| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
San Li Tun, Dong 6 Jie 1
100600 ПЕКИНГ
НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Тел.:  +8610/ 6532-3516, 6532-3016 Локација/Мапа
ефн:  +8610/ 6532-5413, 6532-1693 Конзуларна надлежност
  Почасни конзули
Коресподент за кинески језик: +8610/ 6532-1562  
Факс: +8610/ 6532-1207  
E-mail: embserbia@embserbia.cn  
Интернет сајт: http://www.beijing.mfa.gov.rs  

 


 
Информација о путовању у НР Кину

           Министарство јавне безбедности НР Кине обавестило је да ће сходно одредбама Закона о контроли изласка и уласка у НР Кину, кинески погранични органи на граничним прелазима започети са поступком узимања отисака прстију за све странце узраста од 14 до 70 година старости.

           Од ове одредбе изузети су само носиоци дипломатских пасоша, кинеских дипломатских виза, виза из куртоазије (изузимајући службена лица са чијим земљама постоји реципроцитет), лица која уживају привилегије на основу билатералног споразума или принципа узајамности, функционери ранга изнад заменика министра и чланови њихових делегација, лица чији су отисци непотпуни или чије отиске није могуће узети, као и у посебним случајевима по одобрењу Министарства јавне безбедности.


ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности - отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (Сједињене Америчке Државе), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)


 
 
Перспективе сарадње Србије и Хунан провинције – разговор амбасадора Бачевића и МИП НР Кине Ванг Јиа

Амбасадор Милан Бачевић је присуствовао је презентацији Хунан провинције „Кина у новој ери: иновативни Хунан се интегрише са светом“ која је у организацији Министарства спољних послова НР Кине и провинцијске владе Хунана одржана у Пекингу 12. септембра 2019. године. Том приликом, амбасадор Бачевић је имао разговор са министром спољних послова НР Кине г. Ванг Јием током којег је потврђена спремност обе стране да се размотре могућности сарадње Србије и Хунан провинције у областима од заједничког интереса. Амбасадор Бачевић је такође имао разговоре и са гувернером провинције г. Сју Даџеом и партијским секретаром г. Дуом Ђиахаом којом приликом су упутили позив амбасадору да у блиској будућности посети Хунан, што је амбасадор и прихватио.
  Промоција је имала за циљ представљање најзначајних достигнућа у економском и друштвеном развоју која је провинција Хунан постигла у периоду од оснивања НР Кине, као и њен допринос иницијативи „Појаса и пута“ повезујући источни обални регион са централним и западним регионима, а економски појас реке Јангце са отвореним обалним економским појасом.
Позната као колевка кинеске револуције и родно место многих великана кинеске историје укључујући на првом месту оснивача нове Кине Мао Цедунга, Хунан је прерастао у централну транспортну жилу Кине. Провинција је посвећена отварању и привредном успону који се заснива на иновацијама, достижући БДП од 3,64 трилиона јуана што је сврстава на осмо место у земљи. 
У разговору са кинеским домаћинима, размењена су мишљења о могућим областима сарадње попут пољопривреде, машинства, изградње инфраструктуре, туризма и др. чиме би се увећале развојне могућности за обе стране.


Информисање о расподели средстава за суфинансирање пројеката

Министарство спољних послова Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону својим Одлукама од 19. jуна 2019. године расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Све информације о конкурсима и процедури могу се наћи на линку

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf


„Боје света“ – хуманитарна изложба супруга амбасадора

У Пекингу је 29. маја о.г. у Арт Музеј хотелу одржана хуманитарна уметничка изложба „Боје света“ на којој су своје радове изложиле супруге амбасадора у Пекингу, учеснице ликовне радионице Дане Бачевић, супруге амбасадора Милана Бачевића.

Учеснице из 26 земаља, супруге амбасадора, (Бугарске, Хрватске, САД, Кувајта, СА, Црне Горе, Азербејџана, Судана, Пакистана, Индије, Гвајане, Индонезије, Туниса, Ирака, Гане, Казахстана, Сенегала, Палестине, Судана, Кувајта и др.) изложиле су 54 рада са циљем прикупљања добротворног прилога који ће у целости ићи државној фондацији „Сунг Ћинглинг“, а потом до оних којима је помоћ најпотребнија.

Изложбу је отворила професорка са престижне Кинеске академије лепих уметности (CAFA) гђа Лин Сиаочу, а изложби су присуствовали многобројни представници дипкора, у првом реду амбасадори и њихове супруге, затим представници кинеске фондације и медија.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова