| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама) понедељак, среда и петак од: 09:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
San Li Tun, Dong 6 Jie 1
100600 ПЕКИНГ
НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Тел.:  +8610/ 6532-3516, 6532-3016 Локација/Мапа
ефн:  +8610/ 6532-5413, 6532-1693 Конзуларна надлежност
  Почасни конзули
Коресподент за кинески језик: +8610/ 6532-1562  
Факс: +8610/ 6532-1207  
E-mail: embserbia@embserbia.cn  
Интернет сајт: http://www.beijing.mfa.gov.rs  

 


 
ПОПИС СТАНОВНИШТВА, ДОМАЋИНСТВА И СТАНОВА 2022. ГОДИНЕ

Попис становништва, домаћинства и станова спроводи се у Р. Србији у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године.

Попис се спроводи само на територији Р. Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њиховог домаћинства у Р. Србији.

У периоду спровођења пописа, од 1. до 31. октобра 2022. године, Републички завод за статистику спроводи и Истраживање о држављанима Р. Србије који живе у иностранству, а које је намењено управо држављанима који, са својим члановима домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству. Упитник је доступан на сајту РЗС од 1. октобра 2022. године (https://www.stat.gov.rs/).

Сврха истраживања је да се добије потпунија слика о бројности, основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама држављана Р. Србије у иностранству.


Селаковић разговарао са министром иностраних послова Кине

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са државним саветником и министром иностраних послова Кине Ванг Јием.
Министар Селаковић је поручио да је Србија поносна на челично пријатељство и свеобухватно стратешко партнерство које има са Кином, истакавши спремност за даље јачање сарадње у свим областима.
Посебно је указао да нашим изванредним односима доприноси пријатељство и сарадња двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, нагласивши да би нам била велика част уколико бисмо угостили председника Сија у Србији, када се за то стекну услови.
Селаковић је захвалио на јасној и чврстој подршци коју Кина пружа нашој земљи по питању Косова и Метохије, како билатерално, тако и у међународним организацијама. Такође, поручио је да наша земља пружа недвосмислену подршку политици „једне Кине“ и принципу „једна земља-два система“, као и борби НР Кине против сепаратизма.
Министар је пренео и да Србија придаје велики значај иницијативи кинеског председника „Појас и пут“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, посебно нагласивши да нас радује што се ове године обележава десет година од оснивања овог механизма. У том смислу, Селаковић је казао да је активно учешће наше земље у механизму Кина-ЦИЕЗ и иницијативи „Појас и пут“ дало снажан допринос доласку кинеских инвестиција у Србију.
Указавши на интензивирање наше билатералне економске сарадње, Селаковић је посебно говорио о значају кинеских инвестиција и заједничких инфраструктурних пројеката, истакавши наш интерес и за што скорије отварање директних авио-линија између Београда и Пекинга и Београда и Шангаја.
Када је реч о робној размени, шеф српске дипломатије рекао је да је она претходне године премашила пет милијарди долара, као и да је наш извоз достигао историјски максимум од готово једне милијарде долара, што је повећање 152 одсто за последњих десет година.
Саговорници су се сагласили да ће потписивање Споразума о слободној трговини између наше две земље пружити шири простор за даљи развој робне размене и подизање улоге Србије у региону.
Шеф кинеске дипломатије честитао је на успешно реализованим председничким и парламентарним изборима у Србији, победи председника Александра Вучића и успеху Српске напредне странке. Такође, пренео је честитке и поздраве председника Сија председнику Србије.


 
 
ОДЛУКE О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Oбавештавамо да је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео Одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, број 17/30-2023/01, који има за циљ употребу и учење, чување и неговање српског језика и  ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Истовремено донета је и Одлука о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону број 18/30-2023-1, који има за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета.

Конкурси су отворени у периоду од 1. до 15. фебруара 2023. године.

Увид у објављене конкурсе за суфинансирање пројеката може се извршити на следећим сајтовима:

 

www.mfa.gov.rs

 

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html 


Амбасада Републике Србије у Народној Републици Кини учествовала је на отварању Међународног уметничког сајма у Нанђингу (НАФИ 2022).

На националном павиљону Србије у оквиру Међународног уметничког сајма у Нанђингу (НАФИ 2022), уз подршку „Телекома Србије“ и Удружења за развој уметности и културе Cultcrave, кинеској јавности представљена су филмска остварења и телевизијске серије у продукцији „Телекома“, као и краткометражни филмови независних српских аутора. На свечаности поводом ове културне манифестације присуствовали су и истакнути чланови Градског комитета Комунистичке партије Кине, представници Градске владе Нанђинга, као и бројни представници медија и угледне личности из области културе. Кинески званичници су, поред значаја манифестације за сам град Нанђинг, посебно истакли важност учешћа Републике Србије у поменутој културној манифестацији, што је поздрављено и у националним и локалним медијима.

На церемонији је учествовао и говорио аташе Амбасаде Милан Кузмановић. У свом обраћању истакао је значај развоја српско-кинеских односа у области културе, чему у великој мери доприноси и културна размена, а посебно филмска уметност, имајући у виду популарност наших ранијих дугометражних филмова у Кини. Кинеска публика је имала прилику да у сали за пројекцију у склопу павиљона погледа неке од најновијих српских филмских и телевизијских пројеката, као што су „Дара из Јасеновца“, „Златни дечко“, „Беса" и др.

 

 

 

 

 

 

 


Ер Србија поново покренула директну линију између Србије и Кине

У недељу 11. децембра 2022. године, на Бинхаи међународном аеродрому у Тјенђину, одржана је церемонија поновног успостављања директне авио линије Ер Србије између Србије и Кине, која саобраћа на релацији Београд – Тјенђин. Церемонији су присуствовали заменик градоначелника Тјенђина г. Џу Пенг, амбасадор М. Стефановић, заменик генералног секретара градске Владе Тјенђина г. Ју Џоупенг, заменик генералног директора Megacap Aviation Service, кинеског заступника Ер Србије у Кини г. Ву Гуофеи, директор аеродрома г. Лу Џинунг, као и бројни представници најважнијих градских управа Тјенђина и локалних медија.

Уз честитке на инаугурационом лету српског авио превозника, заменик градоначелника Тјенђина г. Џу Пенг, изнео је да је „челично пријатељство“ Србије и Кине издржало тест времена и да су, захваљујући таквој снази билатералних веза, две земље успоставиле узоран модел сарадње у савременим међународним односима. Србија је прва држава на простору Централне и Источне Европе која је успоставила свеобухватно стратешко партнерство са Кином, а уједно и једна од првих које су подржале иницијативу „Појаса и пута” активним учешћем у заједничким пројектима са Кином. У тим оквирима, и Тјенђин и Србија, остварили су значајну размену посета на високом нивоу, сарадњу у области спорта и развијању друштвених контаката, као и у области здравствене заштите, посебно у превенцији и контроли пандемије.

"Обнављање директне авио линије између Србије и Кине српског авио превозника, огледало је спроведеног договора председника две земље", рекао је Џу, уз уверење да ће овај „ваздушни коридор“, као важна подршка унапређењу друштвене размене и интензивније сарадње Тјенђина и Србије у многим другим областима, ојачати пријатељство два народа и допринети укупним билатералним односима Србије и Кине.

М. Стефановић је рекла да је увођење ове линије прилика за већи долазак кинеских инвеститора, стручњака и студената и да ће Србија, као једина земља у региону југоисточне Европе, чији авио - превозник има привилегију да лети за Кину, постати кључно туристичко и саобраћајно чвориште у том делу света. Србија се посебно радује доласку кинеских туриста у Србију, који су у години пре пандемије били најбројнији посетиоци Србије, имајући у виду безвизни режим између две земље, на снази од 2017. „Очекујемо да ће да покренута авио - линија између наше престонице и Тјенђина помоћи даљем јачању трговинских и економских односа Србије и Кине“, рекла је. Амбасадорка је истакла и хуманитарну мисију Ер Србије која је у периоду најтеже пандемије Ковида-19 у Србији превозила неопходну медицинску опрему и материјал из Кине.

На крају церемоније, директор Канцеларије за спољне послове Тјенђина г. Лиен Ђиенџанг је М. Стефановић, као једном од првих путника повратног лета, симболично уручио почасну карту за укрцавање за пут до Београда.

Око 170 путника је допутовало првим летом српске авио компаније у Тјенђин 10. децембра 2022, што је први корак на путу додатног јачања друштвене размене, пословних контаката и укупних економских и трговинских односа две земље. Kao успомену на инаугурациони лет обновљене авио линије између Србије и Кине, домаћини лета Ер Србије су путницима доделили плакету.

Ер Србија ће саобраћати на линији Београд – Тјенђин једном недељно, односно петком из Београда, а недељом из Тјенђина.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова