Новог Сада и других великих градова.

„Човек који премеће планине почиње са преметањем каменчића, каже древна кинеска пословица. Ми смо камен по камен кренули да градимо нашу Србију и да напредујемо, чини ми се, и брже него што смо сами очекивали и надали се пре неколико година“, истакао је председник Вучић и најавио да ће ускоро бити потписан и комерцијални уговор за градњу обилазнице око Kрагујевца, као и да би за неколико недеља могла да буде завршена и отворена деоница ауто-пута Милош Велики од Прељине до Паковраће, у дужини од 11 километара.

Амбасадорка НР Kине Чен Бо честитала је свима на потписивању уговора.

„Захвалила бих председнику Вучићу што увек придаје велику пажњу сарадњи Kине и Србије. Ови путеви имају велики значај за локални економски развој“, оценила је кинеска амбасадорка.Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.
 Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.


 

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."Састанак председника Србије са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиом, са којим је разговарао о пријатељским и економским односима двеју земаља, али и о заједничким пројектима које Република Србија и НР Кина реализују, а који су вредни готово осам милијарди евра.

Председник Вучић је изразио задовољство због посете, како је рекао, великог пријатеља, додајући да су дуго разговарали о свим темама од обостраног интереса. Он је истакао да Србија и Кина подржавају једна другу у међународним институцијама и организацијама, као и да је утростручена трговинска размена у последњих пет година.

„Имамо изванредне односе које краси челично пријатељство. За нас је Ваша посета велика част и желим да Вам захвалим на одлуци да посетите Србију и да Вас замолим да пренесете моје најискреније поздраве председнику НР Kине и великом пријатељу Републике Србије Си Ђинпингу“, рекао је председник Вучић и навео да га је посебно изненадило и обрадовало што је кинески министар спољних послова истакао неопходност сарадње у иновативним, модерним технологијама – роботици и вештачкој интелигенцији.

„На тај начин, уз подршку Кине, Србија може да иде у корак са најразвијенијим земљама света“, истакао је председник Вучић. Он је, на састанку делегација, поручио да Србија и Кина у политичкој сфери немају отворених питања, већ у свим међународним институцијама и организацијама, мултилатералним форумима, као и у билатералним односима, одлично сарађују.

„Верујем да можемо, ако је то уопште могуће, да на још виши ниво подигнемо нашу сарадњу“, рекао је председник Вучић и захвалио на подршци територијалном интегритету Србије, на онај начин на који и Србија увек подржава политику једне Кине.

„Хвала вам на огромним инвестицијама у Србији. Хвала за могућност да учествујемо у иницијативи „Појас и пут“. Ми подржавамо мудре речи председника Сија на Генералној скупштини Уједињених нација и његову иницијативу за глобални развој“, нагласио је председник Вучић.

Државни саветник и министар спољних послова Народне Републике Кине Ванг Ји пренео је срдачне поздраве председника Кине Си Ђинпинга председнику Вучићу и рекао да кинески председник веома цени велико пријатељство са њим.

„Председник Си много вреднује дубоко пријатељство које је успоставио са Вама лично и чврсто међусобно поверење. Развој наших односа је базиран на равноправности и међусобном поштовању и заједничким интересима“, навео је министар Ји и додао да је то велика покретачка снага у односима Србије и Кине, који имају светлу будућност. Он је истакао да две земље солидарно чувају равноправност и залажу се за правду на међународној сцени, као и поштовање принципа у међународним односима.

„Заједно сносимо одговорност за мир и стабилност, како у региону тако и свету. Поносни смо на развој наших односа“, нагласио је кинески министар Ванг Ји.Челично пријатељство и стратешко партнерство Србије и Кине

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јием.

Министар Селаковић је изразио задовољство поводом прве билатералне посете министра Ванга Србији, иако је шеф кинеске дипломатије и раније боравио у посетама нашој земљи као члан делегација кинеског премијера и председника. Ово је уједно и прва билатерална посета шефа кинеске дипломатије Београду након више од десет година. Нагласио је да Србију и Кину вежу челично пријатељство и свеобухватно стратешко партнерство, као и узајамна подршка у питањима од суштинског националног интереса.


 

„Радује ме чињеница да се, упркос изазовима са којима се читав свет суочава услед пандемије Ковид-19, наши билатерални односи неометано развијају, и да смо успели да очувамо интензитет политичког дијалога и размене посета на високом нивоу“, поручио је Селаковић.

Нагласио је да се Србија поноси изузетним билатералним односима са Кином, којима посебну димензију дају блиски и пријатељски односи председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга.

„Наша жеља је, да ће се, упркос одлагању до којег је дошло због пандемије Ковид-19, убрзо реализовати најављена посета кинеског председника Србији“, поручио је Селаковић.

Говорећи о сарадњи два министарства спољних послова, Селаковић је указао да је она веома добра, изразивши очекивање да ће Протокол о сарадњи два министарства, који је данас потписан, допринети њеном даљем јачању. Такође, напоменуо је да би од великог значаја било и што скорије одржавање билатералних политичких консултација на нивоу заменика министара, као и као и консултација у области конзуларне сарадње.

Шеф српске дипломатије је нагласио да веома ценимо доследан став и подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету Србије, посебно захваливши на јасној подршци у УН и другим међународним организацијама и институцијама. Министар је, истовремено, нагласио и да Србија чврсто подржава политику „једне Кине“ и принцип „једна земља - два система“.

Министар Селаковић је истакао да Србија пружа активну и снажну подршку глобалној иницијативи „Појас и пут“, као и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ.

Селаковић је пренео да Србија подржава све инклузивне иницијативе које подстичу глобални развој и пружају  једнаку шансу свим земљама, без обзира на њихову величину и број становника и у том духу, подржава и „Иницијативу за глобални развој“, коју је председник НР Кине Си Ђинпинг представио у свом говору на 76. заседању Генералне скупштине УН. Додао је да смо уверени да ће поменута иницијатива допринети даљем јачању мултилатерализма, праведног међународног поретка и мирољубивог развоја, а на добробит читавог човечанства.

Када је у питању економска сарадња, Селаковић је поручио да је Кина најважнији трговински партнер Србије у Азији, и изразио задовољство што наша размена бележи константан раст, посебно нагласивши да је у последњих пет година утростручена трговинска размена између две земље.

Селаковић је посебно поручио да нас радује успешан рад кинеских компанија у Србији, рад на заједничким пројектима у области енергетике и инфраструктуре, изразивши очекивање за нова улагања кинеских компанија.

Државни саветник и министар спољних послова Кине Ванг Ји је истакао да му је велика част и задовољство што поново борави у посети Србији и захвалио на гостопримству које је указано њему лично и кинеској делегацији.

„Ви сте млад, веома успешан политичар у политичком животу Србије. На позицији министра спољних послова дајете велики допринос развоју и учвршћивању наших односа и челичног пријатељства“, рекао је Ванг, нагласивши да је му је то био и утисак од првог сусрета са шефом српске дипломатије, током посете министра Селаковића Гуијангу, у мају ове године.

„Тада смо се упознали и успоставили добар радни однос, упутили сте ми позив за посету и, ево, по договору, дошао сам у Србију“, рекао је Ванг. Нагласио је да је потврда изванредних односа две земље и чињеница да су узајамне посете министра Селаковића Кини, као и његова актуелна посета Србији, реализоване у периоду краћем од пола године, што, такође, сведочи о значају који обе земље придају међусобним односима и партнерству.

„Наша страна веома цени традиционално пријатељство, које је издржало различита искушења, као и изазове и промене на међународном плану“, рекао је Ванг и додао да је традиционално пријатељство Србије и Кине обновљено под снажним руководством председника Вучића и Сија.

„Кина ће увек бити лојалан партнер Србији. Циљ мог доласка је да се одржи интензитет продубљеног стратешког дијалога са српским руководством и додатно унапреди укупна сарадња“, поручио је Ванг.
 Односи Србије и Кине достигли нови ниво

Државни саветник и министар спољних послова Народне Републике Кине Ванг Ји борави у дводневној посети Србији. Током првог дана посете састао се са председницом Владе Србије Аном Брнабић и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

На састанку премијерке Ане Брнабић и министра Ванг Јиа разговарано је о билатералним односима две земље, као и начинима и путевима њиховог продубљивања и развоја.

Том приликом, Брнабић је захвалила на помоћи коју је Кина током пандемије вируса корона пружила Србији – стручној медицинској помоћи, опреми и подршци у вакцинацији.

То је, додала је премијерка, само учврстило челично пријатељство двеју земаља које се продубљује и пројектом изградње фабрике за производњу вакцина кинеске компаније „Синофарм“.

Председница Владе је истакла и значај сарадње са НР Кином на пољу развоја инфраструктуре и нових великих улагања кинеских компанија у Србији и поред чињенице да пандемија и даље траје, уз напомену да динамика реализације већине пројеката иде договореним темпом, а да се неки од њих завршавају и брже од рокова предвиђених уговором.

Када је реч о успешној приватизацији Железаре Смедерево, као и проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор, Брнабић је изразила посебну захвалност, нагласивши да је тиме сачувано више хиљада радних места.

Србија, такође, придаје велики значај и пружа снажну подршку глобалној иницијативи кинеског председника Си Ђинпинга „Појас и пут“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, додала је председница Владе Србије.

Наша амбиција за даљим развојем политичких, економских и свих других односа је велика, рекла је Брнабић и честитала кинеској страни на 100 година од оснивања Комунистичке партије.

Државни саветник и министар спољних послова Кине Ванг Ји захвалио је на честиткама и указао да се пријатељство две земље, на равноправним основама, развија у корист оба народа.

Кина је, додао је он, спремна да и даље буде истински пријатељ Србији и зато Београд може у потпуности да рачуна на сваку врсту помоћи која буде потребна.

Ванг Ји је навео да простора за сарадњу и даље има, посебно када је реч о робној размени, а с обзиром на то да зна колико је премијерка лично посвећена развоју дигитализације и иновација, Кина и на том пољу стоји у потпуности на располагању Србији.

У срдачном и пријатељском разговору председника Народне скупштине Ивице Дачића и државног саветника и министра спољних послова Кине Ванг Јиа истакнуто је да су односи између Србије и Кине традиционално добри и да су упркос свим препрекама последњих година достигли један потпуно нови ниво.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић искористио је прилику да још једном изрази велику захвалност Кини за помоћ коју је током претходне године упутила народу Србије због кризе изазване пандемијом вируса корона. Несебична помоћ коју Кина наставља да пружа је прави доказ стратешког партнерства и пријатељства између наше две земље.

Министар спољних послова Кине Ванг Ји изразио је захвалност бившем колеги на срдачној добродошлици и рекао да његова данашња посета представља још једну потврду пријатељства две земље. Захвалио је председнику Народне скупштине Дачићу на доприносу који је на својим претходним функцијама дао развоју добрих односа између Србије и Кине, посебно истичући да је Ивица Дачић био први министар спољних послова који је посетио Кину у фебруару прошле године на почетку пандемије. Србија је тада јасно показала подршку и солидарност у изазовном и тешком тренутку за Кину.

Дачић је изразио захвалност на принципијелној подршци Кине у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије. Такође је истакао заинтересованост Србије за даље интензивирање политичког дијалога на највишем и високом нивоу, као и унапређење сарадње у различитим областима.

Када је у питању рад парламената, саговорници су констатовали да билатерални парламентарни односи између две земље данас добијају нови замах кроз свеобухватно стратешко партнерство. Сарадња посланика реализује се веома успешно кроз сарадњу Група пријатељства и кроз рад Комисије за сарадњу између Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса.

Министар Ванг Ји пренео је поздраве председника кинеског парламента Ли Жаншуа председнику Народне скупштине Србије Ивици Дачићу.

Раније данас, државног саветника и министра спољних послова Кине Ванг Јиа на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Шеф кинеске дипломатије ће сутра имати одвојене састанке са председником Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Николом Селаковићем.
 Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.

"Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изузетну част Србији, као домаћину.

"Велика ми је привилегија и част да смо се данас сви окупили у Београду, где ћете се, надам се, у наредним данима, осећати као код куће.", упутио је речи поздрава председник Вучић и нагласио да је уверен да је свет дијалога, мира и компромиса достижан и могућ. Он је поручио учесницима да је ово изузетна прилика да се разговара о будућности и да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.

"Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича", казао је председник Вучић и истакао да Агенда 2030 Уједињених нација истиче и промовише три велика циља – мир и безбедност, развој и људска права.

"Имајући у виду поменуту агенду, УН су успоставиле Међународни дан мултилатерализма и дипломатије за мир, а 24. априла 2019. године смо први пут прославили тај дан. Србија, као правни наследник Југославије, земље оснивача УН и Покрета несврстаних земаља, поносни је промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми", указао је председник Вучић и додао да је уверен да Београд, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, где се различите цивилизације, културе и религије одувек сусрећу, може да подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње.

Председник Вучић је навео да је жеља да се овим догађајем ода почаст првој конференцији Несврстаних у Београду, која је одржана 1961. године, у време блоковских подела, а која је дала велики историјски значај стварању различите визије света.

"Та визија је заснована на узајамној сарадњи и поштовању држава и народа и није било места у њој за доминацију једне државе над другима. Надам се, међутим, да нећемо само да разговарамо о прошлости, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо, јер сам уверен да свет дијалога, компромиса и свет мира и даље јесте могућ и достижан", рекао је председник Вучић и подсетио да је велики број лидера 1961. године, у време глобалних превирања и несигурности, имао храбрости да артикулише алтернативни пут у тадашњем биполарном свету, упркос чињеници да се Покрет тада састојао од држава различитих идентитета, култура, религија и политичких и економских система.

"Не би требало да заборавимо суштинску улогу коју је Покрет одиграо у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације који је промовисао једнак друштвени и економски развој свих земаља", подвукао је председник Вучић.

"Будућност једнаких, где се иста права примењују на све, то је правац којим је овај Покрет кренуо од почетка, то је идеја којој већина земаља у свету и данас стреми. То што ово заговарамо, није само питање интереса сваке појединачне земље, већ један од највећих цивилизацијских корака напред, који овај свет мора да предузме уколико жели да преживи као свет, а не као нека врста кампа у којем нема места за све, чије кључеве држе само они који су богати, а они који пристану да буду експлоатисани, биће ослобођени", истакао је председник Вучић и додао да право да се одлучи о сопственој судбини није грех, већ да је то право које треба да припада свима, без обзира на њихову величину и богатство, снагу или моћ којом располажу.

"Сматрам да ћемо се сагласити да је данашњи свет на многе начине различит од онога из 1961. године. Глобализација, повећана међузависност и развој нових технологија без сумње су учинили планету мањом, али такође су утицали и на нашу свакодневицу. Истовремено, није само реч о броју изазова са којима се суочавамо, који такође не знају за границе, већ је природа свега тога далеко сложенија. Због тога је данас, можда више него икада пре, неопходно да радимо на јачању мултилатерализма и мултилатералног светског поретка", навео је председник Вучић и нагласио да нас сваки нови изазов подсећа да ниједна држава није изолована и самодовољно острво, те да су сарадња и солидарност једини пут ка индивидуалном и колективном просперитету.

"Мислим да је ово основа на којој су чланице Покрета стајале уједињено упркос својим разликама. Покрет несврстаних земаља је био и увек остаје симбол слободољубивог дела света који је спреман да се бори за своју независност, аутономију и суверенитет и дубоко сам уверен да би требало да настави да се бори за ове циљеве, зато што је то нешто за шта се треба борити", казао је председник Вучић и поручио окупљенима да Србија зна колико је та борба тешка.

"Од свих наших борби, најболнија је она усмерена ка очувању суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавање питања Косова и Метохије. Борећи се за свој суверенитет и територијални интергитет, Србија истовремено брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и неке од кључних принципа на којима је основан Покрет несврстаних земаља", закључио је председник Вучић и посебно нагласио да Србија, упркос свим изазовима, снажно остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би загарантовало трајни мир и стабилност.

Београд,
11. октобар 2021. годинеОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Државни секретар Министарства спољних послова Р. Србије Н. Старовић, донео је 4. октобра 2021. године, одлуке бр. 324-308/30-2021/01 и бр. 325-170/30-2021/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом допирносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.
Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката може се остварити на следећим линковима:
www.mfa.rs
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Селаковић упутио честитку поводом Дана оснивања Народне Републике Кине

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је данас честитку поводом Дана оснивања Народне Републике Кине, пожелевши свом колеги Вангу Јиу развој и просперитет Кине и благостање пријатељског кинеског народа.

„Дозволите ми да Вам и овом свечаном приликом честитам стогодишњицу постојања Комунистичке партије Кине, чије је мудро и предано руководство, предвођено председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, постигло импресивне резултате у свим сферама развоја и омогућило хармонију и благостање кинеском народу. Уверен сам да ће и у годинама које долазе, кинеска дипломатија, на челу са Вама, наставити да остварује успехе у циљу даљег свестраног развоја Ваше земље и народа, као и очувања мира и стабилности у свету“, поручио је Селаковић.

Према његовим речима, челично пријатељство које спаја наше државе и народе, као и узајамно поверење, разумевање и подршка у питањима од суштинског интереса за две земље, темељ су нашег свеобухватног стратешког партнерства.

Селаковић је констатовао и да су изванредни односи између наших земаља додатно ојачани блиском комуникацијом и личним пријатељским односом председника Републике Србије Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

Изразивши још једном захвалност због помоћи и солидарности Кине током борбе против епидемије вируса корона, Селаковић је подвукао да је за Србију од посебног значаја то што је са Кином започела изградњу фабрике за производњу вакцина компаније „Синофарм“.

Селаковић је у честитки указао на посвећеност Србије реализацији иницијативе „Појас и пут“, као и механизму сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Шеф српске дипломатије захвалио је и због континуиране подршке коју Народна Република Кина пружа суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије и поновио снажну и непоколебљиву подршку Србије политици „једне Кине“ и принципу ,,једна земља, два система“.

„Искрено се надам да ће Кина, као једна од најзначајнијих земаља на глобалном плану, снажни заговорник међународног права и поретка и један од највећих пријатеља Србије, наставити да се активно ангажује у прилог поштовању основних постулата међународног права и Повеље Уједињених нација, као и наших аргумената када је реч о Косову и Метохији“, навео је Селаковић.

Министар Селаковић је изразио наду да ће министар Ванг Ји присуствовати овог месеца у Београду комеморативном састанку поводом обележавања 60. годишњице одржавања прве конференције Покрета несврстаних земаља.

 Велика подршка НР Кине Републици Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо.

Председник Вучић и амбасадорка Чен су разговарали о ситуацији на северу Косова и Метохије. Овом приликом је амбасадорка Чен председнику Вучићу пренела да је став кинеске стране по питању Косова и Метохије доследан и јасан.

„Кинеска страна придаје посебну пажњу тренутној напетој ситуацији на северу Косова и Метохије и сматра да једнострано преузета акција није у интересу мира и стабилности региона. Међународна заједница треба равноправно да третира све стране, двоструки стандард није у корист решавања проблема. Кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Србије по питању Косова и Метохије, разуме и подржава легитимне захтеве Србије, укључујући оне по питању заштите безбедности и легалних права српског народа на Косову и Метохији, у нади да ће сви досад постигнути споразуми две стране бити строго испоштовани“, навела је амбасадорка Чен званични став кинеске стране.

Председник Вучић је захвалио председнику Сију и кинеској држави и партији на подршци по питању Косова и Метохије.

Овом приликом је председник Вучић уручио амбасадорки Чен честитку упућену председнику Сију поводом 1. октобра, Дана оснивања Народне Републике Кине. Председник Вучић је рекао да Србија поштује и воли Кину и да је одлучна да негује искрено српско-кинеско пријатељство, што, између осталог, наводи у честитки:

„Изузетно сам поносан што су свеукупни односи између Републике Србије и Народне Републике Кине на историјском врхунцу, у тренутку када имам част и одговорност да будем на челу Републике Србије. Посебно ми је задовољство да са Вама сарађујем на свестраном унапређењу стратешког партнерства наших земаља. Дубоко верујем у светлу будућност наших односа, заснованих на челичном пријатељству и стратешком партнерству и нераскидивим везама између наша два народа“.

Амбасадорка Чен је захвалила председнику Вучићу на честитки поводом националног празника, истичући да је ово веома значајна година у кинеској историји, с обзиром да је обележена стогодишњица оснивања Комунистичке партије Кине и испуњени значајни циљеви.

Председник Вучић и амбасадорка Чен су истакли да заједнички инфраструктурни пројекти напредују планираном динамиком и у исто време размотрили планове за наставак радова на брзој прузи између Београда и Будимпеште, на деоници од Новог Сада до српско-мађарске границе.
 Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори

По конкурсу који је одржан од 22 јула до 6. августа 2021. године донета је Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре- подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, број 326-16/30-2021/01 од 15.9.2021. године

Одлука се може видети на званичном сајту Министарства спољних послова Р. Србије и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: www.mfa.gov.rs  и www.dijaspora.gov.rsОдлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори

По конкурсу који је одржан од 22 јула до 6. августа 2021. године донета је Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре- подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, број 326-16/30-2021/01 од 15.9.2021. године

Одлука се може видети на званичном сајту Министарства спољних послова Р. Србије и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: www.mfa.gov.rs  и www.dijaspora.gov.rsТелефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.

Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.
 Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.

Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.

„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.

„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.

Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.

Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.

Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.

Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.

Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.

И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.

Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.

Али, дозволите да кренем са темом Ковида:

Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.

Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.

Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.

Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад.

Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопс&